Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

ComposTumbler - Das Original


permanatuurtuin

Aanbevolen berichten

Ik heb deze draaibak voor compost gekocht, zodat ik hopelijk in staat ben om sneller zaken te composteren. Ik heb nu een koude composthoop en al het eetbare wat nog in de gft zit gaat naar de varkens. Verder hoop ik dat de compostbak onkruidzaden doodmaakt, want die blijven nu in de koude compost in leven. Is het een goede aankoop of heeft iemand slechte ervaringen?

 

Ik heb hem voor 359 (met verzendkosten 379) gekocht. Ik heb nog getwijfeld over de Zweedse draaibare compostbak (COMPOSTEERSYSTEEM 846630 JK400 Composter), maar die zou op dit moment voor mij hoe dan ook te duur zijn (over de 1000 euro / waarschijnlijk iets meer inhoud en twee vakken). Hij schijnt overigens wel zwaar te draaien te zijn, wanneer hij vol is. Voor heeft hij een hele goede review.

 

Deze compostbak draait op de tandwielen en hier zou dus minder energie in moeten zitten. De prijs/kwaliteit verhouding lijkt ook beter.

 

beschrijving:

 

Dieser Komposter hat schon vor über 40 Jahren die Kompostbereitung revolutioniert. Er ist leicht zu befüllen, denn dank seines Gestells kann man die Schubkarre direkt unter die große Öffnung fahren. Er ist leicht zu drehen, damit man einen homogenen, hochwertigen Kompost erhält. Und dank seines großen Fassungsvermögens kann man schnell und ohne die Unannehmlichkeiten konventioneller Komposter große Mengen selbstgemachten Dünger herstellen.

 

In drei leichten Schritten zum Kompost

1. Befüllen Sie die Trommel mit organischen Garten- und Küchenabfällen.

2. Drehen Sie am 1. Tag mehrmals die Kurbel, dann 2 Wochen lang alle 2 Tage.

3. Schon nach 14 Tagen können Sie den fertigen Kompost entnehmen. (dit ligt er natuurlijk aan wat je erin stopt / hoe warm het is)

 

Technische gegevens:

Fassungsvermögen

fasst 335 Liter an Rohmaterial zum kompostieren. Kann zusätzlich 75 l Gartenabfallsäcke aufnehmen

 

Grösse

H 173 cm x L 127 cm x T 102 cm

 

Trommelhöhe

68 cm über dem Boden

 

Trommelmaterial

Verzinkter, rostfreier Stahl

 

 

https://mantis.de.com/wie-kompostieren-funktioniert/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat was mijn gedachte ook....zo een trommel wordt niet goed warm.....inhoud is te klein daarvoor. Zal wel beetje sneller gaan dan in een vat oid omdat je vaker mengt en vaker zuurstof inbrengt , mits voldoende vochtig.

 

Ik composteer vooral in vaten, waarvoor eigenlijk hetzelfde geldt dat de hoeveelheden te klein zijn voor een start van enkele dagen rond de 65 graden. (Warmer is zeer ongewenst!!) Koude omzetting is niet minderwaardig en ik lees her en der aanwijzingen dat het zelfs een gezonder en vruchtbaarder resultaat geeft dan composteren met warmte.

Het onkruidprobleem vermijd ik door geen (onkruid)zaad erop te doen....dat deel gaat in een open composthoop in de kippenren.

Voor wat betreft de snelheid kun je winst boeken door met meerdere hopen te werken van 1 a 2 m3 grootte en die geregeld om te werken zodat zuurstof en mixen gegarandeerd is. Door vers groen (gras is zeer effectief) als starter bij te voegen krijg je gedurende enkele dagen een warmteontwikkeling waardoor al een soort voorvertering plaatsvindt en alles sneller gaat (3 a 4 maanden voor volledig rijpe compost...beweringen over sneller is of enorm intensief of kletskoek, want niet rijpe compost!!). Die startwarmte lijkt al snel op een soort verbranding en er gaat al het een en ander verloren aan stikstof (in plaats van te humuficeren)....snelheid heeft ook zo gezien zijn prijs!

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik gooi er wel onkruid met zaad op, maar niet alle; geen kweek akkerwinde e.d.

Wel schoffel ik alles goed om kiemend zaad te elimineren.

Ik heb drie hopen van 120x120 cm (en nu twee hopen met compost die klaar is).

Dat zijn voor mij toch wel de minimale maten. Groter heb ik ook mee gewerkt maar is onhandig voor mij.

Ze liggen tegen elkaar aan om warmte en vocht vast te houden, en oversteek van compostwormen te vergemakkelijken.

Maar idd wel flink wat werk, ben nu al dagen bezig met omzetten weghalen en weer opzetten.

Maar ik vind het dat wel waard.

Zo'n trommeltje zou bij mij ook al snel vol zijn..........

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het meeste organische materiaal laat ik gewoon achter waar ik het afgeknipt heb. Dit is het beste voor de bodem en het minste werk. Daarnaast gaat alles wat nog eetbaar is naar de varkens. De bladeren die van de bomen vallen laat ik ook onder de bomen liggen, want daar is het nodig. Het is dus echt voor restzaken. Dat is dus niet heel veel. Misschien dat ik er een beetje mest af en toe in meng, maar ik heb helaas geen paardenmest.

 

Ik ga het afwachten hoe warm hij wordt. De 400 is heel goed geïsoleerd en op het filmpje leek hij inderdaad heel warm te worden, dus ik denk dat deze wel warm genoeg wordt. Ik heb geen idee of de Tumbler warm genoeg wordt, maar hij zou wel gemakkelijk 40 graden moeten worden. Ik ga hem als hij enigszins past in de koude kas plaatsen. Dan krijg ik hopelijk wat warmte ervan in de kas en andersom en is hij niet te gemakkelijk te stelen. Dit jaar was er toch iemand rond koningsdag die vanalles gestolen heeft (zelfs speelgoed v.d. kinderen). Deze wordt anders gewoon voor het metaal gestolen.

 

Ik geloof ook wel dat koude compost beter is, maar het is ook een plek voor ratten (ookal zit er niks eetbaars in). Ik ga het afwachten. Ik ga wel proberen er ook onkruidwortels in te composteren. Ik heb ontzettend veel haagwinde. Dat constante draaien en als ik boven de 40 graden weet te komen dan zouden ze toch kapot moeten gaan. Met zaden zal ik zeker voorzichtig zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wil je het onkruidzaad doden dan zal de compost toch warmer moeten zijn dan 40 graden.

Meestal wordt 60 graden als ondergrens gehanteerd,

Paardenmest is makkelijk te krijgen, veel paardenbezitters willen hier van af en betalen er zelfs voor om het op te laten halen.

 

Bij ons wordt het zelfs gebracht, met stro is het beste, maar zonder kan ook. Nu zijn er hier aan de kust traditioneel wel veel paardenbezitters.

Maar overal zijn paardenbezitters met te weinig land om de mest kwijt te kunnen.

Ik composteer koud en warm, afhankelijk van het aanbod.

En soms composteer ik eerst koud en dan warm, om het onkruidzaad te onderdrukken en omdat het kan.

In de herfst een wachthoop van vers materiaal met paardenvijgen gemend en in het voorjaar als ik goede verse lange mest krijg nog eens warm.

 

Los daarvan krijg ik af en toe nog een lading bio oude koemest. Dat is echt goede mest en geen compost.

Al met al gebruik ik voor 350M2 zeker 3 tot 5 kuub compost en verteerde mest per jaar.

 

 

Ratten houden van kost en inwoning.

Gooi je geen etensresten op de hoop en zet je de hoop regelmatig om dan zoeken ze een rustiger plekje.

 

Als laatste denk ik dat het beter voor de bodem is om het afval eerst te composteren, zeker op zandgrond.

Afhankelijk van de teelt, maar al is ons doel hetzelfde, jij teelt heel anders.

Leuk om te zien maar jij zal tegen andere problemen aanlopen dan ik.

Met te veel groen afval op de tuin zal ik bij een vochtige periode te veel last krijgen van slakken.

Ook zou ik bang zijn voor ongedierte.

Ik zag dat jij veel plastic grondbedekking toepast mijn ervaring hier is dat de muizen dat een mooie schuilplaats vinden.

 

Vervelend als er spullen worden weggehaald, en zeker als je zo`n dure trommel aan wil schaffen.

 

Hou ons wel op de hoogte ik leer graag bij, en de praktijk is vaak anders dan een verkooppraatje.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Uit eigen ondervinding kan ik wel zeggen dat chop en drop goed werkt bij alle vaste planten op mijne zandgrond. Tussen éénjarige groenten werkt het voor mij niet omdat ik het meeste zelf zaai.

Ik denk zelfs dat het voor zandgrond een groter voordeel is omdat droogte mijn grootste probleem is en chop en drop beslaan een grotere oppervlakte dan wanneer het compost is geworden en je het dan pas geeft.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb de compostbak ontvangen en in elkaar gezet. Het heeft me een hele dag gekost en de beschrijving was niet echt goed. Hij is zeker niet zo goed als de 400, maar de bak werkt wel. Hij is vooral niet goed geïsoleerd. Of me dat 700 euro meer waard was??? Hij draait gemakkelijk.

 

Voor mij is het lastig om aan paardenmest te komen, omdat ik het dan bij het voedselbos moet laten afleveren. We moeten dan daar zijn als het geleverd wordt en waar het gelost wordt moet ik het dan weer snel weg zien te krijgen (kruiwagen heuvel op). Kortom een hoop extra werk en het probleem is vooral dat we al heel veel werk hebben. Als we het in de winter zouden kunnen krijgen dan zou het wel een optie zijn, want dan hebben we meer tijd voor voorbereiden werkzaamheden.

 

Ik heb veel slakken, maar dat komt niet door het chop en drop systeem. Wat ik laat liggen is dus gras en dode kruiden, maar het is altijd maar een dun laagje droog gras/bloemstengels (hooguit 2 cm), die na een week of twee/drie al zo goed als weg zijn). Ik gooi ook geen groenteresten overal neer. Alles wat eetbaar is gaan naar de varkens en het oneetbare gaat vanaf nu in de compostbak (hoop dat ermee uitkom / denk dat ik nog één of twee bakken moet hebben). Dat past dan niet in de kas. Ik denk dat ik de compost dus eerst binnen in de bak begin met composteren en dan buiten afmaak (of misschien moet ik het andersom gaan doen).

 

Het is zeker zo dat er muizen onder het worteldoek zitten, maar ook veel nuttige diertjes. De stroken worteldoek zijn daarom ook heel smal, om het minder aantrekkelijk te maken. We gaan komend jaar ook hogere erwten planten, zodat ze niet te dicht bij de grond gevormd worden. Dat gezegd in het voedselbos zelf zitten hoe dan ook veel muizen, dus die komen ook de moestuin in wanneer er wat te halen is. De steenuil zal wel wat wegvangen, maar dat zal niet genoeg zijn. Het worteldoek onderdrukt wel het onkruid en daarmee is de opbrengst alsnog meer dan het verlies.

 

De compostbak staat goed in de kas (moet nog bij mijn seizoen een foto plaatsen). Thuis ga ik in onze nieuwe kas plantjes opkweken. Dat scheelt een hoop watergeven in Beek, waar we alleen regenwater hebben. Hierdoor zijn we hopelijk zuiniger met het water en hoeven we minder snel water te gaan slepen. De bedoeling is om de pakistan moerbei over de compostbak heen te telen, zodat er niet te veel ruimte verloren gaat. Onder de bak kan de bladamarant nog gewoon groeien, omdat de bak ongeveer 60 cm van de grond staat.

 

We hebben alleen valfruit van de peren wat niet allemaal opgeruimd wordt, maar hier heb ik al een aantal bomen van geringd en deze winter probeer ik toch een paar bomen (na de aanschaf van een motorkettingzaag) om te zagen. Het zijn gewoon te veel peren om te verwerken. Hier zullen zeker dieren van eten, maar het lijkt mee te vallen (denk vanwege gisting in de buik).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...