Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Hoe geeloranje sambal van Habanero orange maken?


henkg

Aanbevolen berichten

Ik heb binnenkort veel rijpe Habanero’s orange. Daar wil ik een sambal van maken, beter nog een pasta, een zalfje dus.

Met zo weinig mogelijk ingrediënten, om de smaak en ook de kleur van de Habanero’s te behouden.

2016092108143815271474438780.jpg

 

Nu zal ik een geel vulmiddel nodig hebben, want alleen Habanero, zout plus een beetje suiker zal veel te heftig zijn.

De sambal/pasta dient ongekoeld lang houdbaar te zijn.

 

Ik denk aan:

Habanero’s. 20%

Gele tomaten, ingekookt tot appelmoesdikte met suiker, azijn en zout. 80% na inkoken

Eerst tomaten inkoken, daarna de Habanero’s erbij. Staafmixer, en nog 5 minuten koken, niet bakken.

 

De gele tomaten zou ik (deels) kunnen vervangen door gele paprika.

Iets als dit (alleen fotootje, ik ken de smaak en de samenstelling niet) is de bedoeling, maar dan in 31 ml potjes:

habanero-naranja-pasta44361474438752.jpg

 

Iemand ervaring hiermee, of een goeie bijstelling recept / tip?

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oeh ik kijk even af, zit binnenkort met hetzelfde aan limon pepers en oranje pepers waar ik de naam niet van weet...

Mango of ananas gebruiken? Als vulmiddel...geeft denk ik nog een frisse toon aan de sambal?

Ik weet wel dat Erny hier op het forum een recept heeft gedeeld voor gele hete saus. Op het peperforum staan ook diverse recepten weet ik....zoals de pineapple ghost chilli sauce bijvoorbeeld wel een heftig kleurtje...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou het gaan fermenteren en dan pas toevoegingen doen. Zo kun je meerdere verschillende ingredienten proberen, bovendien wordt de smaak intenser en de hitte soms iets verzacht (niet atijd).

Als ik buiten ga roken,

is dat meestal op eiken of beuken,

maar ook wel op appel- of kersenhout...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vond vorig jaar de versie met Ananas wel heel erg geslaagd.

 

ananas-hurrikan-hot-sauce-t19235.html

 

Het originele recept was eigenlijk met Habanero's. Heb mandarijn en citroensap gebruikt ipv limoen omdat ik nix anders in huis had.

Dit jaar ga ik zéker weer met de ananas aan de slag (de blikken staan al klaar) in combinatie met de Lemon Drop en de Oro del Equador pepers.

 

Mijn bovengenoemde "keukenkast"versie heb ik afgeleid van dit recept:

http://peppersrusforum.nl/viewtopic.php?f=25&t=2814&p=39030&hilit=ananas+habanero+hotsauce#p39030

 

Hier nog een paar:

http://www.chillipeper.nl/forum/viewtopic.php?f=21&t=2980&p=57408&hilit=ananas+habanero&sid=fddbe82fad9945bea9d9d817351dd71e#p57408

 

https://snapguide.com/guides/make-pineapple-habanero-hot-sauce/

 

Deze met perzik:

http://peppersrusforum.nl/viewtopic.php?f=25&t=643&p=7792&hilit=ananas+habanero+hotsauce#p7792

 

Qua houdbaarheid, ik heb de potjes toen geweckt en mits niet geopend zijn ze volgens mij erg lang houdbaar. Alleen daar is het niet van gekomen omdat ze té lekker waren.

 

Ciska, heb je die Oranje peper toevallig van mij en is dat die Oro del Equador misschien? Dan staat er OE op het stokje.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank voor tips.

Toch wil ik zo weinig mogelijk andere ingrediënten gebruiken, voor een mooie loeihete gladde pasta, geen saus.

Gisteren geoogst (dat laatste afrijpen gaat snel!):

2016092115223349771474519668.jpg

Van één plant. Voldoende voor een aantal 31 ml potjes.

Pepers liggen nu in de vriezer, het wachten is op de MTFD, daar krijg ik een aantal 31 ml potjes. Ik kan je daar dus nog niet laten proeven.

Ik neem wel een paar Habanero's mee, ter beoordeling (Stan? / Erny?)

 

Edit zo 25-09:

Zonet weer een paar geoogst. Nu nog ca. 10 stuks te gaan ...

2016092515283113401474810316.jpg

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het (mijn) recept ga ik bijstellen, want:

Ik heb zonet even een goed rijpe Habanero geproefd, rauw. Een stukje van hoogstens 1 x 1 x 0,5 mm (ja: alles millimeters).

Een slok melk en een handdoek om al het zweet te deppen was echt nodig, pas na een kwartiertje was ik weer een beetje in normale doen.

 

Mijn idee om 20% Habanero te gebruiken in een pasta lijkt dus een absoluut oneetbaar resultaat te geven.

Ik vond eerst dat de recepten die Erny noemde zo weinig Habanero bevatten. Ik weet nu waarom.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja Henk, die Hab's zijn lekker HOT.

Vandaar ook dat er wat zoets nodig is om het te neutraliseren. Maar ze hebben wel een goede smaak en aroma.

Denk dat voor jouw saus misschien wortel als basis wel een goede aanrader is. Geeft een weinig overheersende smaak af.

Bewaar je ook wat zaden van deze mooie oranje Habanero?

 

En Ciska, die Oro de Equador is inderdaad ook behoorlijk heet vind ik (niet zo heet als de Hab's) maar heeft een hele lekkere fruitige smaak en een bijzonder aroma.

http://thehippyseedcompany.com/product/el-oro-de-equador/

De link naar het recept staat in mijn vorige bericht, mijn improvisatie versie en ook wat links naar de oorsprong.

 

En Henk, ik ga niet naar de mtfd dus kan daar ook je pepers niet testen.

(ps... Gele Lis komt misschien wel mee anders wordt die alsnog opgestuurd.)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hahaha ja inmiddels weten wij hoe heet de oro del equador is.....de kleinste peper was inmiddels rijp en iemand moest het testen natuurlijk..

 

Dus De thuiskok stak meteen de hele peper in zijn mond,

eerder met het motto van: dat ciska wel eens eerder zeg dat iets heet is maar achteraf blijkt het niet zo te zijn...

 

Dus ja....ook hij moest nadien even bijkomen

 

Ik denk dat ik voor de ananas ga...zoals in pineapple hot sauce...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het resultaat van een oefening op kleine schaal zit nu in 100 ml potjes.

2016092414155055611474781649.jpg

 

Zaterdag 24-09-2016: Voor ca 120 ml saus gebruikt:

Het recept: uitgegaan van: http://peppersrusforum.nl/viewtopic.php?f=25&t=2814&p=39030&hilit=ananas+habanero+hotsauce#p39030

 

70 g winterwortel

1/3 (eenderde) ui

10 g suiker

2 schijven ananas

50 ml witte wijnazijn

1 limoen

ca 1 gram zout (staat niet in het basisrecept)

6 vrij kleine Habanero’s (gemiddelde grootte: bovenste kootje van mijn middelvinger)

Tijdens inkoken in totaal ongeveer 50 ml (lichte) ananassiroop toegevoegd

 

Een eerste proefnotitie:

Heet!

Ik proef iets van wortels: volgende keer iets minder wortel toevoegen, of alleen gele tomaten, lijkt me beter passend)

Kan zoeter

Ananas proef ik niet terug

Kleur: kan iets meer oranje: rode tomaat toevoegen?

Consistentie: ingekookt tot tussen saus - en pastadikte in. Bleef als kloddertje op het bord liggen.

Nog niet geproefd in/bij een gerecht (de pan met nauwelijks/geen sausresten heb ik gebruikt om vlees in aan te braden: resultaat was ruim heet genoeg, dus geen saus/pasta toegevoegd)

 

Ik neem het restpotje mee naar de MTFD.

Pas daarna ga ik -mede n.a.v. proeven door jullie- het recept bijstellen en dan een batch bereiden met ca 25 Habanero's (van de overigen maak ik flakes). Resultaat gaat in 31 ml potjes. die zijn groot genoeg voor een maand per potje.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 maanden later ...

7 december. Veel Habanero's in de vriezer. Aan de slag.

 

Bijgesteld recept, op de gok:

Peper Habanero orange, ca 25 stuks, 125 g

Winterwortel 200 g

Ui, 1 grote

Paprika, 1 gele

Knoflook, 5 tenen

Azijn, witte wijnazijn, 200 ml

Suiker, 70 g

Ananas, 1 blik a 580 g, incl. siroop

Tomaten, 2 stuks (uit blik). Optioneel, om de kleur iets meer richting oranje te krijgen.

Citroen, 1 a 2 stuks

Zout

Olijfolie

 

De voorbereiding, mise-en-place 1

2016120716051136861481135710.jpg

 

Mise-en-place 2

2016120716342855761481135702.jpg

 

Na fruiten van de ui en knoflook en het toevoegen van de overige ingrediënten: Het koken en inkoken.

2016120716491316751481135693.jpg

 

Sudderen na mixen met de staafmixer

2016120717165138631481135684.jpg

 

Het resultaat. Zes potjes a 100 ml en 10 cadeau potjes a 25 ml (die van Prettig_gestoord / Nasuada).

2016121011125370701481365161.jpg

Lijkt weinig, 25 ml. Toch ruim voldoende voor een paar weken, voor een gemiddeld West-Europees huishouden, denk ik.

 

De smaak.

Loeiheet, maar heel prima. Balans tussen heet / zuur / zoet / zout. Veel beter dan mijn eerste probeersel.

De dikte was ook precies de bedoeling:

2016120718591522031481135667.jpg

(Dat kliedertje was ruim 10x teveel voor één bord rijst met runderstoof. Heet dus)

 

Tips uit deze en eerdere peperpraktijken:

Vet je handen in met b.v. olijfolie, voordat je loeihete pepers gaat snijden. Alleen dan heb je kans dat je ook uren later geen spijt krijgt van ergens even krabben. De olie beperkt het indringen van capseïne in je huid.

Inkoken doe je vóór het gladmaken met de mixer. Net zoals bij appelmoes. Na mixen krijg je bij inkoken gemeen spetterende bluppen, als er nog stukjes inzitten heb je daar veel minder last van.

 

En dan ligt er in de vriezer nog 150 gram Habanero's, en een pondje hete Cayennes.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 11 maanden later ...

Een jaar later ...

Het moet maar weer een keer, maar waar is mijn recept gebleven?

O ja, dat had ik op het forum gepost.

 

Ingrediënten bij elkaar gezocht (pepers, knoflook, ui, wwortel UET). Ook nog genoeg potjes in huis.

2017120112525892501512129824.jpg

Als de pepers ontdooid zijn kan ik aan de slag.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is gedaan. De Habanero was trouwens van oogst 2016, bewaard in de vriezer. Ze zijn –na ontdooien- ietsje soppiger, maar de heetheid neemt echt niet af.

 

Kleine aanpassing recept:

Verhoudingsgewijs de hoeveelheden aangepast, ik had nu namelijk ongeveer 2 ons pepertjes.

Ietsje meer tomaat, voor de kleur

Paar cayennepepers, ook voor de kleur

Geen gele paprika (die had ik niet in huis).

 

2017120115012786441512143903.jpg

Als je voldoende hebt, maak je natuurlijk niet een heel klein beetje. Iets meer is nauwelijks extra werk, en geeft niet meer afwas. Hier staat anderhalve liter te pruttelen.

 

Het Word-document voor etiketten had ik nog:

2017120116473258201512143906.jpg

10x 100 ml, en 9x 25 ml. Ik kan weer even vooruit, en heb nu ook een aantal kerstcadeautjes …

Smaak, dikte, en ook kleur: helemaal OK.

 

Naast de eerdere tips: Draag een (veiligheids)bril, en: proef tijdens het inkoken slechts een druppeltje. Ik proefde gewoontegetrouw met een theelepeltje. Heel snel daarna liet mijn deodorant me volledig in de steek. Na een half uurtje trok het een beetje bij, op dit moment heb ik alleen nog een wat klam voorhoofd.

 

“Gewone” sambal van Cayenne (nu nog in de vriezer), en pepperflakes van Cayenne (reeds kurkdroog): een volgende keer.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb even gegniffeld bij de handdoek en de hitte die het eten van de pepers oplevert. Had laatst een halve habanero opgegeten. Waarom..? Sja.. goeie vraag. Ik wilde weten of hij echt zo pittig was. Dus.

Ik wil volgend jaar meer pepers en dan ga ik dit recept zeker maken. Wordt vervolgd!

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 7 maanden later ...

Door te fermenteren.

 

Habanero's in een inmaakpot onder een zoutoplossing van 4% zetten.

zorg ervoor dat de pepers onder het vloeistofoppervlak blijven ivm vorming verkeerde schimmels.

2 weken laten staan in een kast of in de kelder. wel dagelijks even CO2 aflaten anders wordt de druk in de pot te hoog.

daarna afgieten, blenderen, overgieten in een fles en bewaren in de koelkast.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weeks later...

Gelukt! En ook lekker. Maar weer heel anders. Ook omdat ik andere pepers gebruikt heb natuurlijk. Deze keer Numex Suave en Chinese Fivecolor. Veel minder heet dan de Non-Madammekes. Daardoor is mijn sambal nu minder heet dan mijn hotsauce. Maar ik vind het best zo!

Heel kruidig en exotisch. Dank ook voor dit recept

wees bevriend met kleine dingen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...