Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichten en vragen over drogen, inmaken, inkuilen, zuurkool/melkzuurgisting, enz.
Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 20208
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (239)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Jorieke123 » Vr 22 Mei 2015, 22:06

Ik heb een tijd terug heel wat foto's gemaakt tijdens het maken van een kaas. Ik plaats ze alvast, ik vul de teksten nog aan.

Ik beschrijf hoe IK mijn kaas maak, ik ben begonnen met het boekje 'kaas je kaasje'. Nogal oudbollig, maar voor de standaard kaas wel een handig naslagwerk(je). Daarna ben ik meer boekjes en websites gaan lezen, en kwam ik er achter dat er vele vele verschillen zitten in hoe al die mensen hun kaas maken. Kleine verschillen, maar toch. Net als met moestuinieren eigenlijk.
De manier die ik hier beschrijf, is dus zeker niet DE manier. Maar ik maak er zeer smakelijke kaasjes mee, ik heb er al zo'n 22 gemaakt (ik nummer de kaasjes, en schrijf in een boekje wat ik die dag gedaan heb met de melk. Of er zaken anders waren, hoeveel gram kruiden in gebruikte, etc. etc.)
Ik heb er trouwens wel meer gemaakt hoor, dan 22. Maar er gaat (ging) ook wel eens wat mis, waardoor het ding niet eens een nummer kreeg ;) En ik tel de blauwschimmel, witschimmel, en meikaasjes niet mee.

Ik begon met 4 liter volle rauwe melk. Direct van de boer (hier aan de overkant :) )
De laatste tijd pasteuriseer ik de melk eerst, omdat ik wat gedoe had met ongewenste gaatjes in de kazen. Je kunt voor dat doel ook salpeter toevoegen, maar ik voeg het liefst zo min mogelijk toe aan mijn kaas.
De melk verwarm je tot dik 30 graden (dan kan het nog iets afkoelen tijdens het zuren) en je voegt er 1% zuursel aan toe. Dat zuursel heb ik ingevroren in ijsblokjeszakken, zodat ik makkelijk kan doseren.
Dat zuursel laat je even een half uurtje intrekken, en check dan even of de temp. van je melk nog wel goed is. Voor stremmen moet de melk 29 à 30 graden, zijn. Daarna voeg ik 4 druppels stremsel, per liter melk toe. Dus 16 druppels in dit geval. En dat moet dan even een uurtje staan. Dek de pan af met een handdoek, als het wat koud is in de kamer.
Afbeelding

In recepten hebben ze het vaak over een half uurtje stremmen, maar dat is bij mij nog nooit zo snel gebeurt. En dat geeft ook niet, ik heb de tijd ;)

Je kunt even testen of de stremming goed is, door er met bijv. de thermometer in te prikken, en hem schuin uit de pan te halen. Zodat er een breuk ontstaat. Is die breuk mooi scherp, zonder vlokjes en hobbels en bobbels, dan kan je gaan snijden. Is de breuk nog niet 'glad', dan wacht je nog even.
Ik gebruik een kaassnijdding (oh, wrongelsnijder noemen ze dat...) van plastic, gekocht bij Brouwmarkt. Of Levenvanhetland.nl
Je kunt uiteraard ook een mooi lang mes (liefst zonder kartels) gebruiken. Zeker als je maar een paar liter per keer verwerkt.
Afbeelding

Dat mes of die wrongelsnijder beweeg je langzaam heen en weer door de pan met dikke melk. Van links naar rechts, van boven naar beneden, en meer van dat ;) Tot je een boel kleine vlokjes hebt. Zo groot als een erwt, staat er in 'kaas je kaasje'.
De wei (het waterige vocht dat geen kaas wordt) hoort wat helderder te zijn. En dat verschilt ook wel eens. De ene keer wel, de andere keer niet. Natuurproduct... :D
AfbeeldingAfbeelding

