Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichten en vragen over drogen, inmaken, inkuilen, zuurkool/melkzuurgisting, enz.
Gebruikersavatar
Charly
Berichten: 2000
Lid geworden op: Ma 27 Jun 2016, 09:18
Moestuin Seizoen: Bekijk update (8)
Woonplaats / locatie: VOORHOUT
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Charly » Za 09 Mar 2019, 21:26

Ahzo! Dan is t goed. De kleur is erg mooi.

En Nas. :thumbup: Ook lekker bezig. Gezellig zo al dat kazen ‘samen’ ;)
wees bevriend met kleine dingen

Nasuada
Berichten: 1965
Lid geworden op: Za 22 Mar 2014, 19:17
Moestuin Seizoen: Bekijk update (9)
Woonplaats / locatie: Overijssel
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Nasuada » Zo 10 Mar 2019, 10:58

Freubelen geen woorden maar daden :D
AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

Gebruikersavatar
Mellie
Berichten: 1993
Lid geworden op: Di 21 Jun 2016, 08:52
Moestuin Seizoen: Bekijk update (10)
Woonplaats / locatie: N Holland
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Mellie » Zo 10 Mar 2019, 16:20

Mooi Nas! Ook met dat vachtje erbij. Erg rustiek en vast heerlijk warm!

Gebruikersavatar
Anna3
Berichten: 1063
Lid geworden op: Do 19 Mar 2015, 11:52
Moestuin Seizoen: Bekijk update (18)
Woonplaats / locatie: Regio Utrecht
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Anna3 » Di 12 Mar 2019, 15:02

Mijn kaasjes liggen alweer even te drogen.

De grote droogt vrij langzaam. Als je goed kijkt zie je rechts nog een lekspoortje.
Afbeelding

Bij het draaien in de pekel kwamen jammer genoeg deze scheuren in de kaas.
Afbeelding

Wellicht ging het drogen voor deze 'kleine' toch een beetje te snel... :roll: Nog geen tijd/zin gehad om met wax te kliederen.
Afbeelding

Gebruikersavatar
Mellie
Berichten: 1993
Lid geworden op: Di 21 Jun 2016, 08:52
Moestuin Seizoen: Bekijk update (10)
Woonplaats / locatie: N Holland
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Mellie » Do 14 Mar 2019, 06:58

@charly ik denk dat je de bolling in de kas toch goed had gezien. Hij staat nu volgens mij boller dan hij was en laat een piepklein barstje in. Van mijn parmezaan heb ik geleerd dat kleine barstjes groot worden... dus houd mijn hart vast.

Dat betekent dus dat ik ergens iets niet goed heb gedaan, naar qua aantekeningen was het de beste kaaspoging ooit. Hij lag alleen naast de parmezaan te drogen. Dat is het enige qua besmetting of niet goed wat ik kan bedenken. Jullie suggesties?

Gebruikersavatar
appelvrouw
Berichten: 15643
Lid geworden op: Di 24 Mei 2011, 14:44
Moestuin Seizoen: Bekijk update (239)
Woonplaats / locatie: NO Frankrijk
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor appelvrouw » Vr 15 Mar 2019, 00:08

Heeft er iemand hier al het nieuwe boek kaas uit eigen keuken van de Vlielandse kaasbunker gekocht of gelezen?
Ons voorhuisje ( 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

Waar de mol is is er hoop!

friemeltje
Berichten: 13
Lid geworden op: Do 24 Jan 2019, 18:11
Woonplaats / locatie: Nederland
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor friemeltje » Vr 15 Mar 2019, 23:34

Mellie schreef:@charly ik denk dat je de bolling in de kas toch goed had gezien. Hij staat nu volgens mij boller dan hij was en laat een piepklein barstje in. Van mijn parmezaan heb ik geleerd dat kleine barstjes groot worden... dus houd mijn hart vast.

Dat betekent dus dat ik ergens iets niet goed heb gedaan, naar qua aantekeningen was het de beste kaaspoging ooit. Hij lag alleen naast de parmezaan te drogen. Dat is het enige qua besmetting of niet goed wat ik kan bedenken. Jullie suggesties?



Als die erg bol gaat staan heb je mogelijk de bacterie "laat los" opgelopen, dan krijg je gas vorming in de kaas en "ontploft" het.
Je zou het kunnen ruiken en eventueel proeven.
Hou hem apart en laat hem rijpen, mogelijk word het gewoon kaas :P

Gebruikersavatar
Mellie
Berichten: 1993
Lid geworden op: Di 21 Jun 2016, 08:52
Moestuin Seizoen: Bekijk update (10)
Woonplaats / locatie: N Holland
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Mellie » Za 16 Mar 2019, 11:03

@Friemeltje Hij ruikt gewoon naar kaas en smaakt nog veel te jong. Met potentie zeg maar, maar nog heel flauw.

Wel een gevalletje plof vrees ik. Want kleine scheurtjes worden groot....

Afbeelding

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 20633
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (243)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Jorieke123 » Za 16 Mar 2019, 11:41

Bij het ontstaan van een klein scheurtje kan je het beste meteen gaan waxen. Meestal gaat het dan niet verder, en dan komen er ook geen schimmels in de scheur enzo.

Gebruikersavatar
Mellie
Berichten: 1993
Lid geworden op: Di 21 Jun 2016, 08:52
Moestuin Seizoen: Bekijk update (10)
Woonplaats / locatie: N Holland
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Mellie » Zo 17 Mar 2019, 15:28

Ow goeie. Ga ik nu doen dan. Merci maar qeer!


Terug naar “Inmaken en Bewaren”

STEUN HET FORUM:

bollogoSteun het forum - Ben je van plan een aankoop via bol.com te doen? Maak dan gebruik van deze link. Als jij via die link iets koopt, sponsort Bol.com een kleine bedrag om o.a. de hosting te betalen. Bijvoorbeeld bij de aankoop van moestuin boeken, tuingereedschap, moestuinbenodigdheden of andere niet tuin gerelateerde artikelen.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten