Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Is dit bladluis?


Aanbevolen berichten

Ik heb nog nooit last gehad van luis in mijn moestuinplanten. Nu zit er iets in wat er wel erg veel op lijkt. Is dit bladluis?

 

IMG9459-Large51541402087077.JPG

 

Het zit bijna alleen in de spinazie. De beestjes zijn best groot (voor bladluis) en hebben vleugeltjes. Kunnen het misschien ook baby-vliegjes zijn?

 

inzoomen86411402087378.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 years later...

Hier het probleem van hetzelfde zwarte beestje in de spinazie. Vroeg gezaaid. Kou erover. Droogte erover. Warmte erover. De spinazieplanten groeiden nauwelijks. Maakten gekroesd blad. Latere zaaisels: idem. Het blad kroest. Langs de stegels zwarte luis. Ik kan de geoogste spinazie zes keer wassen, maar telkens zit de emmer vol zwarte luis - of welk dier het ook is. De foto's die hierboven zijn geplaatst geven een goed beeld van het beestje.

Welk ongedierte is dit en waarom slaat het zo plots toe?

Ik heb de oneetbare spinazieplanten in een compostvat gedumpt, en daar kruipt het ongedierte nu massaal uit. Het loopt over de wanden en het deksel van het compostvat en het heeft bezit genomen van de zonnebloemen die er naast staan.

Kent iemand de naam van dit destructieve dier? En hoe bestrijdt je het?

Van alle meters spinazie die ik dit jaar gezaaid had, is circa 80% niet goed. Bij de buurman evenzeer. Iemand een idee waarom we er nu zo veel last van hebben?

Liefs Vinx en help!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dit jaar lijkt wel een bladluisseizoen te worden. Hier ook enorm veel bladluis, zelfs in planten waar normaal nooit bladluis in te vinden is. Elk lieveheersbeestje wat ik vind, verplaats ik linea recta naar de planten die vol luis zitten. En op de bonen plet ik de luis. Is wel vies, maar ja, wekelijks de planten goed besproeien met een mengsel van water en afwasmiddel is ook niet ideaal voor de tuin (helpt overigens wel!).

 

Ik hoop op een goed lieveheersbeestjessiezoen, zodat de bladluizen volgens jaar minder talrijk aanwezig zijn. De mieren bestrijden (die beschermen de bladluis, omdat die een zoetige substantie uitscheiden die de mieren eten) zul je ook moeten doen. De biologische middelen (bv kaneel strooien) werken bij mij helaas niet. Dus hiervoor zoek ik nog steeds een oplossing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Cola gebruiken De bio oplossingen(pyrethrum en co) zijn vaak ook gevaarlijk voor nuttige insecten als bijen en hommels die er ook aan dood gaan.

 

Stan, 5 jaar later werkt de cola nog steeds zo goed? Aardbeien hebben hier weer volop groene bladluis. Tuurlijk geen Coke, want dat is goudwater tegenwoordig, 6,62/6,57 deze week bij de AH Dat durven ze een aanbieding te noemen. Een aantal weken zag ik Poolse coke in de aanbieding, maar die is toch minder goed te drinken.

 

Oscar de larven van de lieveheersbeestjes eten inderdaad het meeste luizen. Maar vind ze maar eens.

 

Groene zeep/spiritus heb ik zelf geen goede ervaringen mee.

https://www.chillipepers.nl

Home of the Turbo.

De snelle zadenruil, sinds 2012, bedacht en georganiseerd door Sol.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maar even de juiste toepassing van het huis-tuin-keuken middeltje tegen luis geven dan. Ik lees hierboven een aantal keer iets van een zeepoplossing al dan niet met spiritus, of dat het niet zou werken. Nou, werken doet het echt prima hoor.

 

De juiste samenstelling :

 

1 liter water, 3 druppels Dreft ( neem je een goedkoper afwasmiddel, dan iets meer dus ) en een half theekopje spiritus. Op 2 liter water dus alles dubbel etc.

Alles goed onder spuiten, tot druppelen aan toe. Vooral ook de onder en achterkanten etc. Ik vind een handpomp daarvoor gebruiken het handigst, want dan kan je de straal lekker draaien en de spuitstang door bomen heen steken enz.

 

De truc is, met deze oplossing 1x behandelen; de luizen gaan dood. Maar daar ben je er niet mee. Luizen zijn extreem vruchtbaar en leggen op de 3e dag van hun bestaan al weer eitjes. De eitjes blijven in leven bij deze aanpak.

Dus na 3 of 4 dagen de behandeling herhalen. Je ziet dat er dan al weer luizen zijn. Daarna na 3 of 4 dagen weer herhalen.

Zo doorbreek je de ei-leg-cyclus en is na 3x behandelen alles dood.

 

Tot er weer een nieuwe luis aan komt vliegen natuurlijk. Maar de extreme aantasting ben je voor dan kwijt.

 

Op mijn eigen tuin bestrijd ik eigenlijk nooit luizen. De vogels en de vele jaag insecten eten alles op. Een heel enkele keer bestrijd ik ze op mijn rozen. Ik doe dat liever niet met cola, wel ooit es gedaan, maar de planten gaan er verschrikkelijk van plakken en blijven dat ook lang doen, dat werkt aantrekken van schimmels in de hand, niet zo handig bij appels peren en pruimen, maar ook niet op mijn rozen.

 

Luizen bestrijd ik vooral bij klanten; die vinden luizen vies of eng of wat weet ik waarom. Maar de klant is de baas.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...