Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichten en vragen over drogen, inmaken, inkuilen, zuurkool/melkzuurgisting, enz.
Gebruikersavatar
Mellie
Berichten: 1814
Lid geworden op: Di 21 Jun 2016, 08:52
Moestuin Seizoen: Bekijk update (10)
Woonplaats / locatie: N Holland
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Mellie » Zo 13 Jan 2019, 13:08

Ah ok!

Gebruikersavatar
Mellie
Berichten: 1814
Lid geworden op: Di 21 Jun 2016, 08:52
Moestuin Seizoen: Bekijk update (10)
Woonplaats / locatie: N Holland
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Mellie » Ma 14 Jan 2019, 11:22

Jorieke123 schreef:
Deze bovenste 2 heb ik al meerdere keren in mijn winkelwagentje gehad:

https://cheesemakers-choice.com/index.p ... =9&lang=NL

Meteen maar een oproepje; mocht iemand zo'n vorm van een kilo willen ruilen voor deze: https://www.braumarkt.com/kaasvorm-kuns ... 00-gr.html Dan hoor ik dat graag :D


Ik heb een reactie van de cheesmakers gehad of ik 1 kaasvorm van 1,2 kg kon bestellen. Voor €20 extra ‘handelingskosten’ kan ik 1 vorm bij ze bestellen. Ligt het aan mij dat ik dat belachelijk vind, of is dat normaal? Dan zou de vorm €43 kosten.

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 20544
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (241)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Jorieke123 » Ma 14 Jan 2019, 12:41

Tja, het zullen een soort van groothandelsprijzen zijn die op de site staan? Maar dat mogen ze dan wel wat duidelijker aangeven. Ook zijn er meerdere vormen wel per stuk te bestellen. Of per 5. :eh: Maar dan weer niet de vormen waar je een kilo kaas mee maakt. Ja, wel die dure microgeperforeerde of de Kadova's. Maar die zijn echt prijzig.

Charly heeft via Marktplaats een 'Manchego' vorm gekocht een tijd terug, en is daar volgens mij wel tevreden mee. Dus daar zou je ook eens op kunnen letten. überhaupt op Marktplaats... (niet alleen die bepaalde vorm..)

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 20544
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (241)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Jorieke123 » Ma 14 Jan 2019, 12:49

Ik heb even wat verder gezocht. En die van een kilo is moeilijk te krijgen. Als de maat er al is dan is het er vaak 1 met zo'n net, of dure mini gaatjes of sowieso van Kadova.
Maar hier heb ik een shop, via Etsy: https://www.etsy.com/nl/shop/cheesemold ... eader-name de vormen zien er nogal goedkoop uit, maar goed, zoveel hoeven ze ook niet te kunnen toch? Ik heb er verder geen ervaring mee, wel met Etsy maar niet met dit soort vormen.

Geen geld voor 4 stuks: https://www.etsy.com/nl/listing/6400181 ... e_16&frs=1 :angel:

Deze ziet er steviger uit maar lijkt zo op de foto geen gaatjes te hebben...? Zou vreemd zijn. https://www.etsy.com/nl/listing/5823029 ... ve_7&frs=1

Gebruikersavatar
Mellie
Berichten: 1814
Lid geworden op: Di 21 Jun 2016, 08:52
Moestuin Seizoen: Bekijk update (10)
Woonplaats / locatie: N Holland
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Mellie » Ma 14 Jan 2019, 13:02

Marktplaats kijk ik al een poos, maar nog niks gevonden. De huidige heb ook via marktplaats, maar ben er enorm ingestonken als leek. Had zgn kadova vormen moeten kopen. Echt niet hoor. De goedkoopste vormen die er zijn, voor veel te veel geld overgenomen. Ik weet inmiddels wel wat meer, maar goed. Leed is al geschied.

Aangezien ik vandaag gedonder had met 3 verschillende digitale thermometers en een mislukte kaas als gevolg, was ik aan het rondkijken. Mijn oog viel op dit.
Een sousvide stick. Kan ik dit niet gebruiken bij het op temp brengen van de melk? Je kunt het instellen van 30 tot 95 graden. Lijkt me ideaal. Ik blijf nu toch altijd paniekerig rondcirkelen bij mijn melkpannen.


Afbeelding

SILVERCREST Sous-vide stick https://www.lidl-shop.nl/SILVERCREST-So ... p100247483

Gebruikersavatar
paddestoelengek
Berichten: 914
Lid geworden op: Vr 22 Mei 2015, 17:08
Moestuin Seizoen: Bekijk update (2)
Woonplaats / locatie: gelderland
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor paddestoelengek » Ma 14 Jan 2019, 13:22

om welke hoeveelheid melk gaat het per keer Mellie?
moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 20544
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (241)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Jorieke123 » Ma 14 Jan 2019, 13:39

kweet niet... zou dat ding de melk niet verbranden bij aanraking? Hij is gemaakt voor water dus misschien gaat het met melk niet goed? Geeeeen idee, ik roep maar wat :)

Gebruikersavatar
Mellie
Berichten: 1814
Lid geworden op: Di 21 Jun 2016, 08:52
Moestuin Seizoen: Bekijk update (10)
Woonplaats / locatie: N Holland
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Mellie » Ma 14 Jan 2019, 22:39

11 l max. Geen onoverkomelijke hoeveelheid, maar wil al een poos een sousvide. Melk en water... sja. Geen idee of het uitmaakt. Ik ga wat dingen navragen bij een kenner. Zal het posten als ik wat weet. Zou zo maar interessant kunnen zijn!

Gebruikersavatar
Mellie
Berichten: 1814
Lid geworden op: Di 21 Jun 2016, 08:52
Moestuin Seizoen: Bekijk update (10)
Woonplaats / locatie: N Holland
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Mellie » Za 19 Jan 2019, 15:05

Afbeelding

Jeetje wat is dit een gaaf boek! Geweldige tip, wederom dank! Kaas je kaasje is zo sneu geschreven, dan is dit een heerlijke verademing. Kan niet stoppen met lezen

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 20544
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (241)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Jorieke123 » Do 07 Feb 2019, 09:11

Ik heb dit kaasseizoen nu al 3 fenegriek en 3 naturel (en dan gerookt..) kaasjes gemaakt, en vandaag maak ik er 3 met komijn. Ik maak steeds 2 stuks in zo'n 650 grams vorm, en eentje in de Thea vorm. Dus 2 kleine en 1 grote. Dat bevalt wel goed. Er staat nu 15 liter melk op het vuur om te pasteuriseren. En vanavond is dat kaas. :)

Eerder maakte ik verschillende smaakjes in 1 sessie, maar nu niet meer. Dat was toch best heel wat werk om alles een beetje gescheiden te houden, zodat er geen komijn in de fenegriekkaas komt enzo. En dus uitmeten hoeveel er in de bepaalde vormpjes past, etc. Nu gewoon alles 1 smaak en dan snijd ik ze wel op verschillende momenten aan. Dus niet op(-volgend qua) nummer deze keer, maar op smaakje. Eens zien hoe dat gaat bevallen. Qua maken scheelt het iig :thumbup:


Terug naar “Inmaken en Bewaren”

STEUN HET FORUM:

bollogoSteun het forum - Ben je van plan een aankoop via bol.com te doen? Maak dan gebruik van deze link. Als jij via die link iets koopt, sponsort Bol.com een kleine bedrag om o.a. de hosting te betalen. Bijvoorbeeld bij de aankoop van moestuin boeken, tuingereedschap, moestuinbenodigdheden of andere niet tuin gerelateerde artikelen.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten