How to varken

Alles over het houden van nutsdieren, zoals kippen, varkens en geiten.
Gebruikersavatar
Charly
Berichten: 2159
Lid geworden op: Ma 27 Jun 2016, 09:18
Moestuin Seizoen: Bekijk update (8)
Woonplaats / locatie: VOORHOUT
Contact:

How to varken

Berichtdoor Charly » Ma 19 Dec 2016, 22:56

Beste allemaal,
Jorieke heeft een prachtig varkenstopic opgezet. Ik ben eenzelfde tochtje aan het ondernemen, maar dan op kleinere schaal. Leek me aardig om daar af en toe wat over te posten. Om het varkenstopic niet te veel te vervuilen doe ik het even hier. Voel je vrij bij te dragen, becommentarieren of te complimenteren natuurlijk. Graag zelfs!

Nou. Komt ie!
In den beginne...
Aten we al jaren biovlees en -groenten waar dat kon. Mei 2015 kochten we een huisje met een mega tuin (3000+m2 tuin) in de bollenstreek. Ineens kwamen allemaal dingen binnen handbereik. Maar omdat we onze dromen niet wilden onteren door haastige spoed, zijn we het afgelopen jaar rustig begonnen met een paar groenten en eerste fruitspattingen. Komend jaar echter willen we echt aan de slag. En niet alleen met de biogroenten, maar ook met het vlees.

Voor iedereen die wil varken, een eerste tip: lees alles op veldvarkens.nl en het varkenstopic op het MTF.
Sorry voor de open deur, en het is ook veul om te lezen, maar het geeft goede beschrijvingen en inzichten, zonder opsmuk.

Ras:
Lang, heel lang, over gelezen. Voor smaak roemt de ene Duroc, de volgende raakt niet uitgeWolvarkent en op een stuk Berkshire schijnt ook niemand te spugen. Maar wij willen enkel onszelf en misschien een enkel familielid van vlees voorzien, dus we hebben een van de grote jongens niet echt nodig. We kunnen best met 'een onsje minder' toe. Bovendien zijn we beginnend varkeraars, dus een makkelijk ras, dat niet te veel troep maakt, zou ook erg welkom zijn. En dus kwamen we uit bij de Kune Kune. Wat kleiner, wat rustiger. En door hun korte neusje, niet al te wroeterig.

Samenstelling:
Okay. Kunes dus. En dan? Nou ja het eerste idee waarmee we speelden ging ervanuit dat we met 2 zeugen zouden beginnen, en dat het ene jaar de ene, en het andere jaar de andere zou biggen, en dat die biggen dan in de diepvries zouden komen. Maar na even doorrekenen kwam dat toch wel uit op erg veel vlees. Kunes hebben geen hele grote worpen (ik meen begrepen te hebben gemiddeld een toom van 6), maar 6 varkens verhapstukken met zijn tweeen... Dat valt nog niet mee. Bovendien wist Jorieke (we veldvarken ook verwoed) te melden dat zeugen om de 3 weken berig zijn. Nou hadden we dat al wel ergens gelezen, maar niet dat ze dan ook in een pesthumeur kunnen zijn!
Het advies was te gaan voor zeugje en borg. En tegen de tijd dat borg richting vriezer kan, het zeugje laten dekken. En dan de kinders 1 voor 1 naar behoefte ehh tsja, de borg achterna. Pas als het nodig is, dan weer een nestje, en zo verder. (Tot mams er wel klaar mee is natuurlijk. Dan met een van de zeugjes verder en mams tot rookworst.) Tsja. Klinkt allemaal akelig nu ik het zo opschrijf. Maar we zullen er toch aan moeten wennen.

Scrupules:
Mooi haakje he. Maar goed. Inderdaad. We zullen het heus moeilijk vinden, eigen dieren naar de slacht. (We hebben net nog je-wilt-niet-weten-hoeveel uitgegeven in Utrecht aan onze zwarte blaffer die Addison blijkt te hebben en daar recent een pancreatitis overheen kreeg) Maar we hopen dat we ons daar bij onze varkens overheen kunnen zetten. Uiteindelijk. Wel volgen we ook hier wijze raad op: we wilde de mama-Kune graag gedekt kopen, maar nu gaan we eerst kijken of we inderdaad zo dapper de borg naar de slacht kunnen brengen, voordat we straks met 8 varkens zitten en toch te soft blijken. Dan kan je immers beter 2 varkens hebben die de rest van hun luizenleven door het gras hopsen ;)
Maar goed. Dat is dus niet de verwachting of het doel. Dus hoewel we met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid wel een traantje (of meer) zullen laten in het begin, blijft het hoofdzaak dat onze varkens voor vlees zijn.
Een goed stuk, lekker vlees dat het prima heeft gehad in zijn / haar leven. Waarvan we weten wat ze gegeten hebben en juist ook wat er niet ingegaan is aan antibiotica etc. Dus dat.

Waar vind je de juiste?
Nou, bij toeval. We hadden het er met Jorieke al wel over gehad. Maar zij heeft geen Kune Kune biggen meer. In Zelhem gaan ze verder met eigen gekruiste knapperds. Tijdens de bewuste kaasmaakdag echter (zie topic bij "inmaken en bewaren") mocht ik mee de varkens voeren en passeerden we onder meer een geestige Kune kune zeug. Later in de bedacht ik me: heee, zou dat geen match kunnen zijn? Jorieke vond het een leuk idee. En dus worden we in maart trotse eigenaar van Dikkiedik. Hier zeer charmant met een pier in haar stopcontactje. Afbeelding

En hier met een prachtige toom biggen. Lekker buiten, zoals het hoort!
Afbeelding

We nemen er dan een veldvarkenborgje bij. Wel zo gezellig voor Dikkie. Maakt niet uit dat hij niet volledig Kunet, tegen de tijd dat ie groot genoeg wordt om echt amok te maken, wordt het sowieso tijd voor de kennismaking met de buurtslager.

't Kot:
Twee IBC-vaten staan inmiddels op ons terrein klaar om omgebouwd te worden tot varkensstalletjes. (Zie http://veldvarkens.nl/huisvesting.html)
Op Marktplaats kunnen scoren voor 25 euro per stuk. De ene ruikt naar zonnenbloem-olie, en de andere had e of a mango-kokos vulling. Dus een wat luxer parfum. :) In ieder geval beide uit de voedingsmiddelenindustrie. Toch prettiger.
We gaan daar in januari mee bouwen. Wordt nog wat, want ook handigheid 'leren' we hier ter plekke.
We denken het initiele "gat" erin te slijpen met een slijptol in ieder geval. En vandaag heb ik op mijn werk een paar pallets gescoord, die peuteren we uit elkaar als "beschoeiing" van de zijkanten. Verder hebben we het nog niet uitgedacht. Volgt!

Omheining:
Oorspronkelijke idee was om met stroomdraad te gaan werken. Ons terrein is echter omzoomd met grachtjes / slootjes / geef het een naam, zoals gebruikelijk in de bollenstreek. Die zijn omtimmerd met beschoeiing. Als daar een varken of big in valt, komt ie er nooit meer uit. Dus na een horrorvisioen van onder de draad doorgekropen verzopen biggetjes, plus het feit dat Kune's dus lief en makkelijk moeten zijn... Gaan we het met gaas proberen. Idee nu is om paaltjes met schapengaas te zetten. De paaltjes hebben we nog liggen. We denken aan schapengaas en twijfelen tussen 60 of 80 cm hoog. En dan niet de lichtste, maar zeker ook niet de zwaarste variant. Zoiets als dit bijv:
http://www.giga-gaas.nl/schapengaas/80cm-hoog/schapengaas-rol-50m-80cm-zwaar
Afbeelding
We willen 3 velden maken van 8 bij 30 meter en de varkens dan steeds 1tje laten opschuiven zodra dat nodig is.

Dat is zo'n beetje hoever we nu zijn.

Ik ben ondertussen nog bezig met het zoeken van een slachter, en van een dekbeer tzt.
En na 1 januari moet ik me even opnieuw registreren voor het UBN-nummer met RE-status.
Dat stuk is ook al uitgezocht en gelukkig veel minder omslachtig dan gedacht. Zodra je je registreert heb je ook een nr. Geen weken wachttijd gelukkig.

Nou. Gelukkig ben ik niet lang van stof :silent:

(tot een volgende keer)
wees bevriend met kleine dingen

pippi
Berichten: 2289
Lid geworden op: Ma 23 Nov 2015, 23:50
Moestuin Seizoen: Bekijk update (20)
Woonplaats / locatie: Zuid-Holland
Contact:

Re: How to varken

Berichtdoor pippi » Ma 19 Dec 2016, 23:37

Charly wat gaaf! Wat goed dat jullie dit aandurven en nou ja, superstoer. :D

Ik zou wel lekker alsmaar misbruik, sorry gebruik ;) blijven maken van al die ervaring van Jorieke. En een van mijn heel belangrijke dingen zou ook die goeie slachter zijn. Je eigen varkens eten is een ding, maar dan wel op een fatsoenlijke en respectvolle manier gedood en geslacht.

Oh, als ik tijd en geld en grond had...

Dan zou ik stierkalfjes willen gaan opfokken. Paar lieve ouwe melkkoeien als pleegmama, en tegen de tijd dat ze volwassen worden en vervelend tegen elkaar gaan doen gaat de grootste bullebak naar de slacht.

Maar echt, super! Als nog veel meer mensen dit soort initiatieven ontplooien komt het wel goed met de wereld. :clap:

Gebruikersavatar
Old Rose
Berichten: 223
Lid geworden op: Do 23 Jan 2014, 09:46
Moestuin Seizoen: Bekijk update (27)
Woonplaats / locatie: Klein Netterden in Duitsland
Contact:

Re: How to varken

Berichtdoor Old Rose » Di 20 Dec 2016, 07:20

Heel gaaf om te lezen. Van mij mag je "lang van stof" zijn. :)
Je beschrijft goed hoe en wat en ik zie het geheel al voor me..
Kann me echter ook goed voorstellen dat het wegbrengen naar de slager nog zo een ding wordt.

Voor komend jaar heel veel sxxs..en ik volg je hierbij graag in je avontuur
Dikkiedik is een knappert ;)
~ Waarom zou je kinderen wonderen gaan uitleggen terwijl je ze ook een tuin kunt laten aanleggen. ~

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 20870
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (258)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Re: How to varken

Berichtdoor Jorieke123 » Di 20 Dec 2016, 09:02

Leuk verhaal :D
Een paar dingen: Voor Dikkie biggen gaat krijgen, heb je wel een wat groter hok nodig nog. Of in een stal, of iets wat je tijdelijk maakt van strobalen met een plaat hout er op, zoiets. Waar ze net wat meer haar kont kan keren dan in een IBC. Die IBC is verder helemaal goed, als je er in ieder geval 1 maakt met zo'n lekkere grote ingang.

Het gaas; je kunt beter deze soort nemen, die heeft kleinere mazen onderaan (als je em goed plaatst natuurlijk, anders zitten ze bovenaan :think: :D ) dus er pieren geen biggen doorheen. Dat kan bij dat andere gaas nog wel. http://www.giga-gaas.nl/schapengaas/100 ... -15d-licht Die soort is er niet in 80cm hoog. En ook niet in zware kwaliteit, maar als je em goed strak spant dan is het nog steeds zeer stevig en sterk voor varkens (van het kleinere formaat zoals Dikkie en een jong varken zoals de borg). Maar er blijven ook kippen achter, en andere dieren. Zit je meteen goed (en hoef je er geen kippengaas tegenaan te maken, zoals wij op een gegeven moment moesten :crazy: )

Gebruikersavatar
appelvrouw
Berichten: 15895
Lid geworden op: Di 24 Mei 2011, 14:44
Moestuin Seizoen: Bekijk update (247)
Woonplaats / locatie: NO Frankrijk
Contact:

Re: How to varken

Berichtdoor appelvrouw » Di 20 Dec 2016, 09:14

Top Charly, ik volg.
Ons oude voorhuisje ( 2 tot max 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

Waar de mol is is er hoop!

Gebruikersavatar
Charly
Berichten: 2159
Lid geworden op: Ma 27 Jun 2016, 09:18
Moestuin Seizoen: Bekijk update (8)
Woonplaats / locatie: VOORHOUT
Contact:

Re: How to varken

Berichtdoor Charly » Di 20 Dec 2016, 11:31

He wat een leuke reacties! Dat motiveert hoor jongens.

Pippi, ja we willen heel graag een prettige slager! Tegelijkertijd valt het nog niet mee om een slager te vinden die zelf nog slacht, vooral niet in deze regio, waar met name bollen geteeld worden en je niet heel veel vee-mensen om je heen hebt. We hebben nu een naam doorgekregen. Ik bel hem na de feestdagen even, dan heeft hij het waarschijnlijk minder druk en kan ik misschien prettiger met hem praten. Keep ya posted!

Old Rose & Appelvrouw, leuk dat jullie meelezen ook. (En wij vinden Dikkie ook de knapste natuurlijk! :D)

Jorieke, ja goeie. Vergat nog te schrijven dat we een stal hebben.
Zie de zojuist even opgetekende plattegrond van ons landschapje (Er is een Picasso aan mij verloren gegaan, zien jullie wel ;))
Afbeelding
Toen we het huis kochten liep het hek langs de stippellijn, tot aan de streepjeslijn, en dan recht naar beneden. De geitjes zaten toen nog in de stal (in de box) en hadden dus het hele veld. Wij hebben de stippellijn afgebroken en op de plekken van de streepjes lijnen nieuwe hekken aangebracht. (Tot initieel groot ongenoegen van de geitjes - mijn hemel!) Nu zitten die dames in hun nieuwe hokje - een tweede hands tuinhuisje - en staat de box leeg. We hadden het idee dat Dikkie daar wel in kon biggen. Het is een grote paardenbox met een betonnen vloer. Met een open deurtje naar het weitje ervoor. Moet alleen nog gaas langs het water en dan zou dat goed moeten zijn. Toch?
De IBC-tanks zijn dan voor op de varkensweitjes (1, 2, 3). Twee losse tanks, zodat mams en biggen ook los van elkaar in de wei kunnen. (Wat ik bij jou las, is moeders ze na een tijdje goed zat. Hahahaha)
Goeie tip van het gaas! (Ook om het niet ondersteboven vast te maken :lol: ) Dan kunnen we er ook de kippen tzt es in kukelen. Om de hoeveel meter een paal denk je?
wees bevriend met kleine dingen

Gebruikersavatar
Anna3
Berichten: 1119
Lid geworden op: Do 19 Mar 2015, 11:52
Moestuin Seizoen: Bekijk update (18)
Woonplaats / locatie: Regio Utrecht
Contact:

Re: How to varken

Berichtdoor Anna3 » Di 20 Dec 2016, 15:01

Leuk Charly! Weer een nieuw avontuur ;)

tuinLB
Berichten: 445
Lid geworden op: Ma 11 Jan 2016, 08:56
Woonplaats / locatie: NB
Contact:

Re: How to varken

Berichtdoor tuinLB » Wo 21 Dec 2016, 06:31

Leuk plan.

Ik heb wel nog 2 tips voor je : vergeet je ook niet aan te melden ij varkenspost of pov, via deze weg moet je de aangevoerde varkens melden.

Ik zou de schrikdraad toch maar achter de hand houden, hier lopen 2 kune kune zeugjes en dat ging in eerste instantie ook goed. Totdat ze erachter kwamen dat aan de andere kant van het hek ook eikels te vinden waren, opeens vonden ze overal mogelijkheden om het hek op te tillen. Dus ik heb toen ook maar een rijtje schrikdraad geplaatst.

Misschien meer een vraag voor Jorieke, hoe zit het eigenlijk met de slacht kwaliteit van een kune kune?

Gebruikersavatar
angela
Berichten: 5891
Lid geworden op: Za 17 Nov 2012, 18:00
Moestuin Seizoen: Bekijk update (67)
Woonplaats / locatie: Brabant
Contact:

Re: How to varken

Berichtdoor angela » Wo 21 Dec 2016, 18:55

Leuk om te lezen veel succes.

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 20870
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (258)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Re: How to varken

Berichtdoor Jorieke123 » Do 22 Dec 2016, 03:17

Het vlees van een Kunekune is mooi, kleine lapjes, maar mooi vlees. Wel snel vet, maar daar moet je voor het varken zelf ook voor oppassen. Dat ze geen hangbuik krijgen.
En ze groeien langzaam, met 1,5 tot 2 jaar heb je ze mooi op gewicht. Al die tijd hebben ze dan veel groenvoer gegeten, geen zwaar dikmaakvoer. Dus redelijk makkelijk en goedkoop als je wat land hebt. Of veel groenvoer in de buurt kunt verzamelen.


Terug naar “Nutsdieren”

STEUN HET FORUM:

bollogoSteun het forum - Ben je van plan een aankoop via bol.com te doen? Maak dan gebruik van deze link. Als jij via die link iets koopt, sponsort Bol.com een kleine bedrag om o.a. de hosting te betalen. Bijvoorbeeld bij de aankoop van moestuin boeken, tuingereedschap, moestuinbenodigdheden of andere niet tuin gerelateerde artikelen.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten