Jump to content

All Activity

This stream auto-updates     

 1. Past hour
 2. Zou die niet uit zaad gaan opkweken. Stekt erg makkelijk met winterstek (zou nu nog moeten kunnen!) en dan hou je meteen de kleuren en bloemvormen van de species die meestal verkocht worden. Geeft je bovendien een paar jaar groeivoordeel. Uit zaden is het zeer onvoorspelbaar wat je krijgt...Hibiscus syriacus is zeeeeer wisselend (en dan denk ik niet alleen aan kleuren, maar ook aan allerlei eigenschappen die minder worden of veranderen...groeisterkte, bloemgrootte, willen bloeien e.d.)
 3. Dat soort zaadwinkels zoals Speets noemt, bestaat bijna niet meer (helaas). Tegenwoordig wordt alles veel duurder verpakt en gemengd geleverd (en vaak zonder duidelijke beschrijving van inhoud en afkomst). Ik koop af en toe online bij Boerengoed met een goed biologisch(-dynamisch) assortiment moestuin en landbouwproducten (zaden, (plantaardige!) mest en dergelijke) zeker voor wie wat meer nodig heeft behoorlijk voordelig aangezien ze zelf afwegen en verzendprijzen redelijk zijn. https://boerengoed.nu (vergelijk dat maar eens met al die doosjes van DCM, Pokon en Ecostyle e.d. die je overal alleen nog maar kunt vinden) Een van de weinige plekken waar ik ook sorgum als groenbemester tegenkom. Hier is de link: https://boerengoed.nu/index.php/product/sorghum-piper/
 4. weknow

  Paardemest

  Neen. Niet geschikt voor dat doel. Of je het uberhaupt moet doen is afhankelijk van doel waarmee je het gebruikt en de behoefte van de planten die er in komen. Wel kan een klein beetje zeer goed verteerde ("rotte") paardenmest voor plantensoorten die veel voedsel vragen als bemesting. Maar zeker ongeschikt bij zaaien en stekken. Grond luchtiger maken doe je met bijmengen van grof zand. Wil je luchtiger en tevens vocht vasthouden dan is kokosvezel of perliet een optie. Ook wat (als je heel fijn wilt: gezeefde) compost maakt wat luchtiger en is zachte en geleidelijke allroundvoeding.
 5. Vroeger, toen ik nog vogeltjes gevangen hield 😒, kon je sorghumpluimen bij de dierenwinkel kopen. Dat zou je kunnen proberen. Verder zijn er meelmolens die sorghummeel verkopen. DIe verkopen vast ook wel zaad per kilo. https://broodsmakelijk.nl/adres/molenwinkel/nl/provincie/limburg
 6. Arubaantje

  Paardemest

  Kan ik paardemest door de potgrond mengen om de grond luchtiger te maken?
 7. Hoi Jorieke, de doos is ookvan ikea, een samla bak. De deksel zit er los op niet zo straks als bij jou. Lucht moet er eigenlijk genoeg bijkomen. Maar ik zal even iets verzinnen hoe ik ze iets hoger kan laten liggen
 8. Today
 9. waar kan ik aan sorgozaden komen in kleine hoeveelheid (500gr of 1kilo)liefst in limburg
 10. Ik heb gisterenavond 2,6 kg mandarijnenpartjes tot mandarijnen-steranijsjam verwerkt, nouja het smaakt meer als marmelade eigenlijk, marmelade light ofzo Heb 11kg mandarijnen weg te werken en bij een heel aantal was de schil zacht en begon er schimmel een op te komen, dus moest er snel wat mee doen. @appelvrouw, hoe smaakt je citruscurd?
 11. Wat minder mooi, maar erg lekker hoor. Joep zei nog: "ben je brood aan het bakken? Het ruikt goed!" Ja... omdat het geen brood is maar eerder een soort boterkoek
 12. En het deksel, kan daar iets van lucht doorheen? Ik heb zo'n magnetronbak, met zo'n ventieltje zeg maar. Compleet stilstaande lucht is niet zo goed.
 13. Hoi Jorieke, nee, idd ze liggen op de bodem van de bak op de sushi matje. Heb er twee en iedere dag gewisseld en daarna o der heet water afgespoeld. Verder had ik ze ook iedere dag met keukenpapier droog gemaakt. Maar dan zal ik ze nu ook 2 x per dag draaien. Ik had ze nu ook alle 4 weer met zout ingewreven vanwege de zwarte plekjes, hopelijk dan nu niet te veel.
 14. Liggen ze een stukje hoger dan de bodem? Dat er ook wat lucht onderdoor kan? Dat kan ik niet goed zien. De plekken waar de korst wat los is gekomen zou ik ook iets bestrooien met zout. Maar wees verder zuinig met zout, denk ik, anders worden ze TE zout? Als ze zo ver zijn probeer ik ze 2x per dag te draaien. En wat droog te deppen meteen, met keukenpapier. Maar dat met dat papier doe ik al vanaf het begin. Heb je 2 sushimatjes? Dat ze steeds op een droog matje komen te liggen na het draaien? Dat kan ook helpen. Ik pak ze pas in plastic als het witte schimmellaagje mooi dicht is gegroeid.
 15. Hoi allemaal. Iedere dag omgedraaid en toch bleven 2 kaasjes vastplakken op het sushi matje. Die twee zijn ook al best wit en hoop, dat het laagje weer terug komt. Heb ze nu maar op plastic matjes gelegd, hoop dat het beter gaat. Verder had ik ook van zwarte schimmelplekjes. Heb ze met zout weg gescrubt en weer ingestrooid met zout. Wanneer is het de beste moment om ze in folie te pakken?
 16. Leuk idee, heb ik wel voor je. Mijn struik is tweekleurig roze. De struik hangt nog vol, maar ik weet niet zeker of die zaden levensvatbaar blijven als ze niet op/in de grond overwinteren.
 17. Nog even terugkomen op Er zijn aanwijzingen dat het werkzame bestanddeel (ivermectine) van dit anti-parasiticum effect heeft op (sommige symptomen van) Covid-19. Ze zijn het nu verder aan het uittesten. https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(20)30464-8/fulltext
 18. dank je Arja, ik ga ook proberen dat te onthouden :-)
 19. We hebben daar wel een elektrische pomp gehad. Kabels uitrollen naar de vijver op 30 m, dikke waterslang eraan, volpompen, slang bleef liggen en die werd gesloopt. Dat wordt te duur om weer te gaan doen. Als het vat leeg is lopen we wel met gieters naar de vijver, maar dichterbij pakken we ook wel leidingwater. Voor beide valt wat te zeggen. Als we naar de vijver gaan, verstoren we de bevers. En kraanwater is kostbaar. Een zwengelpomp zou geen gek idee zijn Patrijs, ik zal het eens aanzwengelen bij de leiding. O ja, de schooltuin doen we al een tijdje niet meer. Kinderen moeten lopend uit het dorp komen, met de warme voorzomers veel last van droogte. Essie deed eigenlijk alles, maar hij is met pensioen. Er bleven weinig geschikte mensen over om te helpen, kortom dat was niet vol te houden. Jammer want dat was erg leuk om te doen. Voor het laatst in 2018. Juf en ik zijn hier net even in gesprek over hoe het nou verder moet. Wellicht in de toekomst wel weer, wie weet. We hadden niet voor niks alle schepjes en harkjes netjes aan de wanden in het schuurtje hangen. En ook die komen er wel weer als het zover is.
 20. Yesterday
 21. Marmelade is mijn lievelingsconfiture( tis maar dat jullie het ff wetenπŸ˜‰) ik heb alleen nooit iets geschild voor de marmelades maar het hele fruit gekookt, Dat recept staat hier ergens, edit: Het laatste recept is deze: https://www.womensweeklyfood.com.au/recipes/citrus-marmalade-6484
 22. Ik had dit najaar een Labusan geplant, en ik laat hem in de vollegrond overwinteren. Ik heb hem onder een berg compost gestopt, in de hoop dat hij overleeft met dat kleine beetje vorst van tegenwoordig. De ananaskers overleeft dat ook, maar die komt zo laat weer boven, dat ik geen vruchten kan oogsten. Ik zal het in juni wel zien. Ik heb nu al zoveel binnen staan dat ik het maar zo aanpak.
 23. Hallo. 8 jaar geleden honingtomaten gezaaid. Van de 20 planten was er een erg lekker. Kwam kort bij de oorspronkelijke smaak. Neem elke herfst 2 stekjes (risico spreiding) en hou die in de winter over in huis. In maart snij ik weer nieuwe stekken. Gaat prima. Plantjes zijn dus al 8 jaar oud!!
 24. Hmm....marmelade lijkt me niet zo lekker. Ben niet zo van bitter! rond 1 februari komen mijn citroenen...niet zo veel als de meeste van jullie, ik heb gekozen voor 3,5 kg. beetje lemon curd...siroop en wat rasp in de koelkast denk ik.....πŸ˜ŠπŸ‹πŸ‹πŸ‹πŸ˜‹
 25. Nog wat nieuwe pepers gezaaid volgens Denomethode: - Hungarian Wax - Ajoema - Sid’s Vicious Pepper, vernoemd naar tuinbuur Sid van ons vorige tuincomplex, waar we hem van kregen. Is denk ik een poblano.
 26. Ach wat ontzettend jammer! Hopelijk zijn jullie snel weer in het bezit van nieuwe materialen. Veel succes!
 1. Load more activity

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...