Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Kweken van pieren, meelwormen en maden om aan vissen of kippen te voeren


Joep123

Aanbevolen berichten

Als spin-off van het vis en kreeft kweek topic https://www.moestuinforum.nl/vis-en-kreeft-en-mosselen-uit-eigen-vijver-t21614.html zal ik hier gaan bijhouden hoe het met de kweek van pieren en maden die als voer gaan dienen gaat.

 

Om bij het begin te beginnen. Wij hebben al jaren een madenemmer hangen bij de kippen. Het is een gewone emmer waarin ik veel gaten geboord heb in zijkant en onderkant. We kwamen op het idee door een filmpje van iemand die stopte als hij langs de kant van de weg een doodgereden dier zag en die meenam voor zijn madenemmer. Vliegen leggen eitjes op het dode dier, maden komen uit en gaan het rottende vlees eten. Zijn de genoeg gegroeid dan stoppen ze met eten en willen ze ergens heen om te gaan verpoppen en op dat moment worden ze kippenvoer omdat ze zodra ze wegkruipen uit de emmer vallen.

Zo ziet het er nu uit.

 

IMG988750141494777636.JPG

 

Het werkt alleen in als er vliegen zijn dus het mag niet te koud zijn. Denk dat hij nu een maand actief is ongeveer. Er liggen 6 jonge ratten in die ik gevangen heb ik de schuur en een duif die waarschijnlijk is aangevallen door een roofdier, wel weg heeft kunnen komen maar uiteindelijk toch bij ons in een conifeer is overleden aan zijn verwondingen.

 

IMG988467831494777652.JPG

 

De kippen weten precies hoe het werkt, beetje krabben in het zand en gewoon oppikken die maden.

 

IMG988164401494777660.JPG

IMG988696381494777671.JPG

Link naar reactie
Delen op andere sites

In de buitenlucht stinkt het altijd minder dan in een container...

 

Beetje een zijspoor Joep, maar waarmee vang jij ratten? Ik heb er 1 gevangen in de tuin (met een klem in de koude bak waar de rat in kwestie blijkbaar veelvuldig moest wezen) maar het is bij die ene gebleven en ik heb er vast meer. Maar de klem durf ik niet ergens anders te zetten (straks loopt er een kip in, of een egel) en met de vangkooi vang ik niks...

 

Wel mooi cradle-to-cradle idee die madenemmer! Ik ben wel bang dat dat wel zo'n beetje het punt is waar mijn lief gaat afhaken bij alle duurzame intenties hier...

elizabet.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben niet zo gauw vies van iets maar de geur van bedorven vlees is echt voor mij.

Een vuilnisbak waarin een schaaltje zit van vlees van enkele dagen voordien is een marteling.

Maar ik vind het idee echt super. Gelukkig zijn die kippen niet zo zielig als ik.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je er niet teveel vlees in 1 keer in stopt, ruik je hem amper tot niet. De maden vreten het bedorven/stinkende vlees weg. Tenminste, zo werkt dat met de emmer die we daar hebben hangen. De inhoud daarvan is redelijk tot erg droog, veel veertjes en botjes en weinig zaken die echt stinken. Er zitten veel gaten in de emmer, en dus blijft het geen natte stinkende bende.

 

Joep gaat nog vertellen over zijn andere (dichtere) madenkweekbak, waarmee de maden op worden gevangen in een fles. En daar heeft hij wat gekookte botjes enz. in zitten met ook hier en daar wat saus enzo. En dat ruik je wel wat meer, als de wind jouw kant op staat

 

Die emmer bij die boom hangt daar al jaaaaaren, en we hebben slechts 1 jaar veel (van die)vliegen gehad rond het huis. Maar of dat door die emmer kwam...? Er kan ook ergens verderop een dood beest hebben gelegen waar met de juiste temperatuur en vochtigheid enz. een vliegenplaag door is gekomen.

Onze kippen pikken en krabben de hele dag rond in dat veld, dus als ze ergens verderop zijn weggekropen dan worden ze vast ook wel gevonden door een hongerige snavel. Ook weet ik eigenlijk niet eens of maden wel 's nachts uit die emmer vallen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Leuk topic! Ben van plan soldatenvliegen te gaan kweken, die composteren super en stinken niet, na ja alleen de gedachten van vliegenmaden maakt me al

En meelwormen lijkt me ook wel wat, maar soldatvliegen die hebben veel voedingswaarde de meelwormen niet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ah dus met de stank valt het wel mee. Mischien toch eensteeds een keer proberen. Nadeel is hier wel dat de kippen verblijven dicht bij de weg zijn. En hier komen nog al veel fietsers langs.

 

Zit zelf wel te denken om een meelwormenkweek op te zetten. Heb hier al verschillende voorbeelden van gezien en schijnt vrij makkelijk te zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een made is afhankelijk van de temperatuur actief.

Bij een koude nacht zullen ze weinig doen, bij een broeierige des te meer.

Met vissen houd ik ze zomaar drie weken goed in de koelkast zonder dat ze verpoppen.

Belangrijk is dan wel dat ze zo droog mogelijk koel bewaard worden en wij doen dat altijd door wat polenta bij de maden te doen.

 

Er is niets vies aan een made, ze verhinderen zelfs ziektes doordat ze het rotte vlees opeten.

In ziekenhuizen worden ze ook nog wel eens gebruikt (steriel uiteraard) om gangreen te verwijderen.

Het is alleen jammer dat ze tot vliegen uitgroeien, die vind ik persoonlijk wel hinderlijk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Stank kan zeker wel ontstaan maar als het meezit moet je echt goed je best doen (heeeeel dichtbij ruiken) om het te ruiken. Ik denk dat hoe harder het rottende vlees stinkt hoe meer vliegen het aantrekt dus meer eitjes dus meer maden die de rottende (dus stinkende) delen het sneller opeten en dan is het al op voor het kan gaan stinken. Nu is het hier ideaal weer voor maar als straks de temperatuur weer iets gaat zakken zullen de maden en vliegen rustiger worden en gebeurt er minder maar gaat het vlees ook minder snel rotten. Vrij uitgebalanceerd systeem die natuur maar het is geen garantie dat je helemaal nooit iets ruikt.

Doe je een dood dier in een kliko en het wordt lekker warm dan gaat het altijd stinken denk ik, afgesloten ruimte dus kunnen niet genoeg vliegen bij komen. Kan ook aan de tijd van het jaar liggen. Wij hebben ook wel eens gehad dat er in de schuur of ergens in een bosje een nare lucht hangt en dat kan komen omdat in februari vlees wel gaat rotten maar er dan nog maar heel weinig vliegen actief zijn. Zal deze tijd van het jaar niet gebeuren, vliegen zijn er nu als de kippen bij. Ze leggen al eitjes op dieren die nog niet eens dood zijn maar op de een of andere manier hebben ze al wel door dat het dier stervende is. Opruimen opruimen opruimen denken die vliegen

 

@Elzabet: Vang gewoon met rattenklemmen (grote versie van de bekende muizenklem van hout met metalen beugel en veer). Ja klopt je kunt ze alleen neerzetten daar waar ander dieren er niet bij kunnen komen. Heb ik ook wel eens geprobeerd en toen had ik dat ene roodborstje te pakken die altijd rond ons huis verbleef. Dat is dan toch erg triest Als je er verder geen last van hebt hoef je de rest ook niet te vangen. Leven en laten leven. Hier is het vaak zo dat een moederrat gaat bevallen in onze schuur, die moederrat vang ik heel af en toe, die zijn vaak slim genoeg ( en daardoor een grote rat geworden) en lopen niet zomaar in een val. Als de baby ratjes het nest verlaten horen wij overal in de schuur geluid en dan 1 of 2 dagen laten lopen ze achter elkaar in de vallen, dan vang ik er 5 of 6 binnen 2 dagen en daarna is het weer rustig tot de volgende geboorte. Weg krijgen we ze dus niet maar het blijft op deze manier wel onder controle.

Vangkooien heb ik bij de kippen staan buiten want daar hangen weer andere ratten rond maar die krijg ik bijna nooit te pakken en de muizen (vermoed ik) halen het voer uit de kooien dus is niet echt effectief.

 

@Frans D : ja dat zou zomaar kunnen, kan ik niet uitsluiten. Ochtends gaan de kippen wel direct kijken op die plek maar als de made dan al in een kier van de bast van de boom is gekropen zal hij toch een vlieg worden. Weet trouwens niet of maden nachts wel actief zijn? iemand?

Om ons heen allemaal melkveehouders en zelf hebben wij varkens dus die paar extra vliegen gaan hier niet opvallen. Kan me voorstellen dat als je in bebouwde kom woont dit wel belemmering kan zijn.

