Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichten en vragen over drogen, inmaken, inkuilen, zuurkool/melkzuurgisting, enz.
Gebruikersavatar
Mellie
Berichten: 1619
Lid geworden op: Di 21 Jun 2016, 08:52
Moestuin Seizoen: Bekijk update (10)
Woonplaats / locatie: N Holland
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Mellie » Vr 30 Mar 2018, 06:42

(Durf amper te reageren omdat ik bang hen met de idd topic zweep er langs te krijgen :mrgreen:
Maar dat is net een stapje te ver. Voel wel sympathie voor ze ip de een if andere manier. Ikga ervan uit dat het een eenmalig fawtje is.

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 20208
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (239)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Jorieke123 » Vr 30 Mar 2018, 08:18

Ja Mellie, het wordt nou wel een beetje veel off-topic ja ;) Je kunt verder klagen in de klaagbank als het een groter probleem wordt nog. Of hier posten dat je bent begonnen met kazen als het probleem is opgelost.

En zou je je bericht door kunnen lezen en wat aanpassen? Er zitten aardig wat foutjes in, dat leest wat lastig. Dank je! :thumbup:

Gebruikersavatar
Mellie
Berichten: 1619
Lid geworden op: Di 21 Jun 2016, 08:52
Moestuin Seizoen: Bekijk update (10)
Woonplaats / locatie: N Holland
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Mellie » Vr 30 Mar 2018, 08:39

Zie pb Jorieke want dit is echt niet ok

Gebruikersavatar
Mw Tralala
Berichten: 58
Lid geworden op: Do 15 Mar 2018, 12:40
Woonplaats / locatie: Brabant
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Mw Tralala » Ma 02 Apr 2018, 17:43

Borrelavondje met zelfgemaakte kaasjes gehouden. Wooow, wat zijn die zelfgebouwde kaasjes lekker zeg! :clap: :clap: :clap:

Mijn bijdrage was het Goudse kaasje van 3 weken (inmiddels zonder schimmel, hoera!) en een ieniemienie komijnekaasje van 2 weken.
Vriendinnetje had een 6 weken oude Goudse en feta.
Echt ge-wel-dig :thumbup:
Afbeelding

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 20208
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (239)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Jorieke123 » Ma 02 Apr 2018, 17:58

Te gek! :thumbup:

Gebruikersavatar
Charly
Berichten: 1784
Lid geworden op: Ma 27 Jun 2016, 09:18
Moestuin Seizoen: Bekijk update (8)
Woonplaats / locatie: VOORHOUT
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Charly » Ma 02 Apr 2018, 18:20

Gefeli! Fijn dat het zo super bevallen is! :thumbup:
Als je em nog ietsje langer laat liggen, wordt ie trouwens nog smaakvoller.
wees bevriend met kleine dingen

Gebruikersavatar
Mw Tralala
Berichten: 58
Lid geworden op: Do 15 Mar 2018, 12:40
Woonplaats / locatie: Brabant
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Mw Tralala » Ma 02 Apr 2018, 21:03

Charly schreef:Gefeli! Fijn dat het zo super bevallen is! :thumbup:
Als je em nog ietsje langer laat liggen, wordt ie trouwens nog smaakvoller.


Tja, ik kon me niet meer bedwingen.... :mrgreen:

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 20208
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (239)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Jorieke123 » Do 31 Mei 2018, 10:40

23 november 2016:
Jorieke123 schreef:Zo, ik heb de 4 kaasjes van 1,5 week geleden gerookt. Met de koudrookgenerator, met heel wat zaagsel/poeder. 2 kaasjes heb ik van 11 tot 22 uur gerookt, en de 2 andere hebben er daarna nog een uur of 4 in gezeten.
Afbeelding


Ik heb 1 van de kleinere kaasjes van die 4 stuks van de week aangesneden. Hij lag blijkbaar al zo lang! Erg lekker kaasje, mooi smeuïg ook, door het roken misschien? Dat ie daardoor minder uitdroogt? Ik weet het niet, maar het valt wel op.

Gebruikersavatar
Anna3
Berichten: 1011
Lid geworden op: Do 19 Mar 2015, 11:52
Moestuin Seizoen: Bekijk update (18)
Woonplaats / locatie: Regio Utrecht
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Anna3 » Do 31 Mei 2018, 16:11

Wat een geduld! ;) Zeer overjarige rookkaas. Heb je die kaasjes na het roken in de wax gezet? Heb je ook een foto van de binnenkant? :)

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 20208
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (239)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Jorieke123 » Do 31 Mei 2018, 16:53

U vraagt, wij draaien :)
Eerst dus 10 dagen rijpen/drogen, daarna lekker lang (koud...) gerookt. Ze gingen er om 11:00 in, en 's avonds om 22:00 uur heb ik nog zaagsel toegevoegd zodat ie nog wat uren door zou roken 's nachts. De kleinere kaasjes (dus ook degene die we nu eten) heb ik er toen in de ochtend uitgehaald, de andere 2 heb ik nog wat uren gerookt.
En na wat uitwalmen heb ik ze in de wax gezet ja.

AfbeeldingAfbeelding


Terug naar “Inmaken en Bewaren”

STEUN HET FORUM:

bollogoSteun het forum - Ben je van plan een aankoop via bol.com te doen? Maak dan gebruik van deze link. Als jij via die link iets koopt, sponsort Bol.com een kleine bedrag om o.a. de hosting te betalen. Bijvoorbeeld bij de aankoop van moestuin boeken, tuingereedschap, moestuinbenodigdheden of andere niet tuin gerelateerde artikelen.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten