Jump to content

All Activity

This stream auto-updates     

 1. Past hour
 2. Een hele reeks bloemen voorgezaaid. Tegen eind deze week de rest, en dan komen de komkommers en de pompoenen aan de beurt.
 3. Ik heb in de trays putjes van ongeveer 1 cm diep geprikt en daarin de erwtjes gezaaid (vrij ondiep dus), 3 erwten per vakje (5 x 5 cm groot). Bij uitplanten buiten zorg ik er wel voor dat ze diep genoeg geplant worden. Ik zet ze in de schaduw omdat de zon momenteel wel heel erg brandt op ons terras en dat geeft snel een kurkdroog, hard laagje op potgrond, waar opkomende kiemplantjes soms moeilijk doorheen geraken. In de schaduw geeft dat minder problemen. Als ze meer blad hebben, schuif ik ze door naar een plekje met meer zon, als die niet te fel brandt. Want zoveel plantjes in een klein beetje grond, geeft rap watertekort in volle zon. Ik kan ze niet de hele dag door opvolgen en tussendoor begieten. Dus kies ik een plekje dat niet continu in de zon staat.
 4. Today
 5. Grork

  Tetris

  'k Ga je eerst een geheimpje verklappen. Bij het voortrekken van plantjes komen bijna altijd wel rouwvliegjes op bezoek. Ongewenst.Maar daar trekken zij zich niets van aan. Tijd om ander bezoek uit te nodigen. Sarracenia Montana kwam. Zag. En overwon. Ze mocht blijven. De schat. Misschien een tip voor jou? Met kweken in potten ben ik niet zo standvastig als met een lap aardse grond. Gezaaid is gezaaid, gepoot is gepoot. Basta. Met potten wen je eraan te kunnen schuiven.Vooral bij de start van het seizoen. Is het een tic? Is het Tetris? Op die laatste leek het vandaag wel weer erg veel op. Maar nu, vort, aan de slag! Tussendoor is er EHBO verricht .... patiënt kwam weer in de benen, zij het nog wat instabiel. Mevrouw Framboos! De enige die niet meedoet in het Tetris-spelletje vanaf heur vaste plek. Ze lacht stiekem om de chaotische taferelen op die paar vierkante meters. Nou ja, chaotisch.... valt wel mee,toch? Deze 18 soorten tomaten willen straks een grotere pot.... ..... ze kunnen rond die tijd mooi op de plek van de tuinbonen. Daar is geen Tetris voor nodig. Ik ben erg goed in Tetris. Ken je het spel? Wel, net zag je dit : En dat werd dit: Krijg je nog een blik naar rechts hier op Balconië en dan heb je m'n hele spel van vandaag weer gezien. Morgen spruitplantjes uitpoten, een rek voor Mevrouw Framboos ophangen en nagels schrobben. Hou-doe!
 6. Ik zal morgen eens wat betere foto's plaatsen. Ik kan hier niet full screen foto's plaatsen. Dus upload wel via een image uploader.
 7. Twoink

  Erwten voorzaaien

  Hoe diep heb je de zaden in de grond gestopt? Hoeveel zaden heb je in een potje? Ik neem aan dat deze ook 9cm is? Waarom in de schaduw en niet deels in de zon?
 8. Grork

  Klaar!

  'k Wilde eigenlijk een naaldboompje in de ren adviseren. Tegen stress. Maar welke kip heeft op zo'n vrije plek nou stress. Tok!
 9. Arja

  April

  De kapucijners (ik wil steeds capucijners spellen, wat is dat toch?) groeien langzaam maar zeker. Nog geen vreterij. Ze leunen gezellig tegen hun hek. Sommigen houden zich al vast met hun sliertjes. Verder heb ik 5 dagen geleden zo'n beetje alles gezaaid wat volgens de verpakking in maart binnen gezaaid kon worden. De potjes staan in huis voor het raam op het zuiden. Als de zon niet schijnt, doet de vloerverwarming zijn werk. En dus... zag ik vandaag al de eerste gekiemde plantjes. Courgette, pompoen, stokroos en zonnebloem zijn de eersten. Dat gaat snel! Buiten komen de knoflook en de ui al op. Wel loopt er een merel in het bed rond te stampen en met zijn snavel aan sprietjes te trekken. Ook smult hij regelmatig van de wormen die hij enthousiast omhoog stampt. We hebben ze een week of twee geleden uitgezet, hopelijk zitten er een boel diep genoeg onder de grond om aan dit lot te ontsnappen. Verder is het gewoon lente en het is prachtig om alles uit te zien lopen. Struiken, fruitbomen, bloembollen. Ik geniet, heb veel tijd om in de tuin te zijn omdat mijn nieuwe baan voorlopig nog niet van start gaat. De tent is gesloten, dus ik kan lekker wieden en van het mooie weer genieten.
 10. Dat ziet er lekker uit. Hier vandaag een noodle soup met snijbiet prei verse knoflook koriander en pepers uit de tuin. Gisteren raapsteeltjes en de dag daarvoor een uitgebreide verse salade, zonder sla dit keer maar wel met allerlei ander groen en witlof. Ook is er weer een zuurdesembrood gebakken, maar we moeten die echt veel groter gaan maken met nu zeven mee-eters.
 11. Heb je nog een foto? "Bloed" hij niet toevallig nog steeds?
 12. De stam van mijn druif is kletsnat...wat houdt dat in?
 13. Oef, meer mensen met hanenproblemen dus. Ik navigeer me hier suf met alle vechtersbazen. Die kan niet bij die, en die niet bij die. Die wel bij die, maar dan zonder die. Heb nu een redelijke modus gevonden. Haan zit idd apart (maar niet uit het zicht) en om de twee weken mogen 3 lieve Amrocks bij hem voor een weekeinde en dan de 3 gemene Amrocks. Opdat ik bevruchte eieren wil voor het krieltje van de buurvrouw. De drie veldkippen komen niet meer bij de haan in de buurt. Zo gaat het allemaal wel. Al is het dus nogal wat nachtelijk gesjouw steeds met ze. [emoji28] Hier ook al een keer gehad dat er op een kippennekje werd ingehakt, niet het witte Veldkipje, maar een van de rooie. Ik heb het alleen niet gezien, alleen de gapende wond op het kale nekje, en dacht dat het wellicht gedaan was door 1 van de gemene kippen. Maar nu ik dat verhaald van Sand&Oak zo lees, verdenk ik toch ook de haan. Enfin, de pik op iemand hebben... we snappen waar die uitdrukking vandaan komt! Mijn plannen betreffen het laten uitbroeden van de Amrock-eieren dus, en dan alle hennetjes en 1 haan te behouden voor een beetje verjonging van t clubje. Deze haan ga ik dan óf verkopen met de drie gemene kippen samen. Het is nl best prachtige toom samen - en onverwant, en voor hen is hij heel lief. Bovendien zijn de drie gemenerds wel prima tegen elkaar. En leggen ze als konijnen! Ah wacht, dat is een ander gezegde. Leggen ze als. als. als... Nou ja. Leggen ze alle drie iedere dag een ei, praktisch het hele jaar door. Óf de haan krijgt een tik met het bijltje en eindigt als coq au vin. We gaan het meemaken weer. Succes Sand&Oak. Ik zou em eerlijk gezegd ook niet meer vertrouwen bij dat ene hennetje hoor. Yiks.
 14. Wauw. Nee echt, WAUW 🤩 Wat is die super stoer geworden En wat slim ook met de constructie staal en pvc. En natuurlijk heel fijn dat je je oude tunnelkas zo niet weg hoeft te gooien, maar hem een geweldig tweede leven geeft. Zijn de beide open delen van binnen ook te scheiden? Dus dat je er twee verschillende groepen in kwijt kunt? Erg vernuftig allemaal, en jaloersmakend dus ook. Vooral die hoge deur! Ach ik moet niet zeuren, het gaat hier met de driehoekren ook prima verder. Maar als ik ooit een tweedehands tunnelkas voorbij zie komen bij een van de kwekers hiero... PS, toffe kippen trouwens
 15. De overmoed van het vroege voorjaar icm een zonnetje. En dus: - 10 courgettes - 8 pompoenen - 2 meloenen - 6 komkommers - 3 extra Superschmelz (Dank Jootje! 😍 ) - 6 Savooiekool - Nieuwe ronde Frisbee-sla en rode eikenblad
 16. Heb jij juni dragers of door dragers? Je kan het blad omhoog binden, zodat de zon op de aardbeien kan vallen. Doen professionele telers ook. Het blad is nodig om suikers etc aan te maken. Hier een video van een teler. Hiet zie je het blad boven, en aadbeien beneden.
 17. Winterprei op een zaaibedje gezaaid. Koolrabi in tunneltje met insectengaas geplant. Daar komt naderhand nog zomerprei bij. 2 klemmen gezet. Woelmuis en mol maken een puinhoop van mijn perceel. Op leeg perceel naast mij de bloeiende en pluizende paardebloemen uitgetrokken.
 18. wij hebben een grote aarbeienplant met hel grote bladeren, van Kalter uit IJsselmuiden , moet nu het blad eraf halen zodat de aarbeien meer zon krijgen
 19. Wat een leuk clubje heb jij daar! Ja ik las inderdaad dat het een vechtras was! Dacht eerder te lezen dat het meer een sierras was, maar klopt blijkbaar niet helemaal. Eierproductie schijnt ook heel erg tegen te vallen bij dit ras. Naar mij is hij wel sociaal, ben benieuwt of dat nog gaat veranderen. Grotere toom zie ik niet zo zitten, er zit een grens aan de hoeveelheid hokken etc 😁 we gaan het zien, was net begonnen met te kijken of hij geschikt is voor clickertraining😅 Vroeger hadden we een Barnevelder haan, die viel mij wel aan zo nu en dan, maar was top voor de kipjes. Nou was ik blij dat deze gaan naar mij leuk was maar zie het dan toch liever zoals bij de oude haan die gewoon netjes zijn bescherm taak uitvoerde 🤣
 20. Hoef me dus geen zorgen te maken? Weet alleen niet waarom mijn hoofdstam opeens heel erg donkerbruin is na de regen...
 21. Ik heb net een tweede lading sugar snaps gezaaid (voor de moestuin in de voorziening waar ik werk). De erwten 1 dag geweekt in koud water, gezaaid in deep root trays (12 cm diep) in licht vochtige grond, 1 nachtje binnen laten staan en ze komen al piepen. Staan nu in de schaduw buiten, en blijven daar ook staan tot ze groot genoeg zijn om uit te planten.
 22. Claudia69

  Klaar!

  Volgens mij maak je 'm al een stuk meer vosvrij als je rondomrond dallen legt, want vossen zijn zo dom dat ze vlak naast het gaas proberen te graven. Als daar dallen liggen, lukt dit niet.
 23. Twoink

  Erwten voorzaaien

  Wouw bedankt voor de snelle en uitgebreide reacties! Ik ga er mee aan de slag👍
 24. Ok goed plan dus. Ik las ook nog ergens, dat door compost de kans op uienvlieg groter zou zijn?
 25. Mulchen met stro werkt voor mij het beste in deze tijd. In mijn geval is dat gemaaid riet uit de walkant, maar dat komt op hetzelfde neer. In de herfst mulch ik met gevallen blad, maar dat verdroogt en verwaait nu, die tijd is gewoon voorbij. Met stro trek je geen slakken aan, met compost ook niet, dus als je compost tot je beschikking hebt zou ik dat doen. Gemaaid gras vind ik niet ideaal, dat trekt wel slakken aan, en je krijgt er ook meer gras door. Ik moet alle Alliums mulchen, dat lukt niet altijd, maar droogt de grond uit, dan komt er minder voeding bij de plant en de bollen blijven kleiner. De laatste paar weken voor de oogst is droogte juist uitstekend, dan geen mulch en bewatering meer.
 26. Ik heb ook zware klei. In droge perioden houdt het wel langer vocht vast, maar de bovenlaag kan snel opdrogen en scheuren vertonen. Ook keiharde kluiten enz. Ik werk er altijd veel compost doorheen. en probeer te mulchen waar het kan. Heb ook last van veel onkruid waardoor ik soms behoorlijk moet graven om de kweek en paardebloemen eruit te krijgen. Desondanks groeien bij mij meestal de spitskolen, sla, aardappels, andijvie, bietjes, aardbeien, tomaten, courgettes, zonnebloemen enzovoorts altijd supergoed. Ik strooi wel hier en daar met wat bodemverbetering van dcm, en vooral veel compost. Aardappels laten perfecte aarde over, zeker als je als nateelt nog even sla o.i.d. wil telen gaat echt prima.
 1. Load more activity

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...