Jump to content

All Activity

This stream auto-updates

 1. Past hour
 2. Ik heb hier hardop om moeten lachen [emoji38][emoji38][emoji38] Zo waar en herkenbaar. Ik heb vandaag bezoek gehad van @Fre3ke! Het was jammer dat ik zo’n drukke dag had, want wat is moesbezoek toch altijd leuk joh! Sjonge. Dan mis je een forumdag wel hoor. Een stukje pompoentaart gekregen en 2 soorten peperzaden. Eigenlijk had ik heel sterk gezegd dat ik geen zaden hoefde, want ik heb al zo veel… en toen werden ze onder mijn neus geschoven en kon ik toch geen nee zeggen. Echte wilskracht hoor. Heb maar tegen 2 soorten ja gezegd. [emoji1320]powerrrrrrrrr
 3. Ooohhhooooohhhh, vanmiddag lekker het restje focaccia met ingemaakte pepers opgesmikkeld. Sjonge zeg, wat kan een mens daar blij van worden. Ook voor het eerst pompoentaart op van @Fre3ke. Lekker! Zo meteen gekochte kippetjes met gekochte aardappels met eigen kruiden en gepofte knof uit de oven met slaoi met zongedroogde cherrytomaten. Dat ga ik trouwens niet weer doen. Zo veel meer werk terwijl ik ze net zo lekker vind als normaal formaat tomaten. Wel echt trek… nog even geduld!
 4. Deze vormen geen ondergrondse uitlopers zoals frambozen, maar de stengels groeien net als bij bramen in de herfst naar de grond, wortelen dan op de uiteinden en vormen zo nieuwe planten. Dit is makkelijk te voorkomen door ze in de herfst terug te snoeien tot de gewenste lengte.
 5. Today
 6. Dat het elders in de wereld anders is betekent niet dat er in nederland niet over na wordt gedacht Overigens zijn in Afrika zijn de cijfers nog niet zo laag maar ook daar daalt het geboorboortecijfer. Van 6 kinderen per vrouw in de vorige eeuw naar gemiddeld 3,5 kind op dit moment. Nederland had de vorige eeuw een geboortecijfer van 4,5 kinderen per vrouw en dat is nu 1,7 kind. Overbevolking is zeker een probleem maar die veranderingen zijn al lang in gang gezet in tegenstelling tot het probleem energietransitie waarbij we eigenlijk nog maar aan het begin staan.
 7. In Nederland en West-Europa zijn de geboortecijfers laag, maar in bv Afrika niet. En die mensen moeten natuurlijk ook allemaal eten krijgen en een dak boven hun hoofd. En die willen ook in vrede leven en hetzelfde welstandsniveau als West-Europeanen hebben. Geldt ook voor andere landen. En het zou wel heel slecht zijn om die mensen dat te weigeren, vanwege het milieu (dat kun je beinvloeden, klimaat niet echt, dat verandert ook zonder toedoen van de mens). In Duitsland moet natuurlijk ook iedereen aan de windenergie, zonneenergie of ander "milieuvriendelijk" alternatief. Ik zet milieuvriendelijk tussen aanhalingstekens, want zo milieuvriendelijk zijn die niet. Voor windmolens worden hele bossen gekapt, en de windmolens zelf zorgen met hun luchtstromingsveranderingen ook voor dode vogels. En het geluid wat ze produceren is ook schadelijk voor mens en dier. En dan natuurlijk nog het afval, want de rotorbladen kunnen niet afgebroken worden, die worden letterlijk begraven. Hoezo goed voor het milieu? Ook zonnenenergie is weinig beter, want de productie daarvan is verre van milieuvriendelijk. Daar hebben we in West-Europa dan geen last van, maar waarom moeten andere landen lijden, zodat wij hier onze doelstellingen kunnen halen? Daarnaast importeert Duitsland gewoon kernenergie uit Frankrijk. Wel groen praten, maar bij onvoldoende levering wordt gewoon kernenergie uit Frankrijk gekocht. Zonder die kerncentrales in Frankrijk zou stroom nog duurder zijn! De kerncentrales in Frankrijk, maar ook Belgi"e, zijn inmiddels wel verouderd en ook onveilig. De kerncentrale (lekker dicht tegen de grens van Duitsland en Lux) in Thionville is de onveiligste in Europa, daar ligt altijd wel 1 van de 4 reaktoren stil in verband met een ongeluk of reparatie. Maar dat is geen reden om geen nieuwe te bouwen, de techniek is veel verder en ook de moderne kerncentrales zijn een stuk veiliger. Dat laat natuurlijk niet onverlet dat het afval nog wel een probleem is. Nog wel, want er zijn ook kerncentrales ontwikkeld die wel het afval op kunnen verbruiken. Kernenergie is stabiele energie, want onafhankelijk van wind, zon of water en als de hoeveelheid afval steeds minder wordt (zoals bij modernere centrales) en het restafval goed wordt opgeslagen, dan zie ik daar geen probleem in. Ook niet als er eentje in mijn nabije omgeving komt te staan.
 8. Overbevolking is zeker wel iets waar over na wordt gedacht. Als je de geboortecijfers in nederland bekijkt dan wordt dat aantal steeds lager en dat is veelal een bewuste keuze. Momenteel 1.7 kind per vrouwen waardoor en minder dan 2 kinderen is niet perse gunstig.
 9. @annaelizabethhelemaal loskomen van de rest van de wereld kan en gaat niet meer en moet ook niet de heilige graal zijn. Wel moet je streven naar zoveel mogelijk op eigen benen kunnen staan. Het bekende mantra tegen kernenergie is 'wat doen we met het afval', maar laten we even reeël wezen. De risico's van de opslag van kernafval zijn zeer, zeer klein, de hoeveelheid afval die het produceert is enorm klein t.o.v. reguliere grijze energieopwekking door kolen/gas/biomassa. En hoewel we er nu nog slecht mee om kunnen gaan zou ik niet weten waarom we in de toekomst geen oplossing voor het kernafval kunnen vinden, de wetenschap staat niet stil. Kernenergie is mijn inziens een overbruggingsmethode die omarmt moet worden in tegenstelling tot het opstoken van biomassa! Mijn inziens wordt er helaas over het grootste probleem niet constructief nagedacht omdat we dat ethisch niet verantwoord zouden vinden en dat betreft overbevolking. De prognoses voor de aankomende 50 jaar baren me zorgen, over 50 jaar ben ik zelf 80, maar ik vraag me af wat onze aarde echt aan kan en wanneer het klaar is. Terug naar het probleem van de Co2, een combinatie van tijdelijke maatregelen (kernenergie) en lange termijn (nieuwe duurzame opwekkingstechnologie) zal het moeten worden.
 10. jootje

  bijen houden

  Och, wat jammer, Bert. 🙁🐝
 11. Ik zag er hier een 18 Watt voor 6 euro (maar snoertje en verzendkosten moeten er wel nog bij tenzij je in de buurt van Almere woont). https://www.ledlichtdiscounter.nl/led-batten-60cm-18w-6000k.html?source=googlebase&source=adwords&gclid=Cj0KCQiAxc6PBhCEARIsAH8Hff360AQJie7f59bAxEi7pdFvIfJ47kydZxZB-j5KpzyUndWJlMIn3kQaAqFGEALw_wcB
 12. De meeste Rubus-soorten kunnen onder juiste omstandigheden snel groeien. Door jaarlijks te snoeien en uitlopers vroegtijdig af te steken en uit te graven vind ik het 'woekergehalte' heel erg meevallen. Mocht je het jezelf makkelijk willen maken kan je wat tegels ingraven om het verspreiden wat tegen te gaan. Ikzelf heb dat bij mijn frambozen gedaan met grote grindtegels tot 35cm diep. De uitlopers zijn in mijn ervaring vaak oppervlakkig dus vrij makkelijk tegen te houden op die manier. Als je er een paar jaar niet naar omkijkt dan kunnen de planten flink uitdijen, maar regelmatig onderhoud beperkt de werklast die je hebt enorm.
 13. Ik heb recent een aantal Tayberry's, Loganberry's en Boysonberry's besteld. Weten jullie of deze soorten veel woekeren? (Omdat het kruisingen zijn met een een bramensoort)
 14. Alle respect @appelvrouw met wat je probeert en uiteindelijk moeten we allen die weg op, de omzetter dc/ac zal helaas wel uit Azië komen zelfs al staat er een Europees label op, ik denk gewoon dat je de correcte keuze hebt gemaakt naar je gevoel en hoe je in het leven staat, je hebt natuurlijk extra elektriciteit nodig in de winter (ook op momenten dat het bewolkt en windstil is) en dan zit je vrij safe in Frankrijk (ook al verfoeien we die kernenergie). Nederland is een geval apart nu met de salderingsregel, dat gaat nog een probleempje worden zeker nu met die hoge gasprijzen. Om een je een ideetje te geven in België gaf Octa+ (wel in discussie nu) zonnepaneelhouders een extra meerkost op de elektriciteitsfactuur nu om te compenseren tussen de afname avond/nacht (hoge prijs) en het injecteren overdag (lage prijs).
 15. Yesterday
 16. Toch verkeerd begrepen. Preventief spuiten is niet 'bestrijden', maar voorkomen. Natuurlijk kun je planten gezond houden met de juiste stoffen in de bodem, maar ook gezonde planten kunnen aangetast raken door schimmels. En dan kun je curatief gaan spuiten. Het zijn niet twee uitersten, bespuiten en gieten, het kan naast elkaar. Als je spuit, werkt de gier bovendien als bladvoeding, dus je maakt je plant ook nog eens sterk. Maar dit begint een beetje off-topic te raken. Het ging om heermoes.
 17. For Yong Hai wat een goed idee! Ik ga morgen meteen aan de taugé maak. Ik heb een bak erwtensoep uit de vriezer gehaald en gegeten met eigen gemaakt roggebrood, Marokkaanse olijven en Veldgrilworst. Een vreemde combi maar goed te doen. Een lekkere Crowdfarming bloedsinaasappel toe.
 18. BertM

  bijen houden

  Helaas is de zwerm die we in juli hebben “ geschept” overleden. De bijen liggen dood in de kast terwijl er genoeg voer aanwezig is. Ik denk dat het volkje ( het was een nazwerm) te klein was om zichzelf warm te houden en door de koud is overleden [emoji30]
 19. Wij aten pasta met doperwtjes uit de vriezer, maïskorrels uit de vriezer, een restje ham en een restje roomkaas. Heel goed te eten! Gisteren Foe Yong Hai, met uiteraard eieren van onze kippen, een restje wortel, zelf gekiemde taugé, en wat fluweelpootjes. Morgen... weet ik nog niet. Een stamppot, denk ik.
 20. Inderdaad Denomethode, @MSDG. Ik laat ze nog even wat langer in het donker, op de verwarmingsketel staan in een plastic bak met deksel, de zaden gewikkeld in boterhamzakjes. Als ze 2 kiemblaadjes hebben, zet ik ze in het licht, wel op warmte. Maar dat is met name de verwarming. Wel in een plastic kasje/box. 's Nachts koelt het wel af hier, tot 18 graden, dan blijft het binnen de plastic box hopelijk net ietsje warmer.
 21. Niet moestuingerelateerd wel is waar maar van mijn mama een nieuw servies voor mijne Kerst nog
 22. Ziet er weer akelig lekker uit, Mellie. Die bloemkool ook!!
 23. @mdubbelmontkiemt met de Deno-methode? Leg je ze dan op de verwarming en licht of donker? Kan je ze na ontkiemen meteen kouder maar met meer licht wegzetten of warm totdat er ook blaadjes zijn?
 24. Geen verpakking helaas. Als iets ingepakt is en je ontvangt het na 22 maanden wachten, dan zou het een nalevering van Vreeken kunnen zijn.
 25. Ik heb echt geen idee… moet eerlijk bekennen dat het me steeds minder aantrekt. Allemaal beren op de weg [emoji41]
 26. Heel erg bedankt Flup! Ik ben echt heel blij met alle leuke nieuwe dingen! Zo veel soorten zonnebloemen, daar kan ik me nu al op verheugen.
 27. @rorror ja dat is al een mooie 140Lumen/Watt, en je hoeft er weinig aan te doen, gewoon in stopcontact steken, driver wordt blijkbaar geleverd met aansluitsnoer en eurostekker. edit: @Qwerty toch ook even opletten bij die battens, daar heb je ook verschillende uitvoeringen, het is altijd wat afwegen van ofwel goedkopere aanschafprijs of minder verbruik, het is wat je verkiest. Zie vroeger in dit topic: oorspronkelijke battens Henk : 20 Watt / 1660 Lumen 83 Lumen/Watt : Dus als Henk tevreden was met de resultaten, ga je dat ook zijn met dat ledpaneel van 90 Lumen/Watt dat geeft in verhouding tot de oppervlakte evenveel licht als zijn battens. battens Sander : 15 Watt / 2400 Lumen 160 Lumen/Watt : die heb ik vorig jaar gekocht (en een aantal andere in deze thread) , ze hebben het voordeel dat ze 25% minder verbruiken en 45 % meer Lumens geven, maar zijn ook wat duurder . Idem als Henk ben ik ook zeer tevreden van deze. /- 15 euro maar muls80 had ze blijkbaar ergens voor 12 Euro gevonden.
 1. Load more activity
×
×
 • Create New...