Henkg’s wijnmaken 2018-2019. Van braam / appel / en natuurlijk druiven.

Berichten en vragen over drogen, inmaken, inkuilen, zuurkool/melkzuurgisting, enz.
Gebruikersavatar
henkg
Moderator
Berichten: 3191
Lid geworden op: Wo 18 Mei 2011, 08:55
Moestuin Seizoen: Bekijk update (233)
Woonplaats / locatie: Zeeland (regio Tholen)
Contact:

Re: Henkg’s wijnmaken 2018-2019. Van braam / appel / en natuurlijk druiven.

Berichtdoor henkg » Di 20 Nov 2018, 16:28

Een enigszins fatsoenlijk recept voor bramenwijn ben ik nog nergens tegengekomen. Als er bijvoorbeeld staat dat je de helft water moet toevoegen, of een aantal grammen citroenzuur moet toevoegen, dan haak ik direct af. Want de eerste braam die veel te zoet is, én te weinig zuur heeft, die moet ik nog tegenkomen.
Dus doe ik mijn eigen ding.
De bramenwijn was na 2x overhevelen al helemaal kraakhelder, dus maar gebotteld. Ik denk niet dat er veel verschil is tussen rijping in een helemaal volle fles onder waterslot, en een gebottelde fles.
Rond de kerstdagen trek ik de eerste open, als proef.

Gebruikersavatar
henkg
Moderator
Berichten: 3191
Lid geworden op: Wo 18 Mei 2011, 08:55
Moestuin Seizoen: Bekijk update (233)
Woonplaats / locatie: Zeeland (regio Tholen)
Contact:

Re: Henkg’s wijnmaken 2018-2019. Van braam / appel / en natuurlijk druiven.

Berichtdoor henkg » Vr 30 Nov 2018, 18:15

Gevulde wijnflessen moeten, als gekurkt, liggend bewaard. Anders droogt de kurk na verloop van tijd uit. Een wijnrek(je) had ik echter nog niet.
Ook wel makkelijk om je gekochte voorkeurswijn (als er een aanbieding is) in te bewaren.
Nu wel een rekje, nou ja, een heus rek:
Afbeelding
Model en functionaliteit: voor mij perfect. Wordt geleverd als bouwpakket: niet geschikt voor mensen met twee linkerhanden.
Staat hier op de plek in huis met in zomer en winter de meest koele en stabiele temperatuur: een overcomplete douche.

Gebruikersavatar
henkg
Moderator
Berichten: 3191
Lid geworden op: Wo 18 Mei 2011, 08:55
Moestuin Seizoen: Bekijk update (233)
Woonplaats / locatie: Zeeland (regio Tholen)
Contact:

Re: Henkg’s wijnmaken 2018-2019. Van braam / appel / en natuurlijk druiven.

Berichtdoor henkg » Zo 16 Dec 2018, 07:43

Mijn wijnseizoen 2018 zit erop. Sinds gisteren zit alles in kannen en kruiken. Gebotteld dus.
Afbeelding
Hier staat vlnr: Cabernet sauvignon, Rondo, Rondo + Cabernet cortis, en Pinotin. De bramenwijn en appelwijn was al eerder gebotteld.

Over een maandje, in januari, het allereerste kleine proeverijtje. Ik ben benieuwd. De restjes van het bottelen heb ik wel geroken en geproefd: geen rare luchtjes, geen rare smaken, niks is echt te zuur.

Volgende keer (ergens in februari) in dit topic: de wintersnoei. Guyot- en soms Cordonsnoei, andere snoeivormen doe ik niet.

Gebruikersavatar
appelvrouw
Berichten: 15490
Lid geworden op: Di 24 Mei 2011, 14:44
Moestuin Seizoen: Bekijk update (235)
Woonplaats / locatie: NO Frankrijk
Contact:

Re: Henkg’s wijnmaken 2018-2019. Van braam / appel / en natuurlijk druiven.

Berichtdoor appelvrouw » Zo 16 Dec 2018, 11:18

Proost Henk dat ziet er heerlijk uit. Ik vind het ook stoer, die wijnmakerij van jou, voor mij te veel werk, meten, wegen, rekenen. Dat neemt niet weg dat ik eigen wijnmakerij erg leuk vind. Wanneer kunnen we proeven?
Ons voorhuisje ( 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

Waar de mol is is er hoop!

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 20544
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (241)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Re: Henkg’s wijnmaken 2018-2019. Van braam / appel / en natuurlijk druiven.

Berichtdoor Jorieke123 » Zo 16 Dec 2018, 11:34

Ziet er weer superstrak uit Henk, zoals altijd :thumbup:
Ik heb een paar liter rood druivensap en een paar liter wit druivensap apart van elkaar laten gisten maar dat was puur en alleen om er daarna heerlijke wijnazijn van te maken :lol: Geen wijn verder dit jaar. Door de droogte hadden we ook heel weinig druiven en ander sappig fruit. Jammer. Volgend jaar weer!

Gebruikersavatar
Bit
Moderator
Berichten: 11988
Lid geworden op: Wo 07 Dec 2011, 15:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (208)
Woonplaats / locatie: Rotterdam, tuin 1+2: Krimpenerwaard, tuin 3 : N-Frankrijk
Contact:

Re: Henkg’s wijnmaken 2018-2019. Van braam / appel / en natuurlijk druiven.

Berichtdoor Bit » Do 17 Jan 2019, 18:55

Kijk uit naar de proeverij / resultaten :thumbup:

Gebruikersavatar
henkg
Moderator
Berichten: 3191
Lid geworden op: Wo 18 Mei 2011, 08:55
Moestuin Seizoen: Bekijk update (233)
Woonplaats / locatie: Zeeland (regio Tholen)
Contact:

Re: Henkg’s wijnmaken 2018-2019. Van braam / appel / en natuurlijk druiven.

Berichtdoor henkg » Wo 23 Jan 2019, 15:18

Het allereerste proeverijtje zit erop. Met alleen een paar buren op loopafstand, dus alle wijn kon ook doorgeslikt. Allemaal echt geen wijnkenner. Subjectieve beoordeling op eigen smaakvoorkeur, nauwelijks op de objectieve kwaliteit. Dat blijkt ook uit de resultaten: sommigen hebben een voorkeur voor stevig / niet zoetig, anderen voor wat lichter / wel zoetig. De een is ook wat kritischer dan de ander.

Drie flessen van buur [R], drie van mij [H]:
Afbeelding
Beetje flauwekul, die cijfers, en ook nog eens smaaknotities. Het helpt toch voor komende jaren, om eventueel de bereiding bij te stellen.

Ik vond de vlierbloesem ruim boven verwachting (die was dan ook laag). Die viel ook in de smaak bij P en E, net zoals ik liefhebbers van een stevige rode wijn.
Mijn bramenwijn was dé verrassing, ook voor mijzelf.
Aan de bereiding van die bramenwijn moest wel gesleuteld: de bramen waren weliswaar fris rins, echt lekker in desserts. Maar veel te zuur voor wijn. Zuur meten en ontzuren dus (dat ontzuren is heel goed gelukt). Daardoor is braam veel minder geschikt voor je allereerste zelfgemaakte wijntje.
Aan de andere kant: gewoon proberen, om te leren. Een precies recept is nooit te geven, voor welke vrucht dan ook. In zonovergoten warme landen meten ze ook (nog aan de plant), en plukken ze misschien juist vroeg, anders hebben daar de vruchten niet voldoende zuur meer voor wijn.
Precies andersom als in onze streken, hier is het zo lang mogelijk wachten op nog iets meer zoet, en minder zuur.


De rest wordt over een aantal weken geproefd. Van mijn wijn blijft er nog wel wat over voor de aanstaande MTFD.

moeser
Berichten: 29
Lid geworden op: Ma 25 Sep 2017, 12:49
Woonplaats / locatie: nederland
Contact:

Re: Henkg’s wijnmaken 2018-2019. Van braam / appel / en natuurlijk druiven.

Berichtdoor moeser » Wo 23 Jan 2019, 17:38

Mooi verslag, op naar volgend jaar.
Grappig dat jouw bevindingen hetzelfde zijn voor bramen als bij mij. Kan heel lekker zijn, maar vrij zuur voor wijn zonder voorbereiding.
Hoe heb je die ontzuring aangepakt? Gelijk in een keer naar de juiste zuurgraad of minder?
Ik wil volgend jaar ook proberen te ontzuren.

Gebruikersavatar
henkg
Moderator
Berichten: 3191
Lid geworden op: Wo 18 Mei 2011, 08:55
Moestuin Seizoen: Bekijk update (233)
Woonplaats / locatie: Zeeland (regio Tholen)
Contact:

Re: Henkg’s wijnmaken 2018-2019. Van braam / appel / en natuurlijk druiven.

Berichtdoor henkg » Di 12 Feb 2019, 08:33

Het wordt tijd voor de wintersnoei, als ik het KNMI moet geloven:
Afbeelding
Afbeelding
Overdag redelijk warm, dan minder last van krakende ranken bij het uitbuigen, 's nachts niet te koud, weinig regen.

Straks eerst een foto maken van de nog ongesnoeide druiven. Wordt vervolgd, heel binnenkort.

Gebruikersavatar
henkg
Moderator
Berichten: 3191
Lid geworden op: Wo 18 Mei 2011, 08:55
Moestuin Seizoen: Bekijk update (233)
Woonplaats / locatie: Zeeland (regio Tholen)
Contact:

Re: Henkg’s wijnmaken 2018-2019. Van braam / appel / en natuurlijk druiven.

Berichtdoor henkg » Di 12 Feb 2019, 16:28

Zonet de eerste twee stokken (Rondo) gesnoeid. De Pinotin en de Cabernet cortis zijn morgen en overmorgen aan de beurt

Afbeelding
^ Vóór.

Afbeelding
^ Mooi levend groen, maar nog geen bloeden. Met het huidige / komende week mooie weer begint het wel snoei-tijd te worden (áls je wilt wintersnoeien)

Afbeelding
^ Tijdens. Links is klaar, rechts is onderhanden werk.

Afbeelding
^ En klaar. In totaal drie kwartier van langharig tuig naar skinheads. Waarvan zeker 15 minuten om alle binddraad van de ranken te verwijderen. Het is nu beangstigend kaal. Gaat dat wel weer goed komen? Ja. Vorige winter heb ik ook zo rigoureus gesnoeid, en uit de eerste foto (situatie vóór) blijkt ook dat het helemaal goed gekomen is.

Afbeelding
^ Iemand nog snoeihout nodig? (van Rondo / Pinotin / Cabernet cortis)

Mijn verhaal:
Er wordt bij Guyot snoei geadviseerd om minimaal twee ranken te reserveren (bij dubbel Guyot 2 x 2 ranken). Een reserve voor het geval de meest geschikte breekt bij het uitbuigen. Ik doe dat iets anders: Eerst de meest geschikte rank selecteren en die, vóór snoeien, uitbuigen en opbinden. Pas als het uitbuigen en opbinden zonder ernstig gekraak/geknak gegaan is al het overige eraf.

Waarom doe ik Guyot snoei? Ik vind dat het makkelijkst. Vorig jaar had ik bij de rechter Rondo aan één kant geen mooie ranken dichtbij de stam. Toen heb ik daar Cordon snoei toegepast.

Afbeelding
^ Snoeihout, om op te kweken.
De overtollige ranken knip je schuin af, zodat het blijvende deel schuin is. Dan blijft er geen regenwater op staan. Maar wat is nou de onder- en bovenkant van dat snoeihout, als je dat snoeihout wilt opkweken? Daarom knip ik direct de onderkant recht af, en de bovenkant direct schuin. Zo weet je altijd wat de onder- en bovenkant van je snoeihout is.

Wanneer welke snoei toepassen? Is Guyot snoei wel geschikt voor jouw druiven?
Tja, dat is een heel verhaal. Voor een andere keer ...
Net zoals het opkweken van snoeihout: een andere keer ...
Zie volgende bericht ...

Alles met dank aan Bit. Die heeft mij twee (drie?) jaar geleden alles ter plekke gedemonstreerd, maar toen ik een dag later de andere stokken snoeide was dat met pijn in het hart. Bijna al die prachtige ranken eraf, dat kan toch niet goed wezen? Wel dus, voor deze snoei.
O ja: de tip hoe de onder- bovenkant van snoeihout te markeren: ook van Bit.


Terug naar “Inmaken en Bewaren”

STEUN HET FORUM:

bollogoSteun het forum - Ben je van plan een aankoop via bol.com te doen? Maak dan gebruik van deze link. Als jij via die link iets koopt, sponsort Bol.com een kleine bedrag om o.a. de hosting te betalen. Bijvoorbeeld bij de aankoop van moestuin boeken, tuingereedschap, moestuinbenodigdheden of andere niet tuin gerelateerde artikelen.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten