Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Harde grondlaag


Mister w

Aanbevolen berichten

Hallo iedereen,

 

 

Ik zit met een vraag , probleem. Zoals sommige weten zit ik met mijn moestuin in de bergen, de grond is Kalkrijk en redelijk stevig, vocht doorlatend. Maar nu na het zaaien wordt na een dag of 3 de grond keihard het zaad kan de kop niet opsteken ,naar mijn idee. Ik heb 4 weken geleden sla , rode biet , spinazie dille, peterselie en radijs gezaaid , alles is opgekomen , maar alleen de radijs groeit redelijk. Andere spul is na opkomst stil blijven staan. Spinazie en biet heb ik vandaag uit pure frustratie omgespit

 

Iemand enig idee of dit aan de grond te wijten is ? En wat kan ik hier aan doen stalmest?

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Daar kan van alles geprobeerd worden.

 

Ik schrijf dit even snel voordat ik de deur uit moet rennen, dus vergeef me als 't er een beetje vreemd staat..

 

Mijn ervaring is dat 't op 2 niveau's in orde gemaakt moet worden:

  1. grond zelf is te compact/te hard
  2. oppervlak droogt uit en is te hard

In het eerste geval is de vraag hoe bestaande grond verbeterd wordt, zonder het nog meer te beschadigen.

 

Zonder om te spitten..

  • zal het bestaande bodemleven jou moeten helpen door de juiste stoffen op te nemen die via het oppervlak de grond in lekken of gehaald worden, door bijvoorbeeld toevoegen compost of mest,
  • of het bodemleven uitgebreid moeten worden met allerlei bacteriën en schimmels vanuit het oppervlak door bijvoorbeeld bladcompost, maar ook niet te vergeten dat..
  • een afgestemde mix samengesteld kan worden van groenbemester planten voor het juiste moment en de juiste periode om voor een half jaar tot een jaar de grond te verbeteren door bodembedekking en het opslaan van voedingstoffen in de grond en nadien rottende wortels achterlaten en de structuur verbeteren

 

In het tweede geval moet voorkomen worden dat het oppervlak uitdroogt en dus vocht vast kan houden, maar ook temperatuur stabiel gehouden kan worden. Ook hier is weer te denken aan zoals bovenstaand beschreven een groenbemester, bladcompost als mulch of andere soorten mulch die hier aan voldoen.

 

Ik denk dat als je direct aan de slag wil, voor een goed resultaat, het wellicht te proberen is om in de eerste 2 weken van Augustus een niet-winterharde groenbemester mix (meerdere soorten planten belangrijk!) te zaaien (eventueel wat compost om deze te laten kiemen en groeien), in het komende voorjaar de resten daarvan weg halen (of in ieder geval afsnijden boven de grond wat daar nog is, zodat ze niet verder groeien maar wortels achterblijven die kunnen gaan rotten), maar dan direct inderdaad bemesten met wat compost van bladeren die je verzameld hebt komende herfst samen met stalmest, en daar bovenop nog als nodig een mulchlaag als de hoeveelheid bladeren het niet dekt. En dan daar gelijk planten in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 years later...

Hoi mister W,ik woon nog niet zo heel lang in zuid Spanje,ook in de bergen en merk dat ik hetzelfde probleem heb als jou wat betreft de harde grond. Ik ben zelf nog maar een beginneling met tuinieren dus het lijkt me ( zeker nu in deze corona tijd) om met mensen in contact te komen en nieuwe ideeën te wisselen.

aangepast door Thalissa
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...