Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Druiven langs muur leiden


fre3ke

Aanbevolen berichten

Ik ben de gelukkige bezitter van een westmuur. Ik wil daar druiven langs leiden. De druiven heb ik vorig jaar geplant, het zijn 4 verschillende rassen. Nu moet ik gaan besluiten over het snoeisysteem. Ik heb een boek over snoeien waar voor kasdruiven een systeem wordt gehanteerd met een hoofdtak, verticaal, met horizontale dragende takken. Voor buiten wordt het enkele of dubbele Guyot systeem aangeraden. Ik zou voor enkel Guyot kunnen kiezen maar dan gebruik ik de bovenste meter muur niet. Dus mijn vraag is: zou ik op een buitenmuur zo'n kasdruiven systeem kunnen toepassen? Op een ladder klimmen vind ik niet zo erg.PHOTO2018070913551082731531139333.jpg1531139383565167173581745811531139403.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Inderdaad eerst de vraag : welke rassen heb je ? De keuze van welk systeem van snoeien je wil kiezen, is daar best afhankelijk van : niet ieder ras reageert / draagt goed op het Guyot systeem, sommigen dragen beter mer Cordon. Sommige rassen zijn helemaal niet geschikt voor Gordijn systeem, ivm de stijfheid van de takken. En dan kom ik vanzelf op zo'n kas-lei-systeem.

 

Als je het systeem kiest van je tekening, dat kan heel goed tegen zo'n mooie wand, maar het heeft zo z'n consequenties. Als je op de horizonale leggers dan de dragende scheuten laat groeien, waar gaan die scheuten heen ? Daar moet je van te voren over na denken. Hoe lang mogen die scheuten worden ? Ik hou zelf bv 10-12 volle bladeren aan na de laatste tros aan de tak. Dat kan je terug brengen naar bv 8. Maar veel minder moet je niet willen ( heel verhaal waarom niet, maar staat ook vast in je boek )

In een kas worden dergelijke 8 of 9 of 10 bladeren scheuten langs het kasdak geleid. Waar gaan die van jou heen ? Recht omhoog ? Maar dan moet je je leggers dus verder uit elkaar plaatsen dan de tekening.

 

Bij een gordijnsysteem, kun je je dragende takken naar beneden laten afhangen, maar daar moet jouw ras geschikt voor zijn dus.

 

Snap je het nog ? Vraag gerust.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank voor deze nuttige reacties. Ik ben nu niet op de tuin dus ik heb de rassen niet paraat, ik weet alleen dat ik een muscat bleu heb en rode wijnrassen. Ik kom daar tegen het weekend graag op terug. Ik zou heel blij zijn met snoeitips gericht op de rassen.

 

Het boek heb ik ook niet hier maar het is van de groenboekerij, uit de jaren 80, erg goed. Maar sindsdien is er natuurlijk veel veranderd. Bij dat plaatje staat bijvoorbeeld snoeien tot twee bladen na de tros en ik lees hier nu 10-12.

 

De latten staan op twee meter afstand dus de plantafstand klopt en er is genoeg ruimte in de hoogte. Inmiddels gaat mijn voorkeur ook uit naar dat kassysteem of gordijn want de bovenkant van de muur wordt denk ik warmer. Het onderste deel zit onder het maaiveld van de buurman.

 

Ik kom erop terug!

aangepast door fre3ke
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik kan mijn plattegrond niet meer vinden. Maar de rassen wel: Regent, Muskat Bleu en onbekend in rood; Solaris en Phoenix in wit.

 

Ik denk van rechts naar links op de foto in mijn eerste bericht: Regent, onbekend, Regent, Solaris, Muscat bleu, Phoenix.

 

Links van de hoge muur staat een 2-meter muur, Ik wil dus de meest Guyot geschikte planten links zetten. Kan iemand zeggen welke dat zijn?

 

Door wat Bit schreef, denk ik dat op de hoge muur het kassysteem wel valt te proberen met drie/vier etages en geen tien.

 

Ik realiseer me ook dat ik wel af en toe een ladder op wil, maar niet iedere week. Dus ik ga toch maar niet tot aan de dakrand.

 

Het gordijn systeem zie ik hier niet werken omdat de groeischeuten omhoog kunnen. Dan blijf je vechten tegen de bovenkant. Zie ik dat goed? Ik kan één plant langs de bovenkant van een schutting leiden, daarmee kan het wel. Welke kan ik daar dan het beste neerzetten?153157101315693859582167581531571036.jpg

 

Dank voor het meedenken! En tips voor geschikte wijndruiven op zandgrond in het oosten van het land lees ik ook graag, want mijn streven is wijn te maken (doe ik al met veel ander fruit).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Info gewoon uit de beschikbare boeken daarover :

 

Muscat Bleu : Echt wel een tafeldruif, er valt wel een wijn mee te maken maar door de bijzondere eigenschap ( voor een blauwe druif ) van dit ras, welke dus een muskaat smaak heeft, zou hij voor wijn minder geschikt zijn. Rechtopgroeiend en geschikt voor Guyot ja. Niet voor hangend ( gordijn )

 

Regent : Echt een wijndruif, er is veel van aangepoot in de noordelijke wijngebieden, ook bij ons. De ziektegevoeligheid valt wat tegen de laatste 10 jaar. Geschikt voor Guyot, met sterk rechtopgroeiende scheuten.

 

Phoenix Geschikt voor Gyot en Cordon. door zijn hangende schueten ook wel voor gordijn ( soort van Cordon snoei dus waarbij de scheuten naar beneden hangen ) voor wijn én tafelgebruik geschikt.

 

Solaris Goed voor wijn, ook wel voor tafel. Erg zoete druif. Geschikt voor Guyot en Cordon, en wellicht ook wel voor Cordon, door zijn hangende groeiwijze.

 

Zelf heb ik alleen de Regent niet, de rest wel. Ik snoei de mijn meeste rassen als Cordon.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Enkele toevoegingen vanuit de wijngaard (1 Ha) waar ik vrijwel wekelijk meehobby.

Solaris:

Guyotsnoei, zeer wilde groeier tov 3 andere rassen (Helios, Cabernet Cortis, Regent).

Bloeit zeer vroeg (dus ook vroege oogst) en daardoor veel last van misbloei en daardoor weer zeer wisselend in opbrengst. Inderdaad hoog in suiker (13+% alc.) en zeer aromatisch een prachtige wijndruif.

Regent:

Guyotsnoei, matige groeier. Goede wijndruif voor gemakkelijke soepele rode wijn die jong gedronken kan worden. Ook zeer geschikt voor rosé.

Link naar reactie
Delen op andere sites

O ja. Nog iets over je vraag voor speciale rassen op je zandgrond.

 

Niet dat daar speciale rassen geschikt of ongeschikt voor zouden zijn ( zand is niet altijd ideaal nee ) maar daarbij is vooral de keuze van de onderstam van belang. Er zijn onderstammen die speciaal op zandgrond het beter doen. De meest aangeboden onderstam voor de op de gewone markt aangeboden rassen is SO4 en ook wel de onderstam 125A. beiden kunnen veel grondsoorten aan en daarom kiest men daarvoor. Heb je echt extreem droog zand, kun je zoeken naar een onderstam die daar speciaal geschikter voor is : de onderstam Börner bv of 5BB. best bij een echt wijnstokken leverancier betrekken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank je wel Bit en Bertus, hier heb ik veel aan.

 

Het klopt dat de muscat bleu een tafeldruif is. Ik wil af en toe zelf ook wel een druif eten En goed om te horen hoe de andere rassen het als wijndruif doen. Ik hou zelf erg van zware rode wijnen, maar ik dacht dat ik me hier beter op witte wijnen kan richten. Dus ik ben erg benieuwd naar mijn witte rassen.

 

Als ik mijn plattegrond gevonden heb, moet ik eens gaan kijken naar de beste opstelling. Ik hoop dat ik dan niet te veel hoef te verplaatsen.

 

Mijn plan was eerst deze rassen een paar jaar aan te kijken, en dan misschien andere rassen of meer van hetzelfde op een andere plek erbij. Goed om te weten dat ik dan aandacht aan de onderstam moet geven. Daar had ik anders niet aan gedacht.

 

Ik zal volgend jaar nog wel een foto plaatsen van hoe het eruit ziet met het gekozen systeem. Voor nu ben ik genoeg geholpen. Dank!

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 years later...

Update: ik heb alles in enkel Guyot gesnoeid. Zie de foto van afgelopen zomer. "Onbekend" heb ik eruit gegooid en ook vervangen door Regent vorig jaar.  Maar het rijpt veel te vroeg dus ik wil de Regent, en vervangen door latere rassen, ik denk Tempranillo of Cabernet Franc of Merlot. Wel heel jammer, ze staan er net 4 jaar en beginnen net goede oogst te geven. Dus ik vervang er nu twee. 

 

Ik vind het ook zonde dat ik het bovenste deel van de muur niet gebruik, dus ik denk dat ik toch het leisysteem uit het boek ga proberen, tot ongeveer 2 meter hoog. En een lei-abrikoos of perzik voor helemaal bovenin. Ik wil zo'n boom dan op 2 meter van de muur schuin aanplanten, dan hoef ik geen druivenplekken op te offeren.

 

De Regent-oogst van dit jaar staat nog te gisten.

 

De Solaris is, zoals Bertus al zei, een wildebras. Ik heb hem alleen nog maar uit de hand gegeten, erg lekker. Maar dit jaar geen enkele druif, door een fout van mijzelf.

 

De Phoenix, ook lekker uit de hand, heb ik naar de voortuin verplaatst omdat die ook hard groeide en de buren gingen klagen. Maar hij gaat waarschijnlijk naar de nieuw gebouwde pergola. Over druivenkweek aan pergola's vond ik het volgende Duitse artikel https://www.yumpu.com/de/document/read/15058080/tafeltrauben-auch-fur-baden-ein-thema-reben-sibbus In het artikel staat dat een pergola voor tafeldruiven zeer geschikt is omdat er meer appelzuur wordt aangemaakt wanneer de druiven in de schaduw hangen. Ook blijven de trossen gezonder.

 

Ik ga ook mijn wijnstokken uitbreiden. Ik heb een leverancier gevonden die keuze biedt in geënte onderstammen. https://www.eenvoudigtebestellen.nl/bij/SolariaWijnbouw.html 3 euro per wijnstok. Ik denk dat de hoogstam 5,5 of 6 euro zijn. Ik ga voor 5BB kiezen als onderstam, want die kan het beste tegen droogte. 

Er staat veel te gebeuren!

 

 

PHOTO_20200717_102346.jpg

aangepast door fre3ke
  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...