Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Flower Care voor digitale monitoring van de plant


mcguyver

Aanbevolen berichten

Een tijdje terug kocht ik via Ali Express een paar "Flower Care" sticks. Deze electronische meetapparaatjes werken op een CR2032 batterij en kunnen via bluetooth met je smartphone connecten waarna je temperatuur, vruchtbaarheid van je grond, lichtgesteldheid en waterbehoefte kunt meten.

Deze Flower Care sticks heb ik aangeschaft omdat ik mijn Opalka tomaten in bouwemmers van 20 liter kweek met enkel op 7cm van de bodem een afwateringsgat van 22 mm doorsnee met de binnendop van een lampolie fles er in. De emmer is verder met hydrokorrels afgevuld tot vlak boven die binnendop, daarop potgrond en daar op een dunne laag cacaodoppen.

Reden hiervoor was dat mijn planten op het platdak in de kas redelijk warm staan en ik ze een water buffer wilde geven maar niet laten verdrinken. Nu na een week lijkt dit systeem te werken. Bijkomend voordeel is dat er geen water met voedingsstoffen uit de pot loopt en ik exact weet wanneer de plant water of voeding nodig heeft.

 

flowercarropalka289311525958356.png

Screenshot van mijn smartphone verbonden met een van de "Flower Care" sticks.

 

Via mijn videochannel is de groei met de Flower Care en bouwemmers te volgen met wekelijkse updates:

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb geen idee hoe het werkt. Maar ik vind met name de vochtigheid van de grond belangrijk en die heb ik naast de Flower Care met de hand nagevoeld en het lijkt aardig te kloppen. Ik heb gezocht op 't internet maar heb niet kunnen vinden hoe de vruchtbaarheid van de grond gemeten wordt. Het gebeurt via het onderste deel van de electrode waar twee blinkende punten zitten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb ze ook sinds vorig jaar. Werkt prima! Het enige nadeel vind ik dat je actief moet kijken of er tekorten zijn ergens, je krijgt geen melding ofzo dat je moet gaan water geven. Ook moet je regelmatig even de sensor eruit trekken en schoonmaken. Je krijgt er na verloop van tijd wat aanslag op, zodat de metingen (vooral die van voedingstoffen) gaan afwijken. Maar buiten dat erg leuk om het verloop te zien. Het ding meet ook zonlicht en temperatuur over de dag, dus kun je ook precies zien waar de zonnebrand op de bladeren vandaan komt (mocht je die gaan hebben).

 

Succes met je meten-is-weten experiment!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is mogelijk via een Raspberry Pi software te draaien die met de Flowercare kan communiceren. Je kunt dan een pushbericht krijgen als bepaalde waarde door de sensor gemeten veranderen. Voor mij heeft het niet veel meerwaarde omdat ik toch dagelijks de deur van de kas open moet zetten en na het meten water kan geven, maar een collega van me monitoort zo zijn kamerplanten in huis.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

joh je brengt me echt op een GE-WEL-DIG idee!! In de toekomstige kas komt een druppelslang te liggen die ik op 1 of andere manier automagisch wilde gaan aansturen. Maar bij gebrek aan sensoren werd dat toch gewoon de 'vinger in de aarde' methode. TOT NU! Die Flower care dingen had ik niet eens aan gedacht! Ik heb al een nestkastje met wat zonnepaneeltjes bovenop (omdat het kan). Daar draait die raspberry vast wel op en 's nachts hoeftie het niet te doen (of ik stop er nog een batterij in als dat wel moet). Pompje in de regenton aan op het moment dat de grenswaarde overschreden wordt lijkt me het proberen waard!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor het delen; ik heb er zojuist 4 bestel voor een aantal van mijn bakken. Deze sensoren zijn perfect om aan te sluiten op mijn Arduino icm magneetkleppen. Enkel nog een bluetooth receiver en wat uitlees code toe voegen. Momenteel heb ik bedraadde vocht en temperatuursensoren aangesloten en wordt het geheel gevoed met een 7AH 12V accutje icm een klein paneel.

Een nadeel is dat de batterijduur van 1 jaar waarschijnlijk berekend is op af en toe verbinden met je smartphone via bluetooth.

Hierdoor is hij minder geschikt voor continue feedback naar een arduino of PI die waterkleppen regelt; de 3V knoopcel zal vrij snel leeg zijn. Hiervoor zou je goedkope solar light paaltjes van de Action kunnen gebruiken icm met een step-up voltage module (te koop bij tinytronics) zodat je de 1,4V van die solar lampjes naar 3V om kan vormen. Vervolgens vanuit de arduino eens per kwartier of half uur kortstondig een verzoek te sturen om te verbinden en uit te lezen. Het idee voor die lampjes en de uitwerking hiervan is hier te vinden: https://forum.mysensors.org/topic/4045/solar-powered-soil-moisture-sensor/2 . De microcontroller en de sensoren kunnen mooi vervangen worden door de Flower Care.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...