Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

"Het Grote Tijmsoorten Topic"


eelzuhtjuh

Aanbevolen berichten

Het leek me leuk om hier een topic te maken met foto's van verschillende soorten tijm.

Ik ben er persoonlijk gek op, de geur hmmm. Als ik over mijn tuin loop moet ik altijd even aaien en snuiven hihi.

Ik ben benieuwd wat voor soorten jullie allemaal hebben dus ik zou zeggen join in, het liefst met foto's natuurlijk.

Mocht iemand overigens ergens nog een naam weten waar ik dat niet weet, hou je dan vooral niet in.

 

Deze soorten hebben bij mij afgelopen winter allemaal overleefd.

 

thymus-citrodorius-lemon-king30281372019326.jpg

Thymus citriodorus “Lemon King”

 

thymus-citrodorius-aureus73521372019397.jpg

Thymus citriodorus Aureus (kruip)

 

[geen foto]

Thymus citriodorus “Silver Queen” (grijs bonte citroenthijm)

 

thijm-grof-bont83371372019459.jpg

“grofbladige” bonte citroenthijm (ras onbekend)

 

thymus-serpyllum-doone-valley46211372019491.jpg

Thymus serpyllum “Doone Valley” (kruip)

 

thijm-wit60261372019520.jpg

Thyms Praecox "Albiflorus" Zeer fijn wit bloeiende thijm soort die niet so sterk geurt maar wel veel bijen lokt (kruipt)

 

 

thymus-faustini68621372019546.jpg

Thymus Faustini

 

thymus-citriodorus-fragrantissimus39371372019571.jpg

Thymus citriodorus “Fragrantissimus” (Sinaasappelthijm)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ilse leuk!!

Ik ben ook gek op tijmpjes. Het is nu een goede tijd om ze te stekken, als ze tenminste nog niet in de bloei zijn...Ik zal een dezer dagen een zien wat ik aan soorten op de foto kan zetten..ik heb er wat minder als jij hoor....

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er is natuurlijk de gewone 'echte tijm' ofwel de gewone : Thymus vulgaris.

 

Eigenlijk geen vaste plant maar een struik. Het is alleen een ministruik. Verhout dus. Dat maakt hem ook lastig fris en jong te houden. Niet geheel winterhard, vooral op nattere/ zwaardere gronden niet. Graag goed doorlatende grond, zeer zonnige standplaats, uit de droge winterwinden houden. Snoeien best of in de bloei ( niemand doet dat natuurlijk ) of echt gelijk daarna. De struik maakt dan nieuwe takjes, die nog voldoende kunnen uitrijpen voor de winter. Maar het blijft een lastig ding om echt mooi te houden.

Struikje meestal tot 30-40 cm hoog. Goed af te leggen , stekken gaat iets minder makkelijk ( duurt langer )

 

dscn479065401371676602.JPG

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb maar twee soorten tijm in de tuin. Gewone tijm zoals Bit en kruiptijm zoals op mijn avatar. Citroentijm heb ik ook gehad maar ook iets dat er op lijk, met lichter blad. Beide zijn afgestorven, maar zou wel weer graag wat soorten binnenhalen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Thymus praecox 'Coccineus'

Veel lager dan de Thymus vulgaris. Kruiptijm noemen ze het ook wel, er zijn veel nederlandse en verwarrende namen voor. Bijen en vlinderplant. Ook voor de keuken. Laag, zodenvormend, niet geheel winterhard, drogere doorlatende grond. Goed te stekken of af te leggen. Blijft ie de winter door leven, is het een netter soortje dan de vulgaris ( niet zo lelijk verhoutend )

 

dscn480413771372096782.JPG

 

dscn480762891372096797.JPG

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb maar twee soorten tijm in de tuin. Gewone tijm zoals Bit en kruiptijm zoals op mijn avatar. Citroentijm heb ik ook gehad maar ook iets dat er op lijk, met lichter blad. Beide zijn afgestorven, maar zou wel weer graag wat soorten binnenhalen.

 

Het is al wel eerder aangehaald maar alle citroentijmpjes zijn niet helemaal winterhard, vorstbestendig wel.

De klassieke kruiptijmen zoals de Coccineus,, Purple Beauty, Creeping Red en consoorten zijn dat echter wel.

Niet goed winterhard zijn de soorten tijm uit Spanje en Portugal. Die uit landen zoals Duitsland en noordoostelijker zoals de Balkan of Turkije zijn belsist wel winterhard.

 

Pech dat net de meest ineteressante soorten voor de keuken net over de Pyreneeen te vinden zijn....

Voor de sierwaarde zijn er gelukkig ettelijke soorten die het prima doen in de tuin als de bodem maar voldoende doorlatend is en ze mooi in de zon staan.

Wil je toch tijm in een half-shaduw zone dan opteer je graag voor duitse wintertijm. Die zet zich zelfs in het halfduister nog flink door.Hier heb ik er staan die dermate wordt overwoekerd door salie en oregano dat je de takken opzij moet duwen om hem te zien te krijgen maar overleven doet ie wel.

 

@Bit: de latijnse naamgeving van tijm is een grote warboel. Laat staan de nederlandstalige. Dankzij DNA onderzoek van Margaet Easter in Engeland komt er zo stilaan licht aan het eind van de tunnel.

De tijmpjes uit de Coccineus zijn wel degelijk winterhard tot -23 C. Bij mij zijn er enkele gesneuveld door dat het vliesdoek daar net de grond raakte, te lang te vochtig en te donker dus.

 

Overigens kan ik eenieder woltijm aanraden (Thymus praecox 'Pseudolanuginosus') als siertijm. Het grauwgrijze blad contrasteert schitterend met het felgroene van een wilde tijm zoals de serpyllym Tabor bijvoorbeeld.

Tijm vergt wel wat ondehoud maar loont beslist de moeite.

 

De grotere tijmsoorten (20 a 30 cm) verhouten net zoals kerrieplanten, lavendel, heiligenkruid en dies meer. Tijm heeft makkelijk de neiging om schots en scheef te verhouten. Ttz de takken verhouten in een knik als de stengel zich zo heeft verwrongen op zoek naar licht. Eens dat is gebeurd dan is er geen corrigeren meer aan en dat gezicht van verbogen tijmtakken stoort uiteraard.

 

O ja, kruiptijm en mieren. Die laatste zijn er dol op om nesten aan te maken in het hart van de plant. Ze stuwen dan aarde omhoog waardoor de plant onvoldoende licht krijgt en gedeeltelijk afsterft...

 

Er volgen beslist nog wat photo's eens we uit het polaire klimaat zijn.....

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Marinus. Die duitse tijm, wat is daar de latijnse naam voor ? Echt nog nooit van het woord duitse tijm gehoord zelfs ( ligt aan mij hoor )

Ga ik er meer zoeken. Jammer dat jij niet naar de MTFD komt

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Marinus. Die duitse tijm, wat is daar de latijnse naam voor ? Echt nog nooit van het woord duitse tijm gehoord zelfs ( ligt aan mij hoor )

Ga ik er meer zoeken. Jammer dat jij niet naar de MTFD komt

 

Voor zover ik weet is dat ook gewone Thymus Vulgaris die in het wild voorkomt in Duitsland en omstreken. Met donkergrijs, vaal groen blad. Ik heb er die wit bloeit en ook die lichtjes roze bloeit.

Wordt in de volksmond ook wel "wintertijm" genoemd en is in alle geval zeer winterhard. Nooit enige vriesschade aan gemerkt.

Verdraagt ook beter schaduw dan andere tijm.

 

Als je er eentje wil mail me maar dan spit ik er eentje uit of zo.

 

@Dennis: die Tabor heb ik ook enkele van. Flinke groeier en bloeit ook rijkelijk. Die selectie is afkomstig van de Hishtill Nurseries in Israel. Heel bijzonder winterhard is hij niet naar mijn ervaring.

Overigens werd die vorig jaar nog aangeboden als Thymus Serpyllum "Tabor".....

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

LOL.

 

Gosh, ik ben ook een beetje te fel aan het snoeien gegaan na de zo lang aanhoudende winter. De aanblik alleen was al genoeg om in een diepe depressie te verzinken.

Maar o wonder, moeder natuur verdedigt zich prima ook al ziet het er niet altijd zo ordelijk uit als wij, tuiniers, dat zouden willen.

Dat resulteert dan al wel eens met een weelderige groei naast de kern van de oorspronkelijke plant of lange stengels met groei en bloei aan het eind daar van.

De kracht van moeder natuur blijft verbazen. Ik heb wel geleerd dat je beter afwacht dan er de heggeschaar in te zetten....

Uit scha en schande enz....

 

O ja, mocht iemand een adequaat en plantvriendelijk middel (ecologisch uiteraard) kennen om mieren uit de kruiptijmpjes te houden?

Die beestjes zijn zo verzot op die tijmpjes dat ze er per se hun nestje willen in maken, grond opduwen en zodoende de tijm verstikken omdat ie geen licht meer krijgt. Verstoor je het nest dan verkassen ze de eitjes naar de naburige tijm enz...

 

Wat de "Tabor" en soortgelijke cultivars betreft, heb ik de indruk dat je die beter met rust laat en niet te fel gaat snoeien.

Het is net als zijn soortgenoten een echte wilde tijm (wild in de betekenis van onvoorspelbaar, moeilijk controleerbaar).

Positief is wel dat meestal toch nog ergens een teken van leven is, ook al ziet het er vaak niet uit.

Legt zich ook spontaan af en dat is zowel een plus als een minpunt. Horticultureel gesproken eerder een min punt maar het wordt graag vergeven.

 

Overigens denken we waarschijnlijk met zijn allen dat alle tijm van kalkrijke bodem houdt maar dat is niet zo. Er zijn ettelijke soorten die liever gedijen op eerder neutrale bodem. Kritisch is het allemaal niet maar ik geef het toch graag even mee.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Acht berichten terug heeft Bit het over kruiptijm, met foto. Zo te zien een heel andere dan de kruiptijm in mijn achtertuin. Begint nu net te bloeien.

buitendoen33487251373169812.jpg

 

En in de voortuin, samen met de pratia angulata. Hier kun je misschien beter zien hoe klein ze is.

buitendoen34138541373171620.jpg

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Mooi plantje Huub!

 

Mijn tijm-enz-hoekje..behalve de Satureja Montana alles zelfs gestekt..

Daaronder de verschillende tijmpjes..2 x citroen, Franse tijm ( zo noem ik dat maar..van de plant bij de buurvrouw stekjes geknipt) en een witbloeiende...naam?

 

img210837481373185703.JPGimg222181471373185727.JPGimg222568921373185742.JPGimg221913731373185717.JPGimg223296031373185768.JPGimg223093461373185756.JPG

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

@HuubvG:

De bovenste photo is Thymus Praecox Minor, de onderste is woltijm : Thymus Praecox Pseudolanuginosus.

 

@Appelvrouw: je wit bloeiende tijm is wellicht wat men duitse wintertijm noemt. Die is heel goed winterhard, de licht roze is wat franse zomertijm wordt genoemd en die is duidelijk minder winterhard en dient te worden afgedekt net als de citroentijm overigens.

 

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Graag gedaan.

Wat weinigen weten is dat veel tijm soorten phenotypes zijn. Dat betekent dat dezelfde tijm in andere leefomstandigheden zich anders gedraagt en er ook anders kan uit zien.

Zo duiden de benamingen franse zomertijm of duitse wintertijm op de winterhardheid (lees meerjarig) en in het geval van de franse zomertijm, het eenjarige aspect.

 

In hun natuurlijke habitat zijn beide meerjarig en jawel, allebei zijn de gewone Thymus Vulgaris. Genetisch is er geen verschil vast te stellen, beiden vallen onder het geslacht thymus vulgaris.

Dat is wat er wordt verstaan onder de benoeming phenotype.

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank voor de les. Ook voor de wintertips, wat afgelopen jaar mijn planten heft gered, en je ooit gegeven tip om de tijm op rotsachtig/steenachtig/(was bij dus een heel slacht hoekje) terrein te planten. Het gaat een prachtig stuk worden.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...
  • 7 maanden later ...
  • 4 maanden later ...

Over Tijm gesproken; ik heb deze zomer een heel zakje Tijm gezaaid. Die wil ik uit gaan planten op verschillende plekken in onze tuin in bosjes bij elkaar. Het is mij opgevallen dat Tijm het overal goed doet, halfschaduw/droog/slechte grond. En laat bijna geen onkruid door. Dat kan ik goed gebruiken hier op een hect. grond!

Mijn naam is Marijke, maar de Fransen noemen mij Marieke.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

Hoi,

 

Begin juni deze Thymus pulegioides "Foxley" geplant.

Het is een gepanacheerde polei tijm die qua grootte en bladvorm sterk aan de serpyllum (wilde tijm in de volksmond) doet denken.

Tabor en consoorten dus.

Alleen is deze nog mooier. Hij bloeide al toen ie is uitgeplant en dat doet ie nog steeds.

Heb ze toevallig op de "Marche aux Fleurs" (traditioneel na de ijsheiligen) in Borgworm (BE) gevonden.

Je kan ze ook via internet bekomen via deze kweker die ook nog meer mooi spul heft:

 

http://www.lajardinierearomatique.be/fr/catalog-504/aromatiques-505/thym--foxley--thymus-pulegioides---foxley

 

RC6552_THYMUS_PULEGIOIDES_FOXLEY.jpg

 

Best stevig ook. Aanrader.

 

Ciao,

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...