Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

jong blad tomatenplant andere kleur


nivo

Aanbevolen berichten

Heb in de serre roma tomaten groeien opgekweekt uit zaad.

De planten zijn mooi gezond en groeien goed alleen sinds enkele dagen groeien uit de top de jonge nieuwe bladeren geel uit.

De rest van de plant is gezond dus moet ik de top er best uitknippen. Het is juist aan deze vergeelde bladeren dat de enige bloemtrosjes zitten ook, daarom mijn vraag.

 

Wat kan dit zijn, meststoffen voldoende gegeven en voor maanden voldoende.

 

HPIM019836731528381003.JPG

Link naar reactie
Delen op andere sites

Neen geen luis te zien. Heb toch maar de slechte toppen er uit gehaald nu, hoop dat het nog goed komt.

Heb ook wat zaailingen buiten groeien maar zoals voorgaande jaren verwacht ik daar niet veel van.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ga ervan uit dat je (of iemand anders) niet met Roundup hebt gespoten in je serre. Of vlakbij in de buurt van je serre? De symptomen komen nl. wel erg in de buurt. ZIe foto's op deze site. Ik vind op Internet ook meer foto;s die vergelijkbaar zijn met de symptomen die jij vindt op de tomatenplanten. Wat me opvalt aan de bladeren aan jouw plant is dat de vergeling dicht bij de nerven start. Dat betekent dat er iets onprettigs vanuit de hoofdnerf komt of niet komt. In het laatste geval kun je denken aan Fusarium verwelkingsziekte. Dat verstopt de houtvaten. Zie voor een goed plaatje op deze site: Fusarium wilt. Dat hoop ik overigens niet voor je, want dan gaan je planten dood

Het lijkt erop dat de groeivorm van de vergelende bladeren afwijkend is. Tomaten zijn heel gevoelig voor herbiciden w.o. glyfosaat.

Kun je bevestigen dat er vermoedelijk geen herbiciden zijn gebruikt in de buurt van de serre? Want dan zoeken we verder

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor de reacties !

 

Die 1ste link die ik opende lijkt er idd wel op.

Gebruik zelf totaal geen bestrijdingsmiddelen maar mijn buur volop

 

Zag dat de overhangende vlierstruiken zwart zaten met luis en enkele dagen later allemaal verdroogd. Hij is al enkele dagen bezig in zijn tuin dus vermoed dat je in de goeie richting zit

 

Of zijn gesproei komt via de lucht tot in mijn serre of het is in het grondwater terecht gekomen en dus in mijn wateropslag gedruppeld die ik voor de moestuin voorzien heb.

 

Bio lukt dus ook niet meer op deze manier

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vind het ook wel iets weg hebben van Aster Yellows, dat had ik vorig jaar op mijn wortels en tomaat schijnt er ook vatbaar voor te zijn. Je ziet dan (bij wortels in elk geval) ook die gele verkleuring juist in het jonge blad.

 

Wat Oscar zegt is ook heel goed mogelijk. Ik zou vriendelijk gaan informeren bij die spuitgrage buurman wat hij allemaal spuit en hem vragen om dat in elk geval niet pal naast jouw tuin te doen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb toevallig ook wortel staan... die groeit open buiten en ziet er gezond uit (nog)

Zou dan mogelijk toch iets in de serre zelf niet pluis zijn.

Kan toch niet ineens aan de meststof liggen want de grond was al bemest toen de zaailingen er in gingen en ze groeiden goed en zuiver.

Plots deze week verscheen deze verkleuring , het is me een raadsel.

De tomaat die buiten staat open en bloot heeft nog nergens last van. Die zijn ook maar de helft zo groot als van deze die in de serre staan.

Buiten krijg ik later toch altijd aardappelziekte dus al mijn hoop staat dus in de serre

Link naar reactie
Delen op andere sites

Misschien is er toch een zweempje met de wind richting jouw serre meegevoerd. Zoals aangegeven is tomaat hiervoor erg gevoelig. Dat de buitentomaten het niet hebben kan natuurlijk ook met die wind te maken hebben. Wortel is waarschijnlijk minder gevoelig dan tomaat.

Uit de eerder gelinkte site:

"Plant pathologist David Langston concurs with: “I have seen it happen from almost 100 YARDS away. Tomatoes are the most sensitive plant there is to glyphosate injury.” 100 yards is ca. 90 meter!

 

Via het grondwater zou ook kunnen, omdat de symptomen vanaf de nerven van de jonge bladeren zichtbaar worden. In elk geval treft het de jonge bladeren; deze bladeren zijn volop in de groei dus daar wordt een proces geremd.

Laat je buurman vooral de schade aan je tomaten zien en vraag hem te spuiten als de wind niet jouw richting op staat. Dat is wel het minste wat je buurman kan doen, lijkt me. Succes

 

N.B. mijn moestuinbuur is er afgelopen jaar mee gestopt. De eigenaar heeft het tijdelijk in gebruik genomen en reuzenpompoenen geplant. Hij heeft voor het gemak 2 weken geleden een deel met onkruid geschoond met Roundup . Maar wel vlak naast mijn tomatenkas! Ik ga hem voorstellen om dit stukje door mij te laten schoffelen zodra ik hem zie. Ik heb geen schade maar toch, dit wil ik niet! Biologisch tuinieren wordt je af en toe wel onmogelijk gemaakt

Link naar reactie
Delen op andere sites

Raadsel is denk ik wel opgelost dat het waarschijnlijk toch van van bij de buren komt.

 

Via het regenwater zal het in mijn wateropslag zitten ook..... dat lukt idd niet om bio te kweken als mensen niet eensgezind zijn.

Die ouderen hebben meestal ook nog de meest giftige troep van eeuwen geleden in hun schuur liggen.

 

Het kwaad is reeds geschied dus geen zin om hem er mee te confronteren... tis ook nog iemand van de "oude stempel" die een kat in zijn tuin een kopje kleiner durft maken

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...