Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

ervaringen schrikdraadapparaten op batterijen? drukbegrazing/kleine stukjes land


FrieseLand

Aanbevolen berichten

Heeft iemand ervaring met goedkope schrikdraadapparaten op batterijen?

 

Ik heb van alles aan dieren hier (kleine aantallen/groepen) en mijn dieren verplaatsen iedere dag.

Nou ben ik geen voorstander van schrikdraad dus de meeste dieren zitten in "tractoren" / verplaatsbare omheiningen.

Nu mijn grasmat enorm aan het verbeteren is heb ik zoveel variatie in wat mijn grazers per dag wegwerken dat een verplaatsbare omheining van vaste afmetingen erg lastig begint te worden.

 

Nu ben ik dus toch aan het kijken naar schrikdraad. Het gaat om hele kleine stukjes land per keer, minder dan 50 vierkante meter. Er bestaan van die goedkope schrikdraadapparaten op batterijen, zou dat voldoende zijn voor zulke kleine stukjes?

Of wat zouden jullie aanraden?

Link naar reactie
Delen op andere sites

We hebben er alleen ervaring mee met onze varkens, of hadden we hem ook in gebruik voor onze schapen? Dat moet ik even terugzoeken Maar wij vonden het niet fijn werken, zo'n accu was in no-time leeg en als je het ding niet elke dag test dan kom je daar pas achter als de beesten al door het draad zijn gestapt

De accu's zijn dan ook nog eens prijzig. En zo 1 met een zonnepaneeltje hebben we in Amerika bij een varkenshoudster in werking gezien en dat ging ook niet al te best.

 

Hoe is je terrein ingedeeld? Wij hebben bijv. een soort vaste lijn met stevig metaaldraad wat zeer goed geleid. Daar zit het apparaat op aangesloten (en dan dus 1 met een stekker, geen accu). En dan maken we met van dat tijdelijke witte draad en witte paaltjes steeds een nieuw veld wat aan 1 kant iig aan die metaaldraad zit vast geknoopt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ons terrein, in ieder geval het deel voor begrazing kent bijna geen rechte lijnen, zelfs met verplaatsbaar hekwerk zijn er nog van die hoekjes waar je nauwelijks bij komt.

Wat zou jij aanbevelen Jorieke?

Ik zie veel schrikdraadapparaten die schrikbarend duur zijn, zelfs als hobby vind ik dat niet 'rendabel' voor zulke kleine oppervlakten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tja, wat is schrikbarend duur? Voor onze kippen hebben we nu van die netten gekocht, op rol, zoals je ook wel eens ziet voor schapen (maar daar kan dan vaak ook nog stroom op worden gezet, hier niet). Ook prijzig, maar ons schrikdraad hek is gemaakt voor varkens of andere grote dieren, voor kippen zouden we andere paaltjes (met meer haakjes op kleinere afstanden van elkaar) en meer draden nodig hebben. Dus dan maar dat net. Eens zien hoe dat werkt.

Maar elk ander beest zou zo'n net opdrukken om net even dat groene sprietje te pakken (schapen), of om er helemaal onderdoor te gaan (varkens).

 

Dus dan zou je aan een vast hek moeten denken, maar dat is al helemaal niet te betalen met zoveel 'tussenhekjes' om er kleine vakken van te maken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voor de kippen heb ik inderdaad ook netten maar dan zonder stroom, de enige ontsnappingspoging was een kuil in het veld die ik over het hoofd had gezien.

De varkens hebben een vaste omheining hoewel mijn husumers totaal geen interesse hebben in uitbraakpogingen.

 

Een vast hek is best goedkoop aan te komen, het grootste deel van ons hout en ijzerwerk komt van gratis marktplaats dingen. Tuurlijk moet je wel de tijd hebben om een tuinhek vrij te knippen van klimop of weet ik veel wat maar daar krijg je wel palen, dikke ijzeren rekken en houten planken voor.

Het nadeel van vaste hekken is dat de graasbehoefte per dag varieert, ik moet het gebied dat ik afzet dus per dag aanpassen en dat gaat niet met vaste hekken of een tractor.

Wat ik nu doe is ze vaker per dag verplaatsen maar dat wordt behoorlijk intensief. Ik ben nu op het punt dat ik toch naar alternatieven ga kijken. Misschien moet ik het gewoon proberen, als ze hier ontsnappen vind ik ze toch terug bij de voeropslag

Link naar reactie
Delen op andere sites

Deels de behoefte van het dier (weersafhankelijk) maar vooral de mate van 'verstoring' van het grasland.

 

Even in het kort (ik ben geen ster in dingen uitleggen)

Ik probeer Salatin's principes aan te houden. Als de dieren te veel gras hebben eten ze om bepaalde plekken heen en eten ze in feite alleen wat lekker is en niet per se alle gezonde voedingsstoffen. Als ze te weinig krijgen verstoren ze het gras en de bodem teveel.

Iedere dag beoordeel je dat opnieuw, daarop baseer je het te grazen land voor de volgende dag,

(Werkt echt wonderen voor de bodem en het gras herstelt veel sneller.)

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Ik had dit plannetje ook in mijn hoofd maar ik vond het een gedoe. Die dingen zijn ontzettend snel leeg met als gevolg dat onze dieren regelmatig uitbraken. Mocht je het toch perse willen dan zou je er één op zonne-energie kunnen nemen maar die zijn erg aan de prijs.

 

Dat andere idee van het opdelen van je grond lijkt interessant maar ook dat is in mijn geval niet goed bevallen. Het is mij teveel werk. Mocht je teveel gras hebben dan zou ik toch gaan voor een degelijke omheining of een omheining van schrikdraad aangesloten op vaste stroom.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...