Kaas, yoghurt en boter maken

Berichten en vragen over drogen, inmaken, inkuilen, zuurkool/melkzuurgisting, enz.
Gebruikersavatar
ValeriePlantje
Berichten: 63
Lid geworden op: Vr 11 Jan 2019, 13:36
Moestuin Seizoen: Bekijk update (3)
Woonplaats / locatie: Roeselare
Contact:

Re: Kaas, yoghurt en boter maken

Berichtdoor ValeriePlantje » Za 19 Jan 2019, 12:57

Nog even over de vanille....

Ook bij ons in België is deze best wel duur, in om het even welke supermarkt. Net zo voor andere kruiden en specerijen.
Ik weet niet hoe het zit in Nederland, maar in België kan je echt heel voordelig, tot spotgoedkoop, kruiden en specerijen kopen bij de plaatselijke nachtwinkels en buurtwinkels die uitgebaat worden door Turkse, Pakistaanse of Marokkaanse inwoners.
Om maar een voorbeeld te geven: een bus zwarte peper-bollen kost hier in de supermarkt gemiddeld 6 à 8 euro.....bij de nachtwinkel betaal ik voor dezelfde hoeveelheid peperbolletjes met moeite 3 euro. Misschien een tip voor jullie vanillestokjes

Gebruikersavatar
Mellie
Berichten: 1814
Lid geworden op: Di 21 Jun 2016, 08:52
Moestuin Seizoen: Bekijk update (10)
Woonplaats / locatie: N Holland
Contact:

Re: Kaas, yoghurt en boter maken

Berichtdoor Mellie » Zo 20 Jan 2019, 14:55

Haha blij dat je opschrijft wat wat is. Ziet er exact hetzelfde uit. Ik ga morgen de eerste brie maken. Vandaag yoghurt gemaakt (drie liter vanille, gaat snel op elke x, zo zacht van smaak! Vind het heerlijk).

Ik had de melk in Brabant gekocht en het was veel vetter dan de melk van onze boer hier in het dorp. Dat verschil was echt gigantisch. Van de bovenste laag wat afgeschept voor 3 kopjes en chocolademelk van gemaakt na een koude wandeling. Heerlijk!

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 20544
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (241)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Re: Kaas, yoghurt en boter maken

Berichtdoor Jorieke123 » Ma 21 Jan 2019, 21:27

Hoe ging het Mellie?

Ik ga morgen weer 20 liter melk verkazen. Of iig 15 liter, tot Parmezaanse kaas. En dan heb ik een mooi pannetje met room voor het 1 en ander. En nog wat vette volle melk. Ik zit te dubben wat ik nog meer ga maken, met die volle melk :think: Misschien meikaas. Yoghurt heb ik nog staan, vla ook. Misschien een ander, heel normaal recept waar veel melk doorheen gaat?

Waar gebruiken jullie (bijv.) een litertje teveel melk voor? En dan dus geen recept waar maar 125 ml melk in moet ofzo. Maar echt per halve of hele liter zoals pannenkoeken o.i.d. Toetjes mogen ook.

Gebruikersavatar
Mellie
Berichten: 1814
Lid geworden op: Di 21 Jun 2016, 08:52
Moestuin Seizoen: Bekijk update (10)
Woonplaats / locatie: N Holland
Contact:

Kaas, yoghurt en boter maken

Berichtdoor Mellie » Ma 21 Jan 2019, 22:50

Haha met een vleesthermometer en koortthermometer aan het kazen geslagen. Dus... :s het werd wel kaas, maar hoe het smaakt, geen idee. Die nieuwe thermometer mag wel opschieten! Morgen ga ik de brie proberen te maken a la vleesthermometer...

Edit:
Oeh, ik maak heel graag Turkse rijstepap met een liter of 2 aan melk. 1 l kan ook, maar dat is binnen een dag op bij ons. Het blijft goed gekoeld, zeker 1 week goed. Erna goed je ogen en neus gebruiken. Schimmel is vooral niet eten! Laatste x had ik op dag 9 nog een heerlijke sütlac op bij mijn ouders.

Turkse rijst koken (of een andere rondkorrelrijst, maar dan ben je goedkoper af met een zak tr rijst). Voor 1 liter zou ik zo’n 200/250 gr nemen.

Spoel de rijst goed af. Kook je melk en rijst afzonderlijk. Doe de gekookte rijst bij de melk. Doe er ong 200 gr suiker bij. Vaak doe ik wat vanille en de rest normale suiker.

Ik doe er zelf vaak ook wat geraspte sinaasappelschil bij, of mandarijneschil. Evt kaneelstokje. Dit moet een half uur koken. (Vis je kaneelstokje eruit). Zet schaaltjes klaar waar je de melksmurrie in giet. Zet dit koel weg. Als het niet goed heeft gestold, heb je het niet lang genoeg laten koken. Leerpuntje voor de volgende x.

Een halve dag later kun je het eten. Het velletje wordt rimpelig en koud. Je kunt hier nog wat poedersuiker op strooien en een brandertje op zetten of een minuutje onder de hete grill. Koud het allerlekkerst!
Lauw ook goed binnen te houden :-D, maar het liefst eet ik hem koud.

Je kunt enorm variëren. Sinaasappelbloesem
erbij, citroenrasp, naturel, met kaneel, zonder kaneel. Wat je lekker lijkt. Ik heb hem ook een x met kersen gemaakt. Heul lekker! En ben er naturel overigens ook dol op.

Gebruikersavatar
Mellie
Berichten: 1814
Lid geworden op: Di 21 Jun 2016, 08:52
Moestuin Seizoen: Bekijk update (10)
Woonplaats / locatie: N Holland
Contact:

Re: Kaas, yoghurt en boter maken

Berichtdoor Mellie » Di 22 Jan 2019, 12:56

Van de wei van gisteren heb ik vandaag ricotta gemaakt. Precies gegaan zoals wikihow het zei. Huis stinkt nog wel erg naar zure melk... das wat minder. Was echt zo makkelijk! En die brie lijkt ook te lukken!

Gebruikersavatar
Mellie
Berichten: 1814
Lid geworden op: Di 21 Jun 2016, 08:52
Moestuin Seizoen: Bekijk update (10)
Woonplaats / locatie: N Holland
Contact:

Re: Kaas, yoghurt en boter maken

Berichtdoor Mellie » Di 22 Jan 2019, 20:30

Afbeelding

De ricotta

Had ik al gezegd dat ik ricotta niet lekker vind? Nee hè. Nou, wist ik zelf ook niet :-D
Beetje flauwe smaak. Dat was dus een eenmalig projectje, maar leuk om gedaan te hebben.

Vond het best bijzonder dat het al behoorlijk kazig eruit zag na het laten verzuren. Zo dus als een rond kaasje
Afbeelding

Gebruikersavatar
appelvrouw
Berichten: 15490
Lid geworden op: Di 24 Mei 2011, 14:44
Moestuin Seizoen: Bekijk update (235)
Woonplaats / locatie: NO Frankrijk
Contact:

Re: Kaas, yoghurt en boter maken

Berichtdoor appelvrouw » Do 24 Jan 2019, 17:12

Chocoladetaart bakken met de ricotta Mellie..is het lekkerste wat ik er mee doe.
Even een vraagje aan de kaasdames voordat ik me vergis. Heb mijn pekel net weggegooid en maak morgen nieuwe.
400 of 40 gram zout opn 1.8 liter water? :oops:
Ons voorhuisje ( 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

Waar de mol is is er hoop!

friemeltje
Berichten: 6
Lid geworden op: Do 24 Jan 2019, 18:11
Woonplaats / locatie: Nederland
Contact:

Re: Kaas, yoghurt en boter maken

Berichtdoor friemeltje » Do 24 Jan 2019, 18:17

Waarom gooi je, je pekel weg?
Deste ouder die is deste lekkerder je kazen smaken.

1 liter water
250 gram zout

Gebruikersavatar
appelvrouw
Berichten: 15490
Lid geworden op: Di 24 Mei 2011, 14:44
Moestuin Seizoen: Bekijk update (235)
Woonplaats / locatie: NO Frankrijk
Contact:

Re: Kaas, yoghurt en boter maken

Berichtdoor appelvrouw » Do 24 Jan 2019, 19:53

400 gram dus :thumbup: Mijn pekel was elf maanden niet gebruikt er waren echt hele vreemde sluiers en vellen in de bak.
Ons voorhuisje ( 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

Waar de mol is is er hoop!

Gebruikersavatar
appelvrouw
Berichten: 15490
Lid geworden op: Di 24 Mei 2011, 14:44
Moestuin Seizoen: Bekijk update (235)
Woonplaats / locatie: NO Frankrijk
Contact:

Re: Kaas, yoghurt en boter maken

Berichtdoor appelvrouw » Vr 25 Jan 2019, 15:18

Hehe na elf maanden eindelijk weer een kaasje of twee
Afbeelding
Ons voorhuisje ( 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

Waar de mol is is er hoop!


Terug naar “Inmaken en Bewaren”

STEUN HET FORUM:

bollogoSteun het forum - Ben je van plan een aankoop via bol.com te doen? Maak dan gebruik van deze link. Als jij via die link iets koopt, sponsort Bol.com een kleine bedrag om o.a. de hosting te betalen. Bijvoorbeeld bij de aankoop van moestuin boeken, tuingereedschap, moestuinbenodigdheden of andere niet tuin gerelateerde artikelen.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten