Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

gemeenten geven vervuilde compost gratis weg aan inwoners


Patrijs

Aanbevolen berichten

Met stukje plastic vervuilde compost zou de titel dan moeten zijn he ?

 

Zie ik zélf het probleem niet zo, dat haal je er dan dus uit bij het uitspreiden, maar goed. De oplossing is ook simpel : mensen, gooi geen plastic in je groencontainer !

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vind dat je de titel eigenlijk moet veranderen in: inwoners geven gratis vervuilde GFT aan gemeenten.

 

Ook hier krijgt de gemeentelijke compost een slechte naam doordat er hier en daar wat plastic en ander ongewenst afval in zit. En dat terwijl er alles aan gedaan wordt om dit te voorkomen.

 

De mensen van de plantsoenendienst zullen ook weleens een stukje zwerfvuil mee opscheppen als ze hun snoei- en maaiafval bij elkaar vegen. Ook weer onze eigen rotzooi.

 

Dus aan deze kant beginnen graag. Zo kun je een stukje folie van je koekje bij je koffie op een terras dat je achteloos de border in laat waaien enige tijd later weer tegenkomen in de compost van je gemeente.

 

Ik doe niet mee aan deze collectieve smetvrees en gebruik het naar tevredenheid in mijn tuin. Het hoeft heus allemaal niet zo steriel volgens mij.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou inderdaad, we leveren het materiaal zelf aan.

Bij mijn gemeente mogen die speciale afbreekbare plastic zakken niet meer in de gft. Het maakt het controleren/sorteren lastig en het blijkt dat mensen in zakken meer ongewenst afval gooien dan los in de container.

 

Ik ben dit jaar geen plastic tegen gekomen. Wel wat meer stukjes glas dan anders. Die zijn door de verwerking van het compost gelukkig niet meer scherp.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik probeer gifvrij/zo biologisch mogelijk te tuinieren. De plastic stukjes zijn tot daar aan toe. Maar andermans gif en dat van de gemeente komt zeker terecht in deze compost, dus ik laat deze compost toch maar voorbij gaan. Krijg ik alsnog gif in mijn sla en boontjes, brrr.

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Link naar reactie
Delen op andere sites

Met stukje plastic vervuilde compost zou de titel dan moeten zijn he ?

 

Zelf heb ik vier jaar terug gemeente compost op mijn tuintje gegooid.

Dat was omdat ik door ziekte niet anders dacht te kunnen.

Naast plastic zat er ook glas en ander materiaal in, en dat was alleen al het zichtbare.

Er zat ook zaad in van hanenpoot en wat er aan onzichtbaar in zat kan ik alleen maar raden.

 

Zelf heb ik ook bij de gemeentewerf van de gemeente HHW meegelopen.

De veegwagen heeft een aparte bak maar was die bak toevallig weg dan werd er ook wel eens gezegd : gooi maar bij het groen afval.

 

Ook leveren de consumenten veel rotzooi in. potten om planten, verduurzaamd hout in tuinafval etc.

Het leek wel of men wel de moeite neemt om het afval weg te brengen maar eenmaal op de werf alles vergeet en de troep zo snel mogelijk dumpt.

Stenen poten in het oud glas, plastic en piepschuim in het papier, verf in het restafval en dan nog verschil in a, b, en c hout.....

 

Ik had er met mijn cliënten een dagtaak aan om alles redelijk te scheiden, maar wij liepen maar een dag in de week mee.

 

Het kan ook anders, ik heb in het verleden ook optisch schone compost gehaald bij de gemeente, maar wat ik de laatste keer krijg hoef ik niet meer.

Ik kan ook gelukkig weer een paar kuub eigen compost maken.

De compost is in een paar jaar verdwenen maar afval blijft honderden jaren aanwezig.

Ook in mijn eigen compost. Ben je wat kwijt dan komt het na een jaartje vanzelf weer tevoorschijn.

 

Het stukje en titel is misschien wat schreeuwerig ( telegraafgroep?). Maar het is wel de manier om mensen wakker te schudden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tuurlijk. Ook niks tegen het stukje op zich. Bij kranten werkt dat zo, of fb ook , op de tv ook wel trouwens.

.... en inderdaad; mensen zijn rare wezens, gemak gaat boven alles.

 

Ik zelf gebruik het wel in tuinaanleg.

Link naar reactie
Delen op andere sites

hier 1 keer wat zakjes gehaald op de gemeentewerf, stonk erg naar dus eensmaarnooitweer; heb het in de groenbak gegooid

 

(tsja, nooit begrepen hoe dat werkt bij mensen....met een strimmer op postzegelgrasveldje, dan met de bladblazer wat sprietjes opruimen, met een cirkelzaag de takjes voor de open haard zagen, kunstgras in de tuin leggen, met de Suv naar de sportschool )

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier gebruik ik ook compost van de gemeente. Ik ben blij dat er toch een cyclus bedacht wordt voor GFT afval.

Helaas zijn mensen zich niet altijd goed bewust van de consequenties hun eigen handelen. Dit is echter niet altijd moedwillig.

Als voorbeeld: koffiedik, koffiefilters en thee zijn ideaal om te composteren. Helaas wordt er in koffiepads en veel theezakjes kunststoffen gebruikt om de zakjes te "sealen"

Als je deze dus composteert verspreid je dus indirect (micro)plastics in de natuur. Niemand die de zakjes open gaat knippen om vervolgens gescheiden aan te bieden.

Hetzelfde met de biologisch afbreekbare plastics. Dat is afbreekbaar, maar duurt veel langer en moet niet direct in de composthoop.

 

Ik denk dat er verschillende problemen zijn:

  • Producenten, die te pas en onpas kunststoffen gebruiken in producten die het recyclen complexer maken voor consument en verwerker.
    Consumenten die vaak niet volledig geïnformeerd zijn over het afval en hoe er mee om te gaan. (wordt ze van beide kanten wel moeilijk gemaakt).

 

De oplossing zal liggen in het informeren door overheid of producenten, al dan niet consumenten onderling over het correcte verwerken van afval. Voor zowel consument als verwerker als afnemer van de compost is het "shit in, shit out" (helaas niet de juiste shit )

Link naar reactie
Delen op andere sites

Met stukje plastic vervuilde compost zou de titel dan moeten zijn he ?

Het stukje en titel is misschien wat schreeuwerig ( telegraafgroep?). Maar het is wel de manier om mensen wakker te schudden.

 

Ik zou eerder als titel kiezen voor "problemen met gemeentelijke compost door onzuivere aanvoer van groenafval door partikulieren en zwerfvuil "

 

Ik heb de laatste tijd geregeld de indruk dat met sommige mensen niet meer tot een gezonde discusie kunt overgegaan worden . Dat hier gelukkig wel nog kan ,waar men hier zich afvraagt hoe komt dit afval daar ? Het op andere plaatsen zou zijn vervuilde compost wie maakt hem de composteerder doet zijn werk dus slecht . Dus schieten we op die composteerder .

 

 

Maar andermans gif en dat van de gemeente komt zeker terecht in deze compost, dus ik laat deze compost toch maar voorbij gaan. Krijg ik alsnog gif in mijn sla en boontjes, brrr.

 

Gif van de gemeente ? Hier in belgie is het verboden voor de gemeente om vergif te gebruiken . Maar partikulieren die hun tuin maar een zakdoek groot is zijn er wel die er sproeistoffen voor gebruiken . Zo vorig jaar collega die een stadtuintje heeft was volledige kale grond na tijdje kwam er omkruid op dus hij moest het omkruid sproeien voor dat hij gras ging zaaien dat je denkt hark dat toch in tussentijd af en toe ,dat omkruid kan verdrogen en kans dat volgende lading zaad dat in de grond zit kan onkiemen dat je er ook vanaf bent.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier is de compost die ik op de milieustraat kan gaan scheppen geen GFT-compost, maar groencompost (zonder etikettering). Ik geef dat aan omdat dit gesprek waarschijnlijk vertroebeld is doordat we het niet over dezelfde compost bij dezelfde gemeente hebben of dat minstens niet zeker weten.

 

Een erkend bio-bedrijf mag geen GFT-compost gebruiken, wel groencompost. Dat heeft te maken met dat de norm van keuringsmetingen voor restanten voor gft-compost aanzienlijk minder streng is. Wordt gemaakt van takken, snoeisel, maaisel, verzamelde bladeren die in grote hoeveelheden ook bij de milieustraat worden gebracht. Dat wil overigens niet zeggen dat ze niet stinkt en ook niet dat erg geen steentjes, glas of plastic inzitten. De hoeveelheden van die (zichtbare) troep zijn in de loop van de afgelopen pakweg 5 a 6 jaar wel heel sterk verminderd.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ga in Dendermonde achter Vlaco compost gemaakt van gft afval en ben daar content van. Tegenover een paar jaar geleden zit er veel minder rotzooi in, ik vind dat het proces van zeven veel beter is geworden. Het probleem is voornamelijk dat particulieren niet goed genoeg sorteren vb wortelloof samengebonden met plastiekje en men gooit alles in gft.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dit kom je ook tegen in veel potgrond wat je bij de tuincentra kunt kopen. Dit jaar kocht ik, zoals altijd, weer eens potgrond / tuinaarde van het merk X en dat was mij toch een fikse tegenvaller. Het stonk, was heel grof, veel takjes, afvalhout van de houtzagerij, sigarettenpeuken, plastic, glas en andere troep. En dan praat je over een goed merk (in Duitsland) wat ik tot dit jaar altijd tot volle tevredenheid kocht. Niet het goedkoopste van het goedkoopste, al zou zelfs dat beter zijn geweest. Als er al plastic in betaalde potgrond zit, dan is dat ook te verwachten bij gratis compost. Het is niet anders, de mens maakt de kwaliteit. Zelf wat nauwkeuriger scheiden en je afval niet op straat gooien helpt al enorm, zeker als iedereen dat zou doen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...