Na het snijden laat je de pan even staan, zodat de wrongel (stukjes kaas-in-wording) naar beneden zakt.
Na een minuut of 10, schep je een gedeelte van de wei af. Ik schep tot je met de zeef bij/op de wrongel komt. Er zijn mensen die een bepaalde hoeveelheid afscheppen, of zoveel % van het geheel ofzo. Nou ja... als je maar wat weg schept.
Die (1e) wei gebruik ik die avond om er pannenkoeken van te bakken. Met spek... Wat een straf :D Maar je kunt er meer mee. De wei die je daarna schept, is verdund met water, dus bewaar wat van de 1e schep als je er wat mee wilt.
Afbeelding

Na dat afscheppen van wei, ga je water toevoegen. Warm (niet AL te heet in het begin) water, totdat de temperatuur van de wrongel 33 graden is. Dus veel roeren (langzaam, met een grote lepel of met de stompe kant van de wrongelsnijder.), weer wat toevoegen, meten, weer toevoegen, meer roeren, etc. Als de 33 graden is bereikt, roer je nog 10 minuten door.
AfbeeldingAfbeelding

Daarna schep je weer een flinke hoeveelheid van de wei af, en ga je daarna met warm water gieten en roeren tot je op 36 graden komt. Niet warmer, dan krimpen de vlokjes teveel en maak je een hardere kaas. En dan roer je nog 10 minuten door. Er zijn mensen die zweren bij nog langer roeren. 20 of zelfs 30 minuten. Ik doe dus 10.

Laat dat geheel dan een half uur staan, liefst met het deksel op de pan of pot.
Na een half uur ga je met schone handen in de pan. Pak een handje met wrongel, en knijp het voorzichtig tot een klompje. Het moet een klompje blijven als je je hand open doet, maar ook weer makkelijk uit elkaar vallen als je er met je duim overheen veegt.

Schep dan weer een lading wei weg, en voeg daarna eventueel wat kruiden toe (kom ik later op terug)
Pak een kaasvorm, en zet die in de pan. Op de wrongel, of maak een kuiltje zodat hij er een beetje tussen/naast staat. En schep met je handen al de wrongelvlokjes in de vorm. Er mag ook flink wat wei mee worden geschept. Maar voor het laatste beetje kan je alles beter even mooi afgieten door een zeef. Want de wei maakt het er niet makkelijk op om de wrongel goed aan te drukken.
Druk die wrongel dus echt goed stevig aan, en probeer zoveel mogelijk in de vorm te krijgen. Gebruik het dekseltje of je handen om aan te drukken.
Er mag echt wel een beetje een bultje wrongel bovenuit de vorm steken, je moet nog veel gaan persen dus dat komt helemaal goed.
Afbeelding

Volgens het boekje moet je daarna de kaas omdraaien en kaasdoek aanbrengen voordat je de kaasvorm op zijn kop zet. Maar ik zet de vorm eerst op zijn kop, omdat de kaas nog zo zacht is dat het lastig is om de kaas om te draaien en er een doek omheen te vouwen.
Zet het kaasje (met vorm en al) 10 minuten op zijn kop.
Afbeelding

Daarna pak je een mooi stukje kaasdoek (zo fijn mogelijk qua gaatjes) en haal je het kaasje voorzichtig uit de vorm. Ik kan het niet goed verwoorden, dat moet je eigenlijk zien... Je houdt de vorm op de kop, met je ene hand onder het dekseltje. Met de andere hand trek je dan voorzichtig de vorm omhoog, waardoor het kaasje op het dekseltje balanceert. Je zet de kaasvorm rechtop op het aanrecht, en pakt met die (nu) vrije hand het doek. Zorg dat je hand onder het midden van het doek ligt, en pak dan met die doek-hand, het kaasje van je andere hand. Leg het dekseltje weg, vouw de punten van het doek bij elkaar, en laat de 'zak met kaas' in de vorm zakken.
Vouw 1 en/of 2 van de hoeken mooi over het kaasje, en druk het dekseltje er weer op. Dan mag je een mooi gewicht kiezen, en dat op de vorm zetten. De vorm mag nu gewoon rechtop staan trouwens. De 1e keer persen doe ik met iets dat 2 maal zo zwaar is als het kaasje zelf. Van 4 liter maak ik over het algemeen dik 600 gram kaas. De 1e pers heb ik deze keer met 1 kilo gedaan. Maar dat mag ook nog wel wat zwaarder. Ik heb een Amerikaans boek waarin ze veel zwaarder persen, dus daarin zijn ook veel verschillen.

Die kilo staat er dan een half uur op.
Afbeelding

Daarna pak je het kaasje uit, draai je hem om, en doe je hem weer met het kaasdoek in de vorm. Na al het keren krijg je een mooie ronde vorm kaas.
De 2e keer persen, doe je met echt wel een zwaar gewicht. Ik nam 2 kilo, maar dat mag echt wel meer zijn. 3, of 4. Dan sluit de kaas zich beter.
Omdat dat blok van 2 kilo niet in het dekseltje van mijn kaasvorm paste, heb ik de vorm omgedraaid, en het gewicht op een schoteltje gezet voor de verdeling. Pas op dat het geen wankele stapel wordt, en zorg dat de boel niet langzaam gaat verzakken zodat het scheef komt te staan. Af en toe even kijken dus!
Afbeelding

Dat persen met een zwaar gewicht, doe je zo'n 3,5 uur. Ik draai het kaasje dan tussendoor nog wel een keertje om. Zo krijg je echt een mooi kaasje zonder teveel randjes en hobbels (van kaasdoek bijv.).
Na die 3,5 uur pak je het kaasje uit het doek, en doe je het omgekeerd terug in de vorm. Zonder doek dus. Je zet het dekseltje er losjes op, en je laat het een nacht staan. Niet te koud, niet te warm, gewoon ergens in een hoekje op je aanrecht.
Het is handig om van te voren even terug te rekenen met alle stappen, zodat je weet hoelaat je ongeveer moet beginnen om aan het einde van de avond klaar te zijn met persen. Zodat je zo uitkomt dat je de volgende dag kunt gaan pekelen. Ik som straks alle stappen nog even op.
Afbeelding

De volgende dag moet het kaasje in een pekelbad. Per 100 gram kaas, gaat hij een uur in het bad. Dit kaasje ging er dus 6 uur in.
Met een pekelweger kan je meten of je pekel goed is. Daar zijn vast ook andere manieren voor.
Pekel kan je lang bewaren, als je het koel weg zet. En het af en toe even zeeft, als je er bijv. een kruidenkaas in hebt gehad. Want de kruiden die achterblijven gaan er liggen schimmelen.
Af en toe voeg je weer wat zout toe, verder hoeft er niets mee te gebeuren.
Afbeelding
Afbeelding

Na die 6 uur, spoel je het kaasje af met koud water, en leg je hem op een rooster of matje of iets anders waar vocht en lucht doorheen kunnen.
Leg hem dan ook al wat koeler, op een plek waar wel steeds wat frisse lucht 'waait'. (gewoon een raam op een klein kiertje. Niet op de tocht ofzo...)
Het kaasje moet nu elke dag worden gekeerd. 2x per dag mag ook, vooral de 1e dagen. Na een dag of wat, is ie droog genoeg om er coating (vloeibaar spulletje, te koop bij Brouwmarkt, levenvanhetland, enz.) op te doen. Ik gebruik dat alleen niet, ik gebruik wax. En wax kan er pas op als het kaasje ECHT goed droog is. Bij coating kan er namelijk altijd nog wat vocht door de korst, bij wax niet.
Ik laat het kaasje dus 2 weken, soms langer (bij grotere kazen), liggen.
Afbeelding

Wil je kruidenkaas maken, dan neem je 1% kruiden (6 gram in geval van het kaasje van hierboven) en dat kook je even in heel weinig water. Of je giet er kokend water overheen. Grotere zaden zoals fenegriek en peperkorrels, week je het beste ook een hele tijd. Nadat je ze even kookte. Week ze meerdere uren, of de hele nacht.
Van hele lichte kruiden, zoals brandnetel(melange), enz. moet je even een keer testen of 1% niet teveel is. En van de zwaardere kruiden kan 1% soms wat te weinig zijn. Noteer altijd wat je doet, dan kan je dat maanden later weer terug zoeken en aanpassen bij een nieuw kaasje.
De kruiden (met het kookvocht) voeg je toe zodra je de laatste wei hebt weggeschept. Net voordat je de kaasvlokken in de vorm doet. Roer de kruiden er goed doorheen, met je handen of een lepel. Kies je voor een naturel boven en onderkant, dan houd je wat naturel wrongel apart voor de bovenkant (bewaar die even in wat wei), en doe je al wat in de vorm. En dan voeg je de kruiden pas toe aan de pan.

Zoals je ziet zijn er bij de fenegriekkaas, rechts, een aantal zaden uit de kaas gevallen, waardoor je gaten krijgt aan de buitenkant. De laatste tijd (de foto's zijn al wat ouder) maak ik dat soort kruidenkazen met zo'n laagje naturel-wrongel onder en bovenin de vorm. En dat werkt super.

Wat foto's van het waxen van een ander kaasje:
Je doopt steeds een helft in de hete wax, en zet hem dan weer even op een bakpapiertje. Het koelt snel af, dus dan doop je de andere kant. Kruidenkazen doop je 3 of 4 keer (dus 3 lagen, over de hele kaas), zodat er echt geen kruiden door de korst steken. Normale kazen kunnen met 2 lagen af.
AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

Wat verschillende foto's van kaasjes:
AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

Dus, nog even snel:

Melk (al dan niet gepasteuriseerd) samen met 1% zuursel (of 2% karnemelk) langzaam opwarmen tot 30 graden.
Stremsel, 4 druppels per liter, toevoegen, even goed doorroeren, en afgedekt ongeveer een uur laten stremmen.
Dan snijden, zoals hier boven uitgelegd. En de wrongel even (10 min.) laten bezinken.
Dan schep je wat wei weg, en ga je het aanvullen met warm water. Tot 33 graden. Goed (langzaam) roeren terwijl je dat doet, zo'n 10 minuten in totaal.
Dan weer wei wegscheppen, en weer aanvullen met warm water tot 36 graden. En weer 10 minuten roeren.
Dan laten rijpen, afgedekt. Zo'n 30 minuten.

Schep weer veel wei af, voeg eventueel kruiden toe, en stop de vlokken in de kaasvorm. Goed volstoppen!
Draai het kaasje heel voorzichtig om, en doe er kaasdoek omheen. En weer op de kop in de vorm. Laat die vorm met kaas nu even op de kop staan. 10 min.
Daarna weer uitpakken, omdraaien, en weer in de vorm doen. Pers nu 30 minuten met een gewicht.
Daarna weer uitpakken, omdraaien, en weer in de vorm doen. Pers nu 3,5 uur met een zwaarder gewicht. Draai eventueel ergens halverwege nog een keer om.
Daarna uitpakken, omdraaien, en weer in de vorm doen. Maar nu zonder doek. Deksel (van de kaasvorm) er op, en een nacht laten staan.
Volgende dag in pekel, zo'n 1 uur per 100 gram kaas.
Daarna even snel afspoelen met koud water, en mooi laten drogen op een rekje of rooster of wat-dan-ook. Elke dag (2x) draaien.
Een paar dagen later kan je coaten, of een week of 2 later waxen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hier nog wat info over kaaswax, door dit boekje ben ik het gaan gebruiken.

AfbeeldingAfbeelding

Kaaswax in de laatste stappen van het recept voor Gouda kaas:

Afbeelding

Mijn kazen liggen bij lange na niet op die 50 graden Fahrenheit (= 10 graden Celsius). Ik bewaar ze gewoon boven in de slaapkamer. Daar is het nu zo'n 12 tot 15 graden denk ik. Maar in de warmere maanden is het er ook veel warmer. Met de hitte van afgelopen zomer heb ik ze in de kelder gelegd, maar die kelder is verder veel te vochtig en dus schimmelig voor kaas en vlees enzo.
Ik bewaar mijn kaas dus NIET in een zogenoemde 'kaasgrot' (oude koelkast waar luchtvochtigheid en temperatuur worden geregeld voor kaas) waar ze het op het kaasforum zo vaak over hebben.

Het schoonmaken van de wax:

Dit gebruik ik voor de wax.
AfbeeldingAfbeelding

Ik smelt de gebruikte (en dus vieze-, al spoel ik de meeste stukjes kruiden en kaas er zoveel mogelijk af als ik ze van de kaas pel omdat ze daarna wel even in mijn kelderkast liggen tot ik er genoeg heb en dat werd minder fris :sick: ;) ) stukken wax in een au bain marie pannetje van Ikea, zie rechts. Als alles goed gesmolten is vis ik er zoveel mogelijk van die labeltjes uit waarop ik het nummer had staan.

Daarna giet ik het door dat zeefje (in het midden van de foto) wat al een keer was gesmolten door hete olie o.i.d. en dus redelijk onbruikbaar werd voor andere zaken. Daarin ligt nog een stukje afgedankt kaasdoek. Door de hitte van de gesmolten wax smelt dat aangekoekte laagje wat er nu in zit en begint de wax er doorheen te lopen. Dat probeer ik netjes in die siliconen muffinvorm te doen, al is dat best een kunst. Je kunt er ook een groot blok van maken in een andere bak of kom, of je giet het meteen weer in die kom waarin je normaal doopt. (ik doe dat niet omdat ik teveel wax in omloop heb en die doop-kom dan te vol zou worden)

En als mijn doop-kom (van de Action, dit is de grote ik heb ook nog een kleintje voor de kleine kaasjes) dan eens leger raakt dan druk ik een paar van die klonten wax uit de muffinvormen en smelt die mee om weer te kunnen dopen. :thumbup:

Dit is voor het langzame smelten dus... je ziet geen labeltjes maar die zitten er wel op nog:
Afbeelding

Gebruikersavatar
Jane Doe
Berichten: 2633
Lid geworden op: Za 22 Feb 2014, 17:05
Moestuin Seizoen: Bekijk update (137)
Woonplaats / locatie: מְדִינַת יִשְׂרָאֵל (Deutschland)
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Jane Doe » Za 23 Mei 2015, 06:10

Leuk om te zien, hoe je stapsgewijs kaas maakt.
Draai je ze ook dagelijks, na het insmeren met pekel?
Heirloom Gärtnerei
Whatsapp moestuin group, pb nr voor toevoegen
What's growing on?

Gebruikersavatar
jasmin
Berichten: 6361
Lid geworden op: Wo 16 Feb 2011, 12:06
Moestuin Seizoen: Bekijk update (11)
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor jasmin » Za 23 Mei 2015, 08:26

Mooi, Jorieke. Ben erg nieuwsgierig naar de tekst.

Hoeveel melk levert nou hoeveel kaas op? Tien liter voor 1 kilo? Zoiets hangt in mijn hoofd.

Ik stond laatst bij de Brouwmarkt met van die kaasvormen in mijn handen, maar ik moest ze van mezelf weer terug leggen. Veel te duur voor een impulsaankoop, want ik heb nog totaal geen verstand van kaas. Maar ... het kriebelt wel. :P

Jeroen161
Berichten: 21
Lid geworden op: Ma 16 Mar 2015, 12:20
Woonplaats / locatie: Utrecht
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Jeroen161 » Za 23 Mei 2015, 22:20

Heel interessant om te lezen hoe het precies in zijn werk gaat!

Klopt Jasmin, 10 liter melk voor 1kg kaas. Dit is dus best arbeidsintensief voor een kaasje van ongeveer 400gram.. Wel heeeeel leuk natuurlijk! :)

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 20208
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (239)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Jorieke123 » Zo 24 Mei 2015, 08:44

Ik heb al het 1 en ander aangevuld. Het is een langer verhaal dan ik dacht ;) Maar ik zal ook even de korte stappen opsommen, zonder alle andere uitleg er bij.

Van 10 liter melk maak ik zo'n 1,5 kilo kaas (vóórdat het gaat drogen/rijpen)... Ik lees inderdaad vaak dat je van 1 liter melk 100 gram kaas maakt. Maar dat ligt ook aan de melk. Ik gebruik volle verse melk, en geen supermarkt melk waar bijvoorbeeld al een boel uit is gehaald.
In dit geval maakte ik ook een grote kaas, ik denk dat ik toen 12 of 13 liter melk had. Maar dat weet ik niet meer zeker. Op de laatste foto's zie je de grote kaas met fenegriek, en de kleine naturel kaas (van 600 gram) die ik beschrijf in de tekst.

Jane, ik gebruik een natte pekel, bij deze Goudse kazen. Daar dobberen ze even in, en dan spoel ik ze af met koud water en dan liggen ze nog een week of 2 te drogen en keer ik ze elke dag. En daarna gaat de wax er overheen. Maar dat ga ik allemaal nog uitleggen :D

Gebruikersavatar
Frans D
Berichten: 603
Lid geworden op: Ma 27 Apr 2015, 10:29
Woonplaats / locatie: Rijnmond
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Frans D » Zo 24 Mei 2015, 09:04

Leuk en tevens interessant dat je dit soort dingen met ons deelt. ;)
Ik heb me gelijk geabonneerd, ben benieuwd naar het vervolg.

Een bekende van mij werkt bij een kaas groothandel en daar hebben ze veel natuurkaasjes.
Een tijd geleden een lekker stuk van een oude kaas (mijn favo) gehad en zulke lekkere kaas had ik nog nooit gegeten.
Zo'n fabriekskaas komt totaal niet in de buurt qua smaak.

AshaiRey
Berichten: 514
Lid geworden op: Ma 30 Jun 2014, 14:06
Moestuin Seizoen: Bekijk update (2)
Woonplaats / locatie: Brabant
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor AshaiRey » Wo 10 Jun 2015, 19:47

Mooi en duidelijk verslag. Top! :thumbup:
Ik heb ook al wat kaasjes gemaakt met wisselend resultaat. Helaas ben ik niet zelf op het idee gekomen om alles wat ik doe te noteren. Ben ook meer van het experimenteren. hihihihi :lol:
Krijg gelijk weer zin om er weer een te maken. :think:
Groetjes,
Bram

Gebruikersavatar
Old Rose
Berichten: 222
Lid geworden op: Do 23 Jan 2014, 09:46
Moestuin Seizoen: Bekijk update (27)
Woonplaats / locatie: Klein Netterden in Duitsland
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Old Rose » Wo 14 Okt 2015, 10:38

dank je wel voor deze beschrijving, heb het uitgeprint en bestudeert.
Nu zondag nog wat praktijk ervaring opdoen, en het kaas maken kan gaan beginnen.
Heb er zin in :)
~ Waarom zou je kinderen wonderen gaan uitleggen terwijl je ze ook een tuin kunt laten aanleggen. ~

prettig gestoord
Berichten: 1089
Lid geworden op: Za 12 Mei 2012, 14:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (32)
Woonplaats / locatie: Haaksbergen
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor prettig gestoord » Do 15 Okt 2015, 05:55

Ik heb al een aantal keren mozzarella gemaakt nu, heb jouw brie op de mtfd geproefd die was echt wel lekker dus die maar eens komende maand proberen te maken.
Hopelijk als hier binnen wat meer van de verbouwing af is daarna ook de Goudse kaas. Het lijkt zoals jij het beschrijft goed te doen
Zeluf doen! Nooit uit de koppigheidsfase gekomen gelukkig!

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 20208
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (239)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Re: Hoe ik (Goudse) kaas maak

Berichtdoor Jorieke123 » Do 15 Okt 2015, 08:30

Gaat die mozzarella goed? Ik heb het pas 1 maal geprobeerd en het werd niets. Ja, hele stugge kauwgom ;) Ik had natuurlijk ook geen buffelmelk, maar dan nog moet het wel iets eetbaars worden ;)


Terug naar “Inmaken en Bewaren”

STEUN HET FORUM:

bollogoSteun het forum - Ben je van plan een aankoop via bol.com te doen? Maak dan gebruik van deze link. Als jij via die link iets koopt, sponsort Bol.com een kleine bedrag om o.a. de hosting te betalen. Bijvoorbeeld bij de aankoop van moestuin boeken, tuingereedschap, moestuinbenodigdheden of andere niet tuin gerelateerde artikelen.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten