Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Gwenny's Tuintje


Gwen

Aanbevolen berichten

Na jaren van ziekteperiodes die met name in het late voorjaar en de zomer inhielden dat ik ofwel in het ziekenhuis lag, ofwel aan het revalideren was, ofwel te ziek om meer te doen dan het minimale waardoor ik mijn moestuin niet vorm kon geven, heb ik besloten om nu het best wel goed met mij gaat toch weer wat dingetjes te zaaien.

 

Mijn gehele tuin gaat als het goed is deze zomer grootscheeps verbouwd worden en opnieuw ingericht, waardoor ik voorlopig alles in potten en bakken zal moeten kweken.

 

Ik heb net in lege kleine antibioticapotjes de eerste zaadjes van vleestomaten, cherrytomaten, aardbeien en paprikamix gedaan. Deze potjes zet ik op een oud bakblik in mijn woonkamer. Zo staan ze droog, redelijk warm en redelijk zonnig.

 

Eind deze week ga ik in een platte bak beginnen met het planten van spinazie en rucola en pluksla. Ik plant iedere week een half rijtje zodat ik voor een langere periode verse groenten heb.

 

Ik grotere potten plant ik kruiden, brocoli en bloemkool. De bloemkool en broccoli zaai ik wekelijks ins. Net als de bospeen.

 

Buiten staan al twee appelboompjes die dit jaar misschien hun eerste kleine vruchtjes krijgen.

Als op tijd een geschikte ruimte beschikbaar is voor pompoenen dan plant ik er daar ook een paar van.

 

Tegen de schuttingen en muren aan groeien al clematissen, de bedoeling is dat op een aantal plaatse nde braam, framboos, blanke framboos en de wijnbes de gelegenheid krijgen om ook te groeien en vrucht te dragen. Op de grond ga ik kijken of de aardbeien het fijn vinden om te groeien en vrucht te dragen.

 

Voor de inrichting van de tuin zijn de plannen vergevorderd, maar hoe het wordt houd ik nog even als verrassing. Binnenkort komen de eerste fototjes in dit topic te staan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Al plantend en pottend kwam ik tot de conclusie dat ik toch echt te weinig 'kweekbakjes' heb. Een aantal eierdozen zijn gevuld en nog had ik niet genoeg ruimte. Verhip! Een heuse Aha-erlebnis: Ik ga van die plastic drinkbekertjes gebruiken als kweekbakjes, lichtgewicht en waterdicht, en ik kan erop schrijven wat erin zit .

Verder koop ik een set plastic bordjes voor onder de potten met een gat erin. Deze maatregelen zijn alleen om de boel binnen in gang te zetten. Als alles naar buiten gaat komt het in grotere potten en bakken met waar nodig schotels eronder. De bekertjes en bordjes bewaar ik uiteraard voor volgend jaar! Aan verspilling doe ik niet.

 

Ik zag in andere topics over moestuintjes dat iedereen keurig netjes de namen van de gewassen heeft neergezet, dus hieronder vind je mijn lijstje!

 

Spinazie Securo

Wilde Rucola

Pluksla gemengd

Broccoli Calabria

Tijm

Bloemkool Igloo

Salie

Koriander: Coriandrum Sativum

Zomerwortelen

Basilicummix

Gele paprika

Paarse paprika

Witte paprika

Gemeleerde paprika

Oranje paprika

Vleestomaat

Tomaat Tiny Tim

Naamloze tomaat

Pompoen misschien

Squash misschien

Aardbei

Boerenkool Reflex F1 Hybride

 

Wensen:

 

Nog wat meer slasoorten

Knoflook

Bieslook

Sjalotjes

 

Ik mag zelf geen koolsoorten, bonen en peulvruchten. Heeft iemand nog leuke ideeen voor in een potje of bak?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gebrek aan zaaibakjes

 

Heb ik ook vaak last van....dus alles met een bodem bewaar ik dan een tijdje......champignonbakjes, salade bakjes, braadvleesbakjes en die aarbeibakjes zijn net mini-kasjes....enne die soepkom met die barst,,,,,en dat koffiekopje zonder oor......in een afgedankte soepketel staan uien te groeien het is wel een beetje een kermis af en toe, maar de zaadjes zien dat toch niet

 

Een langwerpige balkonbak met allerlei kruiden op een rijtje een idee? peterselie, bieslook, salie(wel klein houden) oregano, basilicum.

 

Succes met je plannen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat erg! Ik heb nu mijn dressoir, kisten, salontafel en een kastje vol staan met bakken, potten en bakjes.

 

Ik heb besloten om 3 maanden lang iedere week 2 bloemkool en 2 broccoli te zaaien zodat ik wekelijks een exemplaar vers kan eten en eentje in de diepvries kan gooien.

 

Als de spinazie goed ongedierte en ziektevrij blijft dan ga ik naast de vroege zaai van nu en de late zaai van straks ook een winterzaai binnenshuis doen zodat ik altijd verse spinazie heb.

 

Welke slasoort is lekker en makkelijk in een pot te telen? Dan voeg ik die nog toe aan het lijstje.

 

Foto's maak ik morgen voor alles gaat kiemen.

 

Hoe kan ik het beste de zaden die ik over heb bewaren en straks het nieuw gewonnen zaad bewaren?

 

Heeft iemand een idee waar ik de wat meer vergeten groenten kan krijgen?

 

Wat ik mij afvroeg, zijn biologische aardappelen die ik in de winkel koop pootbaar? Die wil ik volgend jaar in de volle grond stoppen. Er is namelijk 1 soort waar ik niet ziek van word en ik weet niet hoe dat ras heet.

 

Dank voor de leuke reacties so far!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat een leuke naam! Ik eet gemiddeld een krop sla per dag (ik sport erg veel ), dus ik denk dat ik dan beter een grotere soort kan nemen? Ik heb alleen al voor de bloemkool en broccoli zo'n 50 potten straks in de tuin en zo'n 50-60 andere potten met groenten, dus ik wil de pot graag goed benutten hahaha!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gelijk heb je maakt mij niet uit, poe veel potten zeg,eet je meer sla als voor 2 personen bestemd is? dat is dan echt veel, ben er ook gek op hoor, ja ik weet niet hoe hij uit groeit is voor mij ook de eerste keer. maar als je het wil, maakt mij dus echt niet uit, het fijne van die soort vind ik dat het niet eeuwig duurt voor je oogst heb, maar ik ben een juffrouwtje ongeduld ha ha.en het is gratis hoor ,

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het zijn vooral veel potten omdat ik wekelijks 3 maanden lang wil kunnen oogsten, dan tikt het behoorlijk aan.

De moestuin straks wordt 30 vierkante meter en daar ga ik een hoop kwijt kunnen volgend jaar. Ik houd sowieso wel potten en bakken aan. Dat vind ik gewoon leuk en gezellig staan.

Hopelijk lukt het financieel om de palen, rekken en andere benodigdheden voor de pergola aan te schaffen. Dan kan ik als die staat daar druiven, tomaten, courgette en ander moois langs laten groeien. Een groen, kleurrijk en eetbaar dak in je tuin. Wat wil een mens nog meer! De pergola gaat zo'n 20 vierkante meter worden en ruim 2 meter hoog, zodat ik niet steeds hoef te bukken als er vruchten naar bendeden hangen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ga zo foto's maken. Er is nog niets te zien. De eerste zaden heb ik zo'n 36 uur geleden geplant, dan is nu al opkomst zien toch al wat snel? Ik denk dat het in het weekend wel los gaat barsten.

 

Welke courgette is iets specialer dan standaard en vooral erg lekker?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier dan een paar foto's zoals beloofd. Ze zijn met mijn webcam gemaakt en daardoor scheef en onscherp. Het geeft denk ik wel een beeld van de staat van mijn woonkamer haha!

 

Het wil geloof ik niet met de foto's!

 

Op de kisten voor het raam staan aardbei, paprika in 5 kleuren, tomaat, spinazie, bloemkool en broccoli. Op het dressoir staan in de witte bakjes basilicumsoorten en koriander. In de potten zit pluksla en rucola.

In de potjes voor de kisten komen nog kruiden en courgette en knoflook en bieslook.

In de rode bak met 2 lagen bekertjes ga ik iedere week 4 bekertjes pakken waarin ik 2 broccoli en 2 bloemkool doe. Als ik genoeg potten kan krijgen ga ik meer slasoorten planten en die in een pot zetten.

 

Vanavond is het 48 uur geleden geplant. Ik ben bneieud wanneer het eerste boven de grond uit komt.

 

 

foto-op-23-03-12-om-1636611332516824.28

 

foto-op-23-03-12-om-1660971332516823.28%20#3

 

foto-op-23-03-12-om-1674651332516822.29%20#4

 

foto-op-23-03-12-om-1641481332516825.27%20#2

Link naar reactie
Delen op andere sites

Welke courgette is iets specialer dan standaard en vooral erg lekker?

Wat je wilt: ronde, gele, klimmende, gestreepte... Er zijn veel verschillende en heel veel smaakverschil schijnt er niet te zijn.

 

Ik denk wel dat het handig is dat je er meer dan 1 neemt (hoeft niet dezelfde te zijn). Dit ivm de bestuiving.

Men zegt wel: “Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?”

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank dank voor de reacties, super leuk!

 

Inmiddels heb ik mij in een topic over olifantenknoflook ingelezen en ga dat vanaf vandaag ook doen.

 

Straks heb ik zo'n 100 potten met gewassen in mijn tuin staan! Ernstig haha!

 

Hm, hmmmmmm (Lampje!): Ik heb van die mega grote IKEA-tassen!! Ik denk dat de bloemkolen, broccoli en aardappelen als ik daar nog aan begin het helemaal niet erg zullen vinden om in zo'n tas groot te worden. Ik leg landbouwplastic op de tegels met daar bovenop de tassen met grond en de bloemkolen en broccoli. Die tassen kosten hooguit een euro per stuk en ik kan zeker 3-4 planten erin kwijt.

Zal ik daar ook maar zomerwortelen en boerenkool in doen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Inmiddels heb ik twee IKEA-zakken gevuld met aarde en daar aardappelen in gepoot. Bij de biologische winkel kwam ik nog zaigoed tegen voor 2.15 per zakje. Ik heb nog wat kruiden, snijbiet en sla gekocht. Ik zoek nog wel even verder naar nog wat meer slasoorten.

Ik schat dat ik zo'n 20 IKEA-tassen makkelijk in mijn tuin kwijt kan. Dat scheelt enorm in het kopen van potten! Na het weekend ga ik maar eens langs de Zweedse Grootheid om goed in te slaan haha!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zakken die tassen niet onwijs uit? Lijkt mij helemaal niet zo heel fijn om in de tuinieren eigenlijk.

 

Met sla kan je ook steeds de buitenste bladeren plukken, de krop groeit gewoon verder en hoef je minder lang te wachten en kan je vaker oogsten van een krop. Heb het vorig jaar ook gedaan en het gaat best heel goed, een krop leek wel een soort palmboompje uiteindelijk

 

Kleinduimpje sla is best leuk maar volgens mij vooral om een heel kropje op je bord te kunnen leggen. Dus een-persoonskropjes zoals ik het begrepen heb. Andere sla groeit ongeveer net zo snel denk ik?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is met het vullen van de zakken goed opletten dat je de hoekjes goed vult. Dan voorkom je dat de tas vormloos wordt en uit kan zakken. Er zit nu een vrij dun laagje aarde in en de wanden staan goed rechtop. Ik hoop alleen dat de tassen stevig genoeg zijn en bijvoorbeeld niet uitscheuren op de plaats waar ik gaatjes heb gemaakt.

 

Nog niets van de gewassen die ik heb gezaaid zijn gaan kiemen. Hoelang duurt dat gemiddeld?

Link naar reactie
Delen op andere sites

3 Dagen is nog niet zo lang natuurlijk

Pluksla zou je snel wat van zien en verder staat het meestal op het zakje hoe lang het ongeveer duurt.

paprika's hebben graag een iets hogere temperatuur en kiemen dan wat vlotter dus met 18 graden kan het nog wel even duren. Ook moet de nachttemperatuur niet veel lager zijn dan die 18 graden.

De wortels kan je beter buiten ter plaatsen zaaien, laten zich niet verspenen.

 

Tomaat houdt ook wel van wat warmte tijdens het kiemen.

En verder is het ene zaadje sneller dan het andere. Maar 't is pas 3 dagen terug dus gewoon een beetje geduld hebben.

 

De paprika's en tomaten zou je nu lekker in de zon kunnen zetten.

De kolen direkt na kiemen wat koeler zetten en vooral zorgen dat ze genoeg licht krijgen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...