Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Eva's lusthofje 2012


Eva

Aanbevolen berichten

wat heb ik al een zin in 2012!

maar helaas moet het nog winter worden.

dus ik begin maar bij het winterklaar maken van mijn tuin.

 

wat moet er nog gebeuren? (stukje uit een ander topic meegenomen)

 

mijn tuin is voor 75 % winterklaar.

dat wil zeggen dat ik zoveel heb gespit/gefreesd.

lekker grof gespit en 'bloot' laten liggen zodat de vorst er goed overheen kan.

daar wordt mijn kleigrond lekker rul van. in het voorjaar gooi ik er compost overheen en spit ik het weer.

 

de overige 25%....

1 bed nog gereedmaken voor aardbeienplantjes die nu nog

in potjes buiten staan.

1 bed nog spitten voor de tunnelkas,

2 kleine stukjes tuin wortelonkruid pluizen.

 

verder moet ik nog....

Kalken,

mulchen,

dreinage buizen ingraven,

het pad tussen mij en de buurman verwijderen.

bij de sloot nóg een compostbak maken en straten.

rondom mijn tuinhuis straten.

twee paden opnieuw leggen.

2 nieuwe bloembedden maken.

een berg aarde met plastic en van allerlei andere rommel erin weghalen(lag er al voordat ik deze tuin kreeg)

blauwe bessen struik verplanten.

2 druivenplanten in de serre zetten,

houtstekken nemen.

nieuwe wilgentakken knippen om mijn verhoogde wortelbed te repareren,

tunnelkassen verbouwen,

hout en bamboe opslag maken,

skelet van de tomatenkas bouwen,

tuinhuisje inrichten.

gereedschap slijpen en in het vet zetten,

oude hok slopen.

en ga zo maar door...

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Vandaag ondanks het winterweer naar de tuin geweest.

Mijn tuinhuisje moet nog ingericht dus dat kan ik uitstekend op dit soort dagen doen!

 

eerst moest ik nog even een paar sierlatjes plaatsen en een

paar kieren dichtmaken, ik had geen zin om in mijn eigen huisje weg te waaien

toen een stel kaarsjes aan om het een beetje warmer te stoken en dat lukte ook nog!

 

ik ben ook begonnen met het maken van mijn werkbank.

ik heb een dikke spaanplaat van mijn man z'n baas gekregen en die voldoet prima!

natuurlijk wel even lekker stevig gemaakt met twee dikke balken.

 

onder de werkbank wou ik graag laden hebben.

die heb ik een paar weken geleden bij het grof vuil gevonden

dat scheelt weer een hoop werk! nu hoef ik alleen nog maar de slede ruimte te maken en voila...klaar!

daarbij scheelt het ook weer wat in de kosten....en dat is nooit verkeerd

 

naast de laden komen twee kast ruimtes met planken. ik vraag me af of ik zin heb om er deurtjes voor te maken....

 

Boven de werkbank (aan de zijkanten) wil ik een paar legplanken maken, een soort boekenplank idee. daar zou ik graag mandjes waar van alles in mag op willen zetten. ik moet alleen nog kijken waar ik die mandjes vandaan zal peuteren...ik wil ze liefst allemaal in dezelfde maat/soort dus het grof vuil valt deze keer af

misschien de kwantum, Xenos of de action....?

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

Zo je bent lekker aan het werk!!!!

 

Heb je ook wat foto's? Dat denkt wat makkelijker mee

 

Nu las ik dat je mandjes wilt hebben op de boekenplanken.

Misschien zijn die transparante bakken van de ikea handig?

Daar zit ook mijn overschot aan spullen in m'n kamer in.

Je kan zien wat er ongeveer inzit, je kan ze afsluiten met een deksel, bestaan in verschillende maten en zijn stapelbaar.

 

Als je open bakken neemt dan wordt het misschien snel vies en vochtig?

En omdat het kunstof is kan je ze ook makkelijk even schoonmaken!

 

Hihi wij kijken ook altijd even als er ergens grofvuil staat, leuke dingen kan je daar tussen vinden!

 

In ons dorp kan je wel gratis wegbrengen maar kost het best veel om het op te laten halen dus hier vind je niet zoveel maar als we naar opa en oma gaan komen we vaak zat wat tegen!

 

Succes met je tuin!!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

ja, die doorzichtige bakken...die wil ik zeker voor mijn etenswaar hebben. maar ikea?..hmm nee, daar ga ik niet heen.

die hebben we hier in de stad niet dus dan zou ik naar groningen moeten.

dan kost het reisgeld en is dus niet voordelig.

 

foto's maken doe ik vreselijk weinig voor een fotograaf! het is bijna een schande...

zodra mijn huisje een beetje op orde is neem ik mijn dure camera wel eens mee...nu ben ik veel te bang dat ik hem ergens tussen de rommel kapot maak....

maar tegenwoordig (sinds kerst ) heb ik ook een telefoon met camera!

zodra ik heb uitgevonden hoe dit nieuwe stukje techniek werkt maak ik daar wel wat vaker kiekjes mee

 

als ik iets tussen het grof vuil vind wat ik kan gebruiken neem ik het zonder pardon mee! (dat is eigenlijk strafbaar!!!)

waarom niet hergebruiken als het nog goed is? ik vind het raar dat mensen dat raar kunnen vinden....

 

ik ben al een poosje niet op mijn moestuin geweest..volgens mij al een week niet!

morgen nog werken en dan heb ik een dagje vrij om verder met mijn huisje bezig te gaan. maar mijn serre thuis moet ook nog winterklaar!

de kisten met overblijfgoed en opgekuilde wortelen etc. staan kris kras door elkaar. kortom, het is er een bende. en er moet ook nog een goed werkend klapraampje in gezet worden en de deur moet ook nog...

 

gelukkig ben ik klaar met de tentkas in de tuin van de buren(ook van mij). die heb ik helemaal leeg. en die potten zijn schoon voor volgend jaar.

er staan alleen nog een stel potten buiten de kas, daar hebben buitentomaten ingezeten.

 

ondertussen ben ik thuis ook nog aan het behangen en sauzen...wat haal ik me toch altijd weer een werk op mijn nek!

maar gek genoeg vind ik dat lekker. ik kan toch nooit stilzitten

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weeks later...

(overgenomen uit een ander topic)

 

Verzamelwoede!

 

ik ben peper junk

het zijn gewoon fantastische planten!

zoveel kleuren en vormen pepers, maar ook de groei en bladvormen kunnen verschillen. en dan nog niet te spreken over de verschillende smaken!

er zijn verschillende rassen in deze familie die vaak weer ondersoorten hebben. zooooveel verschillende keuze's!

en ooohw, de wilde pepers!

alsof ze vers uit het amazonegebied komen...wat een pracht!

helemaal verslingerd aan een plant waarvan ik de meeste soorten niet eens verdraag...

 

paprika's vind ik gek genoeg minder interessant. daar heb ik maar zo'n 15 soorten van. vorig jaar had ik meer, vooral aparte kleuren vond ik leuk.

maar ik ben tot de conclusie gekomen dat ik paarse, blauwe of zwarte paprika's helemaal niet zo lekker vind....

rode puntpaprika's, oranje snackpaprika's en rode blokpaprika's hebben mijn voorkeur. dus die komen in de 'productietunnel' op de moestuin.

 

ondertussen heb ik ook een kleine tomaten tic.

op dit moment beschik ik over zo'n 40 verschillende soorten.

ik ben alleen niet van plan ze allemaal dit jaar te zaaien.

 

munt en basilicum heeft mijn interesse ook maar ik heb daar nog aardig controle over...

 

wat wel weer een hebbe hebbe hebben! reactie bij mij teweegbrengt zijn aparte eetbare knollen en bollen, vergeten groenten en groenten uit de andes.

 

mijn soortenlijst is inmiddels zo groot dat ik het niet eens meer aandurf om hier een lijst te plaatsen...

 

éen soort is van mijn 'tikken lijst' verdwenen..

de bonensoorten.

ik lust geen droogbonen dus ik ga er ook geen 4 soorten meer van telen!

dit jaar wil ik alleen maar capucijners (blauwschokkers) peultjes, erwten, sugarsnaps, Stamspekbonen en klimsperciebonen.

en overal maar 1 soort van!

 

-------------------------------------------------

 

wat ik niet meer op de tuin wil hebben;

augurkjes die niet bittervrij zijn.

rucola

bladmosterd

barbarakruid

roodlof

witlof

groenlof

Chigorei

(kortom, ik wil niets meer wat bitter is op mijn tuin!)

zelf geoogste pompoenzaden.

de Lemon komkommer.

de witte komkommer.

zelf gezaaide komkommers

droogbonen

snijbonen

vleugelboontjes

op de wedstrijdplant na geen aubergines meer.

 

wat ik nog beslist wil hebben;

oerprei

Yacon

oca

klaverzuring

Aardaker

Aardkastanje

Ulluco

Quinoa

Sudangras

Waterspinazie

Chinese dadel

 

en wat 'normaler' spul

Gele en witte winterwortel

Paarse en rode zomerwortel

Gele aardbei

gele framboos

en nog wat andere vruchtstruikjes/boompjes

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gezaaid

peperlijst:

 

Trapadeiru de werner

C.lanceolatum

C.chacoense

Bolivian small red(c.bacc.var bacc)

pi643124=C.baccatum var.Umbilicatum

pi 645680= ciciliatum

Rhomboideum

 

Brazillian starfish

Goats weed

Aribibi gusano

Bishops crown

Trifetti (1)

Purple tiger (2)

Monkey face

Peter pepper

Fish

 

Trinidad scorpion Butch T.

