Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Is iedere appel eetbaar?


Gwen

Aanbevolen berichten

Ik krijg net een idee, een ingeving, iets gaafs popt op in mijn hoofd!

 

In mijn straat staan een paar appelbomen. De vruchten zijn van verschillende rassen en ik heb geen idee of ze allemaal eetbaar zijn.

 

Kan ik zonder meer de appelen plukken/rapen en er compote en mouse van maken? Of zijn er soorten die giftig zijn oid?

 

Als het kan zou het gaaf zijn. Niemand doet er iets mee en die bomen zijn zeker zo oud als de straat vermoed ik (ruim 100 jaar, kan dat?).

 

Groetjes,

 

Gwen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sommige appels zijn sierappels. Weet niet of ze giftig zouden kunnen zijn...of gewoon niet lekker (wrang, bitter, melig, hard.....?) Of ze lekker zijn als je ze kookt?

Wat mij wel logisch lijkt, is dat als ze eetbaar zouden zijn geweest, mensen ze zouden hebben geteeld en gegeten.... Tot een jaar of 40 terug was er geen overvloed en als het eiwit of vitaminen of koolhydraten bevatte en te pruimen was geweest, dan was het zeker gegeten.....en doorverteld.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sierappels zijn toch vrij klein?

 

Aan de ene boom hangen behoorlijk grote appelen die groen-geel met een klein rood blosje zijn met geel vruchtvlees. De boom zelf is enorm groot (6-8 meter zeker) en heeft witte bloesems.

 

De ander is een boom van zo'n 3-4 meter geeft roze boesems en de appelen zijn middelmaat en mooi rood van kleur met roze-wittig vruchtvlees kan ik mij herinneren.

 

Deze bomen staan in de straat in een volks-/juppenstraat, die mensen zijn niet bezig met wat eetbaar is in hun buurt. Ik maak er compote of moes van en ga ze niet rauw eten.

 

De braam/zwarte framboos langs de waterkant wordt ook nooit geplukt dus die ga ik oogsten en invriezen tot ik er genoeg heb om jam van te maken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gewoon eetbaar hoor, waarschijnlijk oude soorten voor inmaak of om most te maken....als je deze herfst foto's zou kunnen maken kunnen we misschien determineren welke appels het zijn, foto van de appel, een doorsnede, van de bloesem en de bladeren, dan kom ik er meestal wel aan uit )

 

 

MVG

 

 

Danuta

MVG

 

Danuta

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hmmm...mijn kaarten leeg ik altijd meteen op mijn computer en wis alle foto's op de kaart )

 

Maar als je een foto kunt maken van Bloesem en blad en later van appel en doorsnede van appel en liefst ook van de zaden an sich...zou leuk zijn om weer eens op een appelzoektocht te gaan )

 

Ik heb hier ook nog een oude appel staan van minstens 125 jaar oud en wacht op de appels, ben mij al bijna zeker van welke dat het is maar ik ben nog neit geheel zeker. in 2011 hebben we hem helemaal ontdaan van dode takken en grote armen die echt te zwaar en te oud werden, vorig jaar vol bloesem helaas 1 koude nacht en geen of weinig appels waarvan er geen enkele uitrijpte en vroegtijdig afvielen...nu een heel weinig bloesem maar ik heb hoop op 'volwassen' appels dit jaar mits er niets geks meer gebeurt.

 

appelboom68391368428835.jpg

 

 

 

 

MVG

 

 

Danuta

MVG

 

Danuta

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik kan wel even een bloesem en blad invriezen, dan kan jij hem eind mei bekijken, Danuta .Het zijn denk ik oude rassen want de bomen zijn ook enorm dik in doorsnee en dus erg hoog. Verder staat er nog een prunus-achtige die enorm is, maar denk ik geen vrucht draagt. Of ze worden door de vogels opgevroten voor ze rijp zijn haha.

 

Mijn wijk bestond vroeger uit kloostertuinen. Ik woon als het ware in de oude boomgaard. De woningen in mijn straat zijn ruim 100 jaar oud, dus het kan maar zo zijn dat het echt hele oude rassen zijn die toen al in de boomgaard stonden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dit is de bloesem van een van de kleinere boompjes.

foto-op-13-05-13-om-1376791368444614.27

 

Ik kan niet bij de takken van de grotere bomen (blijken er 2 te zijn) maar er zit nog e.e.a. in de knop dus misschien bloeien ze eind mei nog. De prunusbomen hebben de takken ook te hoog zitten om bloesem te kunnen pakken.

 

De allergrootste appelboom heeft hele grote bloesem, blaadjes van zo'n 1.5 cm en 4 geloof ik per bloem. En van de bloesem is de knop is roze bij de aanzet, tot lichtroze aan het uiteinde van de knop. Als de bloesem bloeit is het blad wit en de meeldraden helder geel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk dat de bloesems op de foto van de sierappel zijn. En de grote appelboom dit ras is: http://library.wur.nl/speccol/fruithof/fruit/App/Tekst/AppT70.htm

 

Zeker weten doe ik het niet.

 

Ik ben verder gaan neuzen en via deze link kom je op een catalogus met prenten van oerrassen. Als de appelen er zijn kan ik ze vergelijken met de prenten en zo hopelijk achterhalen welke soort het is.

http://library.wur.nl/speccol/fruithof/fruit/App/Platen/AppP08.htm

Link naar reactie
Delen op andere sites

Niet om de boel nou in de war te gooien hoor, maar die foto hierboven. Is dat wel een appel ? Misschien een sierappel, die heb ik niet zo 1-2-3 voor de geest. Maar een gewone appel ?

Kroonbladeren vind ik erg iel en dun. ( kleur klopt wel ) en maar 4 kroonbladeren ? Dan nog sterker niet-appel : het blad zelf. Zelfs voor jong blad, is dit wel erg dun / iel / vreemde niet-appel-vorm ?? Of zit ik er nou erg naast ? Kan zijn hoor. Ik weet ook niet zo gauw iets anders, maar is dit appel ??

 

Of heb je deze bloesemtak van de vaas ? Dat zou ook wat verklaren. De bloemstelen zijn ook wel érg lang hoor !

 

Een 6 meter hoge appel kán dan misschien wel, nog nét, maar om nou te zeggen : ja vanzelf. hmmm.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De bomen waar de bloesemfoto van is geven kleine rodige appeltjes. De bloesems lijken erg op de foto van de bloesems van de sierappel van de link die Danuta gaf. Deze bomen zijn een metertje of 3-4 hoog.

 

De hele grote boom draagt ook hele grote bloesems, ik zag bloesemblaadjes op de grond liggen van dik 2 cm! En ook die boom heeft hele kleine iele blaadjes in verhouding met de bloesem.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sierappel op de foto, appels zijn max een 5 cm groot, welk merk is niet duidelijk.........Malus floribunda heeft afhangende takken.......maar heeft groengele appeltjes.....hmmm...

Red sentinel heeft ook redelijk afhangende takken en niet overdreven veel blad maar de bladeren zijn anders van kleur als ze nog zo jong zijn... Lijkt op floribunda wat betreft blad en afhangende takken maar die hebben een appeltje met blosjes.etc..

 

Als we aannemen dat de sierappel als bestuiver is ingezet voor de grotere bomen....zou een Tina wel een erg klein boompje daarvoor zijn......daar komen toch van die echt ieniminie vruchtjes aan, beetje kersachtig? Of is de sierappel er later neer gezet, in de jaren 60 tot 80 hadden veel gemeentes de neiging om overal sierappels en andere zooi neer te zetten die bloesem gaven.

 

Ik denk en kijk verder )

 

 

MVG

 

 

Danuta

MVG

 

Danuta

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 5 years later...

er zijn zeer giftige appels : appeltjes des doods- uit de manzanillaboom

 

Hartstikke giftige boom

Als je op vakantie naar het Caribisch gebied of Suriname gaat, kun je zomaar een manzanillaboom tegenkomen op het strand. Blijf in dat geval maar uit de buurt, want door alleen maar onder deze boom te staan als het regent kun je fikse blaren oplopen. Dat geldt ook voor het aanraken van de bast, de bladeren en vooral het witte sap dat in de boom zit. Als je de boom in brand zet, zorgt de rook bovendien voor ernstige oogbeschadiging. Letterlijk alles aan de manzanillaboom is dus hartstikke giftig..

 

https://natuurwijzer.naturalis.nl/leerobjecten/appeltjes-des-doods-de-manzanillaboom

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...