Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Knoflook avonturen 2018-2019


roeier

Aanbevolen berichten

Een nieuw seizoen! Hoogste tijd dat iemand een onderwerp met de jaartallen 2018-2019 opende, want we zijn al druk met het nieuwe pootgoed bezig.

Ik heb mijn meeste knoflook nog ingekuild, samen met de aardappels, helaas weinig luchtcirculatie onder de grond, maar ik hoop dat een constante temperatuur in mijn voordeel werkt. Zelfde rasjes dus als vorig jaar; Pskem, Eden Rose en Violet de Cadours. En ik heb nog niet de discipline gehad om de Wonha, die het niet zo goed deed, af te schrijven.

Ik heb ook een paar nieuwe rasjes gekocht, maar slechts één bolletje per soort: Ljubitovica, Vessalico en Ornak. Ik ben benieuwd wat die doen, maar de echte poottijd is nog niet aangebroken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb van alle rassen van vorig jaar degenen geselecteerd welke het goed gedaan hebben. Ik heb helaas geen idee welke rassen het zijn, omdat de naambordjes gedurende het jaar kapotgegaan zijn (niet goed UV bestendig).

 

Vorig jaar had ik deze staan: (als iemand onderaan denk van die knoflook dat is dat ras, dan hoor ik graag welke het is)

1. Chesnok Red kruid 444

2. Georgian fire kruid 444

3. German Extra Hardy kruid 444

4. Guatemalan Ikeda kruid 445

5. Inchelium red kruid 445

6. Korean Red kruid 445

7. Morado de Pedronera kruid 446

8. Olifantenknoflook kruid (zwak) 446

9. Ophio kruid 446

10. ophioscorodon (Duitse) kruid 1st 447

11. Purple Glazer kruid 447

12. Red Touch kruid 448

13. Rosewood kruid 448

14. Siberian kruid 448

15. 'Thermidrome' kruid 449

16. Vigor Supreme kruid 449

17. Violet de Cadours / Germidour kruid 449

18. Wonha kruid 450

 

Ik heb een stuk of 5 rassen staan. In ieder geval staan er een paar Olifantknofloken tussen, hoewel die wel gevoelig waren voor woelmuizen. IMG961133871537334768.JPG

 

in totaal heb ik ongeveer 27 meter knoflook staan. Ik heb alleen de dikste tenen geplant op de stukken die gedurende het jaar vochtig genoeg blijven. Ik hoop dat dit genoeg is voor knoflook voor een jaar, maar als ik aan de meeste planten een goede bol krijg, das zouden ze productieve moeten zijn dan een paar heel goede en dan een paar slechte enz.

IMG960545121537334732.JPGIMG960656701537334744.JPGIMG960879631537334757.JPG

IMG961293711537334780.JPG

Link naar reactie
Delen op andere sites

Die van mij zitten al in de grond en ipv duur pootgoed te bestellen gebruik in net als Henk de Spaanse knof van onze grote supermarkt. Dat is twee seizoenen geleden uitstekend bevalllen. Vorig seizoen knof besteld en heb weinig oogst gehad en wat geoogst waren kleine tenen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik idem als Ciska. De beste knofloken waren die ik had gekregen van mijn buurvrouw en afkomstig van een grote knoflookteler uit Noord-Frankrijk ( dat is niet hier maar: https://caillot-saveurs.fr/ ) die staat als het goed is weer zondag op het appelfeest in Fresnois. Dus daar ga ik dan aanschaffen voor het volgend jaar als hij heeft dit jaar twee soorten witte en rose. De rose bewaard minder lang dan de witte ( de nu geoogste rose tot maart/ de witte tot juni) en de tips en trucs kun je lezen op zijn site voor wie Frans leest.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik moet het pootgoed nog inkopen en plaats maken op de moestuin. Op de plek waar de knoflook komt, groeien nu nog meloenen, aubergines (afrijpen voor de zaadwinning) en nog wat physalis. Dat zal er nog wel een paar weken staan, want het duurt een eeuwigheid voordat die allemaal goed afgerijpt zijn.

 

Vorig jaar had ik pootgoed ook deels in een cementkuip geplant. Dat ga ik dit jaar weer doen, beviel namelijk prima. En verder moet ik nog bekijken aan welke knoflooksoorten ik kan komen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Net bij me buurman wezen neuzen.

De 1e is gekocht de Thuringer Rote. Nu nog wachten op 3 soorten. Wil graag 1 pittige en 1 minder pittige en softnecks.

Aankomend seizoen een selectie maken uit de keuzes, Naar gelang oogst en smaak.

Heb nu een hardneck Rose de Lautrec. Opzich bevalt hij prima maar vindt zelf de bollen wat klein en nadeel van slecht te vlechten met de hoeveelheden die ik graag wekelijks eet. Los knollen in een mandje rot toch makkelijker weg.

You can bury a lot of troubles by digging in the dirt

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zie dat die in elk geval te koop is in Dordrecht bij Vreeken, en de webwinkel van Leven van het Land is ook een mogelijkheid. Eemlook staat wel eens op een markt, maar ik heb hun agenda niet gecheckt.

Mensen van dit forum die naar een forumdag gaan kopen ook wel eens gezamenlijk in, daar is een apart forum-onderwerp over, ik heb geen idee of er wat op stapel staat dit jaar omdat ik zelf niet ga.

Zelf heb ik vorig jaar samen met een buurvrouw bij Leven van het Land besteld.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou we waren snel terug van het appelfeest, vette regen en het hele feest verwaterd!

Maar de knoflookproducteur uit de Champagne was er gelukkig wel en had zijn beide soorten bij zich. Ik heb een flinke hoeveelheid van zijn roze knoflook gekocht die er erg mooi uitziet en witte die iets minder groot waren. De roze bewaren tot maart en de witte langer nog tot juni. Bewaren niet kouder van 15 graden op een droge plaats.

Hij heeft alleen die twee soorten en we hadden discussie over al die soorten..volgens hem moet je uitvinden welke soorten het goed doen op jouw grond en dan niet veel meer dan enkele soorten kweken.

Hij is erg trots op zijn soorten die hij al heel lang kweekt en de Fransen komen van heide en verre om bij hem te kopen dat was wel duidelijk...alleen bij hem een groepje kopers voor de kraam in de regen.Al zijn producten ( hij had ook sjalot gris en rode uitjes) zijn als plantgoed te gebruiken.

 

Over zijn eigen knoflook vertelde hij dat hij nooit bestrijdingsmiddelen gebruikt maar wel meststoffen en dan bedoeld hij juist niet vercomposteerde stal- of paardenmest en ook geen compost maar bv stikstof ( hij zei granuleer azote oftewel stikstofkorrels) in het voorjaar als de bollen gaan groeien. Hij was tegen het gebruikt van eerder genoemde mestsoorten omdat je niet weet wanneer ze hun stof gaan afgeven..te vroeg of te laat is beide fout. Paardenmest etc niet langer dan 2 jaar daarvoor op het bed gegeven.

 

Zet maar 1 x per 5 jaar groente uit de uiengroep ( ui, knoflook, oerprei, prei en sjalotten) op het veld. Plant niet eerder dan 15 oktober. Plant op ruggen als de grond nat is in de winter. 12 centimeter uit elkaar. Maak de grond los met een hak of hard en duw de tenen er met drie vingers in tot en met het eerste kootje (plusminus 3 cm). Geef niet meer dan een keer per week water ook niet in hele droge perioden, beter iets kleinere bollen maar wel betere kwaliteit in smaak en ook ivm bewaarbaarheid.

Zo ik hoop dat ik alles heb onthouden, o ja, doe er uw voordeel mee..zei hij nog. Wat een aardige man. (zie link naar zijn website enkele berichten hoger)

 

 

 

 

 

 

Linked Image

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ziet er goed uit Jet,

 

Handig die tips die hebt meegekregen.....ik heb al een deel knof de grond in gedrukt, maar ga met de 2e batch even wachten tot oktober zoals hij zei.....daarnaast in het voorjaar een gift stikstof geven

Zal bij eens benieuwen......ennnnnnn een niet al te natte winter dan he?..

 

Ow enne nog een projectje van mij......ik zal knoflook in de kas zetten dit seizoen....eens kijken of dat ook werkt. Pippi had in het andere topic een link geplaatst van Dowding. Volgens hem zou je dan minder roest hebben....kan ik dus vergelijken met binnen en buiten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Stikstof erbij als de bollen gaan groeien klopt niet. Bol- en knolgewassen, denk aan wortels of bieten, bemest je niet. Bladgroentes wel. Je kunt een knoflookplantje voordat de bol gaat groeien zien als een bladgewas. Dat kan wel wat stikstof gebruiken. Maar niet meer als de bol gaat groeien en het blad begint te verwelken. Dan hoort er geen stikstof meer bij.

Vaak plant men knoflook op percelen die het jaar ervoor rijkelijk van mest zijn voorzien, maar doet men er geen vers spul bij. Ik geloof dat dat voor alle alliums geldt.

Voor een goede bolvorming is een constante vochthuishouding en temperatuur heel belangrijk. Dat bereik je makkelijker als je wat dieper hebt gepoot. Mijn grootste bol van afgelopen seizoen groeide half in het pad, de rand van het bed wees naar het noorden. De bladeren van knoflook geef je het liefst volle zon, maar de bol zit het liefst diep, waar constante omstandigheden heersen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou, je zei specifiek 'in het voorjaar als de bollen gaan groeien'. Dat begint zo ongeveer met de maand Mei en vanaf dan gaat het blad langzaam op z'n retour.

 

Ik heb altijd gelezen, en die stukken kom ik ook nu nog wel online tegen, dat je geen stikstof gift meer geeft als de bol begint te vormen. Ik vond dat altijd wel logisch ook, veel mest levert weelderig groen op, maar op dat moment wil je dat niet meer, je wil dat de plant voedsel opslaat in een bol voor het volgende seizoen.

Ik zie wel op veel plekken het advies om zo'n 3 keer te bemesten; bij het planten, opnieuw als de plant na de winter weer aanslaat, en dan wat later nog een keer. Dan zit je ook al dik in het voorjaar. Ja, Van der Wal zegt inderdaad dat het voor de bolvorming ook nodig is. Dan zijn de meningen verdeeld. Ik heb zelf vooral Canadees-Amerikaanse bronnen gelezen, vooral in Canada wordt veel knoflook verbouwd, dus stukken uit die hoek kom je makkelijk tegen. Franse of Nederlandse bronnen zijn mij niet bekend, maar mijn Frans is ook slecht.

Waar de meeste bronnen het wel over eens lijken te zijn is dat knoflook minder bemesting nodig heeft dan kool of prei. Het gaat in elk geval om relatief kleine hoeveelheden die je er dan bij doet.

 

Persoonlijk doe ik er niks bij, ik kies wel goede grond en zorg dat ze de ruimte hebben, er mag ook geen onkruid groeien, competitie kunnen ze niet goed tegen. Op ruggetjes zet ik ze niet. Ik heb geen vochtproblemen gehad, ondanks zeer natte winters en zware klei. Vorig jaar ried ik nog aan op dit forum om ruggetjes te maken op zware klei, maar ik ben van gedachten veranderd. In elk geval voor mij is droogte een groter gevaar gebleken, dus daarom zet ik ze diep.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je hebt gelijk dat ik dat zei.. maar de kweker zei eigenlijk: in het voorjaar als de planten gaan groeien. Ik zeg eigenlijk altijd bollen denk ik ( bollen planten bollen verzorgen in de winter etc..) iets onzorgvuldig. Ik bedoel dus ( en denk dat de kweker dat ook bedoeld ) als de planten weer gaan groeien.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Het valt me op dat er steeds vroeger geplant wordt door menigeen. Terwijl we vroeger eigenlijk nooit voor tien/tien plantten. Ik ben heel benieuwd wat dat voor een verschil gaat geven, mijn knoflookkweker hier in Noord Frankrijk plant ook niet voor half oktober. Zou het misschien zijn omdat de planten zich al te veel ontwikkeld hebben voor de winter en dan gevoeliger zijn voor de vorst?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou, ik weet niet wat de reden is van een ander om zo vroeg te planten....

Bij mij is het puur efficientie en te veel andere dingen die nog gedaan moesten worden, dus eerste helft zat al een week of drie in de grond, de andere helft vandaag...is het maar afgehandeld en kan ik het niet meer vergeten...

 

Trouwens de eerste helf knoflook, loopt nog niet uit...tis denk ik nog te droog geweest en het heeft hier nog geen enkele dag flink stevig doorgerregend eigenlijk...Volgens mij zal ik niet veel verschil merken tussen de twee helften en haalt de een de ander wel in...maar we zullen zien.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is nog zo warm buiten, ben bang dat ze te veel uitlopen voor de winter, en als die streng is, dat ze dan wel een erg grote oplawappel krijgen. Volgende week lijken de temperaturen iets te dalen. Ik duw ze dan de grond in, denk ik.

wees bevriend met kleine dingen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...