Kippen in de moestuin

Alles over het houden van nutsdieren, zoals kippen, varkens en geiten.
Nat74
Berichten: 71
Lid geworden op: Ma 03 Apr 2017, 22:59
Woonplaats / locatie: Tilburg
Contact:

Re: Kippen in de moestuin

Berichtdoor Nat74 » Di 08 Jan 2019, 13:17

Bijzonder dat dit niet mag.. vanwege risico's of wat anders.. Sneu voor al die haantjes gaan ze alsnog de pan in

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 20208
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (239)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Re: Kippen in de moestuin

Berichtdoor Jorieke123 » Di 08 Jan 2019, 13:37

Is het niet alleen verboden als het gebruikt wordt om ze als slachtdieren te houden en ze dus vetter en groter te krijgen? Dat een huisdier-haan misschien wel gecastreerd mag worden?
Al lijkt het me dan een vrij dure ingreep als dat ook onder narcose gaat enzo. Zul je net zien dat die roofvogel dan je haan pakt (of de haan zich opoffert) en je nog niets hebt...

tielse flipje
Berichten: 67
Lid geworden op: Di 13 Dec 2016, 23:36
Woonplaats / locatie: Boekelo
Contact:

Re: Kippen in de moestuin

Berichtdoor tielse flipje » Wo 09 Jan 2019, 22:44

Kapoeneren is (even afgezien van de ethische/wettelijke kant) technisch voor de dierenarts een zeer moeilijke operatie. Een hen heeft maar een eierstok, maar de haan heeft twee testikels. De testikels werden (in Nederland in de Middeleeuwen) verwijderd via een sneetje achter de laatste rib aan de linker en rechter zijde, de ballen werden er dan gewoon uitgetrokken, dus zonder het afbinden van bloedvaten. Theoretisch zou dit nog kunnen bij haantjes onder een maand leeftijd.

Maar; iedereen die weleens een geslachtsrijpe haan, dus globaal op een leeftijd van 6 maanden, geslacht heeft weet hoe groot de testikels zijn. Over het algemeen is de linker bal wat groter dan de rechter, maar ze zijn minstens 4 cm lang bij mijn hanen. De bloedvaten naar de bal zullen netjes afgebonden moeten worden om doodbloeden te voorkomen. Boven de leeftijd van 20 tot 30 dagen is het kapoeneren dus zeer risicovol voor het haantje.

De meeste mensen zullen de haan willen laten castreren vanwege het kraaien, dus de burenoverlast. Omdat de bijnieren, zeker bij vogels, ook een deel van de geslachtshormonen produceren heeft kapoeneren hier waarschijnlijk ook geen invloed op.

Al met al is er geen (vogel)dierenarts in Nederland die het kapoeneren zal willen uitvoeren, dit dus nog afgezien van de ethische - en wettelijke aspecten.


Terug naar “Nutsdieren”

STEUN HET FORUM:

bollogoSteun het forum - Ben je van plan een aankoop via bol.com te doen? Maak dan gebruik van deze link. Als jij via die link iets koopt, sponsort Bol.com een kleine bedrag om o.a. de hosting te betalen. Bijvoorbeeld bij de aankoop van moestuin boeken, tuingereedschap, moestuinbenodigdheden of andere niet tuin gerelateerde artikelen.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten