Jump to content

All Activity

This stream auto-updates     

 1. Yesterday
 2. http://www.boomgaardenstichting.be/html/raadgevingen/bestuiving/kers.html Volgens deze site kun je ook kiezen voor de zog. 'Noordkriek', al heb heb ik zelf persoonlijk geen ervaring met dit ras..
 3. eduro

  Tomaten Topic 2020

  @Scififreakleuk dat mijn setup je aanspreekt, in de Engels sprekende landen is het bekend als een dutch bucket systeem google daar maar eens op dan vindt je veel voorbeelden met deze potten of zelfgemaakt met emmers ook filmpjes op youtube zijn er genoeg. In Nederland noemen ze deze potten mapito pot online te koop voor €3,35 per stuk met knieën. het systeem bestaat uit 3 onderdelen 1 de retourleiding; van 50 mm hierin heb ik om de 33 cm gaten geboord van 25 mm waarin de afvoer van de mapitopot wordt geplaatst. 2 de mapitopot; deze is gevuld met 6 liter perliet 3 de druppelleiding; met 1 druppelaar per pot De retourleiding komt uit in een opvangton waarin ik een dompelpomp heb zitten die water terug in de druppelleiding pompt. De dompelpomp wordt gestuurd met een standaard digitale tijdklok waarin ik de gewenste tijd en duur instel. Dat is het hele systeem simpel en eenvoudig uit te voeren. Voeding; online vind je duizenden pagina's met voor en tegens over welke voeding het beste is en op hydroponics fora vele verhitte discussies, simpel gesproken hebben ze allemaal gelijk en iedereen krijgt mooie resultaten, het betekend alleen maar dat het niet zoveel uitmaakt. Zelf gebruik ik Kristalon oranje npk 6.12.36 1gram en calcinit 1 gram per liter water dus totaal 2 gram per liter. De opkweek; ik gebruik steenwolpluggen de zogenoemde paperbus van 28mm om zaden op te kweken, na uitkomst (circa 10 dagen) kies ik de sterkste jonge plantjes en zet deze over in stekblokken (7,5cmx7,5cm) met een gat van 28mm en druk ze hierin, nu starten met voeding en na 5/6 weken zijn de plantjes al 25/35 cm groot en kunnen naar de mapitopot overgezet worden, de stekblokken zet ik bovenop het perliet en druk een druppelaar in de stekblok dat is alles het seizoen kan beginnen. onderstaand wat meer foto's van mijn systeem.
 4. Als je naar de volgende MTFD komt RobO heb ik eventueel nog wel een zaailing?
 5. angela

  Pekingeenden

  Brood in een bak met water gooien?
 6. Je hebt het nu over twee grootten : Het moestuin-grasveld wordt groter dan alleen de moestuin-bak. Welke grootte heb je het liefst erbij? Dat je niet zo lang bent maakt niet uit wanneer je alleen laag gewas in de moestuinbak teelt. Gazongras wortelt niet diep. Ik denk dat worteldoek helemaal niet nodig is. Mits er grootworteligen om je gazon heen staan maar dan nog. Die komen wel door dat worteldoek heen. Ik zou een moestuinbak doen. Je kan altijd nog het achtergebleven gras omspitten en ook moestuin van maken. Tenzij je nu al weet dat je meer gewasopbrengst wilt?
 7. @appelvrouw, inderdaad geen gek idee. Het is toch je gewas wat vlak voor de oogst beschadigd kan raken. Idem hier bescherming aangebracht. Het Westlands Bonenkoor om de wagwim heeft zijn plu ook weer op. Zo jammer dat een zonnenscherm hier niet geplaatst kan worden. Maar goed, dit werkt voor nu : Rechtsom: en tenslotte het Westlands Bonenkoor. Deze jongens zijn al aardig op lengte èn de waterbak voor bijen en beestjes fris gevuld, net als de waterbak voor vogels. Owww, wat ben ik toch weer lief
 8. Roland

  Tomaten Topic 2020

  Heeft iemand zaad van de zoete cherry Rosada tomaat brix 10,5: https://www.gardenersworld.com/plants/five-sweetest-tomato-varieties/
 9. Heraut heb ik meestal ook. Deze soort (wat een zeer gangbaar ras is, interessant die site van mm, ze geven daar niet eens aan hoeveel gram zaad je krijgt voor je geld? en telen drie plantjes als nateelt?) is de verbeterde versie van de vroege Hendrik. Een ras dus die geteeld wordt vanwege de zeer vroege oogst.🙄 Uit eigen ervaring weet ik dat ik beter sperziebonen als nateelt kan zetten, eventueel met een tunneltje bij slecht weer in september. Edit: Ik zag dat er toch een hoeveelheid bij staat 15 gram voor 2,79 Euro Een andere aanbieder (Garant zaden) bied deze soort aan : 100 gram voor voor 1,45
 10. Prunus a. 'Dönische. Gelbe Kn.kirschs', Prunus a. 'Early Rivers', Prunus a. 'Hedelf. Riesenkirsche', Prunus a. 'Sam', Prunus a. 'Varikse Zwarte', volgens sommige bronnen.... 😊
 11. Bescheiden oogst vandaag: 1 rozenbottel. Dat wordt dan een heel klein jammetje.
 12. Ik wil een stuk extra moestuin, nu zie ik twee opties, het gras eruit, maar dan moet je het misschien best diep en dan worteldoek. Of optie twee een grote kist maken en plaatsen op het gras, het nadeel daarvan leek me dat het wel al wat hoger is wat misschien onhandig is met hoog groeiers want ik ben niet zo lang. Wat zouden jullie doen?
 13. Ik zag zojuist vlekken op een afrijpende tros met cherrytomaten. Rood en geel wisselde elkaar af, in een soort van stippen patroon. Toch maar even gezocht en kom vervolgens twee groene wantsen / kevers tegen. Zo te zien een van deze: https://nl.wikipedia.org/wiki/Groene_schildwants https://nl.wikipedia.org/wiki/Groene_appelschaduwwants In ieder geval waren 2 stuks álles wat ik kon vinden. Wederom een les om niet te hebberig te zijn en dus geen tomatenplanten te planten waar het echt niet kan. Deze plant stond helaas tegen de heg aan (althans, 1 meter ervanaf) en de takken en bladeren van beiden overlapten elkaar. Maar meteen ruim teruggesnoeid, de plant goed gecontroleerd op verdere beesten en vervolgens maar flink nagesproeid om eventuele overblijvende beesten eruit te jagen, maar ik zag niks. De relevante vraag hier is: welke van de twee is het waarschijnlijk? De twee die ik had waren behoorlijk snel en zijn al gesneuveld onder de snoeischaar, dus een foto heb ik niet om te delen. NB: Ik denk de laatste, te weten de appelschaduwwants. De vlekjes passen ook goed bij de beschrijving! Grootte klopt ook ongeveer. Verder: heeft iemand hier eerder ervaring gehad met dit soort plaagdieren?
 14. Koop dan ook zeker een op zeer zwak groeiende onderstam. Op onderstam Gisela 5 of Weiroot 720 kun je een kers op ca. 2,00 a 2,50 meter houden. Met een pot van een 150 a 200 liter zou dat nog wel moeten kunnen, mits je de boom dan voortdurend veel aandacht geeft w.b. bodem, waterbalans en voeding. Alle andere onderstammen zullen bomen geven die veel groter zijn en zeker niet in een pot kunnen. Deze onderstammen kun je alleen bij een echte specialistische fruitboomkweker krijgen overigens. Keten-tuincentrum, bouwmarkt en zelfs allerlei andere fruitbomenverkopers hebben dat niet of zullen je een zogenaamde laagstam of dwergvorm proberen te verkopen die NIET aan wat je nodig hebt beantwoordt. Kortom: Het kan maar is niet de makkelijkste weg die je inslaat. Het grappige is wel dat je een bestuiver in een pot - met een persoon of 4 tillen, dat wel - kunt verplaatsen. Dat ze tijdens de bloei bij elkaar staan is voldoende. Je zou er dus zelfs een kunnen lenen. 🙃 Als bestuiver zou je inderdaad de algemeen gangbare Regina kunnen kiezen....ik vermoed overigens dat dat de lekkerder kers van de twee zal zijn, al is het maar omdat ze zoeter is dan die Buttner. In principe kun je overigens elke kers nemen waarvan de bloei gelijktijdig is met die van jou. Mocht er ergens bij de buren een staan....dan kun je wellicht zelfs zonder. Een veel slimmere optie zou het anders zijn om ergens de komende weken van iemand die een Regina of andere bestuiver heeft een geschikte twijg te nemen en daarmee een of enkele oculaties* of chipbuddings* in je Buttner te (laten) maken. *Dat zijn een soort ent-technieken die voor kers in deze tijd van et jaar et geschiktste zijn, Dan heb je een - groter of kleiner, dat kun je zelf tijdens de groei verder bepalen - stuk bestuiver in je boom zitten. Ik zie aan het kaartje dat je boompje komt van een bio-kwekerij. Die zal bijna altijd kleinschalig zijn...daar kun je vast ook terecht voor meer informatie/advies en wie weet willen zij wel een geschikte enting maken. Ik moet er bij zeggen dat ik die Butner zelf niet ken van ervring. Er zijn een heel aantal verschillende zogenaamde Knorpelkirschen. Dus er kan ook sprake zijn van een naamsverwarring.
 15. Het ras Heraut, van de Makkelijke Moestuin, https://makkelijkemoestuin.nl/shop/zaden/peultjes, kun je deze maand nog zaaien, maar succes niet gegarandeerd in augustus. Heb ze zelf niet, maar ben op de nieuwsbrief geabonneerd.
 16. Super Charly en Vincent! Ik waan mijn lievelingsforum veilig in ook jullie handen! 👏🙌👋🙏
 17. Met knijpers en stukjes keukenpapier aan de slag om tomaten die er gevoelig voor zijn zoals de Coeur de Boeuf, de Alice dreams en ook de long cherry blush te beschermen tegen zonnebrand. Nu het zo heet en zonnig wordt geen gek idee dacht ik.
 18. In de Mean Lean Fat Reducing Grilling Machine (zo heet dat ding echt) behalve zalm ook groete gegrild, courgettes, koolrabi en tomaatjes met knoflook. Geraspte komkommer met azijn, suiker en peper erbij..mmm
 19. Ik sluit me aan bij roeier. Droogte, warmte, meeldauw en kortere dagen maken het de peulen niet gemakkelijk. Ik droog wat er nog aanhangt voor zaad en om spruiten te trekken in de winter. Wat nog eetbaar is gaat in de pan. Groei zit er nog wel in maar wat er aan peultjes komt groeien is misvormd of aangetast. Hier ben ik aan de laatste oogsten bezig maar dat geeft niets want de andere bonen geven nu meer dan voldoende. In het begin van de zomer is het wel eens gebeurd dat de peulen die ik wilde ruimen toch nog wat gaven na een bui bij koel weer, maar dan zit de groei aan de top van de plant. Maar mooi dat het bij jou wel lukt.
 20. Hoi! Een tijdje geleden heb ik een kersenboompje geplant van het ras 'Büttner's Rode Knorpel Kers' (zie ook foto van pot). Nu kwam ik er naar een tijdje achter dat je daar natuurlijk ook een bestuiver voor nodig hebt. Anders kan je lang wachten.. Nu vroeg ik mij af of iemand weet welke bestuiver dat is? Zijn alle kersenbomen daarvoor geschikt? Ik las op het internet dat het ras 'Regina geschikt is voor dit ras, maar met zekerheid kan ik dit niet zeggen.. Ik ben van plan om deze bestuiver in de herfst te kopen. En is het ook mogelijk om deze bestuiver vervolgens in een grote pot te plaatsen? Of wordt dat dan helemaal niks? Alvast bedankt!
 21. 10 olijfzaden gekocht en binnen in een bakje met folie gezaaid ergens in Mei. Het bakje heeft ook even buiten gestaan. Er is slechts één zaad ontkiemd, die ik tevens verpot heb (2 liter). Nu begin ik te twijfelen of dit één van de olijfpitten was of gewoon onkruid :') Het ziet er namelijk uit als gras.
 22. Gewoon proberen met behulp van suiker, groene thee en water, zoals je normaal ook zou doen. Gaat alles goed dan groeit er vanzelf een nieuwe zwam Gebeurt er niets weer je ook genoeg.
 1. Load more activity

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...