Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Hoeveel voeding geef je aan je plant?


chrisappleseed

Aanbevolen berichten

Nu sowieso geen voeding geven a omdat het winter is...hoe veel voeding te geven, bijvoorbeeld koemest in het voorjaar, staat meestal wel op de verpakking. Een sering bijvoorbeeld, afhankelijk van de groote, één of twee flinke handen in maart-april.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Eigenlijk zeg je het zelf al : natuurlijk hebben verschillende planten verschillende behoefte's.

 

Helaas is daar geen vuistregel te geven, wat 'een plant/boom/struik' behoeft. Daarbij komt, dat er ook heel wat 'groen' is in een tuin, wat helemaal geen bemesting nodig heeft wellicht.

 

Oplossing : omdraaien dus: Je hebt een plant, een teelt, whatever en je vraagt je daarna af wat de behoefte van die plant is. Eigenlijk elke teelt heeft hier op het forum wel z'n eigen topic, je kunt daar eens bij zoeken ( zoekfunctie ), of als je het allemaal niet kunt vinden, stel je je vraag in een nieuw topic.

Het is ook nogal van belang, als je gaat mesten, dat je weet wat je huidige uitgangspunt is. Het bemesten van bv kolen is nogal verschillend als je bv niet op klei tuiniert, maar op dun zand in brabant. Dat geldt voor heel veel teelten: hoe is je grond, hoe werd er eerder gemest; is het een oude volkstuin waar je nu begint bv ? Veel volkstuinen zijn in Nederland zó ontzettend overbemest, dat je bijna over gifgrond kunt spreken.

 

Nogal wat factoren dus.

Snap je vraag wel, maar denk dat je het best je vraag kunt omkeren dus.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gangbaar bij een moestuin is wisselteelt.

Zelf heb ik de bemesting per vak of half vak geregeld. De planten zet je dan in het goede vak.

 

Los daarvan kan je bijmesten, bijv. bij courgettes en pompoenen of nateelt van prei/ kool.

Ik geef ze van niets naar compost tot een flinke paarden /koeienmest bemesting met bijmesting met bio-mestkorrels of gier.

 

 

En inderdaad een heel leuk gepuzzel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Ik doe het vaak op gevoel heb zoveel verschillende planten dat het ook zo lukt. Goed kijken naar de plant en elk jaar, probeer ik weer iets uit om van te leren. Vorig jaar weinig voeding gegeven ook minder vruchten van bepaalde planten, daar weet ik nu van hoeveel meer ik ze kan geven. Verder zien de planten er altijd goed uit. Voor sommige planten schrijf ik wel op wat ze echt graag willen kalk/zure grond etc..

Ik gebruik compost, lavameel, zelfgemaakte planten gier en aangeschafte plantaardige mest. Ook frisser om met je handen in te werken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...