Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Laurier stekken?


jasmin

Aanbevolen berichten

Zojuist heb ik een redelijk mooi bosje verse laurier gekocht, en ik wil stekken maken, maar hoe pak ik dat aan?

 

1654199_10203258118757793_374462252_n.jpg

 

De takjes zijn groen en niet houtig. Ik zou zelfs hielstekken kunnen maken. Ik heb stekpoeder in huis. Maar ik zit vol vragen:

 

- hoe lang moet je de stek totaal nemen, en hoeveel procent zet je onder de grond

- top wegknippen?

- hoeveel blad (aantal) laat je zitten per stek?

-kan je ze bij elkaar in 1 grote pot zetten, of is zoals Hans hierboven beter om ze los van elkaar te laten bewortelen

-Is een hielstek beter dan scherp afsnijden?

 

Verder weet ik dat het vochtig moet, warm (20 graden), en ergens las ik dat je eigenlijk in de nazomer moet stekken, maar ja... ik ga er toch voor...

 

Groene, levende steeltjes...

 

1623331_10203258119197804_798415767_n.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat ik geloof ik zou doen.

 

eerste is, dat ik het nú niet zou doen geloof ik, maar dat wist je al. Je gaat er voor.

Niet de dunste takjes nemen, je hebt wel iets massa nodig. Niet te dik ook, maar dat zit hier niet tussen. Ik zou elk stekje een eigen potje geven en los van elkaar wegzetten uiteindelijk , blad mekaar niet laten raken.. Schaar die je gebruikt moet goed schoon zijn, eventueel ontsmetten. Zoveel gedoe ? Jawel, en wel hierom: ze wortelen echt niet vlot. Dus ze moeten lang ergens staan, en dan ligt er schimmel op de loer. Schoon werken dus.

Ik zou het zo doen : mooi takje nemen. Zo rond de 15 cm. Veel kleiner ( ik hoop dat je die maat op ze minst hebt ) heeft niet veel zin.

Takje nemen. Onderste deel knip je af net onder een knoop. Geen blad aan die knoop. gewoon kort onder de knoop recht afknippen. Hielstek kan inderdaad ook hoor. Ik zou geloof ik wél stekpoeder gebruiken. Heel dun !! Onderste cm indopen, heel dun, rest afkloppen of blazen. Waarom stekpoeder ? Naar mijn idee, alleen al vanwege de schimmelwerende eigenschap voor de wond.

 

Goed. Onderste bladeren verwijderen. zeg een knoop of 2 of 3. Dan een bladpaar laten zitten en daarboven toppen. Netjes knippen. wond klein houden.

Dan heb je dus een takje van ong 15 cm en 2 bladeren. Ik zou misschien ook nog een deel van het blad toppen. Vaak doe ik dat bij stekken. Je vermindert de verdamping.

In zaai of stekmedium zetten. Heb je alleen potgrond ? Dan Half half grof zand en potgrond. Licht vochtig ( op laten zuigen van onderen ) en of onder een plastic zakje wegzetten of in klein zaaikasje ofzo.

Licht vochtige lucht dus. Eerste week niet luchten , maar niet echt nat !! Niet nat !!

Na 2 weken heel af en toe luchten. Redelijk warm wegzetten ja, maar absoluut uit de zon houden . Wel erg licht !

 

Kan heel lang duren. Niet nieuwschierig worden en gaan kijken. Na een week of 6 es kijken of er witte wortels verschijnen. Kleine potjes nemen, en de basis van de tak diep bijna op de bodem zetten.

Zodra in de blad oksel wat gebeurd is je stek gelukt. Geen grote slagingskans.

Wordt het blad geel en valt af ? Dan is het foute boel. Maar ook dan even wachten. Vooral allemaal niet te nat, maar niet laten uitdrogen.

 

Onder warmte. op mat en vernevelen , zou beter zijn, maar dan nog meer kans op schimmel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bit, erg bedankt! Ik had wel wat rondgekeken hoe ik het moest doen, maar het was me gewoon niet helemaal duidelijk, en nu wel. Vooral het aantal bladeren, de lengte, en wachttijd van minimaal 6 weken. Als het nog wat langer duurt: ook geen probleem.

 

En ja.. je weet maar nooit of er wat stekken aanslaan. Afgelopen jaar had ik onbedoeld ineens stekken van de rode bes. Wel een ander geval natuurlijk, maar toch... de levenskracht van de natuur kan zomaar toeslaan als je niks verwacht.

 

En als het helemaal niks wordt, probeer ik het later in het jaar nogmaals.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 years later...

Na zes weken misschien al de eerste worteltjes onderuit de pot?

Nou, bij mij was het een hele bevalling. Nu, ongeveer 9 maanden na stekken, begint er iets mooi fris groens uit te lopen. Ongeveer een centimeter groot nu (die uitlopende knop). Twee van de drie zijn gelukt. Misschien de derde ook, ik kan die tenminste niet makkelijk de grond uittrekken. Er zitten dus misschien wortels aan.

Stekken van iets als munt gaat beduidend sneller ....

