Knolvoet bij kolen

Plaats hier alle vragen, tips en berichten over groente
Gebruikersavatar
Bit
Moderator
Berichten: 11564
Lid geworden op: Wo 07 Dec 2011, 15:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (197)
Woonplaats / locatie: Rotterdam, tuin 1+2: Krimpenerwaard, tuin 3 : N-Frankrijk
Contact:

Re: Knolvoet bij kolen

Berichtdoor Bit » Vr 08 Aug 2014, 05:47

Bij mij op het complex doen ze iets dergelijks, maar niet met pvc buizen doorzagen enzo. Misschien nét iets makkelijkers:

Je neemt een middenmaat plantenpot van plastic, het liefst de niet echt hardplastic variant want die knipt niet goed. Je knipt daar de bodem uit op zo'n manier dat je alleen de opstaande zijkant over houdt.
Je hebt dan ook zo'n plastic ring. die plaats je duwend in de grond. De diepte die je de nu open pot in de grond duwt ( paar cm ) vervang je de bestaande grond door schone grond.
Een buurman wat verderop ( 87 jaar ) doet dat al tig jaar zo. Een aantal van ons doen dat ook.

Zeg ik er wél bij : ik heb m'n 1e jaar op het complex netjes op zijn aanwijzing de kolen zo gepoot, maar ik bleek later geen knolvoet op de tuin te hebben, dus doe dat niet meer.

Waaslander
Berichten: 700
Lid geworden op: Do 20 Dec 2012, 08:10
Moestuin Seizoen: Bekijk update (8)
Woonplaats / locatie: Oost-vlaamderen
Contact:

Re: Knolvoet bij kolen

Berichtdoor Waaslander » Za 06 Sep 2014, 07:13

Gisteren om bloempotten geweest van 5 en 6 liter (koopje) zou daar volgend jaar de kolen in zetten en door de grote maat mogen al vrij grote planten zijn eer dat ze uit hun pot gegroeid zijn (dus zeker al stevig wortelgestel ). Maar hier en rest van het internet lees ik toch dat deze potten eigenlijk te klein zijn om kolen bovengronds op te kweken . ik vermoed dat door deze ingraven tot iets boven de grond toch een verschil zal maken in de verdamping van het water omdat zon niet aan potranden kunnen en grondtemperatuur lager is dan luchttemperatuur zeker op hete dagen . Wat zouden jullie doen de bedoeling is dat planten in potten blijven staan totdat ze maximum te dicht beginnen staan als potten tegen elkaar staan . Met pot en al uitplanten wortels zullen hun weg wel vinden door de standaard gaatjes of bodem uitsnijden van enkele en van pot wisselen (op kweken in potten zonder boden bovengronds lijkt me niet aangewezen ) . Is vooral bloemkool en broccoli. Wel water blijven geven omdat water er niet bij kan langs de zijkanten door de potten en bladeren vormen een soort paraplu bij regen . (ik heb al knolvoet gehad maar eet zo graag kolen )

simonvb
Berichten: 821
Lid geworden op: Za 08 Mar 2014, 11:59
Woonplaats / locatie: Lokeren (Oost-Vlaanderen)
Contact:

Re: Knolvoet bij kolen

Berichtdoor simonvb » Wo 01 Jul 2015, 09:00

Ik heb er op mijn volkstuintje ook last van, dank aan mijn voorgangers :roll: .
Ik wil in de toekomst wisselteelt toepassen en het zou 7 jaar duren vooraleer er terug kolen op dat vak komen. Bizar vind ik wel dat het maar op sommige planten is in het kolenvak. De brocolli is 1 van de 4 planten waar de wortels van omhoog komen, de andere hebben een mooie opbrengst en lijken geen last te hebben (of toch niet zichtbaar). Hetzelfde eigenlijk met de koolrabi's 3 van de 10 die er last van hebben, de rest lijkt normaal te groeien. Radijzen hadden er geen last van.
Probleem is wel dat ik al redelijk wat bladeren op mijn composthoop heb gegooid van de kolen. Kan ik de compost gebruiken voor mijn huidig kolenvak, daar komen toch 7 jaren geen kolen te staan?
Denk dat ik wel gewoon ga proberen om volgend jaar de kolen voor te zaaien en dan in het vak ernaast in volle grond te zetten. Als het niet zou lukken, kan ik nog altijd de ingegraven emmers zonder bodem proberen.

Gebruikersavatar
weknow
Berichten: 4368
Lid geworden op: Vr 07 Dec 2012, 21:57
Moestuin Seizoen: Bekijk update (5)
Woonplaats / locatie: Zeeland
Contact:

Re: Knolvoet bij kolen

Berichtdoor weknow » Wo 01 Jul 2015, 11:01

@ Waaslander.

Als ik je goed begrijp, vraag je: Bodem er uit of laten zitten?

Zal allebei wel kunnen...hoewel alleen de gaten in de bodem van een pot weinig ruimte laten aan wat dikkere wortels om er door te groeien. Gaat het om lekker doorgroeien, dan zou ik de bodem er uit halen, zodat een plant echt kan wortelen en ook dieper naar vocht en voedsel kan zoeken. Voordeel van een pot, en wat kleinere wortels die er door groeien, is dat je het nog kunt verplaatsen zonder de plant te veel te beschadigen. Nu moet ik zeggen dat ik met knolvoet in mijn tuin geen problemen heb...dus ook geen ervaring met knolvoet-voorkoming en teelt van kool in potten.

Toch een pleidooi voor een flink aantal bodemloze potten als standaard-uitrusting in je tuin. Zelf gebruik ik oude voedselemmers van grootverbruikers (van jam, mayonaise, saus e.d., die kun je vaak gratis krijgen bij een restaurant of frituur of bakker e.d.) van 8, 10 of 12 liter en snij daar met een stanleymesje de bodem uit. Die gebruik ik meestal omgekeerd en soms ook iets of helemaal ingegraven in gewone stand.

Omgekeerd zijn ze ideaal als bescherming van jong uitgeplante gewassen, zoals kolen, bonen, courgettes, augurken e.d. Met een draaiende beweging zet je ze stevig rondom een plant. Ze beschermen wat tegen wind en kou en vogels en, zeker de witte, weerkaatsen ook voldoende licht zodat een plant niet sprieterig groeit. Tegen dat de plant te groot wordt haal ik ze weg. Watergeven bij planten die het niet lekker vinden op natte bladeren te hebben gaat makkelijk rondom de emmer....plant blijft droog en water komt bij de wortels en daarna even los maken rondom.

Rechtop gebruik vind ik handig om een gewas dat wat bescherming of een speciale grond of bemesting nodig heeft in te planten en voor in de kas, waar je 's zomers toch veelal dezelfde gewassen teelt en het risico van bodemuitputting of bodemziektes wat groter is daardoor. Je hebt zo mooi een diepte van een 25 a 30 cm. met verse grond steeds en kunt er zelfs een steunstok in plaatsen. Ik zeg maar wat: Je zou zo makkelijk enkele late knolselderij's in een compostrijk bodemmengsel alvast kunnen zetten tussen de zomersla, die je geleidelijk oogst en die een minder voedselrijke grond willen...enfin bedenk zelf maar hoe je het wilt en handig vindt ;)
In mijn moestuin heers ik als een tiran.
Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.
Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.
De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden
.

http://www.fotowino.nl

Gebruikersavatar
Ries.
Berichten: 146
Lid geworden op: Ma 13 Mei 2013, 19:04
Woonplaats / locatie: Hoeven/Brabant
Contact:

Re: Knolvoet bij kolen

Berichtdoor Ries. » Do 02 Jul 2015, 16:03

Ik had knolvoet niet normaal meer.
Ik heb plastic potten van 12 liter gepakt, en heb daar potgrond in gedaan , plantjes er in , toen gordijn bij Ikea gehaald en er boven gespannen met lichtbuisbogen. Nou mensen zo super de lux….Geen rupsje ….Luisje….Of vliegje…of wat dan ook. Heb al spitskool zo zuiver, en savooie kool geoogst en de rest…bloemkool… spruit… broccoli.. venkel…koolrabi…alles 100%
Ik raad het iedereen aan om het zo te doen /proberen.

Gebruikersavatar
Ries.
Berichten: 146
Lid geworden op: Ma 13 Mei 2013, 19:04
Woonplaats / locatie: Hoeven/Brabant
Contact:

Re: Knolvoet bij kolen

Berichtdoor Ries. » Do 02 Jul 2015, 17:03

Ik heb vergeten te vertellen dat ik de potten 3/4 ingegraven heb, steken zo'n 5-6 cm boven de grond.

Doe je best....Groet Ries.


Terug naar “Groente”

STEUN HET FORUM:

bollogoSteun het forum - Ben je van plan een aankoop via bol.com te doen? Maak dan gebruik van deze link. Als jij via die link iets koopt, sponsort Bol.com een kleine bedrag om o.a. de hosting te betalen. Bijvoorbeeld bij de aankoop van moestuin boeken, tuingereedschap, moestuinbenodigdheden of andere niet tuin gerelateerde artikelen.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten