Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Kiemen en microgroenten


Schuli

Aanbevolen berichten

IMG055884081478866443.JPG

 

Een zestal bonen en zaden heb ik om te kiemen ,

Tuinkers,alfalfa, taugé, China rosé, aduka en broccoli.

Het is een leuke hobby van mij en begin er elk jaar om deze tijd aan.

 

Dit jaar wil ik ook de microplanten uitproberen ik heb er al een tweetal op het oog

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kiemgroenten en kruiden kan bij sommige soorten doorkiemen de kiemgroenten en jonge blaadjes kan je

eten en ook nog eens de bloemen.

Daarna verder buiten zetten. Om welk zaad het gaat ben ik vergeten.

Is er iemand die ook kiemt

of heeft iemand ervaring met microgroenten.

Wil het uitproberen en bestellen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je vraag is onduidelijk voor me Schuli.

 

Bedoel je van welke kiemgroente je buiten kunt zaaien i.p.v. alleen kiemen? (Antwoord: in principe allemaal)

 

Maar niet allemaal zullen ze succesvol zijn. Vooral omdat het zaad niet speciaal geselecteerd is om een goede moestuinplant te zijn.....voor kiemgroente zijn alle zaden geschikt van een gewas; maar voor in de moestuin is er juist een strenge ras-selectie nodig bijvoorbeeld om gezondheid te garanderen of om snel schieten te voorkomen.

 

Eetbare bloemen (niet voor een maaltijd, maar eerder voor een accentje of versiering) kun je verwachte van alles uit de kool-familie.

 

De soorten met kweekmethode 2 van De Peuleschil zijn eigenlijk microgroenten. (Je eet de zaden en wortels van de planten immers niet mee) Je zou ze dan wat dunner moeten zaaien en wel op een medium dat wat voedsel bevat (bij kiemen teert het zeer jonge plantje op de voorraad in het zaadje) en kunt ze dan enkele weken laten groeien. Vaak zal de lekker er van af zijn als ze gaan bloeien of daadwerkelijk bloemen hebben...verschilt wat per gewas.

Naast de kiemgroenten die ook als micro-groente kunnen, zijn er nog heel wat andere die als micro op een (meestal liefst niet boven verwarming!)vensterbank kunnen....onder meer allerlei slasoorten en bladgewasjes. Het gaat wel om muizenhapjes...voor een echte oogst voor maaltijd zou je nogal wat ruimte nodig hebben. Peter Bauwens schreef er ooit een boek over en heeft heel wat geschikte zaden hiervan op zijn website "De nieuwe tuin": http://denieuwetuin.be/

 

Wat houd je tegen om met de vele zaden in de zakken die je nu hebt gewoon eens uit te proberen? Misschien zijn ze ook wel lekker als mini-gewasje in de winter? Kiemkracht van deze kiemzaden is in ieder geval bij benadering 100% en je hebt al snel, binnen enkele weken, resultaat.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee kiemzaden doe ik alleen binnen, daar heb ik twee winters ervaring mee en doe dit op de vensterbank in de keuken, ik weet dat het maar om kleine beetjes gaat voor op de boterham bij avocado gevuld eitje/tomaat of bij de sla enz. Het schijnt gezond te zijn en vind het leuk om te doen en de vensterbank ziet er ook nog eens leuk uit.

Methode 1 en 2 doe ik en vind het niet zoveel werk hoor.

Ze staan nu te weken.

Het is me een stuk duidelijker weknow methode 2 heet dus microgroenten.

Ik ga me er meer in verdiepen en ga kijken naar de nieuwe tuinIMG050784001478963408.JPG

Dit was een lasagne schotel van courgette( die had ik gekocht ben nml in sept pas begonnen met mijn kleine moestuin)

Courgette in plakken gesneden zogenaamd de lasagne de rest van mijn drie soorten groenten beetje geitenkaas opgesmukt met oost Indische kers

 

Hartelijk dank voor je reactie vond het zeer waardevol.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier eigenlijk tot micro groenten gekomen doordat ik dit jaar te weinig tijd heb gehad voor veel in de tuin te werken , En ja dan moet je soms iets van groenten kopen zoals sla . En ja dan neem je eens een zakje slamix mee . En eigenlijk toch veel variatie en meer smaak dan een gewone krop sla als afwisseling. Daardoor ook gaan zoeken hoe kan ik een gevarieerde slamix kweken . Ondertussen al heel wat soorten gevonden. En wat kiemen er tussen af en toe voor de afwisseling .

Kiemgroenten en kruiden kan bij sommige soorten doorkiemen de kiemgroenten en jonge blaadjes kan je eten en ook nog eens de bloemen.

chinese bieslook ? Heb ik ook gevonden als kiemgroenten volwassen steeltjes kunnen natuurlijk ook perfect gegeten worden en de bloemen ook .

Rode biet : bestaan onder kiemzaden jonge bladeren komen geregeld voor in slamixen en de bieten zelf natuurlijk .

rucola: ook kiemgroenten blaadjes van de plant en ook de bloemen zijn eetbaar .

Zullen er waarschijnlijk nog zijn .

Link naar reactie
Delen op andere sites

 

schreef Schuli:
Waaslander waar koop je de zaden bij een tuincentrum, rode biet leuk hoor dat doe ik, Chinese bieslook lijk me ook wel iets

Ben maar pas begonnen . Dus enkel nog maar een zakje rucola van bij de Brico meegebracht. En zaden die op komst zijn van bij de peuleschil . Nadat ik link heb gekregen in ander topic. Hoe ik daar ook schreef verschillen de prijzen eigenlijk verschrikkelijk veel naar gelang van de bron.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo waalander,

Ja ik bestel de zaden al een geruime tijd bij de peuleschil zo,n 2 jaar en ben zeer tevreden ze zijn biologisch.

Deze week wordt het veel kiemzaden eten lekker door de soep op brood ed vind het zo lekker.

Nu staan de aduki en taugé 4 dagen te weken.

Ik gebruik altijd 2 soorten die gelijk staan om te weken of kiemen dat is makkelijk.

De tuinkers gaat al aardig.

 

 

image68021479372562.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij de peuleschil heb ik de mais en bieslook voor te kiemen niet gevonden.

Nu heb ik zonnebloem en Chinese prei en wat bonen besteld.

Voorlopig kan ik weer vooruit.

 

De tuinkers is bruikbaar lekker voor op tomaat

IMG058196551479632268.JPG

 

 

EEN VRAAG

De bonen hebben 4 dagen geweekt bij 1 soort is het vliesje eraf, hebben jullie hier ervaring mee hoort dat zo.

Nu laat ik ze kiemen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat vliesje bij kiemen loskomt is goed. Maar meerdere dagen weken lijkt me veel te lang. De kiemen verzuipen (gaan dood) en hebben zuurstof nodig. Een uurtje of 6 weken lijkt me beter. (Geldt ook voor voorkiemen van erwten en bonen voor zaaien in de tuin). Dode zaden zullen geen echte kiemen meer geven en daar ging het toch om bij "voorkiemen"

 

Welke voorweektijd geeft de verpakking van de Peulschil? Daar zou ik me aan houden.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zie je bericht nu pas weknow,

Mijn stomme fout verkeerd gelezen om ze 4 dagen te weken dat was 4 dagen kiemen

 

Peuleschil heeft het goed beschreven

Weknow zou ik ze beter weggooien hoewel er 1 nog redelijk goed uitziet.

Ik laat ze nog wel een dag kiemen gewoon om te kijken of er nog verandering in komt

 

Probeer het opnieuw maar eerst de zonnebloempitten want ik ga er brood mee bakken

En ik zou nu HEEL goed lezen

 

PEULESCHIL daar ben ik dik tevreden over

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Er is volgens mij iets fout gegaan bij de hoeveelheid vocht dat gebruikt is of ze zijn door de warmte uitgedroogd.

de zwarte uiteinde van de kiempjes geeft dat aan.

Hoe ik het altijd deed toen ik nog vogels kweekte en ze door kiemzaden te geven in de broedstemming bracht:

 

24 uur weken

goed uitspoelen en met aanhangend vocht in een ruime pot of bak plaatsen met een doek er overheen voor de nodige zuurstof

weker 1 maal per dag spoelen en al het water weer goed afgieten en terug plaatsen. Bij warm weer zelfs 2 keer.

nooit problemen mee gehad, behalve met taugé voor eigen gebruik.....hoe krijg ik alle schilletjes er uitgespoeld.....

 

gr Adriaan

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dankjewel voor de uitleg paddestoelengek.

Op de verpakking staat 12 uur inweken en kweekduur 7 dagen zorg voor voldoende daglicht maar niet in de volle zon en zorg det de watten vochtig blijven (kweekmethode 2)

 

Nu doe ik het op kweekmethode 1 dat lijkt een beetje op die van jou ,en jou methode en ben benieuwd naar het resultaat.

 

De taugé is goed bij mij geslaagd de schilletje spoelde ik erzo vanaf

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

Hoi Adriaan,

Helaas de methode,s heb ik uitgeprobeerd maar niet je van het, wel heb ik dit keer met weken een schotel erop gelegd zodat ze onder water bleven, in de eerste instantie had ik ze gewoon in de weckpot gedaan en bleven de zonnepitten boven drijven .

Ik hou het voorlopig voor gezien

Kan ik deze pitten in de volle grond zaaien zodat ik zonnebloemen krijg.

De pitten komen van de kiemerij DE PEULESCHIL dus weet niet wat voor soort het is

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi Schuli,

 

ik zal deze week een opzetje maken met gestreepte zonnebloem pitten om te kijken wat er hier gebeurd, Ik neem aan dat je wilt kiemen tot het eerste groene blaadje te voorschijn komt.

 

gr Adriaan

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link naar reactie
Delen op andere sites

gestreepte pitjes nu in de week (staan echt onder water door het gaasje) voor 24 uur

 

zonnenbloem-182881483566471.JPG

 

gr Adriaan

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...