Langs de weg hoeft geen probleem te zijn zolang het niet stinkt, wij hebben alleen nog maar positieve reacties gehad, het is toch gewoon een prachtige manier van voer produceren voor je kippen.

 

@Jane Doe: Aasvliegen stinken ook niet. Als soldatenvliegen het materiaal niet aankunnen zal dat net zo gaan stinken. Voordeel van de soldatenvlieg is dat die niet perse vlees hoeft want die eet alles. Nadeel van de soldatenvlieg is dat die hier eigenlijk niet voorkomt, hij kan niet tegen onze winters. Er schijnen wel waarnemingen te zijn in de buurt van varkensbedrijven (ze zijn gek op varkenspoep) dus als ze hier in de buurt zitten zou ik ze tegen moeten komen. Ben van de winter op zoek geweest of ik ze kon kopen maar dat wordt toch een behoorlijk prijzig project met veel werk want je wilt ze niet laten ontsnappen.

Onze gewone aasvlieg is de beste optie voor ons klimaat, ze vliegen toch rond en willen graag eitjes leggen in de val die we voor ze maken.

 

@tuinLB ja meelwormen heb ik ook over na gedacht, is ook leuk. Weet iemand of die echt alleen meel eten of ook gewoon brood (of gemalen gedroogd brood?). Want om nu kostbaar graan te gaan malen tot meel en dan van dat meel weer meelwormen te maken als veevoer dan voer ik liever dat graan aan de kippen. (van oud brood hebben we genoeg)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wanneer je Google raadpleegt, dan zie je dat ze pas in het donker erop uittrekken om een schuilplaats te zoeken om te verpoppen.

Bij het vissen bewaar je ze al in een vrij donkere bewaar box.

Sommige hebben een licht doorschijnend deksel waardoor je ze ook in het donker ziet bewegen.

Ik ga er vanuit dat maden geen nachtrust hebben, dit is echter een aanname.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Meteen op onderzoek gegaan in het schemer.

Op de foto is een andere emmer, daarover later meer.

zie nu wel maden buiten de emmer maar alleen hele kleintjes dus die gaan niet verpoppen.

Lijkt er in dit geval meer op dat het overbevolking is binnenin de emmer en dat ze op zoek zijn naar een betere plek erbuiten.

Dit ter overdenking voor het slapen gaan

 

Dit is binnenkant deksel, op zoek naar buiten.

IMG997328401494964044.JPG

 

Dit is buitenkant deksel, enkele zijn al buiten.

IMG997065441494964052.JPG

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hi Joep (en iedereen),

 

 

Wederom een zeer leerzaam topic. Bedankt! Vooral naar het kweken van mestpieren (voor in de wormenbak) ben ik benieuwd. Ik wil zo min mogelijk geld uitgven aan de aanschaf van de wormen en ze efficient gaan vermeerderen. Er is waar ik woon namelijk steeds grotere vraag naar deze wormen vanwege de wormenbak- hype.

 

Kun je overigens ook mestwormn uit de tuin vangen? Zo ja, hoe doe ik dat het beste?

 

Alvast veel dank voor de antwoorden van iedeen.

 

 

Gwen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een made vervelt een aantal keer voordat ze hun definitieve grootte bereiken.

Het zou dus heel goed zo kunnen zijn, dat ze rondkruipen om dat vervellen makkelijker te maken, of tijdens het vervellen.

Je ziet dat gedrag ook nog wel eens in een gft bak.

 

Als de maden groot genoeg zijn om zich te verpoppen kruipen ze in het donker naar elders op zoek naar een schuilplaats waar ze zich kunnen verpoppen.

 

http://ongedierteconcurrent.nl/maden/

 

Dat ze dit in het donker doen is eigenlijk ook wel logisch, want overdags maken ze geen enkele kans en worden ze al vrij snel door bijvoorbeeld vogels verorbert.

Voor het verpoppen zullen ze ook uit de natte smurrie van een ontbindend lichaam moeten, anders wordt de schil waarin ze verpoppen niet hard.

Link naar reactie
Delen op andere sites

 

@tuinLB ja meelwormen heb ik ook over na gedacht, is ook leuk. Weet iemand of die echt alleen meel eten of ook gewoon brood (of gemalen gedroogd brood?). Want om nu kostbaar graan te gaan malen tot meel en dan van dat meel weer meelwormen te maken als veevoer dan voer ik liever dat graan aan de kippen. (van oud brood hebben we genoeg)

Ik had een meelwormenkweek voor de gekko's van mijn man.

 

Gedroogd brood gaat prima. Ik liet de kapjes van het brood drogen en die gingen naar de meelwormen. Gewoon brood kan ook maar dan iets beter opletten dat het allemaal wordt opgegeten en niet gaat schimmelen. Droog brood kan blijven liggen totdat het op is, dat vond ik makkelijker.

Daarnaast nog wat vocht in de vorm van een stukje groente of fruit. Dit in een apart bakje zodat de rest niet vochtig wordt. Dat trekt namelijk schimmel en ander ongedierte (bijv mijt) aan.

 

Voor de huisvesting zijn online verschillen systemen. Ik had 1 grote bak waar alle stadia bij elkaar zaten maar ook een plastic ladenkastje met verschillende stadia. Dat laatste geeft een hogere opbrengst en het oogsten is makkelijker maar het is ook ietsje meer werk.

 

Wasmotten heb ik ook geprobeerd. Dat lukte wel maar vliegende beesten zijn een stuk lastiger.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Versie I madenemmer met opvang zodat ik de maden gedoseerd aan de vissen kan voeren.

 

Buis met gaten onderin emmer met 1 stuk naar buiten door een gat.

 

emmer2-2017301495043026.JPG

 

Gevuld met vlees

 

emmer2-1854921495043064.JPG

 

Hier waren al eitjes op gelegd omdat het al even in een andere emmer zat.

 

emmer2-1973741495043128.JPG

 

Deksel met gaten erin zodat de vliegen er door kunnen om eitjes te leggen.

 

emmer2-288641495043175.JPG

 

Fles aan uiteinde slang waar de maden in kunnen vallen.

 

emmer2-378991495043259.JPG

Link naar reactie
Delen op andere sites

Na dag 1:

Bewegende bult

 

emmer2-547431495043462.JPG

 

Goede opbrengst

 

emmer2-1797391495043508.JPG

 

en daarna ging het mis, ik werd te gulzig, heb in de emmer teveel vlees gedaan en er waren al heel veel eitjes. In de emmer is het een vochtige bende geworden met bewegende vleespulp en door de vleessappen is de tape rond de slang losgekomen en daar kruipen nu maden uit.

Terug naar de tekentafel dus. Les 1 : Maden kruipen omhoog om te verpoppen, weg bij de vochtige massa. Les 2: als er teveel voedsel in de ruimte zit wordt alles vochtig. Ik heb de indruk dat de maden niet tegen een droge wand op kunnen klimmen maar wel tegen een vochtige, dan zitten ze zelfs onder tegen de deksel. (en zoals gisteravond erbovenop) Hoeveelheid vlees moet dus klein zijn in verhouding tot de ruimte. Ik heb dus grotere emmers nodig of moet tevreden zijn met minder maden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ Gwen . Mestpieren haal ik voornamelijk uit paardenmest , daar zitten er erg veel in, daarnaast tref ik ze geregeld aan onder een pot of iets anders op de stoep . Daar zitten dan ook mestpieren... geen idee hoe ze er komen.

Als je geen mest op je tuin hebt zul je daar voornamelijk regenwormen aantreffen want die leven in de grond en trekken organisch materiaal naar beneden. Mestpieren zitten liever direct in het organische materiaal dus zul je ook aantreffen in een composthoop.

Ik heb een kweekton met mestpieren en een kweekemmer met regenwormen, ben daar begin dit jaar mee begonnen en er zijn kleintjes geboren Zal binnenkort wat foto's en tekst hierover posten.

 

@loes. Ok goed nieuws , bedankt voor de informatie. Heb voorlopig even genoeg projecten om handen maar heb nu al zin om te beginnen aan meelwormen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voor iemand die af en toe vist, schiet het niet op om zelf maden te gaan kweken.

Dus ik heb het zelf nooit geprobeerd.

 

Als ik zelf zoiets zou moeten doen, dan zou ik een constructie als volgt proberen;

 

Een grotere emmer met deksel, met wat gaten in de deksel zodat vliegen toegang hebben.

Daarin een kleinere emmer zonder deksel plaatsen, die op een ophoging staat in de grote emmer en die verder de wanden + de deksel van de grote emmer niet raakt. Vervolgens in de kleinere emmer vleesresten e.d. plaatsen.

 

Doordat de kleinere emmer vrijstaat, kan de made eigenlijk niets anders doen als over de rand van de kleine emmer klimmen en in de grotere emmer terecht komen. Je kunt eventueel als extra ontsnappingshulp wat gaten boren in de wand van de kleinere emmer, alleen niet te laag anders bestaat de kans dat vocht uit die gaten in de grotere emmer sijpelt, terwijl je die zo droog mogelijk wil houden.

Eventueel kan je ook nog polenta of keukenpapier op de bodem van de grote emmer plaatsen, zodat een natte made droog wordt en niet meer uit de grote emmer kan ontsnappen (ze hebben daarvoor echt vocht nodig).

Wanneer de maden een ammoniak lucht krijgen, dan helpt polenta goed om de maden te zuiveren van die lucht.

 

Ik hoop dat je er wat aan hebt, maar wellicht heb je zelf onderhand al andere ideeën opgedaan.

 

Edit: even een tekening voor je gemaakt ter ondersteuning.

 

emmers-maden41941495052019.jpg

 

De grote emmer heb ik doorzichtig gemaakt, zodat je de binnenkant kunt zien.

De ophoging zou je eventueel kunnen maken van ronde houten roetjes van gelijke lengte en deze dan vanaf de onderkant door de bodem van de grote emmer heen met schroeven vast te zetten. Voor wat onderling verband, kan je die aan de binnenzijde ook eventueel verbinden met wat latjes.

Op die manier kan je makkelijk de kleine emmer eruit halen, om de maden uit de grote emmer te oogsten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja meerdere ideeën maar denk dat ik ook meerdere testen moet uitvoeren voordat de ideale madenemmer is gevonden.

Jouw idee in vereenvoudigde vorm. Bedankt voor de duidelijke uitleg en vooral de tekening.

Ton met gemalen tarwe op de bodem, mais en diverse bonen (wat we toch malen als kuikenvoer)

 

IMG001937101495127097.JPG

 

En daar een emmer met gaten aan de zijkant en gaten in het deksel in gehangen.

 

heb daar die andere emmer met smurrie in leeggekiept. (was bruine smurrie geworden vol met maden) . Emmer zat er helemaal onder, heb hem boven de bak met meervallen gehangen zodat alle maden uiteindelijk daarin terecht zullen komen. Beetje gesmeer die vorige emmer maar uiteindelijk wel een goede opbrengst.

Kijken hoe deze versie het doet.

 

IMG002116791495127112.JPG

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beetje een zijspoor Joep, maar waarmee vang jij ratten? Ik heb er 1 gevangen in de tuin (met een klem in de koude bak waar de rat in kwestie blijkbaar veelvuldig moest wezen) maar het is bij die ene gebleven en ik heb er vast meer. Maar de klem durf ik niet ergens anders te zetten (straks loopt er een kip in, of een egel) en met de vangkooi vang ik niks...

 

Hierop was mijn reactie paar dagen terug dat ik ook vrij weinig resultaat heb met de vangkooi maar vanochtend was het raak, twee stuks in 1 val en dat heb ik nog niet eerder gezien.

Heb de foto in ander topic geplaatst omdat we van Jorieke niet teveel off topic mogen gaan (en ze zit achter de computer vlak naast mij dus ik moet me wel aan de regels houden).

Hier vind je de foto : https://www.moestuinforum.nl/post346733.html#p346733

 

Weer iets voor in de madenemmer in bij de kippen , die was inmiddels aardig stilgevallen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Werkt erg goed. 385 gram maden in de ton twee dagen later. Alleen is het scheiden van meel en maden veel werk.n (eerste zeven en om daarna het restant eruit te halen de maden van licht naar donker laten gaan maar dat is voor 10% best een lastige opgave dus die moest ik er met de hand uitpikken) Moet nog een oplossing verzinnen zodat de maden zichzelf verzamelen in een bakje. Toch weer iets met een slang en een een flesje zoals in de eerste versie zou moeten werken. Verschil is nu dat ze wel eerst droog worden en daardoor niet meer kunnen klimmen.

 

IMG012214941495311329.JPG

 

IMG011854351495311337.JPG

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is een mooie bak vol zo.

 

Probeer anders eens een laag keukenpapier i.p.v. wat je nu gebruikt.

Keukenpapier schijnt ook goed te werken om je maden droog te krijgen.

 

Wat het zeven betreft, zou ik zelf gewoon een voer/madenzeef gebruiken;

 

evezet-madenzeef-voerzeef.jpg

 

Zelfs pinkies (kleine maden) zijn daar goed mee te zeven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...