Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Geelwortel, kurkuma


dennislp

Aanbevolen berichten

Geelwortel, ook wel bekend als kurkuma of turmeric. Niet bepaald een kruid/specerij wat je terug vindt in een tuin in Nederland, maar het is wel iets wat een leuk experiment kan zijn!

 

Nadat Appelvrouw een paar stukjes geelwortel had geplant, kreeg ik daar ook zin in. Het nadeel is alleen met dat soort tropische dingen, in het Nederlands is er relatief weinig over te vinden. Het is dus nog een redelijke uitdaging om het met succes te gaan kweken, ook natuurlijk i.v.m. het klimaat.

 

Wie weet zijn er nog meer mensen die dit ooit een leuk experiment lijkt, dus maak ik bij deze maar een topic aan om ook veel informatie overzichtelijk te verzamelen.

 

In het vroege voorjaar kan men beginnen met het planten. Hou er rekening mee dat het in ons klimaat wat kouder is, dus optijd zijn is wel handig Het duurt een aantal weken voordat er wat gebeurd (onder de grond).

 

Het planten in de volle grond is redelijk kansloos, een grotere pot is echt wel nodig.

 

 

 

Water geven

Zorg dat de aarde vochtig is, maar niet modderig want dan gaan de wortels rotten. Het kan geen kwaad om pas water te geven als de aarde vrij droog is (dat vinden ze ook wel fijn), maar doe het voordat het helemaal droog is! Zorg wel dat het gehele wortelstelsel water ontvangt.

 

Schimmelziektes kunnen sneller optreden als het blad nat wordt, maak dus alleen de aarde vochtig.

Wanneer de plant te droog staat is er kans op spint.

 

Temperatuur

De plant houdt niet van temperaturen onder de 10 graden, dat is namelijk schadelijk. De temperatuur kan het beste boven de 15 graden zitten.

 

Locatie

De geelwortel schijnt het ook succesvol te doen in lichte ruimtes binnen waar geen direct zonlicht te plant bereikt. Een andere site heeft het over zonlicht in de ochtend, maar in de vroege namiddag mag er al best wat schaduw zijn, ze willen niet te veel direct zonlicht.

 

Wanneer het warm genoeg is kan de plant buiten gezet worden, maar let op: Hij houdt niet van de veel wind! Geef hem dus een lekker beschut plekje.

 

Plant diepte

De knollen dienen 10 centimeter diep geplant te worden.

 

Voeding

Tijdens het groei seizoen, ongeveer van de lente tot en met de herfst, ongeveer een keer per maand voeding in het water meegeven. Hiervoor wordt een vloeibare voeding gebruikt, welk voornamelijk stikstof en fosfor bevat.

 

Luchtvochtigheid

De geelwortel, de kurkuma, staat ook wel bekend in diverse vormen als kamerplant. (Siamese tulp). Bij deze plant wordt er aanbevolen de luchtvochtigheid hoog genoeg te houden (50%). Dit kan dus beïnvloedt worden door bijvoorbeeld een bakje met water neer te zetten wat verdampt. Uiteindelijk is het een tropische plant. Maar dit geld vooral voor de situaties wanneer hij binnen staat, buiten zal dit geen probleem zijn.

 

Grond

Een voedzame luchtige aarde welk goed afwatert. Ze lusten wel wat compost.

 

Formaat van een pot

Ze willen graag een grote pot. Ik heb geen idee hoe groot, maar beter te groot dan te klein.

 

Youtube

Op Youtube staan interresante filmpjes!

Zoals

waar denk ik duidelijk wordt dat je ze kan verpotten.

 

 

200321822-001_XS.jpg?w=300&h=300&keep_ratio=1

 

Bronnen:

The Growing Needs for a Curcuma Plant | eHow.com

Siam Tulip | Guide-to-houseplants.com

Growing curcuma | homeguides.sfgate.com

Curcuma bulbs | ces.ncsu.edu

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank je wel Dennis voor je uitzoekwerk. Ik heb meteen al verschillende dingen geleerd, over de diepte en het planten, de grootte van de potten. Mijn plantje mag ik best wel verplanten. Ik hoop dat hij straks nog leeft, ik dacht dat het warmer werd in Fr, maar het blijkt `s-nachts flink te vriezen, dus in huis zal het ook goed koud zijn.

Bij het onderdeel voeding heb je misschien een foutje gemaakt, bedoel je voeding geven, of, met water geven?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ah, foutje inderdaad.

 

Maar wat ik nog even wil benadrukken: Over véél planten zijn er altijd meerdere manieren/meningen over het telen. Het zou dus best kunnen dat 1x per 2 weken voeding ook goed is i.p.v. de 1x per 4 weken. Bijvoorbeeld; De een geeft tomaten zaailingen vanaf 4 blaadjes al voeding, de ander pas richting de bloei...

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 6 maanden later ...

Ik had een geelworteltje in een pot in de kas gezet in het voorjaar. Al gauw zijn de bladeren van de siertabak daaroverheen gegroeid..de pot werd vergeten en heeft amper water gehad dus.

Omdat ik op zoek ging naar een slak vond ik hem weer. Tot mijn verbazing met heel veel uitlopertjes op een wortel!

 

Op een andere plek had ik geelwortel nog steeds in een zakje zitten, ik wilde er eigenlijk tinctuur mee maken. Ook hier mooie uitlopers.

Je zou dus kunnen zeggen dat de wortel graag droog en in het donker uitloopt.

 

IMG350996491378238613.JPG

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zou iemand me aan een stukje wortel kunnen helpen?

Zoals jullie al weten durf ik wel het een en ander uitproberen en ook, vroeger kwam er een kraam op de markt hier waar ge alle tropische kruiden kon kopen, nu komt die niet meer en om daarvoor naar Brussel Zuid te gaan op een zondagvoormiddag.............

Portkosten en/of andere kosten worden graag gestort.

Waar zit die smilie van 'Please'???

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ok dat is mooi, ik heb ze ook uit de bio-winkel, en weet dus nu dat ze zo mooi kunnen worden. Heb jij nog speciale kweektips?

Perliet moet ik maar even in NL kopen dan, zie ik hier niet.

 

Willy, misschien kan je ook wat in een biologische winkel vinden. Ik heb wel een wortel voor je, maar die heeft al allemaal al uitlopers, ik denk dat die afbreken als je ze per post stuurt.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zou iemand me aan een stukje wortel kunnen helpen?

Ik wil wel een stukje voor je halen in de bio-winkel, maar voorlopig red ik dat nog niet.

Mijn actieradius is nu zo'n 500 meter, en daar valt die winkel niet binnen.

Als je de wortel nergens kan vinden, stuur me dan over een paar weken een pm.

Ik mag aannemen dat ik dan het (winkel)centrum wel weer kan bereiken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weeks later...

@Malouis, wanneer heb jij die wortels ongeveer in de grond gestopt? En wat is de reden achter het perliet? (Heb geen perliet, maar wie weet wel een alternatief).

 

De stukjes geelwortel die ik dit voorjaar in een potje hebt gestopt hebben het niet meer overleefd. Paar keer vergeten en uiteindelijk zijn ze uitgedroogd Had afgelopen voorjaar nog wel een paar stukjes wortel bewaard. Zie nu net dat die uitlopers hebben! Bedankt voor de opmerking Appelvrouw, anders had ik er niet meer aangedacht Alle stukjes bij elkaar zijn het toch zo'n 8 uitlooppuntjes (Hier lagen ze koel, droog en donker in de schuur.)

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 maanden later ...

Heb hier ook een Kurkumaplant staan.

Is héél eenvoudig te kweken. Ga een knol halen in de biowinkel.

Bloempot > potgrond > 10cm de grond in > water geven .... done.

Ik heb deze id zomer aangeplant, en stond in de serre.

Vanaf oktober staat deze nu in de huiskamer.

De plant is nu ongeveer 30cm groot.

Ga ze volgende lente nog eens wat bijmesten en id zomer eens zien hoeveel knollen ik er nu uit kan halen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De Kurkuma worteltjes welke ik van Malouis kreeg hadden elk een klein scheutje, vijf mm ongeveer en nu heb ik die in een grote bloempot gezet, in goed bemeste potgrond.

Ze mogen in de keuken blijven staan van de bazin

Dat is enkel omdat ze dat in de keuken gebruikt hoor.

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb afgelopen weekend kurkuma gekocht op de markt. Er zitten (nog) geen uitlopers aan. Kan ik deze nu gewoon in een pot de grond stoppen of heeft dat geen zin (ik lees hier namelijk dat ze in het voorjaar moeten worden geplant)? Of zou ik eerst nog moeten zorgen dat er wel uitlopers aan komen? En zo ja, hoe doe ik dat?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb ook wel eens een gemberknol met uitlopers in een pot gelegd, gewoon min of meer bovenop de aarde. Loopt mooi uit en vormt een hogere plant dan de kurkuma met meer lange bladeren (breed grasachtig zeg maar). In de huiskamer op het zuiden. Heel aardige plant!

Kurkuma vind ik ook mooi, leuke tip!

Bloeit de plant makkelijk als je hem binnen houdt? De gember heeft bij mij nooit gebloeid helaas, want op foto's vind ik het een mooie bloem.

 

Marijke.

Door een klein beetje zon kun je veel regen vergeten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...
  • 4 weeks later...
  • 3 weeks later...

Het kan soms heel lang duren voor ze uitlopen. Ik had de moed na 9 maanden bijna opgegeven toen ze begonnen uit te lopen. En dat was juist toen de potkluit aardig droog geworden was. Ze stonden wel boven de verwarming, dus warm genoeg. Bij degene waar ik ze van kreeg had het ook lang geduurd. Misschien verschilt het nog per ras???

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weeks later...

Net bij de Deka biologische kurkuma, gember en bosuitjes gekocht. Negen maanden voor ze uitlopen is wel lang. Ik hoorde van iemand een nacht in water zetten en dan meteen planten. Dus ik heb ze in het water gezet.

 

Dit topic start al vorig jaar hebben jullie ook geoogst?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...