Trinidad scorpion yellow

7 pod brain strain

Fatalli

Naga jolokia purple

Habanero white bullet

Habanero chocolate

Hot lemon

Peruvian white

Peruvian purple

Rocoto red

Rocoto canario

Black scorpion tongue

Chinci uchu

Aci civiri

Tabasco short yellow

Nepali orange

Black hungarian

Tam jalapeno

Early jalapeno

Purple jalapeno

Hungarian yello wax

 

Aji lemon drop

Aji dulce

Aji dulce amarillo

Perfume

Zavory

Lemon

Seasoning

Amazon chile roma

 

Prairy fire

5 colour

Bolivian rainbow

Marbles

Royal black

Pretty purple

Purple prince

Numex twilight

Little elf

Poinsetta

Poinsetta achtige

Explosive ember

 

Cayenne red

cayenne orange

Cayenne yellow

Lombok orange

Cayenne long slim

Cayenne golden

 

Paprikalijst:

 

Blokpaprika rood 2009

Paprika Chocolate

California wonder

Snack paprika

Tinkerbell

Keystone resistant giant

Rotundum

Sweet banana

Minibell yellow

Welkoop oranje

Giant aconcagua (sweet pepper)

Link naar reactie
Delen op andere sites

toch een flinke lijst nog Eva! Leuk ook wel die "Andes"tic...ik zal het met interesse volgen.

Die snackpaprika zie ik bij meerdere mensen, het zegt mij helemaal niets, is dat zo`n oranje dingetje uit de supermarkt? Rauwe paprika vind ik niet zo lekker, beetje hard in mond en maag, is dat bij deze anders dan?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

er zijn zoveel planten die uit zuid amerika komen die het hier prima doen dus waarom niet...kijk bijvoorbeeld naar onze aardappel

 

de quinoa en sudangras zijn wel uitprobeerplantjes dus ik ben gewoon benieuwd....we proberen het gewoon uit!

 

vandaag laat ik nog wat solanum familie zaden kiemen

zoals de stekeltomaat en de aubergine.

en ga ik een paar nieuwe wilde pepersoorten laten kiemen.

ik ben benieuwd!!

 

 

van alle peper en paprika zaden zijn nu zo ongeveer 3/4 gekiemd.

niet slecht!

wel wat rot en schimmel maar tot nu toe is alles te overleven.

 

inmiddels heb ik al 40 potjes gevuld.

in ieder potje zitten 2 tot 5 zaailingen.

de sterkste 2/3 laat ik staan, de rest knijp ik er tussenuit.

 

morgen ga ik nog even naar de supermarkt om wat madame jeanette's op te halen. de zaden daarvan zaai ik ook maar uiteindelijk houd ik daar maar 1 of 2 planten van.

de rest van de plantjes worden geruild of weggegeven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

vandaag ondanks mijn ziek-zijn toch nog even snel met m'n zus naar de moestuin geweest.

ik heb de artisjokplantjes en de olijfboompjes in pot maar mee naar huis genomen. het zal hier dicht bij huis altijd wat warmer zijn...

ik heb nog geen olielampjes dus ik heb voor nu maar even een bouwlamp neergezet. uit ervaring weet ik dat die dingen ook flink warm kunnen worden

 

mijn opgekuilde aardperen staan stijf bevroren in de serre thuis...

net als de daslook en de crosne.

ik denk dat ze het wel overleven, ze zijn echt ijzerhard!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Klinkt allemaal goed Eva, ik heb nog wel wat Mdm Jeanette zaden voor je, misschien ruilen ? Ik had wel interesse in je Peter Peper, lijkt me wel een leuke soort .

Ik vind de Mdm J. trouwens erg lekker van smaak, ik dacht vroeger dat peper alleen heet of heel heet was, en dat alle sambal naar heet smaakte. De Mdm heeft een aparte (citroen?) achtige smaak.

 

De snack paprika vindt ik erg lekker, volgens mij is dit de Barancio of niet ?

 

Een goed tuinseizoen toegewenst !

People who say it can't be done should not interrupt those who are doing it !

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heey Woutie, jij zit nu toch ook op het peperforum? of zie ik je nu voor een ander aan

 

ik heb inmiddels al madame Jeanette zaden.

gewoon 1 verse peper gehaald. kostte me 10 cent

de madame smaakt fruitig (citrus?) en een beetje zoetig

maar voordat ik dat kan proeven heb ik m'n smaakpappillen al in de fik

daarom kweek ik voor mezelf veel mildere (of zelfs hitteloze) pepers met een soort gelijke smaak zoals de Perfume, Zavory en Aji dulce.

maar ik kweek ook de allerheetste pepers van de wereld...

weliswaar niet voor mezelf ....er is zóveel keus!

 

de snackpaprika is van een onbekend ras. de zaden had ik vorig jaar gekregen en gezaaid en de planten gaven leuke, lekkere en vooral volop vruchten...

ik had zelf zaden uit een oranje snackpaprika uit de supermarkt gehaald.

fred en ed heetten ze.

die deden het ook erg goed!

ook uit een blokpaprika had ik zaden gezaaid maar daar kreeg ik kleine misvormde paprikaatjes van. het zal wel een f1 ras zijn geweest...

mijn beste paprika planten kwamen uit zaden die ik van Frank heb gekregen!

 

van de peper pepper heb ik helaas geen zaden meer...

al mijn peper en paprika zaden zijn weggegeven of gezaaid.

je kunt nog altijd op het chiliforum een oproepje doen. het zijn er allemaal hardstikke lieve en gulle mensen

 

Eddo??? Was dat???

Lang leve Google!

 

Beschrijving

Eddo is een tropische plant dat in eerste instantie verbouwd werd als plantaardige voeding vanwege de eetbare wortel en als tweede voor de bladgroenten. als bladgroente heet het Tayerblad, de wortel van de eddo wordt ook Taro genoemd en is afkomstig uit Indonesië. Eddo is een groente vol zetmeel. De buitenkant is harig en is te vergelijken met een kokosnoot. De tarowortel is rauw giftig, maar heerlijk na het koken. Eddo heeft een nootachtige smaak.

 

Eddo groeit in tropische en subtropische gebieden het jaar rond buiten. In gematigde klimaten kan je hem telen als sierplant. In de zomer kan hij buiten in de tuin geplant worden in de volle grond. Maar in de herfst moet u hem terug uithalen oppotten in een ruime container en binnen laten overwinteren.

 

Plant de wortelstok net onder de grond in humusrijke potgrond en in de schaduw. Hij doet het ook in gewone tuingrond waarvan de afwatering goed geregeld is. Draag er zorg voor dat de potkluit niet uitdroogt. Een regelmatige gift ( om de 3-4 weken) van gewone vloeibare- of biologische korrelmest komt de groei ten goede. Geef de plant ten minste rondom één meter ruimte om te groeien.

 

De meest geschikte temperatuur ligt tussen 20 en 30° C. Als de plant enkele dagen in een temperatuur van 10° C. (of minder) komt te staan kan hij onherroepelijk beschadigd worden.

 

Indien je geen ruimte hebt om de plant in zijn geheel te laten overwinteren, dan moet u de wortels uit de grond halen en in een koele, droge en goed geventileerde ruimte, vorstvrij bewaren. Als de kans op vorst geweken is, kan je hem opnieuw planten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja ik had me vorige week bij dat forum aangemeld, ik kwam erop via de site van Diana. Ik had ook de fred en ed snackpaprikas, weinig zaden maar lekkere vruchten. Ik vond hem lijken op de Barancio, google maar eens.

Ik heb ook nog een plant van de Bhut Jolokia staan maar durf die eigenlijk nog niet te eten nadat ik een aantal You Tube filmpjes had gezien van mensen die hem gegeten hadden.

Mdm J. is heerlijk in de curry of in de nasi, dan komt de smaak naar boven zonder dat je gelijk in de brand staat. Vorig jaar hebben we tijdens een stoer moment op een BBQ allemaal een hap genomen uit de Mdm J maar das was iedereen minder enthousiast over..... , afijn na 10 liter limonade gedronken te hebben, hebben we enorm gelachen.

People who say it can't be done should not interrupt those who are doing it !

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja ik had me vorige week bij dat forum aangemeld, ik kwam erop via de site van Diana. Ik had ook de fred en ed snackpaprikas, weinig zaden maar lekkere vruchten. Ik vond hem lijken op de Barancio, google maar eens.

Ik heb ook nog een plant van de Bhut Jolokia staan maar durf die eigenlijk nog niet te eten nadat ik een aantal You Tube filmpjes had gezien van mensen die hem gegeten hadden.

Mdm J. is heerlijk in de curry of in de nasi, dan komt de smaak naar boven zonder dat je gelijk in de brand staat. Vorig jaar hebben we tijdens een stoer moment op een BBQ allemaal een hap genomen uit de Mdm J maar das was iedereen minder enthousiast over..... , afijn na 10 liter limonade gedronken te hebben, hebben we enorm gelachen.

limonade helpt niet zo veel...

melk daarintegen werkt fantastisch!

Link naar reactie
Delen op andere sites

 

Eddo??? Was dat???

Lang leve Google!

 

Ja en toen kwam ik op een Toko in Voorburg uit en er schijnen mensen zo te heten

ja dat klopt

als je zoekt op thayerblad vind je wel wat meer....

recepten zijn er ook genoeg te vinden!

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...