Jump to content

All Activity

This stream auto-updates

 1. Today
 2. Ik heb het van meer volkstuinparken gehoord. Pruimen, appels, tomaten worden uit tuinen gestolen. En vaak ook gereedschap.
 3. Verleden jaar van Jorieke enkele bataten gekregen en opgekweekt. In juni 2x 3 uitgeplant in 2 zeer grote potten (schat 70 liter), die schuin gezet richting zuiden en verder hele seizoen "vergeten".....een gietertje water bij droog weer. Gisteren er een prima oogst van gehaald. Enkele jaren geleden al eens een poging gedaan met toen stekken die ik kocht bij de Oude Kastanje, maar dat viel tegen. Dit is zeker voor herhaling vatbaar. Met deze 2 rassen ga ik graag weer verder. Dus heel veel dank Jorieke!! Ze zijn ook nog mooi: witcreme vlees en de andere prachtig rood dooradert....presenteert mooi daarmee in een gerecht! 3 tips in de ervaringsuitwisseling hier die ik graag wil doorgeven: 1.Blijkbaar vinden pataten zonnewarmte lekker op de bodem. Uit veldproeven met ecologische teelt in Vlaanderen bleek dat de teelt op ruggen die zuidelijk waren gericht een aanzienlijke opbrengstverbetering gaf. Vandaar dat ik de grote potten in een hoek van ca. 35 graden naar het zuiden heb gericht. Mijn bodemmengsel bestond uit tuingrond, compost...schat een 20% aandeel , een klein handje gesteentemeel en 2 handjes kaliumrijke ecologsiche organische mest van Boerengoed. Ik heb alles afgedekt met een laagje halfverteerd houthaksel van een 5 cm. Verder niet meer naar omgekeken het hele seizoen. De schuine plaatsing van de potten heeft nog een voordeel, dat je de lange uitgroeiende plantstelen gemakkelijk bij elkaar pakt en ergens wat opzij legt...dat spaart ruimte. 2. Het telen in grote potten levert schonere en gavere knollen, m.i. Daarmee (en de teelt volledig ecologsich gebeurt en geen risico op resten van pesticiden e.d. zoals in de supermarkt) kun je de schil gemakkelijk schoonwrijven en mee bereiden. Ze worden even mals en zacht als wat binnenin zit en bij bereiding in de oven wordt het geheel wat krokanter, zoals bij gebakken aardappels. Omdat een deel van de knollen eerder lang en smal is, naast meer ronde en dikke knollen, is bereiden minder werk en gooi je veel minder weg. Het kan natuurlijk dat bij bewaring en indrogen gaandeweg de schil wel wat minder mals wordt....kwestie van uitproberen. 3. Het bewaren van de knollen kan zeer lang is mijn ervring. Maar zeker NIET in een koelkast en eigenlijk ook niet zo koel zoals aardappels. Rond de 10 a 12 graden in het donker is m.i. perfect. Ik bemerk dat sommige telers of verkopers dit blijkbaar niet weten. Bewaar je ze koeler dan zal er snel achteruitgang en zelfs rotting gaan optreden. Welke rol vochtigheid precies speelt daarbij, weet ik niet.
 4. Een kas van 20x9.60mtr. en dit jaar hadden/hebben we de volgende gewassen in de kas: chinese kool, amsoy, spinazie, pluksla, veldsla, wortels, tong-ho, choi sum, aspergesla, bloemkool, tomaat, paprika, aubergine, meloen, pepers, courgette, komkommer, loefa, kalebas, pompoen, mais, zoete aardappel, sopropo, spek en snijboon en aan bomen de Perzik, kaki, druiven, pruim, nectarine en abrikoos.
 5. Uitspoelen is alleen een probleem als je bodem te weinig organische stof en/of lutum bevat. Daar zou de eerste focus moeten liggen. Als dat op orde is, is mest opbrengen in het najaar het beste. De mest kan dan perfect verteren zonder dat je de gevolgen hebt van eventueel te verse mest. Want immers in het najaar staat er niets meer op de tuin. Mest opgebracht in het najaar is in het voorjaar meestal helemaal verteerd, op de grovere delen na. Die kun je dan in het voorjaar nog onderwerken en in de loop van het seizoen vind je dar niets meer van terug. Alles wat uitspoelt wordt opgevangen en gebonden door de humus en de lutumdelen in je bodem. En komt gewoon beschikbaar voor je planten in het voorjaar. Er is wel zoiets als stikstof die vervliegt als je het op de grond legt in plaats van onderspit, maar volgens mij is dat verwaarloosbaar. Ik laat me leiden door een natuurlijk principe: in de natuur vallen uitwerpselen gewoon op de grond en worden daar door allerlei organismen verwerkt. Bij mij op de zandgrond werkt dit al vele jaren naar alle tevredenheid. Of het op andere gronden ook zo fijn werkt, weet ik niet. Maar dit is mijn ervaring. Ik breng dus wel elk jaar compost op de tuin (dat doe ik altijd in het voorjaar), een best goede hoeveelheid en 1 x per twee jaar een goede vracht stalmest in het najaar, zo ongeveer begin november.
 6. Ik heb in het voorjaar wat zaadjes van onbekende herkomst gezaaid en daar zijn mooie planten uit gegroeid. Nu zelfs vruchten. Maar nu de hamvraag; wat zouden het kunnen zijn, pepers, paprika's? Daar is natuurlijk wel achter te komen, maar ik wou er nog niet meteen het mes in zetten.
 7. Allereerst: ik heb nog nooit geweckt. Mijn theorie: Bij echte weckpotten kan de overdruk (ontstaan door verhitting) ontsnappen via de rubber ring. Dat kan niet bij jampotten. Daarom moet je tijdens het wecken de deksels niet strak aandraaien. De overdruk moet eruit kunnen. Direct ná het wecken in jampotten dienen de deksels wel goed aangedraaid te worden. Anders wordt er -tijdens het afkoelen- lucht van buiten aangezogen. Einde mijn theorie. Zelf zou ik -als ik zou gaan wecken- veel liever echte weckpotten gebruiken. Jampotten zijn goed voor vullen direct na bereiding in een open pan. Jam, stoofpeertjes, komkommers in het zuur en zo. Dan is de bescherming door zuurgraad en / of suikergehalte, i.c.m. luchtdichtheid, voldoende voor houdbaarheid.
 8. Yesterday
 9. Circa 30 tenen Vallelado en Morado, aangekocht via de centrale inkoopactie van de moestuinvereniging. Gecertificeerd biologisch plantgoed dat thermische behandeld is dus ‘ziektevrij’. Dit is de eerste keer knoflook dus ik ben erg benieuwd. Van de overgebleven tenen moet ik zeggen dat ik vrij weinig verschil proef tussen beide soorten. De knoflook met paarse schil ziet er toch altijd aantrekkelijker uit voor mij. Afhankelijk van de resultaten volgend jaar 1 soort, de soort met de hoogste en beste opbrengst.
 10. Mooie afscheidin, zal vast goed helpen Amrutten. Frans prachtige oogst en zoveel, hartige prei taart, prei kaassoep, preischotel en ga zo maar door mjammie.
 11. Hij staat er nu ruim 1 jaar. De struik is goed aangeslagen en dit jaar mooi gegroeid. Ik ben nog wel op zoek naar een Honey Dew.
 12. Via facebook heb ik dit verdrietige nieuwe ook gelezen. Door het hele land staan pawpaws die bij Hans vandaan komen. Zodoende zal hij nog lang niet vergeten worden.
 13. Altijd triest om te horen natuurlijk. Hij heeft veel goeds gedaan, wat ik van een afstandje heb gelezen. En los van dit triest nieuws, mijn pawpaw prima vindt dat het nog geen tijd is, al zijn er wel een paar uit de boom gevallen met de storm. Die rijpen nu thuis. Vorig jaar wist ik wanneer te oogsten, omdat de beestjes er aan begonnen. (Bijna 2 weken eerder dan de datum van nu.) Dus ze zijn wel later. Mijn susquehanna is soort van spontaan dood gegaan een maand of wat geleden, maar wel een nieuwe scheut uit de grond. Zal de onderstam zijn ben ik bang. Dit was zijn 2e groei jaar.
 14. Ooh wat een joekel! En dan al zo opgevreten
 15. Mogen we het recept van die taart met pompoen?
 16. Ja die Tanjung van Joriek zijn echt geweldig! Heb hier nog nooit echt noemenswaardig grote zoete aardappels gehad, maar met die stekjes van jou is het heel goed gegaan dit jaar [emoji106]. En ik was zooo blij toen ik deze opgroef: Totdat ik hem omdraaide [emoji3525] Hier dus ook mee-eters. Ik denk muizen. Al kan het ook een rat zijn. Zitten er genoeg van allebei hiero. Afijn. Die snoepers hebben de oogst gedecimeerd. Maar even zo goed denk ik wel twee maaltjes over te hebben gehouden.
 17. Vandaag de eerste winterprei geoogst. Ras Blauwgroene Winter Forrest voor de late winter- en voorjaarsteelt. Ik kan me niet herinneren ooit al zo vroeg zo'n mooie winterprei te hebben geoogst. Heeft denk ik te maken met de niet zo hete en ook wel natte zomer dit jaar. Daarentegen dreigt de knolselderij na de recordoogst van vorig weer eens helemaal te mislukken (Je mag gerust even gniffelen @henkg ) maar dat heeft vooral te maken met de bladvlekkenziekte .
 18. Zodra alle pitjes droog zijn zal ik eens wegen wat de opbrengst was.
 19. @Amrutten: Mooie, nette (goedkope?) oplossing voor een schutting!. Nog maar even afwachten hoe de novemberstormen doorstaan worden, maar dat zal in Zuid-Limburg wel meevallen.
 20. Ik heb wederom een broedse kip. Al 1 week. Ik was met vakantie en de oppas dacht dat ze steeds zat te broeden. De kip is in quarantaine geplaatst, omdat het dopen in koud water nul werkt.
 21. Een zak vol met schoenen mt 25 tm 29 Die kindervoetjes vliegen er doorheen.
 22. Ik heb een handje onkruid geplukt en aan de kippen gegeven. (Vooruit, 5 handjes) Kippenmest op het ponpoenenveldje gegooid en in de kas het eea geplukt. Bak met vergaan onkruid eindelijk weggegooid en de kippen van wel 4 grote pompoenen, de pitten gegeven.
 23. Er is ook een tussenweg. Ik zal ook spoedig weer koemest op het land brengen. Ik laat de hopen mest gewoon verdeeld over mijn perceel liggen. Het spoelt dan minder uit dan direct verspreiden en je hoeft het in het voorjaar niet opnieuw verplaatsen. In de winter zal de mest van 8 kruiwagens echt nauwelijks broeien. Daarvoor zijn de temperaturen spoedig te koud.
 1. Load more activity
×
×
 • Create New...