Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichten en vragen over drogen, inmaken, inkuilen, zuurkool/melkzuurgisting, enz.
Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 20633
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (243)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Jorieke123 » Wo 27 Feb 2019, 18:25

Nee, niet zo vaak. Ik heb wel zo'n weger voor je trouwens, als je wil? Ik heb er op de 1 of andere manier 2... :think:

friemeltje
Berichten: 13
Lid geworden op: Do 24 Jan 2019, 18:11
Woonplaats / locatie: Nederland
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor friemeltje » Wo 27 Feb 2019, 20:45

Pekel wegen met een pekel weger...20 baum.
Ik strak na elke sessie, maar is niet echt elke keer nodig want ik heb er tot nu toe iets meer dan half jaar een beetje zout bij gedaan.
Ook als je er zout op gooit (de kaas) dan zout je het gelijk een beetje bij.

Gebruikersavatar
appelvrouw
Berichten: 15643
Lid geworden op: Di 24 Mei 2011, 14:44
Moestuin Seizoen: Bekijk update (239)
Woonplaats / locatie: NO Frankrijk
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor appelvrouw » Wo 27 Feb 2019, 21:24

Nou dat is misschien wel handig jorieke :thumbup:
Friemel jij strooit zout op de kaas als ze in de pekel ligt? Ik doe als Jorieke ik draai de kaas af en toe om/ duw hem even onder.
Ons voorhuisje ( 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

Waar de mol is is er hoop!

friemeltje
Berichten: 13
Lid geworden op: Do 24 Jan 2019, 18:11
Woonplaats / locatie: Nederland
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor friemeltje » Wo 27 Feb 2019, 22:05

Zout op de kaas helpt tegen het uit drogen.
Het duwen tegen de kaas (onderdompelen) helpt tegen de zout loze water/wei barrière.

Als de kaas kort ligt dan maakt het niet heel veel uit, maar als je 2 a 3 kilo kazen hebt en je wil niet de hele tijd duwen dus dan wat zout er over.

Je er ook voor kiezen om iets zwaars er op leggen bv met pekel gevulde kaas vorm, dan blijft je kaas onder en hoef je het niet eens meer om te draaien ;) (dit lost helaas de zoutloze barrière niet op :(

Of zoals Jorieke, een kaas doek er over (ik heb geen ervaring daar mee)

De keuze is reuze :D



Pro's hebben een pekel bad waarin het pekel constant in beweging word gehouden.

Gebruikersavatar
Mellie
Berichten: 1993
Lid geworden op: Di 21 Jun 2016, 08:52
Moestuin Seizoen: Bekijk update (10)
Woonplaats / locatie: N Holland
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Mellie » Za 09 Mar 2019, 12:38

Afbeelding

Dit is de Goudse. Die is gelukkig niet gebarsten. Die ga ik volgende week waxen denk ik. Bijna helemaal droog.

Nasuada
Berichten: 1965
Lid geworden op: Za 22 Mar 2014, 19:17
Moestuin Seizoen: Bekijk update (9)
Woonplaats / locatie: Overijssel
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Nasuada » Za 09 Mar 2019, 13:52

:thumbup:
Ziet er mooi uit.
Ik ben nu bezig met mijn nieuw 1 kg vorm.
Wel tijdrovend klusje. Stremmen zou volgens boekje 30 min duren maar nu 1,5 uur nog niet zoveel te zien.

Gebruikersavatar
Charly
Berichten: 2000
Lid geworden op: Ma 27 Jun 2016, 09:18
Moestuin Seizoen: Bekijk update (8)
Woonplaats / locatie: VOORHOUT
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Charly » Za 09 Mar 2019, 14:23

Hmm. Hij is wel wat bol, Mel. Ik vraag me af wat ie aan de binnenkant aan het doen is. Nou ja. Je merkt het vanzelf wel of ie in zijn jasje wil blijven na het waxen. Succes!
wees bevriend met kleine dingen

Nasuada
Berichten: 1965
Lid geworden op: Za 22 Mar 2014, 19:17
Moestuin Seizoen: Bekijk update (9)
Woonplaats / locatie: Overijssel
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Nasuada » Za 09 Mar 2019, 18:08

Vormpje van een kilo gemaakt met 9 liter melk wat te veel was dus nu een en 1 kg en restanr in 500 gr vorm.
Pan was te klein dus 2x 4,5 liter verdeeld.
Heb een recept van paar jaar geleden gebruikt.AfbeeldingAfbeelding

Nasuada
Berichten: 1965
Lid geworden op: Za 22 Mar 2014, 19:17
Moestuin Seizoen: Bekijk update (9)
Woonplaats / locatie: Overijssel
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Nasuada » Za 09 Mar 2019, 18:13

Oohja en gisteren had ik zuursel gemaakt vanmorgen een deel gebruikt en de rest in porties van 45 ml ingevroren.Afbeelding

Gebruikersavatar
Mellie
Berichten: 1993
Lid geworden op: Di 21 Jun 2016, 08:52
Moestuin Seizoen: Bekijk update (10)
Woonplaats / locatie: N Holland
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Mellie » Za 09 Mar 2019, 19:45

@ Charly kwam door het gewicht wat ik niet goed had verdeeld. Zo is hij sinds het moment dat hij onder de pers vandaan komt al.


Terug naar “Inmaken en Bewaren”

STEUN HET FORUM:

bollogoSteun het forum - Ben je van plan een aankoop via bol.com te doen? Maak dan gebruik van deze link. Als jij via die link iets koopt, sponsort Bol.com een kleine bedrag om o.a. de hosting te betalen. Bijvoorbeeld bij de aankoop van moestuin boeken, tuingereedschap, moestuinbenodigdheden of andere niet tuin gerelateerde artikelen.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten