Jam topic.

Berichten en vragen over drogen, inmaken, inkuilen, zuurkool/melkzuurgisting, enz.
Theepot
Berichten: 233
Lid geworden op: Wo 23 Jan 2013, 11:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (48)
Woonplaats / locatie: Gelderland
Contact:

Jam topic.

Berichtdoor Theepot » Do 09 Mei 2013, 22:17

Het lijkt me leuk als we elkaars jam recepten delen.
Ik vind het leuk om verschillende dingen uit te proberen om te kijken of dat lekkere jam wordt.

Vandaag gemaakt:

Aardbeien ananas jam.
Lekker fris en fruitig.

550 gram aardbeien
400 gram ananas

Even flink pereren met de staafmixer zodat het lekker glad wordt.
van 2 tl citroensap
en 500 gram geleisuiker.

Ik heb het in de broodbakmachine gemaakt. Deze heeft er een speciaal programma voor. Toen die klaar was kon ik 4,5 potten vullen. Die halve is nu al bijna op. :thumbup:

Wat zijn jullie jam recepten?

Afbeelding

Gebruikersavatar
Danuta
Berichten: 855
Lid geworden op: Di 23 Apr 2013, 11:10
Moestuin Seizoen: Bekijk update (5)
Woonplaats / locatie: oostenrijk

Re: Jam topic.

Berichtdoor Danuta » Vr 10 Mei 2013, 07:43

Aarbeien confiture met kik.

1 kilo stevige kleine aardbeien uitzoeken en deze schonen en ontkronen, 1 kilo geleisuiker (normale) of suiker en pectine apart toevoegen en het schraapsel van 1 vanilleboon, voorzichtige omscheppen zodat alle ardbeien bedekt zijn en in aanraking komen met de suiker.

Nu tot de volgende dag koel wegzetten. De volgende dag rustig aan de kook brengen, niet te veel roeren, niet meer dan nodig is. Een paar minuten rustig koken, geleertest doen en als het goed is, van het vuur af, afschuimen, 150 ml wodka toevoegen al rustig roerend en verdelen over de klaar staande potten, afsluiten, 2 minuten op de kop weg zetten daarna terugdraaien en af laten koelen.

Donker en koel wegzetten, minstens een jaar houdbaar.

MVG


Danuta
MVG

Danuta

Gebruikersavatar
Danuta
Berichten: 855
Lid geworden op: Di 23 Apr 2013, 11:10
Moestuin Seizoen: Bekijk update (5)
Woonplaats / locatie: oostenrijk

Re: Jam topic.

Berichtdoor Danuta » Vr 10 Mei 2013, 09:01

Amaretto kersen confiture

900 gr donkere grote italiaanse kersen, 1 kilo geleisuiker of suiker en pectine, 100 ml amaretto.

Kersen wassen en ontstenen, suiker erdoor roeren en 24 uur in de koelkast plaatsen, afgedekt.

In de pan doen, opkoken, voorzichtig roeren, 2 tot 4 minuten zachtjes laten koken, geleertest doen (moet echt stevig zijn) en als het goed is van het vuur halen.
Afschuimen, amaretto erdoor roeren, afvullen in de potjes, deksel dicht, omdraaien en na een paar minuten terugdraaien. laten afkoelen.

Bewaren op een donkere koele plek, minstens 12 maanden houdbaar.

Amaretto kersen.
1 kilo kleine italiaanse (donkere) kersen, 1 kilo suiker, amaretto
Kersen wassen, drogen, ontpitten,met de suiker goed vermengen en een pot ermee vullen tot 2 cm onder de rand, afvullen met de amaretto,totdat kersen onder staan. Pot dichtdraaien en voor een paar maanden droog, donker en koel wegzetten. Heerlijk om te gebruiken in/op gebak, ijs etc.


MVG


Danuta
MVG

Danuta

Gebruikersavatar
Danuta
Berichten: 855
Lid geworden op: Di 23 Apr 2013, 11:10
Moestuin Seizoen: Bekijk update (5)
Woonplaats / locatie: oostenrijk

Re: Jam topic.

Berichtdoor Danuta » Vr 10 Mei 2013, 09:11

Onzelievevrouwe bedstro gelei.

Bosje OLV Bedstro van minstens 30 gram, wassen, voorzichtig drogen en op een schone droge doek minstens 4 a 5 uur laten verwelken.
1 biocitroen in dunne schijven snijden
625 gram geleisuiker 2:1

Wat mooie blaadjes om als deko in de potjes te doen.
Een kan nemen met een inhoud van minimaal 2 liter en het bosje OLV bestro erin, de schijven citroen erbij en nu anderhalve liter leidingwater erop gieten zodat alles onder staat. Afdekken en koel wegzetten voor minstens 12 uur.

Afgieten door een fijne zeef in de pan, vermengen met de suiker en aan de kook brengen, gemiddeld 10 minuten koken tot de geleertest positief is.

In ieder potje een mooi blaadje leggen en de gelei opgieten, sluiten, omkeren voor een paar minuten, terugkeren en af laten koelen (ik werk meestal op een houten werkplak) Deze gelei doe ik in kleine potjes, het is niet ieders smaak.....

Wegzetten op een koele droge donkere plek, minstens 6 maanden houdbaar.

MVG


Danuta
MVG

Danuta

Theepot
Berichten: 233
Lid geworden op: Wo 23 Jan 2013, 11:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (48)
Woonplaats / locatie: Gelderland
Contact:

Re: Jam topic.

Berichtdoor Theepot » Vr 10 Mei 2013, 19:11

Oo alleen al lezen is super. Ik ga binnenkort lekkere jammen maken lees ik. ;)

Ingedabee
Berichten: 18
Lid geworden op: Zo 31 Mar 2013, 18:57
Woonplaats / locatie: Helmond
Contact:

Re: Jam topic.

Berichtdoor Ingedabee » Zo 12 Mei 2013, 19:53

Ik ben GEK op amaretto, dus heel erg bedankt voor de kersen-amaretto recepten!!!

Ingedabee
Berichten: 18
Lid geworden op: Zo 31 Mar 2013, 18:57
Woonplaats / locatie: Helmond
Contact:

Re: Jam topic.

Berichtdoor Ingedabee » Zo 12 Mei 2013, 19:56

En dit vind ik nog een heerlijk recept (duur nog even voor de vlierbesjes weer rijp zijn...)
Vlierbessen-appeljam

vlierbessensap (750 ml)
750 gram geschilde appels (bijvoorbeeld Jonagold of goudrenetten)
2 citroenen
geleisuiker (volgens gebruiksaanwijzing)
De vlierbessen wassen, rissen, afspoelen en met aanhangend water in een ruime pan doen.
Aan de kook brengen en onder af en toe roeren zachtjes laten koken tot je ziet dat zich niet méér sap vormt (10-15 minuten).
De inhoud van de pan in een zeef doen en het sap opvangen. Wat in de zeef achterblijft wegdoen.
De hoeveelheid sap afmeten in een maatbeker, onthouden of opschrijven hoeveel het is!, en het sap terugdoen in de schone pan.
Ik heb op 750 ml sap 3 heel dikke appels genomen, maar je kunt ook kiezen voor een andere verhouding. De appels schillen en in kleine stukjes snijden; wil je geen stukjes appel in de jam, rasp ze dan. De appelstukjes wegen en het gewicht optellen bij de hoeveelheid sap. (Kan natuurlijk niet: een vochtmaat en een gewichtmaat bij elkaar optellen, maar in dit geval gaat het prima!) Ik had 750 ml sap + (heel toevallig) 750 gram appels = 1.500 gram in totaal.
Appelstukjes bij het sap in de pan doen, het sap van 2 citroenen toevoegen en evenveel geleisuiker erbij doen als de opgetelde hoeveelheid sap en appels - in mijn geval dus 1.500 gram.
Aan de kook brengen en ruim vijf minuten flink door laten koken, tot je aan de houten lepel 'voelt' dat het mengsel dikker wordt*. Schuim de jam zonodig af met een schuimspaan.
De massa overdoen in met heet water omgespoelde potten en deze direct afsluiten. De potten eerst een kwartiertje op de kop zetten, daarna mogen ze weer rechtop (dit om te zorgen dat de lucht uit de jam ontsnapt).
Koel en donker opslaan.

Gebruikersavatar
meekje
Berichten: 649
Lid geworden op: Wo 27 Apr 2011, 21:25
Moestuin Seizoen: Bekijk update (10)
Woonplaats / locatie: Drente
Contact:

Re: Jam topic.

Berichtdoor meekje » Zo 12 Mei 2013, 21:22

Gister drie potten paardenbloemenjam gemaakt!
Heerlijk!
Zoon heeft al een pot mee naar huis... ;)
Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen...

Groetjes! Meekje

Gebruikersavatar
Gwen
Berichten: 1142
Lid geworden op: Za 08 Okt 2011, 14:59
Moestuin Seizoen: Bekijk update (19)
Woonplaats / locatie: Utrecht
Contact:

Re: Jam topic.

Berichtdoor Gwen » Zo 12 Mei 2013, 22:09

Kom maar op met het baardenbloemjam en -stroop recept! Vooral de varianten zijn welkom!

Rabarber-aardbeienjam:

Benodigdheden:

- ongeveer 1 kg rabarberstelen
- ongeveer 400 gram aardbeien (mag met plekjes e.d.)
- 1-1.5 kg geleisuiker, afhankelijk van soort en dergelijke

Ongeveer 1 kg rabarberstelen snijden in stukken van maximaal 2 x 2 cm. In een dun laagje water gaarkoken.
Dan 400 gram in zekere mate grof geseden (kijk zelf maar hoe groot) aardbeien, bij voorkeur aardbeien met plekjes want die tonen niet meer mooi genoeg maar kunnen prima in de jam, bij de rabarber in de pan gooien, ook even laten doorkoken, dan 1-1.5 kg geleisuiker erbij, afhankelijk van merk, middel, samenstelling enz. Door laten koken volgens recept op de verpakking en dan volgens de regelen der kunst in uitgekookte potten doen en dergelijke.

Als het niet stijf genoeg is kan je het heerlijk over deserts, in puddingen, taarten enz doen! Superrr!!

harmony
Berichten: 1196
Lid geworden op: Ma 18 Apr 2011, 13:27
Moestuin Seizoen: Bekijk update (3)
Woonplaats / locatie: Drenthe
Contact:

Re: Jam topic.

Berichtdoor harmony » Ma 13 Mei 2013, 15:22

Leuk topic!!

Ik maak met geleisuiker volgens het recept op de verpakking (geloof 1.250 gram) pruimen, doe daar een beetje kaneel en een flinke scheut rum bij :D

Mijn schoonmoeder heeft gisteren ergens rabarber-basilicum jam en aardbeien-peper jam gegeten, vond ze beide heerlijk. Helaas heb ik het recept niet.

Groetjes, Monique


Terug naar “Inmaken en Bewaren”

STEUN HET FORUM:

bollogoSteun het forum - Ben je van plan een aankoop via bol.com te doen? Maak dan gebruik van deze link. Als jij via die link iets koopt, sponsort Bol.com een kleine bedrag om o.a. de hosting te betalen. Bijvoorbeeld bij de aankoop van moestuin boeken, tuingereedschap, moestuinbenodigdheden of andere niet tuin gerelateerde artikelen.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten