Jump to content

All Activity

This stream auto-updates     

 1. Yesterday
 2. Onverwachts moeten stoppen. 'k Ben er nog niet over uit. Vork en ik waarderen je reactie, dat doet goed! Gelukkig is net een goede vriend in het land. Geeft dat hoop? ................................ in elk geval lekkers!
 3. Ja, je hebt heel wat teweeg gebracht en ik ben je er dankbaar voor!
 4. Frans

  Knolselderij telen

  Hoe is het met jullie knolselderijteelt gegaan nu het seizoen op zijn einde loopt ? Bij mij staan de knollen nog in de vollegrond en oogst ik naar behoefte. Pas na de eerste nachtvorst zet ik alles in kuipen om in de kas te gaan bewaren. Wat de teelt van knolselderij betreft is 2020 voor mij met stip het beste jaar ooit geworden. Dat is ongetwijfeld voor een zeer groot deel te danken aan het in gebruik nemen van de grondwaterpomp waardoor op eenvoudige wijze de grond tot op worteldiepte vochtig gehouden kon worden. Helemaal rechts staan de waarschijnlijk zwaarste knollen. Mijn nieuw persoonlijk record van 1423 gram gaat nog wel verbroken worden.
 5. Gisteren ben ik begonnen met de aanleg van een kleine haag van gele kornoelje (cornus mas) onderaan mijn oprit. Als de handrem niet meer fungeert, rolt de auto dan in ieder geval niet de tuin in. Ik koos voor kornoelje vanwege: mooie voorjaarsbloemen, fruit, en geschiktheid als haag door de vele kleine horizontale takjes. Het enige nadeel van kornoelje is dat het blad bij snoeien de huid kan prikkelen. Ik heb er nu op gevoel 1/3e hoogte uit gehaald, in de hoop meer zijtakken onderin te bekomen. Geen idee of dat gaat werken. Misschien weet iemand hier dat? Moet ik ze tot op 15 cm snoeien? Er staat ook nog, langszij, een hogere haag in de planning van witte moerbei (morus alba). Ik heb er al drie staan (die werden als zwarte moerbei in een supermarkt verkocht🙄). Hij groeit verticaal en vormt veel grondscheuten. Heeft vruchten, en groot blad dat eetbaar maar smakeloos is en geel verkleurt in de herfst. Ik hoop maar dat ik hem met snoeien in de hand weet te houden.
 6. Pompoensoep, quiche met N-Z spinazie, wat restjes, o.a. de laatste krootjes. Vanmiddag pasta met linzensaus en een rest andijvie opgeleukt met een pepertje. Op de tuin wat rijpe kerstomaatjes en Kaapse bessen.
 7. Ik heb twee kiwibes-planten, actinidia arguta vrouwelijk, 'ananasnaya' die ik niet wil. Misschien iemand anders wel. Liefst tegen ruilgoed. Mijn tuin is officieel vol, maar voor iets leuks vind ik wel plek. Klimmers bijvoorbeeld kan ik wel kwijt, zoals onsterfelijkheidskruid of schisandra. Ik wil nog graag een zwarte bessenstruik 'Ben Sarek'. Maar ik hoor graag wat er beschikbaar is. De planten heb ik nu 2 en 3 jaar staan. De jongste heb ik al ruim uitgegraven. Hij zit met veel wortels in een 2-literpot en moet daar niet te lang in blijven zitten denk ik, vanwege de verhouding wortel/aarde. De andere staat nog in de vollegrond, naast een grasveld dus ik weet niet hoe makkelijk het wordt om de wortels goed uit te graven. Deze is 1,5 meter hoog, maar wordt tot 40 cm hoogte teruggesnoeid. De planten zijn nu in Kleef (20 minuten rijden van Nijmegen, maar je kan hier wel goedkoper tanken 😉), maar kunnen in overleg ook in Amsterdam worden opgehaald.
 8. Enig idee wanneer de volgende wedstrijd wordt bekend gemaakt?
 9. Ja, wanhoop, dat groeit soms hard op sommige tuinen..... De afgelopen tijd veel aan het sleutelen geweest, maar toch telkens even naar de tuin. Net als nu, voor een praatje en een zak oogst.
 10. Ik heb er vandaag 1 in bakpapier+plastic folie verpakt en in de koelkast gelegd. De 2e ligt nog in zijn bak in de kelder.
 11. Ik denk dat ze enkel het zinnetje "Misschien moet je eens een blaadje proberen " dom vind hoor. Je hebt dan ook de pech dat tuinwolfsmelk giftig is. Probleem is dat je niet weet of de interpretatie van de lezer dezelfde is als de jouwe en of ze de grap dus "volledig" doorhebben. Laat dit je wel niet ontmoedigen om in de toekomst mee te zoeken en te helpen, ieder zijn tuinervaring (ook dus jouw Coca ervaring 😉) kan hier helpen.
 12. Jongens, dit is niet de babbeltuin Verdere afhandeling kan via PB tussen RobO en Cypertje.
 13. Deze Lidl (Spaanse) knoflook heb ik gepoot op 9 oktober j.l. Ze doen het weer prima. Twee weken geleden nog een aantal gepoot maar die zijn nog niet boven de grond uit gekomen.
 14. Bengel? hoe weet jij dat mijn motto is: "als het niet kapot kan is het ook niet leuk!" 😁
 15. compost uitgereden en de wanhoop opgeruimd zaten nog leuke uitlopende persicaria in, die zijn opgepot en weggegeven
 16. dank je! wij hebben dezelfde gedachten we hebben de hulp ingeroepen van de AVVN, wordt vervolgd
 17. Last week
 18. Nu we bijna een jaar verder zijn wilde ik de jacarandas weer binnenhalen (deze keer op tijd!). Maar niet zonder nog even een kiekje te delen van hoe ze er nu bij staan na alle tips en trics nauwkeurig opgevolgd te hebben. Die boompjes groeien als een trein!!! Je kunt nog het afgevroren stammetje zien bij alledrie maar wat er inmiddels alweer bovenop gegroeid is, is echt enorm! Snoeien vinden ze inderdaad niet leuk. Nieuwe takken richten zich daardoor sterk omhoog. Bij de voorste was snoei niet nodig, die heeft maar 1 tak uit de hoofdstam gegroeid en ging daarop door. De middelste is de weirdo van de club, die heb ik af en toe wat gekortwiekt en gaat nu na wat bladval getooid met een warrig bosje bovenop. De achterste heb ik ook laten gaan en heeft 1 hoofdstam en nog 2 zijtakken daar strak langs omhoog. Daar moet ik toch eens wat mee gaan doen komend jaar. Uitbuigen wellicht. Voor nu ben ik zeer tevreden over dit 3tal. Nu nog een winterstalling zien te vinden...
 19. Het betreft hier wél ongewortelde slips RobO. Ander geworteld plantgoed zal er naar mijn mening niets aan hebben. Een snelle overgang van ongewortelde slip tot plant met veel snelgroeiende wortels komt ten goede aan de latere opbrengst. De gemiddelde afstand van de oksels tot oppervlak rug is bij schuine plaatsing kleiner dan dat je dezelfde slip verticaal in de rug zou zetten. De okseltemperatuur zal daarom gunstiger zijn voor de ontwikkeling van de wortels die vanuit die oksels ontstaan. Schuin planten creëert dus betere start- en groeicondities voor de plant met als voordeel een hogere opbrengst. Dat is altans mijn interpretatie van : In literatuur en op verschillende websites kan je vinden dat het belangrijk is om slips niet verticaal in de grond te planten maar wel schuin zodat de slip hoger in de rug zit en beter kan profiteren van de warmte.
 20. Goldfish

  Pawpaw

  De gifstof heet annonacin en op Wikipedia staat het verhaal te lezen van de inwoners van het Caribische eiland Guadaloupe. Daar eten ze weliswaar Zuurzak/Soursop (net zoals in Suriname) maar beide soorten Asimina bevat deze stof. De vraag is alleen, wanneer is een concentratie gevaarlijk. Een beetje gif stof kan namelijk geen kwaad en kan zelfs gunstig zijn omdat b.v. kankercellen uitgeroeid worden, daar zijn ook de nodige laboratorium proeven meegedaan, die je echter niet 1 op 1 mag vertalen naar mensen. In Suriname worden door natuurgenezers zuurzakbladeren aanbevolen om thee van te zetten etc. Ik kan je geen veilige hoeveelheid Paw Paw aanbevelen, o.a. niet omdat ik een studie heb gezien waarbij 10 rassen Paw Paw werden vergeleken en er een factor tien zat tussen Mango die verreweg de minste had (dit verklaart misschien ook wel de smaak) en het ras (vergeten) met de hoogste concentratie. Bovendien kan de hoeveelheid gif ook nog eens afhankelijk zijn van andere factoren gok ik, zoals groeiomstandigheden. Mijn advies zou zijn om A. de vruchten alleen te eten wanner deze duidelijk goed rijp zijn. B. geen pitten te eten. C. de schil liever ook niet consumeren. Dus uitlepelen zoals een kiwi. Ik ga in elk geval door met het aanplanten er van. Ik zal alleen over 5 jaar wanneer ik kisten vol Paw Paws hoop te oogsten, ze niet allemaal in mijn eentje op eten.
 21. Ha RobO, ik ben toevallig ook voorzitter van de lokale energiecoöperatie dus verduurzamingsadvies daar meen ik (op amateur en objectieve basis) wel wat van te kunnen zeggen. Isoleren is op dit moment verreweg de beste investering qua verduurzaming maar dat is al deels gedaan. Vloerisolatie is zo te lezen nog een optie, de vraag is ook vooral hoe oud is het gebouw, wat is de nog te verwachten levensduur en van wanneer zijn de maatregelen die al getroffen zijn? Zeker het dak kan interessant zijn voor vervangen van isolatie als die niet minstens de RD-waardes van de huidige standaard benaderen. Overigens vind ik 500m3 gas en 400kWh niet bijzonder veel en zullen investeringen niet persé als investering gezien moeten worden.
 22. aardig om iemand dom te noemen terwijl je alleen maar wilt helpen. Je mag blijkbaar niet eens een poging wagen met een gokje en een smiley zonder afgekraakt te worden. Jammer hoor 😒 Alsof iemand zomaar onkruid in z'n mond gaat stoppen na een grapje op een forum. Denk het ook ja. Heeeeel dom.
 23. MSDG

  Pawpaw

  @goldfish, wat zijn volgens die wetenschappers dan de hoeveelheden waar ze het over hebben? Ik hoop de komende 40 jaar te genieten van pawpaw namelijk zonder anderen (en mezelf) wat aan te doen. 😄
 1. Load more activity

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...