Jump to content

All Activity

This stream auto-updates

  1. Past hour
  2. Welkom. De rabarber kan je zo laten, die hoeft nooit gesnoeid en loopt in het vroege voorjaar weer uit. Wel kan je die aan het eind van de winter bemesten. De rode bessen kan je nu snoeien, ik haal een derde weg, en dan de oudste takken hou mooie sterke jonge takken aan voor vernieuwing. Zwarte bessen snoei je na de oogst maar nu kan ook niet veel kwaad. Frambozen, heb je herfst of zomer frambozen, zie dan daar met de zoekfunctie. Ook de druiven kan je nu snoeien, gebruik de zoekfunctie. Ze komen in de kas al vroeger op gang dus nu is prima om te snoeien. Ook kan je als je wil spitten nu mesten en spitten, door de vorst zullen de kleikluiten kapotvriezen als het vocht uitzet. Dan heb je dit voorjaar mooie teeltgrond. Je kan zelfs al gaan zaaien etc. vooral in de kas en buiten nog knoflookplanten. Kortom, je nieuwe hobby kan je al gelijk oppakken. Veel succes en vergeet de zoekfunctie hier niet, (bijna) alles is al eens voorbij gekomen.
  3. We hebben even mooi wat haakjes en schroefjes in de muur gedraaid in het kippenhok om van alles op te kunnen hangen!
  4. Na de nachtvorst een weekje met rustig weer. Er is weer genoeg te doen want alle kapotgevroren planten kunnen weg. Zo had ik nog een rijtje (te) laat gelegde sperziebonen staan, die nu op de composthoop kunnen. Ik gooi op die plek gelijk een kruiwagentje rijpe compost want straks moeten hier weer tuinboontjes komen. Uit het kweekasje op de achtergrond oogst ik wat uitgelopen pootuitjes en sla. De sla heeft ook een tik gehad van de vorst. Het is geen wintersoort, maar ik hou toch genoeg over. Ook heb ik wat sterrenkers uit het plastic tunneltje voor door de salade. Samen met een toch nog binnen gekleurde paprika wordt het salade met aardappels uit de oven. In het plastic tunneltje staat het er nog fraai bij. De eerst gelegde Aguadulce tuinbonen staan al flink hoog, misschien te hoog. Je ziet er ook de sterrenkers en pootuitjes bij staan. De tweede lichting tuinbonen komt ook net boven, een maand eerder als vorig seizoen. Een paar planten hebben lichte vorstschade, het blijft een experiment. Maar het gros staat er (nog) mooi bij, eens kijken wat het deze winter doet. De meiraapjes die ik er bij had gezaaid bleek Russische bladkool te zijn, dat krijg je als je zelf zaad verzamelt en op je geheugen vertrouwd. Niet zo erg want als jonge plantjes zijn ze ook prima te eten. Met wat bonen weer een maaltje van de tuin. Ik ruim ook alle peperplanten op, de pepers gaan mee. Eens kijken of ik die nog ga verwerken. Er komen nog een paar bakjes af. Ik ben klaar met het oude aspergeveldje. De drie rijen asperges hier heb ik gesnoeid en gemest. Daarna heb ik de mest licht ingespit zodat de verse paardenmest kan verteren. Ook heb ik gelijk wat planten opgeruimd en uitgedeeld, ik heb nog twee rijen asperges waarvan er eentje nu ook levert en dat is meer dan genoeg. Lekker dat dit stuk klaar is voor het voorjaar, het is 35 M2 en dus 10% van mijn tuin. Op de overige 15 M2 staan frambozen. Die moet ik eigenlijk ook deze winter aanpakken. Ik oogst wat kleine herfstprei die ook op moet. Gelijk ruim ik daar het onkruid en de bevroren N-Z spinazie op. Dat ruimt weer lekker op. Ik kwam ook nog een rij goed gelukte pastinaken tegen, ik oogst er drie voor een stoofschotel. Met de laatste paprika's uit de kas, wat laurierblad en aardappel. Ik ben ook het kleine kasje aan het leeghalen. Er komt nog meer koude aan en dan kan ik er zelf weer in zitten. Achterin vond ik nog wat prima komkommers. De irisbollen die ik verplaatst had staan mooi boven op het knoflook perceel. De knoflook staat wat lager maar een stuk hoger als vorig seizoen. Ook de laatste knoflookjes komen nu boven kijken. Het lage kasje is een stuk leger zonder de paprika's, pepers en muismeloentjes. Ik heb de ramen openliggen zodat de grond kan doorspoelen en weer wat vocht kan opnemen. Er staat ook nog wat spontane winterpostelein. Voor vandaag had ik weer wat bladkoolplantjes. Ik moest deze wel opschonen want er komt nu wat gelig blad aan door et gebrek aan zonlicht. Wat jonge uitjes er bij. En nog een bak N-Z spinazie uit de kas. Er staat nu weer een stoel in de kas dus de kou kan komen eind deze week. Ook zijn de tomaten nu weg, de laatste kerstomaatjes uit de kas zijn opgesnoept. Aan de onderkant van de plant kan je goed zien waarom tomatenplanten lekker diep de grond in kunnen. Vandaag werd er weer een beetje verse mest gebracht. Ik heb gelijk wat uitgereden over de twee nieuwe rijen asperges. Daar moet ik nog schoonmaken en opruimen. Ik laat het nog even liggen en leg dan een laag over de asperges voor ze weer uit gaan lopen. Het mestten is nu bijna gedaan, ik kan door met opruimen en spitten. Maar nu eerst maar wat opeten. De groene groenten zijn net door de risotto gegaan. En die gaat weer samen met wat stoofschotel op mijn bord.
  5. Goedenavond allemaal, Ik ben nieuw hier, en sinds twee weken de trotse eigenaar van een moestuin. De grond is redelijk kleiig. Natuurlijk probeer ik mij op alle manieren in te lezen (leek als ik ben) maar voor nu ben ik vooral op zoek naar gerichte acties die ik nu nog kan/moet doen voordat de winter echt zijn intrede doet. Ik zie door alle informatiebronnen niet meer naar waar ik nou goed aan doe Wie wil mij van advies voorzien met alle aanwezige ervaring op dit forum? Rabarber; Er staat een niet gesnoeide rabarber plant in de moestuin. De stengels hangen slap en rottend op de grond. Moet ik daar nog iets aan doen? Of voor de winter laten zoals het is? Fruitstruiken; In de moestuin staan verschillende fruitstruiken, rode en zwarte bessen, frambozen..Gisteren heb ik al het onkruid onder de struiken verwijderd. De struiken zien er ongesnoeid uit. Moet ik daar nu qua snoeien nog iets in doen? Of wachten tot voorjaar? En gezien de vorst van deze week, zal ik daar nog iets van bemesting doen? Of wachten tot het voorjaar? Witte druiven; in de kas hangen zwaar verwaarloosde takken met witte druiven. Die smaken overigens nog aardig goed. Hier ook hetzelfde; nu snoeien of laten tot voorjaar? Vriendelijk Bedankt vast. groet, Joost
  6. Kontjes van de preien afgesneden en weer in de aarde gezet.. hoop dat ze t weer gaan doen
  7. Today
  8. Ik had geen moed om vandaag het putje verder te onderzoeken. In plaats daarvan zo’n 4 m2 gras afgeplagd ten faveure van meer ruimte voor groente.
  9. Heb even een foto gemaakt van de plant. En heb ondertussen ook de verwarming in de kelder aangezet voor de plant. De pot vertillen is helaas geen optie, de cementkuip is nog loeizwaar. Hoop dat de verwarming aan (op stand 1) al voldoende helpt, al denk ik dat de plant eigenlijk meer licht nodig heeft. Kan ik overigens de scheuten verpotten?
  10. Beterschap! @Sin Fronteras Hopelijk ben je snel weer fit en gezond.
  11. Van eerder dit jaar 😉
  12. Ik heb de thermostaat nog steeds niet gemonteerd 😬 Bij de paddestoelen had ik de mat weer gebruikt met de oude thermostaat. Die hangt met metalen boterhamzaksluiting aan de buitenkant van het kratje. Dat kan bij deze niet en ik had geen inspiratie voor een oplossing.
  13. Ik stuitte op een artikel hier over, en t leek mij interessant. Heeft iemand ze al eens gehad? Hoe ging de teelt hier? Ik wil ze gaan proberen komend seizoen.
  14. Over die thermostaat STC-1000, je update? Ik ben ook benieuwd of en hoe je het zaakje een beetje veilig gemonteerd hebt. Het gaat tenslotte om 230 Volt. Morgen is het maandag ...
  15. Best een goed idee eigenlijk, stekken. Ik heb in het voorjaar vaak teveel kleine plantjes overal staan, die dan niet op tijd verpot worden. Altijd wat meer gezaaid dan nodig ingeval er niet genoeg kiemt en dan komt alles natuurlijk op! Vroeger gaf ik de extra zaailingen aan mijn moeder, maar die is inmiddels op een leeftijd dat ze daar geen zin meer in heeft.
  16. Ik was van plan voor mezelf 2 stuks Bolzano en ook 2 stuks Lorenzo in de kas te gaan zetten. Ieder jaar kweek ik ook wat tomatenplanten voor familie en bekenden (3 personen in totaal) en het zou leuk zijn die komend jaar ieder ook een Bolzano en een Lorenzo te kunnen geven. Voor dat doel ga ik natuurlijk niet in één keer alle zaden 'opofferen' vandaar het plan om te gaan stekken. Blijken de tomaten de moeite waard te zijn en de zaden voldoende kiemkrachtig (dat valt bij een tomaat meestel wel mee) dan kan ik in ieder geval nog een paar jaar vooruit met de zaden die ik heb.
  17. Yesterday
  18. Die ervaring heb ik ook. Zodra ze rijp zijn moeten ze van de plant gehaald worden. Nog even laten hangen kan niet want dat resulteert heel snel in tomaatjes die al aan de plant gaan barsten.
  19. Soepje van knolselderij, peterselie en pastinaak, knoflook en peterselie uet, aangevuld met ui, parmezaansekaaskorst en zelfgemaakte bouillionpasta, op smaak gebracht met zout en uet ethiopianbrown chilipoeder. Erbij roggebrood met kaas.
  20. Een leuk recycle putje? Vandaag het aspergeveldje afgemaakt, het laatste hoekje gespit. Ook alle asperges die nog op mijn andere tuin stonden gesnoeid en er onkruid verwijderd. Ook een laag mest op de composthoop Kroten en selderij geoogst.
  21. Vanmiddag frietjes bij @Anna3 en Peter! Vanavond dus broodjes, eentje met salami en eentje met eisalade. Morgen hutspot met rookworst.
  22. Ik ga t ook in januari al proberen met 1 zaadje van beide.... ben heel benieuwd
  23. Een kersenboom, twee hazelnootstruiken en een vlier 'black lace' heb ik aan de nieuwe buren gegeven. We hebben ze samen uitgegraven en herplant, dat ging lekker snel. Nu heb ik weer plek om wat 'geparkeerde' boompjes een echte plek te geven: ananasreinet, nashipeer, mirabel en winterharde citrus. Morgen begin ik daarmee.
  24. Ik heb de zaden binnen, dank je wel!
  25. Voorlopig de laatste bloemkool. De andere planten hadden in oktober nog last van de koolvlieg met veel sterfte. De pei is ook niet veel zaaks wegens de droogte.
  26. Stamppot andijvie en Veldprocureurlapjes. Pasta met ratatouille uit de vriezer Tomatensoep uit de vriezer enkele groentes uit de vriezer Hehè, de deksel van de vriezer kan weer gewoon dicht!😵‍💫🥶
  1. Load more activity
×
×
  • Create New...