Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Coloradokevers weer gespot


Aanbevolen berichten

Gevoelsmatig vroeg, maar sinds vorige week had ik al een enkele kever gespot op mijn aardappels. Maar vanavond heb ik bij ongeveer de helft van alle planten een of meerdere bladeren met eieren weggeplukt. Ik hoop niet dat dit een voorbode is voor een jaar met hoge plaagdruk. Hoe is het elders?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja ze zijn vroeg. Begin april vond ik al een volwassen exemplaar onder een zwarte bessenstruik. Thuis ook al een tussen de dahliaknollen op zolder (zie hier).

Ik lig blijkbaar zelf uit de aanvliegroute, maar op aardappelplanten van diverse moestuincollega's zitten al veel volwassen kevers. Het wordt veel controleren komende tijd. Het zou wel eens een moeilijk aardappeljaar kunnen worden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gisteravond opnieuw tien kevers gevangen en …… plus weer wat eigroepjes. Persoonlijk vindt ik spuiten met gif niet meer van deze tijd. Of spiritus/zeep help[t, weet ik niet. Maar het vangen van de kevers en het wegplukken van bladeren met de feloranje eitjes is goed te doen, zeker met een zoon van elf met een scherp oog. Het wordt natuurlijk anders als je een groot veld hebt. Maar dan nog kan goed zoeken helpen. Zeker als de larven uitkomen zitten ze vaak nog gebundeld op één plek. Elke dag of om de dag de meeste wegvangen houdt de schade binnen de perken. Alle planten langsgaan met een spuitmiddel kost ook tijd. En als je maar een keer per week naar je tuin gaat, dan wordt het heel lastig...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier ook volop last en ik ga er dan ook om de dag bij langs om de planten te controleren.

De volwassen kevers en de eitjes zitten vooral op de plekken waar nog een paar aardappelen van vorig jaar zijn opgekomen.

Door de felle kleur zijn ze makkelijk te spotten.

Spuiten lijk mij nauwelijks zinvol, aangezien de eieren met name onder het blad zitten en als je daar bent, kun je ze net zo goed zelf platdrukken of het blaadje er af plukken.

Het is wel wat werk, maar dat is niet anders.

Momenteel is het groeizaam weer, dus is er voldoende reden om vaak op de tuin te zijn. De controle went en is dan vrij snel te doen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier afgelopen jaar ook flink last gehad van de coloradokever, en van de week al eentje gespot weer. Heeft iemand ervaring of spuiten met een bladluizen mengsel van spiritus en groene zeep iets doet tegen de larven?

Ha Liesje,

Waarom zou je geen test doen? Larven vangen en per larf een middeltje proberen?

Hier jaren geleden spruzit gebruikt bij een zware plaag maar dat hielp niet. En ik gebruik het liever niet omdat het ook nuttige insecten doodt. Afvangen bevalt me wel. Bovendien controleer je de planten dan ook op ander ongerief zoals verkleurd blad of onkruid er tussen. Elk jaar zijn hier veel kevers, larven en eitjes, maar als de oogst eens tegenvalt, dan ligt het altijd aan het weer, niet aan de colorado's.

Ook handig om te weten: tegen de avond richten de bladeren van aardappelplanten zich wat op, zodat je de onderkant van de bladeren beter ziet: het beste moment om eitjes te vinden. Succes

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...