Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Innijpen , wegbreken , snoeien?


citroen

Aanbevolen berichten

Nijpen is een belangrijk deel van de zomersnoei van leifruit. Doel van zomersnoei is het remmen van groei en o.a. het laten ontwikkelen van vruchthout zo dicht mogelijk bij de tak. Er wordt geen snoeischaar gebruikt, want dan krijg je een snel genezende wond. Je wil juist de lager gelegen knoppen stimuleren tot het maken van vruchthout en dat doe je door langzaam genezende wonden te maken. Je nijpt dus de nog niet verhoutte top met de nagels. Vroeger werden de toppen van een twijg ook wel gebroken met het mes, dat is natuurlijk achteraf erg lelijk om te zien. Een twijg die dit jaar gegroeid is begint in juni/juli aan de basis te verhouten.

 

Wegbreken van waterloten doe je vroeg in het groeiseizoen, omdat je dan geen hergroei op deze plek krijgt. Naast elk oog, dus ook die waar het waterlot uitgegroeid is, zijn twee kleine nevenknopjes aangelegd. Als je het waterlot zou snoeien, krijg je op deze plaats weer nieuwe loten. Zo kun je wel aan de gang blijven, want naast deze loten zitten weer nevenknopjes. Waterloten zijn snelgroeiende loten met grote afstanden tussen de knoppen, ze komen vaak op de bovenzijde van takken voor. Vaak zijn ze een reactie op wintersnoei.

 

Bij vormbomen wil je graag dat de zijtakken op precies dezelfde hoogte zitten. Dit kun je bereiken door de middenknop voorzichtig weg te breken, zodat met een beetje mazzel de nevenknopjes, precies symmetrisch, uitlopen. Als je het stammetje alleen zou toppen lukt je dit niet; de ogen zijn spiraalvormig om de stam gerangschikt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nog wat toevoegen. Innijpen ( ik noem het zelf 'nijpen') , wegbreken en snoeien, zijn ook begrippen die soms beter bepaalde teelt passen. Stel dat je over tomaten telen praat; jonge dieven kun je uitbreken/ wegbreken of zelfs wegwrijven noemen, zijn de dieven een aantal cm lang, kun je ze innijpen, zijn het hele takken geworden, kun je ze weg snoeien.

Bij de druiven spreek je ook zo over het begeleiden van de groei. Dieven breek je uit, zijn ze groter, zul je moeten snoeien ( gereedschap gebruiken ) Maar nog best lang kun je ze heel makkelijk weg breken. Toppen doe je meestal dan weer met nijpen.

Jonge groei van bessen top ik met nijpen, maar kun je ook snoeien natuurlijk.

In de boomgaard kun je nijpen zolang de groei nog heel zacht is, hele loten kun je soms wel wegbreken, wel oppassen voor vorming van wonden.

 

Komt ook nog bij dat bij sommige planten / bomen snoeien soms ongewenst is. bv bij wortelopslag of groei van onder de ent op de stam. In vroeg stadium wrijf je dergelijke uitlopers best weg. snoeien geeft eerder hergroei en er ontstaan hele knotten op zo'n plek op die manier.

Met snoei houdt je altijd slapende knoppen in stand ( die gaan uitlopen ) wat je soms niet wil.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...