Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Klaver onder de bessenstruiken


Bartoh

Aanbevolen berichten

Hallo,

ik ga een dubbele rij bessen planten (Aalbes, zwarte bes kruisbes). Eronder gaat dan natuurlijk van alles groeien, wat ik er niet wil hebben. Zou het handig zijn om er witte klaver onder te zaaien? Dat is ook mooi voor allerlei bijen en hommels.

Ik hoor het wel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

In eerste instantie zou ik geen competitie willen verschaffen en de bodem bedekt houden met blad of houtsnippers, dat voedt de bodem en houdt onkruid tegen. Als de fruitstruiken eenmaal goed zijn aangeslagen vind ik het makkelijker om er een bodembedekker bij te doen. De soorten fruit die je noemt maken ook diepe wortels en die zouden niet al teveel last moeten hebben van oppervlakkig wortelende plantjes er omheen.

 

Ik ben helaas niet bekend met witte klaver als bodembedekker, ik zie het wel hier en daar in grasvelden, het is inderdaad een leuke voor insecten, maar ik weet niet of het onkruid tegenhoudt. Misschien dat een ander meer over witte klaver weet te vertellen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik sluit me niet geheel aan bij Esther en Roeier. Het is gewoon onjuist dat kruisbes en aalbes diepe wortelaars zouden zijn. Het zijn juist planten bij uitstek die oppervlakkig wortelen. Als het om grote productie gaat is het slimmer om een strook rondom elke plant of een strook in de rij vrij van bodembegroeiing te laten. Daar is trouwens ook serieus onderzoek naar gedaan in Vlaamse bio-zelfpluktuinen met kleinfruit. Langs die strook of cirkel kan het wel iets uitmaken als je witte klaver inzaait. Op de bodem is zeker gras, maar ook klaver een directe voedselconcurrent! Deze bessen en vooral de zwarte lusten graag wat voeding en ze vrij veel compost geven, met groot aandeel houtachtig materiaal er in waardoor het schimmeldominant wordt, zal ze zeker goed doen.

 

In de wens de bessenstruiken goed te verzorgen met die klaver kunnen nog 2 misverstanden mee spelen:

1. Klaver, en dan vooral de witte klaver, wordt als groenbemester ingezet omdat het via bacteriën in de wortels wat stikstof uit de lucht kan binden en in de zeer directe omgeving (het gaat om een decimeter of zo) ook weer iets van die stikstof in een gebonden vorm die dan langzaam vrijkomt kan vrijgeven en achterlaten voor andere planten. Het misverstand is dat vaak gedacht wordt dat dit veel extra stikstof is. Het gaat dan echter maar om een marginale hoeveelheid. Dat kan best iets uitmaken, zeker als je niet te veel stikstof wilt geven in de vorm van mest die grotendeels uitspoelt en milieuproblemen veroorzaakt.

2. Bessen hebben een behoefte aan voeding, maar als je kijkt naar welke voeding dan is dat wel, zoals alle planten, ook iets aan stikstof (N), maar voor een gezonde groei en goede vruchtdracht is de P (fosfor) en vooral de kalium de primaire voedingstof die deze planten nodig hebben. Een teveel aan stikstof is zelfs schadelijk...het zorgt voor veel groei, weinig bloei en zwakke en ziekelijke struiken. Daarin zal die klaver zeker niet voorzien.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ok bedankt voor de berichten. Het is dus beter er houtsnippers en evt compost onder te doen.

Aangezien ik zo af en toe wat zaag kan het zaagsel (en wat houtresten) er dus ook onder? Of is dat te klein en vormt het na een periode van regen een dikke vaste laag? Paardenmest heb ik ik wel wat voor handen. Hier ook wat van ertussen doen? Misschien het eerste jaar niet?

Aan stalmest met stro kan ik in de buurt nog wel aan komen.

Ik hoor het graag.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Paardenmest en zeker stalmest best eerst (mee) composteren, tenzij ze, gemengd met stro, echt oud = rot al is. Is echt vers te sterk en te scherp (stikstofrijk) voor bessen. Zeg dat die soorten mest een jaar of langer echt aan het verteren zijn voor je ze bij bessen gebruikt. Dan kun je het vergelijken met voedzamere compost...dus toch met mate dan. In grond waarin bodemleven al is opgebouwd is mulch van 1 a 2 cm. compost al rijkelijk. Gecomposteerde mest kun je pakweg de helft als meer dan genoeg bemesting aanhouden. Onverteerd hout alleen als mulch (vertering daarvan verbruikt voeding uit de bodem anders) Ik stel voor dat je zaagsel mee composteert omdat het helpt om je compost schimmelrijker te maken...dat geeft precies het bodemleven dat bessen nodig hebben. Uiteraard alleen onbehandeld hout.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ah bedankt voor de heldere info.

De grond op de beoogde plek van de bessen is nieuw opgebracht. Er was daar erg schrale, veelal gele grond. Die is voor ca 25-30 weggegraven en er is zwarte grond van een maisland weer aangebracht. Dat zal na regen misschien wel erg vast in kunnen klinken in de zomer. Misschien dan even los maken met een tuinfrees of wat omspitten. Of is dat niet nodig?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik sluit me aan bij Weknow

Planten wortelen idd relatief ondiep dus opgelet mocht je wieden met schoffel of iets dergelijks

 

Als je nog hebt aangeplant dan mag je om alles te bespoedigen idd compost infrezen.

Makkelijker is gewoon je (ruim) plantgat te vullen met grond/compost mengeling

Ik mulch doorgedreven met compost en grasmaaisel en voor mij werkt dit echt goed

Link naar reactie
Delen op andere sites

Witte klaver ? Hoe hoog worden deze wel zonder deze af te doen na een half jaar ? En bessenstruiken zijn ook niet echt hoog dus concurrentie zonder deze af te doen . Als je toch voor klavers zou gaan lijkt mij micro klavers mogelijks een betere optie .

 

Vorig jaar een voordracht over fruit en bessen te snoeien gevolgd (velt) . En daar kwam het over mulchem en bodembedekkers tussen fruitstruiken en laagstammen ook te pas en werd het afgeraden vooral in het voorjaar .

Houtsnippers en beplanting warmen niet zo snel op overdag bij mooi weer als de zon er op zit dan onbedekte aarde . Met het mooie weer met open lucht is de kans op rijmen ook het grootst . De warmte die de aarde gemakkelijk opneemt geeft deze ook gemakkelijk af en dit zou mogelijks ook voldoende kunnen zijn om rijm tegen te houden waardoor planten juist geen vorstschade hebben . Zelf geen ervaring mee en vond het in eerste instantie ook raar maar zit mogelijks wel wat in .

Link naar reactie
Delen op andere sites

"rijm", "rijmen" ?

Dat moest ik even opzoeken:

rijmen (ww., rijmde, gerijmd)

het aanvriezen van dauw

zie ook: rijm

NL: rijpen

De takken zien wit, het heeft gerijmd vannacht.

Voorzichtig op de baan deze nacht, het heeft gerijmd.

http://www.vlaamswoordenboek.be/definities/term/rijmen

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vorig jaar een voordracht over fruit en bessen te snoeien gevolgd (velt) . En daar kwam het over mulchem en bodembedekkers tussen fruitstruiken en laagstammen ook te pas en werd het afgeraden vooral in het voorjaar .
schreef Waaslander

 

Het is de ene lesgever van Velt dan tegen de andere, Waaslander. Want ook ik ben lesgever voor Velt en ga niet helemaal accoord met wat jij zegt dat die lesgever vertelde. **

 

1.Om niet te mulchen zou andere redenen kunnen hebben dan jij begrepen hebt. Het is wijs om onder fruitBOMEN (laagstam steeds omdat die klein wortelgestel hebben, halfstam of hoogstam tijdens de eerste jaren) geen gras e.d. te laten groeien inderdaad vanwege voedselconcurrentie en als tweede reden dat in gebieden of op plekken waar nachtvorst tijdens of net na de bloei zou kunnen optreden naakte aarde net het verschil kan maken tussen vorstschade aan bloei en geen schade. Verklaring: Naakte aarde warmt wat sneller en geeft nog wat van de opgenomen warmte af in de nacht.

2. Waar gemulchd wordt met vers materiaal (m.n. gras e.d.) is het in een tuin waar vroege opwarming van de bodem wel wat uitmaakt in verband met vroeger zaaien of planten inderdaad raadzaam om dat in maart enkele maanden weg te halen. Dat zal vooral in een moestuin zo zijn. Voor het soort bessen als in dit topic zal dat verder heel weinig uitmaken. De bloei wordt in ons klimaat niet bedreigd door nachtvorst en van wat latere opwarming van de bodem lijden ze niet...ik denk dat het voor oogstmoment of kwaliteit van de groei helemaal niks uitmaakt. (Misschien zelfs met de zachte winters van nu goed als ze wat meer kou zouden krijgen....? Er zijn niet veel commerciële bessenkwekers, maar daar is het gebrek aan kou voor sommige rassen intussen een probleem geworden!!)

3. Het verwijderen van mulch dat beter zou zijn, geldt NIET voor mulchen met compost. Een bodem vol leven, zoals je met compost bereikt, is op zichzelf al sneller iets opgewarmd (door activiteit van het bodemleven) en de donkere compost is minstens zo een goede warmtevanger. Er is iets heel geks aan de hand, onder andere binnen VELT adviezen. Er wordt - zeer terecht - enorm belang gehecht aan compostgebruik en sinds enige tijd is mulchen ook steeds populairder geworden. Maar dat je met compost kunt mulchen en dat dat veel beter is, zeker in een moestuin, dat staat nog nergens verwerkt in "de boekskes" en dus valt die franc of dat kwartje vaak ook nog niet. Wat nog wel meespeelt is dat tegelijk met de opkomst van (overdreven!!) populariteit van mulchen met vers materiaal (composteren is echt veel beter en daarvoor heb ik veel harde argumenten!!) Velt ook terecht is gaan waarschuwen tegen te hoge doses compost, veel compost over vele jaren geeft serieuze overbemesting en daarmee scheppen sommige bio-tuiniers dezelfde problemen als in de gangbare teelt met kunstmest: overbemesting en milieuschade hierdoor).

 

** Dat verschillende mensen, ook van Velt, wat verschillende adviezen kunnen geven...dat er verschillende "goede"manieren kunnen zijn dus, is niet verwonderlijk. Belangrijker dan het hebben of krijgen van gelijk, vind ik dan de uitwisseling van de achterliggende kennis en ervaring die ons tot een bepaald advies brengt. Dat een of andere piefpaf of hotemetoot ergens wat roept of beweert is geen goed argument, temeer omdat het internet en ook allerlei boeken vol staat van elkaar wat na-roepen en iemand zonder echte kennis even hard kan roeptoeteren of mooie websites kan maken dan wel deskundigen. Het waarom, de achterliggende kennis en redenen is hetgeen wat er toe doet en waarmee je echt verder komt in het zelf kunnen nadenken en beslissen voor je eigen situatie!!

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Al met al veel info en inzichten rijker geworden.

Mijn plan om onkruid tegen te gaan door klaver te zaaien zal ik toch maar moeten laten varen denk ik. Ik zal zo af en toe moeten schoffelen of met een tuinfrees tussen de plantjes door.

Het de tuinfrees is het waarschijnlijk slecht voor de wortels.

Als ik ze plant zal ik er een schep potgrond bij doen in het plantgat.

We zullen zien.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is de ene lesgever van Velt dan tegen de andere, Waaslander. Want ook ik ben lesgever voor Velt en ga niet helemaal accoord met wat jij zegt dat die lesgever vertelde. **

 

Het was zeker niet U velt of wie dan ook aan te vallen .

Tuinieren is niet steeds exacte wetenschap maar misschien maar best ook want is het niet plezant een goede oogst te hebben maar als er geen slechte oogst is ook geen goede?

 

Mijn post was eerder bedoeld als denkpiste dan bewering hoe het wetenschappelijk zit .

 

Het niet promoten van mulchen met compost is dit geen bewuste keuze ?

Zien we niet te vaak muchen als een dikke laag materiaal aanbrengen zodat het onkruid het moeilijk heeft om er door te komen? En meestal dat deze laagdikte leid tot overbemesting zeker op langere termijn ?

Zo ook bemesting aanbrengen van die hoeveelheid compost bovenop de grond rond de boom ? Dus eigenlijk een muchenlaag aanbrengen met compost ?

-Bij bemesten willen we niet over bemesten ?

-Bij mulchen willen we dat er geen onkruid komt waar we deze laag aanbrengen . Dus gemakkelijker nog al wat meer toebrengen .

 

Komt er exacte wetenschap bij tuinieren zeker wel zoals overbemesting met te veel gebruik van compost .

 

Ik denk dat de exacte en niet exacte wetenschappen elkaar soms afwisselen en daar ligt in mij ogen ook het doel van velt .

Chemische sproeimiddelen zijn slecht voor milieu (exacte wetenschap)

Wat doen we het best met de grond die we moest de sproeimiddelen niet slecht zijn deze zouden gebruiken (niet exacte wetenschap) hier geven ze ook mogelijke oplossingen . Er zijn mensen die gaan gebruik maken van natuurproducten zoals natuurazijn . En dan komen ze weer met exacte wetenschap dat het erg slecht is voor de grond .

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zal zo af en toe moeten schoffelen of met een tuinfrees tussen de plantjes door.

Het de tuinfrees is het waarschijnlijk slecht voor de wortels.

We zullen zien.

 

Omdat de bessen erg oppervlakkig wortelen is freezen geen optie.

Zelf haal ik direct rond de struik onkruid handmatig weg of met een schepel. Iets verder van de struik spit ik zeer oppervlakkig met de spitvork.

Bij de nieuwe aanplant heb ik struikjes op een klein onderstammetje geweekt rond de struiken bedek ik de grond met houtsnippers of kort gemaakt snoeiafval van framboos, aardpeer etc.

Een paar keer per jaar moet ik handmatig nog wat onkruid verwijderen zoals bijv.. paardenbloem.

De houtsnippers geven door de jaren heen een mooi verteerde laag af vol voedingsstoffen.

Het enige nadeel is dat vogels er soms in harken om insecten te zoeken zodanig dat de snippers erg verspreid worden. Een omzoming met stammetjes o.i.d. zou dit voorkomen.

 

Uit mijn blog van januari vorig jaar:

 

Ik heb wat kleiner snoeiwerk gedaan, en de kerstboom, een den uit het duin, klein geknipt voor grondbedekking onder de bessen.

 

 

IMG2019011512405876351548623331.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...