Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Hoe 4 watertonnen elkaar koppelen


karamanliali

Aanbevolen berichten

Ik heb 4 watertonnen van 1000 liter (jullie kennen wel, die op pallet zit)

Die wil ik met elkaar koppelen dat ik 4000 regenwater hebt voor mijn moestuin

Dan hoef ik niet steeds tonnen in de gaten houden of ze vol zijn, want dan moet ik buis in volgende ton insteken.

Maar vraag is ik weet niet hoe ik die 4 tonnen met elkaar moet koppelen

Wie heeft ideeen of foto''s?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je zou vlak onder de bovenrand van de buitenste tonnen een wartel met slangaansluiting (zie eerste foto, er hoort eigenlijk nog een rubberen afdichtring bij) kunnen monteren en op elk van de binnenste tonnen twee van die wartels . Slangaansluitingen verbinden met een stuk slang zodat als de eerste ton vol is het water naar de volgende ton kan lopen enz. Hetzelfde principe als bij de tonnen op mijn foto's al laat ik hier het water voor de tweede (en laatste) ton zonder een wartel maar via het deksel naar binnen lopen. img105065541339228422.JPGimg103942151339228395.JPGimg103890351339228361.JPG

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link naar reactie
Delen op andere sites

"Wet van de communicerende vaten"

 

Mijn theorie (geen ervaring!):

Verbind met een niet te dunne slang (minimaal tuinslangdikte; of PVC pijpje, is echter minder flexibel) vier vaten, zo laag mogelijk aan de vaten, met elkaar. Uiteraard waterdicht. Met een schroef-slangaansluiting of zo.

Daarnaast maak je aan één vat een aftappunt, uiteraard onderin. Net zoals het niet uitmaakt aan wélk vat je een aftappunt (in de tekening aan het 4e vat) maakt.

Door de wet van de communicerende vaten zal het waterniveau nu in alle vier de vaten op gelijke hoogte blijven / afnemen. Bij bijvullen van slechts één vat (het maakt niet uit wélke) zal het waterniveau in alle vier de vaten stijgen. De vier aparte vaten functioneren nu immers als één groot vat.

Alleen toepasbaar als de vaten op dezelfde hoogte staan, en niet al te ver van elkaar afstaan.

Zoiets dus:

watervat490211339231845.png

 

Leuk, hé, toepassen van op zich simpele natuurkunde. Op school (lang geleden) hebben ze geprobeerd me dit soort zaken te leren. Helaas alleen theorie, zonder ook maar enig praktisch voorbeeld te geven. Het ene oor in, het andere uit. Pas veel later heb ik mezelf geleerd terug te grijpen op die toen onnutte kennis.

 

Tijdens verzenden zie ik het antwoord van Frans. Die uitleg begrijp ik niet helemaal (toch wel 3x gelezen), er mist een stukje tekst, of een stukje begrip van mijn kant. Volgens mij wel toepasbaar voor vullen van meerdere vaten op één punt, niet voor aftappen van alle vaten op slechts één punt.

aangepast door Gast

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

andere invalshoek:

 

Ik zou ze 2 aan 2 op elkaar én naast elkaar zetten.....stapelen dus...

 

De onderste 2 vaten met elkaar verbinden op laagste punt

Het bovenste vat aansluiten via bestaand aftappunt op onderste.

 

Voordeel:

plaatsbesparend

drukverhogend

bovenste 2 vaten blijven intact

 

Bij het meedenken mis ik eigenlijk de info over hoe jij de vaten denkt te vullen( aan regenpijp van gebouw? dmv pompen sloot?)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tijdens verzenden zie ik het antwoord van Frans. Die uitleg begrijp ik niet helemaal (toch wel 3x gelezen), er mist een stukje tekst, of een stukje begrip van mijn kant. Volgens mij wel toepasbaar voor vullen van meerdere vaten op één punt, niet voor aftappen van alle vaten op slechts één punt.

Nu ik het nog even teruglees komt het inderdaad verwarrend over Henk. Ik had het op een duidelijker manier moeten zeggen want het is eigenlijk een simpel overloop systeem. Het komt er op neer dat de verbindingen die op jouw plaatje beneden zitten in mijn geval vlak onder de bovenrand van de vaten gemaakt zijn. Zoiets kun je dan doen m.b.v. het materiaal dat ik op de foto liet zien.

 

Een nadeel van communicerende vaten vind ik dat bij ook maar een geringe lekkage in de afdichting van een van de verbindingen ( zoiets kan ook pas later optreden door veroudering van afdichtringen ) alle vaten langzaam maar zeker leeglopen . Bij een overloopsysteem speelt een niet 100% afdichting nauwelijks een rol.

 

Voordeel van communicerende vaten is inderdaad wel dat je alle vaten kunt aftappen via één punt. Bij een overloopsysteem heeft ieder vat zijn eigen kraantje nodig. Vaak heb je dan wel het voordeel van een snellere waterafname omdat je het vat kunt nemen met het hoogste nivo en dat nivo is doorgaans hoger dan het gemiddelde nivo van de communicerende vaten.

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link naar reactie
Delen op andere sites

andere invalshoek: Ik zou ze 2 aan 2 op elkaar én naast elkaar zetten.....stapelen dus...

Interessant.

- De onderste vaten moeten dan wel maximaal 1000 kilo (want 1000 liter) van het vat er bovenop kunnen dragen.

- Gaat alleen goed werken als ook de bovenkant van het onderste vat geheel waterdicht aansluit op het bovenste vat (dus ook de deksel van het onderste vat moet dan waterdicht afsluiten), de combinatie is dan als het ware één hoog vat geworden. Zoniet: geen hogere druk, en al het water boven het onderste vat zal langs de bovenkant van het onderste vat weglekken.

 

Frans' methode dekt het onbewaakt vullen van meerdere vaten.

Mijn methode dat, en ook het gemak van slechts één aftappunt.

Geedee's methode is de mooiste, zeker als er met een aangesloten slang gesproeid wordt, maar is wel het lastigst om goed werkend te krijgen.

 

Leuke materie!

Ben benieuwd of de vraagsteller onze hersenspinsels heeft kunnen volgen, dan wel nog iets veel slimmers gaat bedenken, waar wij nog niet aan gedacht hebben. Eerst maar eens zijn/haar reactie afwachten ...

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Henk jouw manier is niet uit te voeren op een IBC tank of je moet ze opensnijden aan de bovenkant.

Je geraakt nooit tegen de bodem om de binnekant tankdoorvoer te monteren.

Heb al enkele malen de tank van binnen gekuist met een wc borstel op een steel, dat is al erg genoeg.

Je geraakt in geen enkel hoek.

Trouwens dit is een slechte zaak om van IBC tanks naast elkaar communicerende vaten te maken.

De druk vermindert geleidelijk in alle tanks, dan vul je op het laatste beduidend trager een emmer of gieter.

Je zou verschieten met wat een kracht het water uit een volle tank komt tegen op 1/4de.

Verbind je ze langs boven met elkaar dan is er in tank nr 1 altijd de meeste waterdruk, behalve na dagen stortregens!

 

De opening aan de bovenkant is te klein om erin te kunnen, of je moet er een baby in droppen.

Of enorme lange armen te hebben.

 

Het gaat al moeilijk zijn om de methode van Frans te gebruiken, je moet trouwens het binnengedeelte van de tankdoorvoer langs binnen insteken, aandraaien zonder vast te houden aan de binnenkant lukt wel.

 

Wat ik doe met gewone regentonnen die ik verbind met elkaar om regenwater op te vangen van de serre is de vaten gewoon verbinden met een stukje afloop van 40mm, zo hoog mogelijk geboord en zeer strak, dat lekt niks.

 

Wel zien dat de tonnen stabiel staan, ze mogen ten opzichte van elkaat niet teveel verzakken, of flexibele buis gebruiken!

 

Topicstarter heeft het over IBC tanks, die hebben al een grote kraan om water te tappen.

En dat spuit eruit als ze vol zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Borsalino heeft gelijk,

Je kan niet aan komen in de tank, noch onderkant, noch bovenkant.

Dus die aansluiting kan je nergens vast zetten.

Enige oplossing is bestaande aansluiting aan onderkant gebruiken.

Ik moet alleen een dikke buis of slang zien te vinden die op past en verbind alle vier in een keer met een kruis aansluiting.

Eigenlijk moet 5 de aansluiting hebben voor de afvoer.

Link naar reactie
Delen op andere sites

IBC-tanks? Opgezocht. Weer wat geleerd . Tsja stadskind hè.

 

Bij het zoeken zag ik dat er heel verloopstukken zijn van verschillende maten kraantjes naar verschillende maten slang. Dus slang gebruiken zou weinig problemen moeten geven. Of wisten jullie dat ook al?

 

... Een nadeel van communicerende vaten vind ik dat bij ook maar een geringe lekkage in de afdichting van een van de verbindingen ( zoiets kan ook pas later optreden door veroudering van afdichtringen ) alle vaten langzaam maar zeker leeglopen . ...
Bij zo'n IBC zou dat - naar mijn gevoel - moeten meevallen omdat iedere IBC een kraan heeft aan de onderzijde. Relevante kranen dichtdraaien, lek repareren etc..

 

Eventueel kun het systeem in tweeën splitsen Dus twee keer twee vaten, met ieder een eigen wateraanvoer eigen "communicatie", eigen overloop en alleen de kraan gemeenschappelijk. Tsja als dan die kraan afbreekt heb je alsnog pech.

 

Die twee helften kun je dan ook weer boven op elkaar zetten, dan heb je van twee vaten meer druk en neemt het geheel minder ruimte in.

 

Tenslotte: het was een leuke puzzel gisteravond, maar helaas leverde dat geen zinvolle nieuwe ideeën

 

Succes met het bouwproject karamanliali.

 

Aanvulling: Even voor de zekerheid, ik heb geen praktijkervaring met zoiets, dus bijna alles wat ik hier schrijf is geheel uit de duim gezogen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Goed, in een IBC-vat kan dus niet onderin een aansluiting gemaakt worden. Gelukkig dat ik gecorrigeerd ben. Zelf nog nooit zo'n ding gezien, er blijkt dus al een aftappunt/kraan in te zitten. Ik wilde vooral het principe van communicerende vaten melden. Daarna sloeg mijn fantasie op hol.

Het kan inderdaad anders: T-stukken op iedere kraan, onderling verbinden met slang (en slangklemmen!). Ene uiteinde dichtmaken (of daar een L-stuk gebruiken), andere uiteinde (met extra kraantje) is je aftappunt.

En dat heb je inmiddels, of al eerder, zelf al bedacht ...

 

En eigenlijk heb je míj op weg geholpen: mijn ene watervat (vaatje) van 40 liter is aan de krappe kant. Voor een grotere (lees bredere) is geen ruimte. Ik ga daar een tweede naastzetten, communicerend. Een 1000 liter vat zou weliswaar precies passen op mijn 1 m2 balkon. Maar ja, waar laat ik dan de planten ...

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

en zou je balkon het wel houden henkg?

 

Ik heb op een vat een gewone kraan op die grote kraan aangesloten want inderdaad als het vat vol is, is een 15 liter gieter in 3 seconden vol....dát gaf nogal vaak natte schoenen.

pict336019551339843512.JPG

Link naar reactie
Delen op andere sites

of-topic; Bij mij was de oorspronkelijke kraan overgedraaid door een medetuinder.

Heb er een kraan opgezet à la Geedee, maar eentje met een kwartslag, gaat sneller open en dicht draaien dan gewone kraan.

 

Terug on-topic;

Aansluiten langs onder van 4 IBC tanks gaat een dure affaire worden, dit zijn 2 duimse aansluitingen en die overgangen naar PVC buis kosten geld!

 

Gaat veel makkelijker en goekoper zijn ze te verbinden langs de bovenzijde met flexibele slang om nivo verschillen achteraf op te vangen.

bv Zo hoog mogelijk tegen bovenzijde IBC verbinden met 1 duimse slang of beter nog groter .

 

Dit heeft ook als voordeel dat tank nr 1 altijd meeste druk heeft om wat sneller water te tappen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een aansluiting aan de onderkant van een IBC maken gaat wel degelijk het is wel even wat knutslen. Je begint gewoon met het boren van een gat. Steekt hierdoor een metalen trekveer naar binnen, en vist deze door de bovenuitgang eruit. Nu kun je om de trekveer het binnenstuk van de koppeling doen en dit met de trekveer naar de juiste plaats manoeuvreren. Vervolgens met wat gepruts het spul uitlijnen en de moer er op draaien. Vorig jaar nog voor mijn schoonvader op deze manier gemaakt. Schade was 2 koppelingen van E10,- per stuk en een stuk slang voor een euro of 5. Al met al was het koppelen in een dik uur gedaan en het werkt nog steeds en is ook nog waterdicht.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wij gebruiken alleen een hevelslang bovenlangs tussen de twee watertonnen van 200 liter per stuk, gaat bijna altijd goed : zoiets

 

14hevel1f81041340344402.jpg

 

maar onze tonnen staan beide even hoog op een stapel tegels (50 cm van de grond).

 

In de linker ton die we steeds bijvullen staat een stukje elektriekbuis van 80 cm met gaatjes onderin en een filterdoekje erover heen gespannen met tierapjes; stukje tuinslang heet (kokend water) maken en eroverheen schuiven; aan de andere kant van de slang in de rechter ton zit geen buisje.

 

De slang vol water zuigen in de ene ton en snel in de andere ton stoppen zonder dat er lucht bij komt en zonder dat het tuinslangetje knikt, de slangopening moet lager in de lege ton komen dan het waterniveau in de volle ton.

 

Dit staat nu een paar maandjes en we halen uit de tweede ton water voor het druppelsysteem in de kas.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Ik gebruik ook een stuk slang bovenlangs tussen twee vaten van 1000 liter. Slang onderin volle tank laten zakken en aan de buitenkant op de grond houden (tanks staan bij mij op 20 cm hoogte) dan loopt het water er vanzelf uit. Vervolgens slang dichthouden en in lege vat (onder waterspiegel van volle vat laten zakken. Werkt idd al een paar maanden. Ik weet niet of het ook goed gaat als de tanks leger raken.

Op dezelfde manier gebruik ik een slang om water te geven. Gewoon slang bovenlangs in de tank laten zakken en de andere kant op de grond leggen. Bij een lange slang kan het 5 minuten duren maar dan komt het water eruit zonder dat je hoeft op te zuigen. Ik heb een normaal gardena spruitstuk aan de slang zitten waarmee ik hem dicht kan zetten zodat je niet telkens 5 minuten hoeft te wachten.

Water geven gaat wat langzamer maar je hoeft niet te sjouwen met volle gieters water.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 years later...

Ik zou de ibc zeker niet stapelen of het zou op een betonnen ondergrond moeten zijn,

stel dat zo'n ibc verzakt, door een konijnenpijp of hevige regenval, een volle ibc weegt dan 1000 kg + het leeg gewicht van de ibc.

 

Als je de ruimt hebt, plaats ze dan in een vierkant, met de kranen naar elkaar toe.

Je koppelt de kranen dmv de koppelingen , die je via de website die Aalterse Willy heeft opgezocht, aan op een een redelijk dikke pvc buis, waar je de pomp op aansluit.

 

Niet onbelangrijk; als het mogelijk is, probeer de tanks onder een zeil of dergelijke te plaatsen, je krijgt nl algengroei in de vaten, zeker met zonnig weer.

Als je dan vieze tanks hebt of groen water, dan heb je een groot probleem,

probeer zo'n tank dan maar een schoon te krijgen.

 

"spreekt uit ervaring"

Link naar reactie
Delen op andere sites

Koppel ze boven aan de vaten.

Zet de toevoer op het eerste vat.

Als het eerste vat vol, loopt het tweede vat vol, enz.

Maak aan alle vaten een aftappunt.

Zo kun je ze ook één voor één weer leeglaten lopen.

Doe je de verbinding aan de onderzijde, dan lopen de vaten alle vier met eenzelfde niveau vol, maar ook weer leeg.

Het totaal aantal liters in de vaten blijft op die manier langer onververst, terwijl je op de eerste manier de vaten

één voor één kunt leeg laten lopen.

Hortus est amicus meus.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hij is sneller leeg dan vol !!!

Vorig jaar 2 keer vergeten en was dolblij dat ik ze niet geschakeld had. Nu maar 1000 liter water kwijt ipv 2000 liter.

ik heb een 4 meter koppelslang gemaakt van 3/4'' geloof ik, /als er een ton vol is laat ik hem overlopen in de 2e.

People who say it can't be done should not interrupt those who are doing it !

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 8 maanden later ...

Beetje laat, maar ik heb 3 IBC vaten gekoppeld via de openingen aan de onderkant. Kinderlijk eenvoudig en inderdaad volgens het principe van communicerende vaten. Alle onderdelen gekocht via cubicenter.be

 

De tonnen zijn gekoppeld via zuigslangen en kunnen individueel afgesloten worden bij eventueel onderhoud; nooit nodig gehad.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 years later...

Heeft er iemand al geprobeerd om 200 liter vaten middels een tuinslang aan de onderkant met elkaar te koppelen? Iets kleiner gat boren dan dikte van de slang zou toch moeten zorgen dat het niet lekt of is de druk toch te hoog?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...