Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Koemestkorrels in combinatie met groenbemesting


marcodew

Aanbevolen berichten

Beste mede-tuinierders,

 

Ik heb dit jaar Phacelia in alle vakken gezaaid als groenbemesting. Deze wil ik in het voorjaar omspitten. Nu mogen wij van onze gemeente geen verse stalmest meer bestellen dus wil ik over gaan op biologische koemestkorrels. Naar mijn weten hoort dat niet omgespit te worden, maar ik kan dat mis hebben.

 

Mijn idee is dus de Phacelia om te spitten in februari/maart, en dan koemestkorrels te strooien over de bedden. Is dit verstandig, of hoort het op een andere manier gedaan te worden? Ook lees ik betreft de Phacelia tegenstrijdige reacties hier op het forum betreft het met loof en al omspitten, of boven de grond afknippen en het loof afvoeren.

 

Fijne feestdagen en een goed moestuinjaar gewenst!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zo als je wilt kan het wel. In een tuin kan veel...vaak is er niet een goede manier. Wel een aantal overwegingen erbij. Een goede manier waarvoor ik zo veel mogelijk probeer te kiezen is een gezonde en vruchtbare ecologische moestuin. Mijn adviezen gaan daar van uit.

 

1. Zelf zou ik de phacelia oogsten en composteren. Eventueel tussen fruit en vaste planten als mulch gebruiken. Ben bepaald geen voorstander van spitten. (Omdat ik weet hoe nodig en belangrijk een gezonde bodem en een bodemleven dat daaraan bijdraagt is....spitten is dan 3 stappen achteruit zetten....doe dat al vele jaren niet meer en ben daar zeer tevreden over...enfin, zijn hier goede topics over) Echt onder de grond, en daar komt de phacelia door spitten, vindt geen goede omzetting plaats wegens te weinig zuurstof en het gunstig effect van deze groenbemester (die vooral werkt als organische stof!!!, andere groenbemesters kunnen andere functies hebben) wordt daardoor veel minder.

 

2. Koemestkorrels zijn bruikbaar. Lichte, organische, vooral langzaamwerkende bemesting. Ongeveer 2x de werking van compost. Je kunt er weinig kwaad mee doen, maar voor sommige gewassen zal het (zeker als je bodem nog niet een aantal jaren gevoed is met langzaamwerkende organische stof, lees compost) te weinig zijn en andere gewassen hebben het misschien niet nodig, daarvoor is het te veel. M.a.w. stem je bemesting af op de behoefte van elk gewas. Juist korrels zijn gemakkelijk om in te zetten waar en zoveel als nodig. Zeer terecht dat verse stalmest niet zo maar meer mag. Als je echt meststof wilt geven, overweeg dan naast of in plaats van koemestkorrels de - veel sterker werkende- biologische moestuinmest (bijvoorbeeld van DCM) die je in tuincentra kunt kopen. Of apart kalium (patentkali), Fosfor (bijv. beendermeel) en stikstof (bloedmeel snelwerkend, hoornmeel is langzaamwerkend...maar dan moet je je verdiepen in welke gewassen welke voeding wanneer gebruiken. Het echte ecologsiche alternatief lijkt me toch ook hier om compost te bestellen of te gaan maken. Dan kun je vee meer dan alleen de planten voeding geven, bouw je aan bodemgezondheid en een meer natuurlijke situatie in je tuin. Zit je op zure grond, zandgrond misschien?, hetgeen ik vermoed omdat je in maart wil gaan spitten dan zou je ook af en toe gebruik van champost kunnen overwegen.

 

3. Je moet natuurlijk zelf overwegen of je wilt spitten en waarmee je wilt bemesten, maar aangezien je voor biologische koemestkorrels wilt kiezen vermoed ik dat het ecologisch aspect telt voor jou. Dan is het goed om te weten dat biologisch/ecologisch tuinieren eigenlijk een andere benadering van tuinieren is en dat bemesting op zichzelf daarin geen hoofdzaak is, maar ingebed in meer. In dat geval zou ik je dringend willen adviseren om vooral met compost te gaan bemesten. (Hoe je dat goed aanpakt om goede resultaten in opbrengst, bodemgezondheid, waterhuishouding en overbodig werk vermijden te verkrijgen vraagt wel even her-oriënteren denk ik). Ook het zo min mogelijk bewerken van je bodem (spitten) maakt deel uit van die benadering. Mocht je er toch voor kiezen om te blijven spitten, dan doe je dat op lichte en armere gronden (zand, veen) best in maart, maar op vruchtbaardere en zwaardere gronden (leem, klei) beter in het late najaar.

aangepast door Gast

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@weknow

 

Antwoord op 1:

 

Ik heb al mulch (houtsnippers) tussen het fruit en planten, ik krijg deze elke jaar vers van vrienden. Ik dacht juist dat door het omspitten (los van 3 stappen achteruit) van Phacelia je de organische gehalte van de bodem verhoogte, omdat het vergaat in de bodem. Kun je mij hier wat meer over vertellen?

 

Antwoord op 2:

 

Bedoel je met 2x de werking van compost dat de koemestkorrels 2 keer zo sterk zijn? Ik wilde inderdaad op behoefte geven (kool 25% meer, bonen niet etc). Plus het had ook een bodemverbeterende werking dacht ik? Over compost gesproken, ik heb wel eens een zak gekocht, en ik vond daar plastic afval in. Dus dat is meteen een no-go voor mij. En bio (?) of bos compost is veelste duur, en zelf maken heb ik niet vaak en veel genoeg groen afval voor. Dus ik weet niet zo goed wat ik hiermee aan moet... Ik ben enthousiast over DCM groentes en fruit!

 

 

Antwoord op 3:

 

De reden waarom ik (nog) niet overtuigd bent van niet spitten, is dat ik dan het idee hebt dat het dichtslaat. Als ik heb gespit heb ik het hele jaar door mooie luchtige grond, waar ik makkelijk in kan zaaien en doorheen woelen. Ik zou wel een laag compost kunnen strooien, maar hoe moet ik dat dan doen met de Phacelia? Ik heb een vriend die aan permacultuur doet en weigert te spitten. Ook met mulch werkt etc maar zijn grond is enorm hard en is na 3 jaar erop terug gekomen en is nu bezig met een ander plan van aanpak te maken.

 

Ik wil absoluut niet eigenwijs zijn en waardeer enorm het uitgebreide antwoorden die er zijn geschreven, ik leer graag van andere mensen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gisteren ben ik meer dan een uur bezig geweest om een reactie te schrijven. Toen ik hem postte was de website blijkbaar alweer uit de lucht en was alles weg. Ik zal de komende week kijken of ik nog een uitleg kan schrijven opnieuw...in Word en kopiëren naar het forum...maar ben het nu even beu. Sorry.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Naar mijn ervaring slaat de grond dicht wanneer er te weinig compost is gebruikt of gemineraliseerde (overjarige) compost of op natte plekken. Om lucht in de grond te krijgen gebruik ik de spitvork of de grelinette. Hiermee verstoor ik de grond minimaal, maar breng wel lucht in.

Ik heb ook wel eens plastic gevonden in aangekochte compost. Ach, dat is er zo uitgehaald in tegenstelling dat de microplastics van theezakjes en andere producten die ook in koeienmagen en gedroogde korrels komen, bio of niet...

Link naar reactie
Delen op andere sites

mest +korrels is hier favo

wat weknow zegt, naar behoefte

we composteren alles in bakken, ik geloof niet in onderspitten, kost stikstof en duurt lang, niet fijn bij nieuw zaaien

wij tillen onze veengrond wel af en toe op met een spitvork, bij nat zuigt ie vol, bij droog slinkt ie in

compost gaat bovenop, goed verteerde koemest ook

alleen bij natte grond, als we niet kunnen wiedn zonder kluiten, gooien we een bed wel om met de spitvork

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...