Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

larven in kas


nelis666

Aanbevolen berichten

Oorwurmpjes.

De vrouwtjes zorgen - net als pissebedden - voor de jonkies

 

Goede moeders

 

"Oorwormen leven tenminste 18 maanden maar kunnen waarschijnlijk ouder worden. De winter brengen ze in de grond door of op een beschutte plaats binnen- en buitenshuis. De volwassen dieren paren aan het einde van de zomer. Het vrouwtje legt ± 50 eitjes wanneer ze in haar winterschuilplaats kruipt. Dit gebeurt meestal in gezelschap van het mannetje en andere oorwormen.

Het vrouwtje zorgt, net als de bijen, voor de eieren en larven. Als de eieren uit komen wordt het mannetje buiten gezet en wordt het holletje ingericht voor het kroost. Ze beschermt haar eieren tegen uitdroging en aantasting door schimmels door ze schoon te likken en ze bij elkaar op een hoopje te houden. Ze likt haar jongen wanneer deze uit het ei komen en voedt ze de eerste twee weken. De larven krijgen fijngekauwde plantenresten of resten van dieren te eten. Moeder en kroost komen in het voorjaar te voorschijn. Na de tweede vervelling van de larven verdwijnt de waakzaamheid van het wijfje. Na 6 vervellingen wordt de oorworm volwassen. De levenscyclus van ei tot volwassene is gemiddeld 56 dagen. Door de broedzorg is het wijfje zeer verzwakt en sterft meestal spoedig. Het moederdier wordt vaak door haar eigen broed opgegeten. "

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste Nelis,

 

Deze beestjes behoren tot de familie van de Collembola (springstaarten). Deze zijn echt heel algemeen in Nederland. Ik denk dat je moet zoeken in de familie van de Onychiurinae. Zie bijgaand plaatje en http://www.collembola.org/taxa/onycinae.htm Onychiurinae-Springstaart35641466791933.jpg, zie ook Wikipedia. Jouw springstaarten hebben geen pigment, springvork en ogen, omdat ze niet op de grond, maar in de grond leven. Maar bij jou komen ze blijkbaar in groten getale boven de grond zetten.

Ik schat in, dat jouw grond heel luchtig is, met veel poriën. Deze springstaarten kunnen zich hierin goed verbergen. Ook een permanent vochtige grond is prima voor de rijpende aardbeien, maar ook voor de vermeerdering van deze beestjes.

Ik zou proberen om de toplaag van de bodem af te schrapen, waarmee je het grootste deel van deze plaagdieren afvoert. Vervolgens een laag zand strooien om de boel af te dekken. En vervolgens alleen plaatselijk de aardbeien water geven.

Er zijn vast wel gifsoorten voor, maar dat zou ik zelf niet gebruiken bij aardbeien, ik weet daar ook niet veel vanaf. Ik hoop dat je hier iets mee kunt.

 

Succes Oscar

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...