Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Koken in/op een houtkachel


Jorieke123

Aanbevolen berichten

Sinds een week hebben wij onze 'hoofd' houtkachel in gebruik! Hij staat in de toekomstige woonkamer, en de dubbelwandige pijp loopt open en bloot door de slaapkamer. Zo hebben we daar ook nog wat profijt van de warmte. (in de badkamer is dat net zo, maar dan van de kleinere kachel in het kantoor).

Ik heb er van de week al een ovenschotel IN gehad, want er zit een oventje aan de rechterkant, naast het stookgedeelte. Die ovenschotel was verder al gaar enzo, hij moest alleen nog heet worden en een lekker korstje krijgen. Dat was gelukt, maar niet echt een kunst (vind ik zelf ) Het bakken van het gehakt e.d. had ik gewoon in de keuken op de kookplaat gedaan.

 

Gisteravond heb ik een heel gerecht bereid op de kachel, want er kunnen ook pannen bovenop staan. Ik heb 2 hanenpoten aangebraden, al ging dat wel even veel te hard omdat de kachel wat te heet was. Die poten heb ik even laten sudderen in wat bouillon, want poten van eigen kippen moeten wat langer bakken/koken dan de poten uit de supermarkt

 

Daarna heb ik er wat (rauwe)aardappelstukjes bijgegooid, en heb ik de pan in het oven-gedeelte gezet. Met het deksel er op. Na een tijdje doorwarmen en omscheppen heb ik er paprika stukjes en wat rode peper bijgedaan, en ook een rood uitje in ringen.

Er zat nog flink wat vocht onderin de pan (een bodempje), dus ik was van plan om de pan iets af te gieten en dan te serveren. Maar de kachel was iets te heet, en ik heb in de tussentijd even gedoucht ( ), dus toen ik de pan uit de oven haalde was het vocht zo goed als weg en was de boel zelfs iets aangebakken! Niet erg, want het was zeer smakelijk. Iets te zachte aardappel, en ook iets te zachte paprika, maar verder helemaal goed! En dat zonder recept (normaal ben ik niet zo zeker van mijn kookkunsten, dus volg ik graag aanwijzingen...)

 

Ik ga eens wat neuzen naar recepten of lekkere combinaties voor dit soort gerechten, en zal die hier posten en natuurlijk eerst uitproberen. Het is de bedoeling om vooral veel 1-pans-gerechten te maken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Proficiat met je kachel en je eerste echte maaltijd..goed gedaan.

Ik ben nog niet zo stoer dat ik een heel gerecht klaarmaak óp de kachel(hier geen oventje), maar braad het vaak even aan op t gasfornuis en laat het dan verder garen op de kachel. Ook zorg ik dat water voor bv aardappels te koken al heet is op de kachel. Vorig jaar heb ik een enkele keer poffert klaargemaakt..in een tulbandvorm in een pan..ik heb nog steeds geen wonderpan.

Ook een romertopf heb ik wel eens op de kachel gebruikt..het is goed dat ik daar aan denk, ga ik weer proberen...

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Lijkt me super om op (in) je eigen houtkachel te kunnen koken.

Bij de aanschaf van onze kachel heb ik ook naar een kachel met oventje gekeken, maar zo'n kachel was gelijk dik 300 euro duurder én de temperatuur in de oven valt niet goed te regelen; je kunt er wel een pizza in bakken maar voor andere dingen is het al snel te warm dus een cake ofzo wordt al lastig... Dat en de hogere aanschafprijs maakte dat het mij beter leek om maar gewoon mijn electrische oventje te blijven gebruiken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zet 's morgens de pan op de kachel(le creuset pan)met een klein scheutje peper olie en stukje vlees .Deze gaat eerst heelveel vocht afgegeven en dan stop ik na 2 á3 uren later div groente in ui/wortel/prei/pastinaak/yacon/boontjes/gekookte droge bonen/tomaat /aardappelenof gekookte macaronie enz.

Dan sudderd de groente in de vlees vocht gaar en op het laatst droog het een beetje op of beetje bloem strooien dan bind het ook.en klaar is het.

http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Super Jorieke!

En gaandeweg komt er zo steeds meer wat je erop/in kunt klaar maken.

Wij hebben een houtkachel(tje)/fornuisje ( etna ) in ons tuinhuisje.

Heerlijke warmte hoor met deze dagen.

Hij heeft het in een uurtje al snel naar 20 graden in het huisje.

Daar maken we ook dingetje op klaar.

Maar eenvoudig, het heeft maar 2 "pitjes" .

pannekoekjes was laatst een groot succes.

lekker warm na al het koude werk op een natte tuin.

Ook staat het oude keukenblokje van mijn opa en oma deels in ons huisje.

Het is een heel oud dingetje van net na de oorlog.

Heel lieflijk die keukenkastjes.

Daar hebben wij ook een campinggasstelletje in staan, maar dat gebruiken we sinds de komst van de kachel bijna niet meer.

Oja, de buurman zal er volgende week echte italiaanse pasta op maken ( hij is Italiaan en zit een paar tuintjes verderop )

We hebben heel leuk contact op ons complex zo!

http://www.buitenthuis.blogspot.com

Rien de plus simple, ni de plus beau, qu'un potager.

( St. Ignatus 1491-1556 )

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...
  • 6 years later...

Het kookt niet zoveel anders op de houtkachel zei het dat je bv op een hoek vd kachel urenlang goed bouillon kan trekken. En je moet zeker in het begin erbij blijven om te weten hoe snel de inhoud van je pan verhit. Poffert, wonderpan ed lukt ook wel, maar belangrijk is je kachel goed te leren kennen. Ook op de kachel kun je gebruik maken van warmhoud plaatjes.

En altijd een pan tussen de kachel en je eten houden. Ik droog ook kruiden in een stalen vergiet die ik weer in een pan heb geplaatst. En droog de theedoek op het handvat vd ketel water die er altijd opstaat.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Handige tips Appelvrouw! Wij moeten onze kachel nog leren kennen, geen ervaring mee. Wil ook thermometers, zodat de temperatuur duidelijk zichtbaar is. En zo een ventilator op de kachel, die de warmte die anders gewoon alleen maar omhoog verloren gaat te verdelen.

Ben erg benieuwd naar recepten van brood en stoofgerecht etc, denk dat de wat oude wijze van bereiden de richting is.

Maar juist die tips, kom je zo niet tegen. Jullie ervaring en weten is juist wat ik zoek.

Voor de bresse hun prutje koken lijkt me ook ideaal.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vermoed dat je zowat alles kan klaarmaken op een houtfornuis, maar ik denk dat voornamelijk stoofpotjes en slow-cook gerechten ideaal zijn hiervoor.

Hééééél lang geleden, toen de beesten nog konden praten, had mijn oma zaliger een Leuvense stoof. Dit is een gietijzeren kachel die op kolen werkte en die zowel moest dienen om het huis te warmen als om op te koken. Ik vermoed dat de manier van koken hetzelfde is als op een houtfornuis.

Uit mijn kindertijd weet ik dat deze in elk geval uitermate geschikt was om pannenkoeken en Berlijnse bollen op de maken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb ik wel ervaring met koken op hout. Vergelijkbaar met Appelvrouw zeg maar, ook in ons huis in Noord Frankrijk. Het is ook onze kachel ( we hebben niks anders ). Ding ziet er ongeveer zo uit :

 

cuisiniere-bois-moravia-910364461548515281.jpg

 

We gebruiken deze nu een jaar of 20. Heeft bij mij nog wel een tijdje geduurd voordat ik de kneepjes van het ding goed doorhad. Dan gaat het vooral om de temperatuur. Heb dus al snel een oven-temperatuur-meter gekocht, en gebruik die nog steeds, vooral om de zone's te meten in het bakgedeelte in de oven. Brood/cake bakken heb ik zelf er nooit in gedaan.

 

Alles lukt kwa koken. Superhandig vind ik het, dat óp de oven, je de temperatuur / snelheid kunt kiezen, zoals Appelvrouw ook al beschrijft, voor langzaam garen, voor stoof. Heet houden water voor de koffie etc etc.

In de oven : stoofpotten slow slow slow. Heerlijk

 

Het op tijd heet maken en daarna heet houden, het stoken dus, vergt gewoon leren en ervaring en zal bij elke oven weer anders zijn. ook het type hout maakt wel uit.

Alles bij al : ik kook er graag op.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Welke oventemp meter heb je Bit?

Het is ook een questie van vooruitkijken. Ik heb altijd water voor thee en afwas op de kachel. En vanavond wil ik bietjes eten dus die gaan nu al op de kachel en eraf als ze gaar zijn. De combi houtkachel gewoon gasfornuis is voor mij het meest practisch en er wordt vooral veel voorgekookt/ voorverwarmd en gedroogd voor en bij de kachel.

4E81A477-641C-4359-8FC5-EC81F2CC941433751548597049.jpeg

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier ook. Een 2 pits gas stel in de keuken er bij. En suddergerechten bij 30gr ? nee, niet echt.

 

Heb geen foto van die oventemperatuur-meter. Een simpele op standaard. Was niet supergoedkoop, iets van 20,- geloof ik, hier in Rotterdam bij een kookwinkel gekocht. Temperatuur van de oven heb ik nooit boven de 220gr gezien.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wow zo lang om ervaring op te doen, poe dan heb ik nog wel even te gaan.

Een Duits berghut restaurant zei dat de houtkachel dubbel zo warm is als een normaal foruis (gas, electra, inductie wat dan ook).

In de zomer is vast eens een koude regenachtige dag, daar dan gebruik van maken en koken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...