Jump to content

All Activity

This stream auto-updates

 1. Past hour
 2. Hoi dank allen, yakon en aardpeer zijn ruim voldoende aanwezig. Het gaat mij echt om crowned en oca, knolcapucine. Met inachtneming van goede verpakking in bv bruin papier zou ik het wel aandurven. Even over de Crosne: ja lastig schoon te maken maar de smaak beviel mij juist erg. Ik ga er hier dan verder naar zoeken!
 3. Today
 4. Nu met een aantal jaren meer ervaring, welk ras zou je aanbevelen?
 5. Voor degenen die gaas gebruikt hebben. Heb je de plaag hiermee onder controle gekregen? Wat voor gaas heb je dan gebruikt? polyester of gegalvaniseerd gaas? Welke maas breedte gebruik je best? En is een diepte van 50 cm (rondom de tuin, eens de huidige populatie verjaagd / uitgeroeid is) voldoende?
 6. Crosne hebben we ook gehad, komt hier jaar nadien nog op maar we hebben ze dan weggeschoffeld en zijn daarna niet meer opgekomen. Smaak vonden we oké maar niet bijzonder, opbrengst was matig maar ons viel het kuisen zeer erg tegen; Het zand bleef in die kleine spiraalgroefjes zitten en kostte veel te veel tijd zowel met water als harde borstel te veel werk voor iets dat niet zo bijzonder was. Groeiknollen van Yakon heb ik ook.
 7. Met kleigrond heb ik zelf geen ervaring mocht ik het mis hebben, zullen de anderen het vast wel zeggen. Zelf pakken we een laag op de bedden en mengen dat met de bovenste laag. Als de vrees er door gaat, wordt het er in gewerkt en komt er weer een laag op. Maar het meeste met de hand, bevalt goed maar zitten op zand heide grond.
 8. Half jaartje een composthoop? Compost draaivat en machine paar weken tot maandje, maar dan met 2 kamers zodat een actief is en anders vol rijpt. Die compost kunnen wij meteen gebruiken, met anderen compostsystemen moet het nog minimaal tot half jaar liggen voor gebruik. Om dat gedoe te besparen hebben wij voor jora gekozen.
 9. Prachtig en zo functioneel, wees daar maar zuinig op. Die ene ziet er uit als zo een banaanpompoen zoals Jezelf al schreef.
 10. Zelf, maar dat is gevoelsmatig, zou ik het er nu bovenop laten liggen. De bodem is in winterrust, dus nu spitten schiet dan denk ik ook niet veel op. Tenzij de boden zo hard is, dan kun je het er wel 1 spade diep doorheen spitten. Maar daarmee verstoor je ook weer bodemleven en de grond klinkt toch weer dicht in de komende maanden. Maar het beste kun je het ook aan je moestuinburen vragen. Die tuinieren al een eeuwigheid op deze grond. Het is in ieder geval een goede tip geweest van de moestuinbuurman, compost kun je nooit genoeg hebben.
 11. Crosne gaf hier geen problemen, plantje blijft klein. Hier was het geen blijvertje wegens beperkte opbrengst en matige smaak.
 12. Het is al weer een enige tijd geleden, maar we hebben compostdag gehad op de moestuin. Nu heb ik 20 kruiwagens compost richting mijn veldje gereden, beetje op advies van de moestuinbuurman. Maar ik heb eigenlijk geen idee of ik dit nu door de kleigrond moet werken of dat ik het er los op moeten laten liggen?
 13. Nog wat palmkool (onder de witte vlieg ) geoogst, kilootje bietjes meegenomen en daarvan gaat er een pondje naar oma. Tenslotte voor iemand m’n rabarber Victoria gesplitst en iets meer naar de rand van de verhoogde bak verplaatst zodat volgend jaar hopelijk de bak iets overzichtelijker blijft. 😄
 14. Geen regen en geen wind. Op mijn gemak bij twee ramen van de platte bak alles geoogst en uitgezocht. Compost er op en deels gespit. Ook weer een rij slaplantjes gezet.
 15. @Krikke83 Dank voor de tip, daar ga ik eens naar kijken.
 16. @mdubbelm dat is een goed idee. Zelf was ik weer van plan om aan het einde van de rit weer een overzicht te maken, maar tussendoor kan ook geen kwaad. Voor de mensen die dat willen dan. @appelvrouw Ik heb hier nog yakon en aardpeer (verschillende soorten), meer niet. Kan ik met de doos meenemen, mocht je die nog nodig hebben. Knollen in de doos doen, durf ik zelf niet. Die gaan over langere tijd vaak schimmelen. Crosne heb ik ooit gehad, maar nooit geplant. Lees dat het flink kan woekeren (aardpeer ook, maar dat is makkelijk onder controle te houden) en weet niet hoe dat onder controle te houden is.
 17. Je kunt het varkensvet heel makkelijk zelf maken. Vraag de slager om niervet. Snijd in blokken (circa 2,5 x 2,5 cm) of laat je slager dat doen. Smelt op (zeer) laag vuur met een bodempje water in de pan om aanbranden te voorkomen. Zodra al het vet is gesmolten ontstaan goudbruine deeltjes: de kaantjes. Zeef die eruit. De kaantjes kun je nog extra doorbakken in een koekenpan. Doe het vet in een pot en laat afkoelen. Het stolt, maar blijft zacht. Koel bewaard is het zeker enkele maanden houdbaar.
 18. 12 kruiwagens verse paardenmest.
 19. Het is mij niet onbekend, en inmiddels zie ik dat er wel het e.e.a. online wel te verkrijgen is. Mooi, dan ga ik dat eens bestellen. Welke pepers heb je gebruikt hiervoor? Ik heb de madamme Janet en bhut jolokia gedaan, en dat verwarmd wel goed.
 20. Mooi wat fruitstruiken zeg! Wat jammer dat kruisbessenproeftuin ermee stopt, weet je toevallig wanneer ze sluiten?
 21. Ik heb gisteren de pepers eruit gezeefd en mijn handen ermee behandeld omdat ik ze had overbelast. Het werd niet heel warm, een beetje maar. Ik ben matig enthousiast. En ik vond een boekje van mijn moeders huishoudschool, waarin stond dat reuzel inderdaad varkensvet is, zowel huid- als orgaanvet. Voor lange houdbaarheid moet het bindweefsel eruit gezeefd worden na het uitsmelten. Dat zal saindoux dan zijn. Ik geloof dat Nederlanders wat verder van het dier afstaan dan Fransen, en het daarom hier onbekend is. Maar ik ga er wel naar op zoek, of zelf maken.
 22. Yesterday
 23. Turkse chilivlokken! Jaja, het ziet er meer uit als paprikapoeder, maar was zo lekker jrt jrt aan het malen dat ik even te lang doorging [emoji51][emoji23][emoji23] Maaarrrr! Er zat Ethiopian brown peper bij die ze kennelijk in Afrika gebruiken voor chilivlokken. Ik was vanwege de kleur erg huiverig -groene chilivlokken eet ik ook niet-, maar ik snap nu waarom. Waanzinnig aroma. Blijvertje. Heel pittig en vo. Echt een robuuste chili heerlijk!
 24. Flup, Ik ben me ook aan het oriënteren voor een nieuwe serre/kas. Ik ga ongeveer een gelijkaardige serre plaatsen. Ik ga deze op muren plaatsen. Ik moet dit doen want mijn nieuwe moestuin komt op een oud tennisterrein (te duur om het beton te verwijderen). Ik ben zelf geen handige harry, maar ik vond muurblokken/stapelblokken. Deze kan je gewoon op elkaar lijmen. Dat lijkt me nog realiseerbaar. Misschien nog een optie voor jou. Ik was van plan om te gaan voor een ACD serre te gaan. Echter ik kreeg net de prijslijst door van euroserre. Ze zijn een beetje goedkoper dan ACD. En ook wel andere modellen mogelijk. Ik weet niet wie de beste kwaliteit heeft natuurlijk. Bij euroserre zit er ook bij sommige modellen ook standaard een sproeisysteem bij. Iemand ervaring met euroserre?
 25. In de professionele tuinbouw zal de stalen poot altijd in het midden van de betonnen paal staan, zoals bij de laatste foto. Misschien had de vorige eigenaar een reden om het anders te doen zoals op de eerste foto's maar ik zie niet waarom. Het lijkt mij voor de stevigheid niet veel uit te maken omdat de betonnen paal ingesloten is en dus moeilijk kan gaan 'wandelen'. Als je het zou willen veranderen moet je volgens mij ook nieuwe gaten in de goot boren en dat is ook niet ideaal.
 26. Ingemaakte sperciebonen, ik heb net de eerste pot geopend en ben erg tevreden met de smaak. Ze gaan in een lauwe salade Nicoise. Ik had ze in de magnetron ingemaakt, geen weckketel of zo. Ik heb geen ruimte in de vriezer, dus ik vind het fantastisch dat het heeft gewerkt.
 27. Geschoond varkensvet ken ik niet. Reuzel is uitgebakken niervet, staat me bij. Dierlijk vet zal inderdaad beter werken dan plantaardig, het heeft meer verwantschap met onze huid. Maar het bederft normaal gesproken wel. Als ik varkensspek uitsmelt, dan gaat dat na een paar maanden schimmelen in de koelkast. Ook als ik Schmalz koop in de Duitse supermarkt, bederft dat. Ik heb de midalgan trouwens nog steeds niet gebruikt, het staat een beetje achteraan in de koelkast en ik vergeet het steeds.🙄
 28. Weer een stukje voor de peulenrekken gespit aan het eind van de middag. Gisteren was al nat genoeg. Dit keer met een mooie zonsondergang.
 1. Load more activity
×
×
 • Create New...