Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Fokken van vleeskonijnen; hoe begin ik?


Rchell

Aanbevolen berichten

Dag allemaal,

 

Ik ben op zoek naar mensen die mij willen helpen bij het volgende. Ik ben voornemens om vleeskonijnen te gaan fokken voor consumptie (zowel voor ons zelf als voor mijn fretten en hun pups). Nu wonen wij zelf in een appartement dus dat is geen optie, echter wonen mijn schoonouders op een boerderij in het prachtige limburg. Ze hebben hier een grote schuur met verschillende leegstaande pony stallen en een grote buitenren van zo'n 10 x 10 meter. Zij hebben de boel flink opgeknapt en zijn van plan hier opnieuw kippen en een hangbuikzwijntje te gaan huisvesten.

 

Nu heb ik zelf alleen wat basis kennis van konijnen dus hoor hier graag van mensen met ervaring wat ik moet weten.

Hoe kan ik de konijnen het beste huisvesten? Hoeveel dames? Kan de rammelaar(s) hier gewoon bij blijven lopen of moeten die echt apart in een kooi? ik weet dat er kans is op het doodbijten van baby's als die eenmaal geboren zijn. Wat is het beste qua voeding? kunnen ze tussen de kippen lopen of moet ik een aparte ren creëren.

Wij zijn gemiddeld 1 x per 3 weken a maand een weekend bij hen en ik wil dan ook zo veel mogelijk van het werkt op dat moment op me nemen. Maar zij zullen uiteraard de dagelijkse verzorging moeten doen. Ik wil graag een realistisch beeld van wat dit inhoud. Als ze een ponystal tot hun beschikking hebben gevuld met stro (2 x 3 m) , ik maak nachthokken om in te slapen en ze kunnen overdag buiten lopen is het dan realistisch dat ik de schoonmaak doe als ik er ben?

 

Ik hoop dat jullie mij hier verder kunnen helpen!

 

Alvast bedankt!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb zelf 2 reuzen gehad op 2*4 meter. Hier zaten ook nog 3 dwergkonijnen bij. Ik moest dat hok toch elke week wel schoonmaken. Konijnen zijn vrij zindelijk en doen het meeste van hun ontlasting op één plek, al wil dat niet zeggen dat ze het allemaal op de zelfde plek doen. Deze plekken moet je toch elke week wel wegscheppen. Ook zijn konijnen eigenlijk vrij onverdraagzaam ten opzichte van dieren van het zelfde geslacht. Wij hebben een tijdje een goed evenwicht gehad tot de leidster van de groep overleed. Toen ontstond er een machtstrijd met hevige gevechten tussen de voedsters. Ik heb ze uiteindelijk allemaal apart moeten huisvesten.

 

Ook zijn de vleesrassen vrij zwakke dieren ten opzichte van dwergen. Wij hebben ze nooit ouder als 2 jaar gekregen.

 

Ook eten deze vleesrassen veel. Hier was het biks, hooi en elke dag veel groente van onze tuin. Ik kweekte speciaal voor hen.

 

Ze zijn wel veel leuker en tammer dan dwergjes. Maar ik houd het tegenwoordig toch terug liever bij fretten en cavia's en haal het vlees wel ergens anders, omdat de konijnen eigenlijk constant gesodemieter opleverde.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Het klinkt alsof je schoonouders zullen opdraaien voor de zorg van de konijnen. Ongeveer 1x per maand langskomen en wat schoonmaken lijkt me een erg minieme bijdrage aan dit proces.

Eigenlijk fokken zij dan de konijnen en komen jullie een paar x langs om mee te helpen.

 

Er bestaat ook een konijnenforum, geen idee of het ook voor de fok v/d slacht is of alleen voor huisdierkonijntjes maar er is waarschijnlijk genoeg info te vinden over het houden van konijnen.

https://www.bunnybunch.nl/forums/

 

Ik had er ooit 1, een Hollandertje dus niet al te groot, en daar kwam behoorlijk wat poep en pis uit dus moest regelmatig de poephoek uitscheppen, zeker vaker dan 1 x per maand.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Groepshuisvesting lijkt mij alleen mogelijk bij geholpen konijnen zowel de vrouwen als de mannen.

Ik weet niet de reden waarom je dit wilt, maar biologisch en of goedkoopste manier zal bij goede firma zijn die voor honden vers vlees verkoopt, de firma waar ik koop heeft bv konijnen vlees.

Verder is vers vlees volgens mij niet complete voeding voor de fret, tenminste toen ik ze hield was de speciale brok de enigste keus om te zorgen dat ze alles wat ze nodig hadden binnen kregen.

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Om terug te komen op het voeren van konijnen aan fretten.

 

De meeste mensen die zelf dieren kweken om te voeren aan fretten, doen dit met muizen. Veel verdraagzamer onderling, grotere opbrengst.

Plus dat als een fret een muis eet, hij die helemaal opeet. Haar, vlees, ingewanden en bot. Ze hebben dit ook allemaal nodig. Dus als je wilt konijn gaan voeren is het heel belangrijk dat ze alles binnen krijgen, niet enkel vlees. Maar voor het voeren van barf en raw meat zijn andere fora geschikter.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn grootvader hield vroeger vleeskonijnen. Elk moertje had haar eigen hok (van ik schat ongeveer 1 m op 70 cm groot, voor zover je als kind echt let op hoe groot de dingen zijn). De hokken stonden tegen de wand van een schuur (dus uit de tocht), in rijen boven elkaar. In het hok stro, en voeding. Daar kroop volgens mij toch wel wat werk in. Ze kregen trouwens dagelijks vers gras dat hij in de kanten ging snijden. Nog iets dat niet vanzelf gebeurt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb het bericht van Pippi (en de antwoorden daarop van Hansm, Nasuada, Speets, en een gedeelte van het bericht van Claudia69) verwijderd. Ik had ze even laten staan zodat iedereen op de hoogte is van waarom Pippi nu niet meer welkom is in deze hoek van het forum. Mocht ze hier nog wat posten dan verwijderen wij dat meteen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Ik fok ook konijnen. Ik zou nieuw zeelanders of californians aanbevelen. Konijnen in een groep wil wel maar is wel omslachtig. Je moet dan jonge konijnen bij elkaar plaatsen. 1 ram op 2 of 3 vrouwtjes. Maak voldoende nestkasten met veel hooi en stro en zorg voor veel ruimte zodat vrouwtjes weg kunnen rennen als het mannetje haar lastig valt. Ik fok konijnen in konijnenflats en ik heb een groep in een oude schuur.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 years later...

Ben wel benieuwd hoe het met de konijnen is afgelopen, of er begonnen is en zo ja nog steeds goed gaat. Apart verhaal wonend in een anderen provincie en de konijnen bij de schoonouders. 1 x in de 3 weken/maand verzorgen, van uit gaande dat de ouders voor de rest opdraaien. 

Zelf zit ik ook aan vleeskonijnen te denken, maar dan niet alleen voor hun vlees. Maar ook hun vacht en bemesting, met de de fokdieren kan ons zoontje wel een band mee hebben, zoals met de kippen weet hij dat de fokdieren blijven en de vleesdieren op wintersport gaan. Zoals met de kips zal hij helpen met de verzorging, maar zo ver is het nog niet. 

Eerst de hokken klaarmaken en dan de konijnen uitzoeken, satin 2 vroedsters en 1 rammelaar van ieder vreemd bloed. Zodat er 3 lijnen zijn en zo meer lijnen te fokken zijn. De ouderdieren mogen blijven zo lang ze gezond en wel zijn, wel gescheiden van elkaar ieder in hun eigen ruime hok. Liefst een verplaatsbaar hok met ren, die dan over het gras verplaatst kan worden. En dan hokken in de schuur, voor de winter. 

Iemand ervaring met het ras  satin?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...