Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Heatsink, verwarmen glazen kas


wouter-

Aanbevolen berichten

Hallo,

 

Mijn naam is Wouter. Ik ben nieuw hier en ik zou jullie graag mijn project van afgelopen jaar willen laten zien.

 

Zoals de titel het al zegt heb ik een heatsink in een kleine glazen kas gebouwd.

 

Wat is nou een heatsink. Het is niets meer of minder dat je warmte opslaat in materiaal om het later weer te gebruiken.

 

Heatsink is volgens mij een beetje een Amerikaans concept, Op Youtube zijn legio filmpjes te vinden waar met name Amerikanen uit de wat koelere gebieden, maar wel met veel zon gebruik maken van een heatsink in de kassen. Op deze manier kunnen zij zichzelf voor een langere periode voorzien van verse groenten.

 

Hoe heb ik dit nou aangepakt:

 

Ik ben begonnen met het graven van een gat in mijn bestaande kas. 60cm diep (hier hebben we hoog grond water door een dikke leemlaag) 60 cm breed (zo breed zijn mijn tegels) en 1.60m lang. De heatsink is ook mijn looppad.

 

Na het gat gegraven te hebben heb ik dit bekleed met piepschuim, alle wanden en de bodem. Een laag van +-10 cm puin er ingestort en een lange pvc buis ingelegd. Dit stuk buis is over de gehele lengte voorzien van diverse gaatjes en aan het eind afgedopt. Op het begin zit met een hoek van 90 graden een dezelfde maat buis tot net boven de grond. Vervolgens kon ik de rest van het gat vullen met divers puin.

 

WP20170314124014Pro18531512757629.jpg

 

Net boven het puin en onder de dek tegels heb ik twee kleinere pvc buisjes toegevoegd die straks de lucht die langs het puin is geweest afvoeren de kas in. Alles is vervolgens netjes afgedekt met de tegels.

 

WP20170404143027Pro-219831512757770.jpg

 

Op dat moment komt er enkel een klein stukje buis boven de grond uit. Op dit stuk buis heb ik een mof met hierin een PC ventilator 12v geplaatst. De andere kant van de mof is wederom voorzien van een PVC buis dit keer zwart tot in de nok van de kas. (warme lucht stijgt op)

 

DSC004145801512758407.JPG

 

Als overdag de ventilator blaast. Blaast hij warme lucht uit de nok onder het puin, het puin wordt opgewarmd door de warme lucht en de lucht koelt zelf af en wordt afgevoerd de kas in (men koelt dus overdag). 'S avonds blijft de ventilator blazen waardoor de koudere lucht uit de kas wordt dan door het warme puin geblazen, warmt op en dit warmt vervolgens de kas weer op. Op deze manier maak je de temperatuurpieken dus veel gemiddelder en kun je het kweek seizoen verlengen.

 

Mijn kas is niet aangesloten op het elektriciteitsnet, hier is van te voren al rekening mee gehouden door het plaatsen van de 12v ventilator. Deze kun je namelijk laten werken door een zonnepaneel. Qua aanschaf viel deze mij erg mee. Door het toevoegen van een speciaal voor zonnepanelen ontwikkelde accu (deze kunnen beter tegen het herhaaldelijk opladen met kleine hoeveelheden). Blijft de ventilator ook 's nachts door werken

 

WP20170314151653Pro66861512759642.jpg

 

Gelijk heb ik 2 thermometers geplaatst bij de luchtinlaat en de lucht uit laat zodat ik op elk willekeurig moment de temperatuur kon aflezen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zoals ik al zei was dit het project van afgelopen jaar dus we kunnen gelijk even een review schrijven.

 

Gedurende het seizoen was ik erg tevreden. Thermometers gaven duidelijk aan dat er zeker verschil zat in de metingen en het principe werkt dus gewoon. Het is lastig te vergelijken of je nu een langer kweekseizoen hebt omdat elk seizoen natuurlijk anders is. Voor komend seizoen ben ik nu een datalogger aan het maken die op 3 verschillende plaatsen continue de temperatuur bij gaat houden en weergeeft in een grafiek. Op die manier kan ik het nog makkelijker vergelijken.

 

Recent is echter de ventilator gestopt met draaien. De afgelopen grijze dagen waren toch teveel voor de accu en het zonnepaneel. Dit is eigenlijk wel jammer maar aan de andere kant staat er nu toch niets in de kas op wat sla voor in het voorjaar na. Zoals ik al in het eerste bericht beschreef wordt het met name toegepast door amerikanen in een koeler klimaat waar dan vaak wel veel zon is. Erg anders dan in Nederland dus waar onze winters overwegend donker en grijs zijn. Zonder de zon warmt er ook nauwelijks iets op in de kas en kan er ook geen warmte worden afgegeven aan de heatsink.

 

Vandaag heb ik om de accu te sparen deze van het systeem afgehaald. De ventilator zal enkel nog draaien als de zon schijnt en de kas dus ook wordt op gewarmd door de zon. Het beetje warmte wat de heatsink op zal nemen zal hij uit zichzelf ook wel weer uitstralen naar de omgeving. Hij doet het nog wel enkel minder efficient.

 

Ik ben zeker tevreden met dit experiment en het lijkt zeker te werken. Ik ben benieuwd wat komend seizoen mijn datalogger zal uitwijzen.

 

Tips, ervaringen en vragen mogen uiteraard altijd worden gemeld!

 

Wouter

Link naar reactie
Delen op andere sites

leuk technisch project!

heb je er ook aan gerekend?

 

bijv. warmteopslag in jouw volume steen gegokt: mxcxdt = (0,6x0,6x0,8x2000)x800x25 = 11.500.000Joule

af te geven in de avond/nacht dus in 12 uur levert 266 watt, dus behoorlijk veel met de gegokte getallen

 

met water gaat het nog beter, 5 x zoveel

Link naar reactie
Delen op andere sites

Goede bijdrage!

 

Heb ook veel van die filmpjes en methodes voorbij zien komen. Waarom heb jij voor puin gekozen en bijvoorbeeld niet voor de oplossing met glas of plastic etc etc etc. ?

 

De kas die ik mag gebruiken is van de overburen dus kan ik niets aan veranderen. Maar deze heeft ook een verzonken pad en denk er nu over om die ruimte vol te gooien met mest. Voor mijn situatie denk ik wel een leuke tijdelijke maatregel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Allereerst bedankt voor al jullie reacties! Leuk om te zien dat mensen het interessant vinden.

 

@Robo

Om eerlijk te zijn heb ik niet lopen rekenen. Ik ben meer van het doen na veel afwegingen en onderzoek. Toch leuk om te zien dat de berekeningen gunstig zijn.

Ik heb inderdaad over water nagedacht maar dan heb je een grotere kans op lekken, en met de winter zit je altijd dat je het water weg moet laten lopen en heb je er dus weer werk aan. Het zou dan erg zuur zijn als je net een keer te laat bent. De tip van een youtube filmpje was gooi er dan een beetje antivries in, nou ik moet er niet over nadenken als dat gaat lekken....

 

@Erny

Waarom ik heb gekozen voor puin was heel simpel omdat hier makkelijk aan te komen was (gratis). De kas staat bij mijn ouders in de kas en het puin is makkelijker op te ruimen dan glas bijvoorbeeld. Glas kun je ook (laten) verpulveren en dit zou ook erg goed werken maar goed dan heb je weer een proces er bij welke ik helaas niet zelf kan doen.

 

Fijn dat je een kas mag lenen! dan kun je al veel uitproberen en ervaringen opdoen voor evt later je eigen kas. Mest gaat natuurlijk lekker broeien en verwarmt ook een beetje. Als je het al doet zou ik oude mest gebruiken dit ruikt veel minder dan nieuwe mest en zoals speets al zegt goed ventileren. Mijn heatsink werkt op het moment vooral in het voor en na seizoen en achteraf vind ik het prima. In deze periode ben je ook bezig met de kas en hier in zaaien enz. Dus je hebt je pad nodig. In hoeverre kun je gebruik maken van de kas als die mest er ligt? In de periode dat mijn heatsink niet werkt, de winter, doe ik toch niets in de kas. Ik weet niet of jij in de winter veel in de kas komt en of de mest dan meerwaarde heeft.

 

Wouter

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hmm... in de winter kom ik er niet echt vaak, alles is geoogst. Heb alleen wat rucola en aanverwanten gezaaid. Had bedacht er in het voorjaar wat beter gebruik van te maken.

Misschien toch beter als ik de mest gewoon op de aarde stapel ipv in mn looppad (wat ook bij veel regen tot zo'n 15 cm onderloopt).

 

Speets, er staat een raampje op een kier en de deur kan niet helemaal dicht en verder zijn er ook genoeg kieren en gaten voor extra beluchting.

 

Wouter, ik ben benieuwd naar de verdere temperatuursmetingen straks.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 11 maanden later ...

Hey Wouter,

 

Super interesant het heatsink gebeuren, heb zelf ook een kas waarin dit wellicht zou willen toepassen. Zou mij niet gaan om het verwarmen van de kas maar meer om de extreme temperaturen zoals we afgelopen zomer hebben gehad te temperen. Ondanks het gebruik van temperzon en schaduwdoek buitenzijde kas werd de kas extreem heet => hoge temperatuur=> veel te lage relatieve vochtigheid => problemen met spint daardoor vroeg uitval komkommer en aubergine (gebruik geen chemische middelen). Zie de filmpjes van amerikanen voorbij komen die eigenlijk overal super enthousiast zijn maar ben meer nieuwsgierig naar een nuchtere hollandse mening over dit fenomeen.

 

Wat zijn jouw bevindingen over afgelopen seizoen met de heatsink?

 

Vriendelijke groet,

Lex

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo Lex,

 

Leuk dat je zo geïnteresseerd bent.

Om eerlijk te zijn ben ik dit jaar weinig bij de kas geweest die staat namelijk bij mijn ouders in de tuin.

De heatsink draait nog wel gewoon door. Ik denk als je een nuchter antwoord wil dat je hier niet te veel van moet verwachten. Het is een pracht idee en in theorie werkt het zeker! Dat het in Amerika werkt komt absoluut door het klimaat daar(in sommige regio's dan), De koude dagen en nachten met gedurende de dag veel zon. Hierdoor kan zo'n kas zelfs op een koude dag goed opwarmen en zijn warmte vasthouden voor de nacht. Onze Nederlandse winters zijn helaas anders hier wordt alles gewoon grijs, bewolkt en blijft er weinig ruimte voor zon. Toch merk je dat je de temperatuur meet in de buurt van de heatsink dat het absoluut scheelt maar verwacht geen wonderen of een vorst vrije kas als het buiten goed vriest.

 

Omdat kleine oppervlakte zeker als die omgeven zijn door glas snel opwarmen denk ik ook niet dat, het in een zomer zoals de afgelopen zomer je kas drastisch zou koelen. Ook in de kas van mijn ouders met heatsink was het gewoon te warm. Bij een nieuwe kas zou ik persoonlijk het weer doen maar ook gewoon omdat ik het een leuk idee vind. Beetje luchtstroom in een kas is altijd goed en de stenen(of ander medium) houd echt warmte vast maar verwacht inderdaad niet de resultaten die ze in sommige delen van Amerika boeken. In Nederland hebben we in de winter/najaar gewoon te veel grijze dagen.

 

Persoonlijk denk ik dat het oppervlakte van je medium te klein is en de hitte van de kas te hoog was in de afgelopen zomer. Wellicht is het allemaal makkelijker te beheersen als je alles op schaalt.

 

Maar ik zou absoluut zeggen probeer het ook eens. Het heeft mij naast wat tijd niet erg veel gekost. Veel dingen kun je hier en daar vinden gratis of voor erg weinig geld.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...