 

Voor de grap heb ik vorige week een nieuwe stek genomen. Verkeerde jaargetij. Toch maar eens zien wat er gebeurt,

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...
  • 6 maanden later ...

Inderdaad yuras, Laurier blijft ook in de winter water verdampen en als de wortels flink zijn ingekort ontstaat er bij strenge droge vorst een behoorlijk moeilijke situatie voor de struik.

Ik heb altijd geleerd: alle winter groen blijvende struiken kun je het beste in oktober verplanten. Hangt natuurlijk ook van de grote af. Of je nu een hulstboom verplant van 3 meter hoog of een klein laurier struikje van 70cm hoog.

Krijg je een zachte winter met geen vorst is het weer anders, maar ja dat weet je niet van te voren.

Meer dan 180 rassen abrikozen, perziken en amandelen te koop .

De kleinste met de grootste keuze.

http://www.windindewilgen.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 year later...

Stekken van laurier, mijn ervaringen tot nu toe.

Eerst en vooral: ik maak alleen stekjes als ik het moederstruikje snoei, om een compact struikje te krijgen, zonder rare lange takken. De tijd in het jaar en de grootte (kleinte?) van de stekken is dan vast niet optimaal. En stekpoeder heb ik nog steeds niet. Wel heb ik de steeltjes wat afgekrabd.

Deze zijn juli 2017 gestekt, in 2/3 potgrond, 1/3 brekerzand. Foto van toen:

laurier2017070559131528368340.jpg

 

Nadien vrijwel niets er aan gedaan, op een beetje vochtig houden (als ik eraan dacht), en tijdens vorst naar de keuken toe, na. In de schaduw, op wat ochtendzon na.

In dit voorjaar verschenen er verse bladknopjes en later blaadjes. Gisteren verpot. Drie stuks bleken prima geworteld te zijn. Die staan nu in ½ potgrond, ¼ brekerzand, ¼ klei:

2018060613252191501528368363.jpg

 

Hier moedertje met kroost:

2018060712420024071528368365.jpg

 

Niet gek, vind ik zelf. Het duurt wel enorm lang, zonder speciale zorg. Meerdere stekken in een grote pot heeft m.i. het voordeel dat het vochtgehalte (laag maar niet droog) beter op peil blijft, zonder daar moeite voor te hoeven doen. Gemiddelde score -van nu drie stekmomenten- is ongeveer 50%.

Het kan vast veel beter / optimaler, maar zo gaat het dus ook wel.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...
  • 2 years later...

“De laurier is dood, lang leve de laurier”

(vrij naar: https://nl.wikipedia.org/wiki/De_koning_is_dood,_lang_leve_de_koning!)

 

Mijn grote laurier in pot heeft de afgelopen winter niet overleefd. De opvolger is zijn nog onvolwassen zoon, nu bijna vier jaar oud:

 

20210607_laurierstek_3jaar.jpg

 

Over stekken: wat duurt dat láng:

Afgelopen september heb ik stekken genomen. Van de acht lijken er nu drie aangeslagen te zijn. Heel voorzichtig. Bij twee zie ik een klein, vers blaadje, bij de derde zwellen er een paar knoppen op.

Een score van drie uit acht is netjes, voor laurier. Maar waarom moet het zo vreselijk lang duren?

 

De gouden tip ben ik nog nergens tegengekomen. Heeft een van jullie die tip wél?

 

(O ja: de grote laurier is ook bij -8 / - 10 graden buiten gebleven. De zoon, en de jonge stekken heb ik wel tijdelijk binnengehaald.)

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb een grote boom die ik 20 jaar geleden heb gekocht. Daar neem ik elk jaar stekken van. Elk jaar belachelijk veel uitlopers die ik eruit trek danwel braaf uitschep. Ligt er san of ik ze wil oppotten of niet.
In een potje apart en dat gaat meestal goed. Je ziet binnen enkele weken wel of hij aanslaat of niet. Als ze verdrogen, laat ik ze soms zitten wegens tijdgebrek. Soms gewoon de kliko in. Het is wel de moeite waard ze te laten zitten, want ik denk dat in de helft van de gevallen, de verdroogde takken leven gaan tonen.

Voor de kippen kon ik meer stekken nemen. De ren staat er nu onder en uitlopers worden vaak opgegeten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wow Mellie wat mooi zo een grote laurier die zoveel stekken geeft. Hier moest ik weer met een kleine stek opnieuw beginnen, hopelijk kan er met de tijd een struik/boompje in de keukentuin. Volle zon zou wel kans geven als die groot genoeg is, weer de gok wagen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

7957a468cbbdb78c25f2808acae03caa.jpg

Dit is de mijne. Ruim 2 meter hoog inmiddels.
Ik wist niet dat je ook topstekken kon nemen. Petje af @Henkg ik nam aan dat je met uitlopers ging stekken. Heb even wat pagina’s ervoor ook doorgelezen. Proces van de lange adem blijkt maar weer.

Nu heb ik met het minder potten beleid 2 lauriers met pijn in mijn hart weggedaan omdat ik de aan de staatstenen niet gesleten kreeg… en ik heb al genoeg laurier. Als ik dit had geweten, had ik ze nog wel een hoekje kunnen zetten. Balen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou voor een marcot gaan, vele malen hogere slagingskans.

 

Met een marcot haal je een stuk barst en cambium weg, waardoor de water toevoer naar de top instand blijft, alleen suikers kunnen niet terug naar beneden gestuurd worden, waardoor die dus aan de boven kant van de ring wortels maakt. Geheid binnen 3maanden een stek.

 

Hier staat een uitleg geschreven hoe je dit kan doen.

https://bonsaitechniek.nl/stappenplan-marcotteren/

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Een update, ter lering en vermaak:

@Mellie (en Tielse Flipje, Rorror)

Ik wilde beslist zelf stekken, om daarvan te leren, topstek omdat ik niet anders heb.

Zowel met als zonder hieltje duurt hier erg lang. Van ergens in september tot mei/juni !

Marcotteren ga ik ook eens proberen. Waarschijnlijk veel sneller succes (?), maar dan zou ik het kleine -snel uitdrogende- pakketje met grond steeds vochtig moeten houden. 

 

Maar nu: gisteren uit de grote pot de acht stekjes voorzichtig uitgegraven. 

Vier stuks (die al een nieuw groen blaadje hadden) bleken inmiddels goed geworteld.

Twee twijfelaars bleken ook al wat wittige wortels te hebben, die heb ik ook maar opgepot

 

20210622_150335.jpg

 

Het gaat dus wel, topstekjes van laurier, maar het duurt achterlijk lang. Toch wel leuk, deze lastige klantjes, als het dan uiteindelijk wel lukt.

Straks maar even wat tuinkers zaaien ...

O ja: had ik al gezegd dat het stekken van laurier idioot lang duurt? 

  • Like 1

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

41 minuten geleden, henkg zei:

maar dan zou ik het kleine -snel uitdrogende- pakketje met grond steeds vochtig moeten houden. 

Nee is niet nodig. Gewoon in plastic bovenkant en onderkant een paar gaatje zodat het kan luchten. Ik zou de marcot niet met gewoon aarde doen, maar met wat grote plukken mos. blijft lang vochtig, en is heel luchtig.


Water / voeding aanvoer gaat door het spinthout(Sapwood) omhoog. Dus hele top blijft water behouden.
Zodra het blad energie heeft gemaakt, wordt dat vocht naar beneden gestuurd via het cambium. Waardoor de wortels worden aangemaakt. Die wortels worden dus een soort van vochtig en in leven gehouden door het cambium.
Pas zodra je wortels ziet door het plastic heen, dan knip je de tak af. Op dat moment nemen de nieuwe wortels het werk over.


Het ene jaar is cambium de weg naar beneden, het jaar erna veranderd het cambium in spinthout, en dat is de weg naarboven (nieuwe jaarring).

Andere woorden, energie wordt omgeslagen in het cambium. Jaar erna kan alleen die energie gebruikt worden, als de richting van de sapstroom veranderd richting de top.

image.png

 

Edit: ook even nederlandse benamingen plaatje er bij gezet.

 

image.png

aangepast door rorror
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 maanden later ...
  • 1 year later...

De meeste stekjes van sep 2021 zijn gelukt (zie voorgaande bericht), en uitgegroeid tot mooie plantjes.

Het stekken in sep 2022 is echter compleet mislukt.

(Ik stek ieder jaar, voor de export. Er is hier steeds genoeg vraag naar. En ik wil er steeds twee op de reservebank, voor het geval dat de grote -die bij vorst niet naar binnen gaat- doodvriest.)

 

Dit jaar probeer ik het op een andere manier:

Eerder in het jaar (nu dus), van verse voorjaarsscheuten, 10 a 15 cm lang. Daar zit geen houtig stuk aan met voedingsstoffen, dus het wortelen moet snel gebeuren. Daarom staan ze nu eerst een paar weken binnen, onder LED, en op een warmtematje (op 22 graden). O ja: niet getopt, het groeipunt heb ik laten zitten.

Geen foto. Gaat deze manier lukken? -> wordt vervolgd ...

 

Wel een plaatje van een inmiddels grote stek:

20230530_laurier21-23.jpg

^ Links: eind mei 2021. Rechts: eind mei 2023, na verpotten. Door jaarlijks fors terug te snoeien -om de plant bossig te krijgen en houden- is de groei niet geweldig. Wel goed genoeg voor mij. En het snoeiafval is oogst, voor de keuken.

 

  • Like 2

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als het jonge schot te zacht is / onvoldoende is afgerijpt dan is de kans groot dat de stekken gaan rotten.

 

Als je over de stekpot een heldere plastic zak doet en deze vastzet met een elastiek dan beperkt dit de verdamping. Bij warmte (20 + graden) wortelen de stekken sneller.

 

Terugsnoeien is gewenst want je wilt een bossige plant, geen slungel.

 

Laurus nobilis is ook goed uit zaad te vermeerderen mits het zaad VERS is. Zaad van Laurus nobilis verliest snel aan kiemkracht dus alleen bij betrouwbare adressen kopen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...