Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichten en vragen over drogen, inmaken, inkuilen, zuurkool/melkzuurgisting, enz.
Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 20208
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (239)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Jorieke123 » Za 22 Dec 2018, 21:33

Goed bezig :thumbup:
Ik gebruik meestal 1 klontje per liter melk. Een klontje is ongeveer 15 ml. iets meer nog, ligt aan het merk zakje of wat voor een ijsblokjesvorm je hebt.
Verkaas ik zo rond de 10 liter of meer dan neem ik wat minder klontjes per liter, omdat het vaak al wat 'teveel' is en het dan wel op gaat lopen op zo'n hoeveelheid. Maar dat is eerder zuinigheid dan dat het echt nodig is voor de kaas volgens mij.

Gebruikersavatar
Mellie
Berichten: 1619
Lid geworden op: Di 21 Jun 2016, 08:52
Moestuin Seizoen: Bekijk update (10)
Woonplaats / locatie: N Holland
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Mellie » Za 22 Dec 2018, 23:01

Ah super dank! Ben echt heel nieuwsgierig naar het resultaat maar ziet er al best karig uit.

Gebruikersavatar
henkg
Moderator
Berichten: 3142
Lid geworden op: Wo 18 Mei 2011, 08:55
Moestuin Seizoen: Bekijk update (231)
Woonplaats / locatie: Zeeland (regio Tholen)
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor henkg » Zo 23 Dec 2018, 07:44

"Hoeveel ml is een ijsblokje?"
Dat is even supersimpel rekenen:
Meet breedte, lengte en hoogte van een bevroren blokje (of de binnenmaten van een vakje)
Voorbeeld: breedte 2,5 mm * lengte 2,5 mm* hoogte 2,0 mm= 12,5 ml.

Nog makkelijker, en nauwkeuriger:
Vul de ijsblokjesvorm met water. Kieper de inhoud in een pan (die is breed, zodat je niet knoeit), en van de pan in een maatbeker. Aantal ml aflezen en delen door het aantal vakjes.
Het weer nu, op mijn tuin
Live webcam tuin (Als je niks ziet dan is het donker. Of een webcam-storing)
2018_teeltlijst
2018_layout_tuin

Gebruikersavatar
henkg
Moderator
Berichten: 3142
Lid geworden op: Wo 18 Mei 2011, 08:55
Moestuin Seizoen: Bekijk update (231)
Woonplaats / locatie: Zeeland (regio Tholen)
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor henkg » Zo 23 Dec 2018, 08:03

Ik moest binnenkort ook maar eens gaan beginnen met kaasmaken.
Een melkveebedrijf zit op 2,5 km van huis, en sinds kort heb ik een kaasgrot/klimaatkast (nou ja: een gemodificeerde oude koelkast, waar nu bier in staat te vergisten). Het moet er dus maar eens van gaan komen.
Het weer nu, op mijn tuin
Live webcam tuin (Als je niks ziet dan is het donker. Of een webcam-storing)
2018_teeltlijst
2018_layout_tuin

Gebruikersavatar
Charly
Berichten: 1784
Lid geworden op: Ma 27 Jun 2016, 09:18
Moestuin Seizoen: Bekijk update (8)
Woonplaats / locatie: VOORHOUT
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Charly » Zo 23 Dec 2018, 08:47

Nou, dat zou gezellig zijn Henk!
Het kaasmaken is toch zo’n bevredigend karweitje.
Hier de opbrengst van 19,5 liter verse koemelk van de boer verderop...


Van 15 liter ‘magere melk’ Parmezaanse kaas gemaakt
Volgens recept Jorieke elders op t forum. Hier ligt ie in de pekel nog. Is een vrij grote pan trouwens. Zal de kaas straks eens wegen. Daarna nog 8 maanden drogen (minimaal)
Afbeelding

Van de overige 4,5 heel vette melk (met de afgeschepte room, om de melk voor de parmezaan magerder te maken) een dikke meikaas / quesito gemaakt.
Deze keer trouwens niet in de pekel, maar de wrongel gezouten en daarna ingewreven met een laagje zout. Is erg goed gelukt. Oh ja. En ook de wrongel wat kleiner gesneden, twee graden warmer verwarmd en met 1,5x gewicht geperst ipv 1x. Dan wordt ie wat steviger. Vinden we hier lekkerder.
Laat ik het mss maar geen meikaas meer noemen dan ;)
Afbeelding

En tot slot, voor t eerst, van de wei nog ricotta gemaakt. Terwijl ik bezig was, vroeg ik me ernstig af of het wel wat zou worden. Maar het resultaat valt me helemaal niet tegen. Je schept het af en dan laat je het tot de volgende ochtend uitdruppen.
Afbeelding

Volgende dag in bakje;
Afbeelding
Lang geen beroerd resultaat :)

En de wei vergeet ik haast!
Die gaat in grote emmers, waarin brood en granen geweekt worden en dat vormt een voedzaam en zeer gewaardeerd varkensmaaltje.

Word je toch tevreden van.

Leuk dat het bij jou ook zo goed aan het lukken is Mellie trouwens!
wees bevriend met kleine dingen

Gebruikersavatar
Mellie
Berichten: 1619
Lid geworden op: Di 21 Jun 2016, 08:52
Moestuin Seizoen: Bekijk update (10)
Woonplaats / locatie: N Holland
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Mellie » Zo 23 Dec 2018, 11:00

henkg schreef:"Hoeveel ml is een ijsblokje?"
Dat is even supersimpel rekenen:
Meet breedte, lengte en hoogte van een bevroren blokje (of de binnenmaten van een vakje)
Voorbeeld: breedte 2,5 mm * lengte 2,5 mm* hoogte 2,0 mm= 12,5 ml.


Dank je wel! De kazen liggen nu in de pekel. Heel spannend.

Ga volgende week nog een x een dagje kazen. Ondanks dat het niet in mijn vormen past, toch dezelfde hoeveelheid en weer in een zeef of stuk regenpijp.

De zeefkaas was overigens het grootst met ruim 300 gram. De kaasvormkaasjes zijn nog net geen 300 gr.

Afbeelding

Gebruikersavatar
Mellie
Berichten: 1619
Lid geworden op: Di 21 Jun 2016, 08:52
Moestuin Seizoen: Bekijk update (10)
Woonplaats / locatie: N Holland
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Mellie » Di 01 Jan 2019, 14:06

Ik heb op 1 kaasje wat schimmel gespot. Was een beetje vochtig geworden doordat hij was verschoven van zijn matje.

Ik heb ergens gelezen dat je dat kunt wegpoetsen. Kan het alleen niet meer vinden waarmee. Heb het nu gewoon maar weggeveegd met een schone doek en goed op het matje gelegd. Ziet er prima uit weer.

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 20208
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (239)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Jorieke123 » Di 01 Jan 2019, 14:57

:thumbup:

Gebruikersavatar
Mellie
Berichten: 1619
Lid geworden op: Di 21 Jun 2016, 08:52
Moestuin Seizoen: Bekijk update (10)
Woonplaats / locatie: N Holland
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Mellie » Di 01 Jan 2019, 17:08

Afbeelding

Onder het mom van ‘een plaatje zegt meer dan 1000 woorden’. Geen schimmel meer te zien gelukkig.

Ze zien er al echt kazig geel en hard uit! Ik ga straks weer melk halen voor nog een ronde. Zo jammer dat je het niet gelijk kunt proeven. Geen idee of al dit werk straks voor niks is geweest. Kan het totaal niet inschatten.

Gebruikersavatar
Mellie
Berichten: 1619
Lid geworden op: Di 21 Jun 2016, 08:52
Moestuin Seizoen: Bekijk update (10)
Woonplaats / locatie: N Holland
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Mellie » Wo 02 Jan 2019, 11:16

Iemand help! Aaaah!

Het begon al goed met het afkoelen van de melk toen er een scheut water bij de melk klotste. Nou ja. Hoort niet, maar hoe erg kn dat zijn. Ik kon ik me niet zo over opwinden. Schade zou wel mee vallen hoopte ik.

Toen ging er stremsel bij. In mijn aantekeningen staat dat dat heel nauw komt. En wat doe ik? Ik knijp dusdanig hard in het flesje dat er een scheut i.p.v. druppel uit de fles komt. Dus.... ik heb geen idee wat het equivalent van die scheut tov de druppels is.... wat gebeurt er met te veel stremsel? Krijg ik nu parmezaanachtige taferelen?


Terug naar “Inmaken en Bewaren”

STEUN HET FORUM:

bollogoSteun het forum - Ben je van plan een aankoop via bol.com te doen? Maak dan gebruik van deze link. Als jij via die link iets koopt, sponsort Bol.com een kleine bedrag om o.a. de hosting te betalen. Bijvoorbeeld bij de aankoop van moestuin boeken, tuingereedschap, moestuinbenodigdheden of andere niet tuin gerelateerde artikelen.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten