Lonicera caerulea (Honingbes)

Plaats hier je vragen, tips en berichten over fruit en noten
permanatuurtuin
Berichten: 459
Lid geworden op: Wo 23 Dec 2015, 19:56
Moestuin Seizoen: Bekijk update (75)
Woonplaats / locatie: Hulsberg
Contact:

Re: Lonicera caerulea (Honingbes)

Berichtdoor permanatuurtuin » Di 29 Mei 2018, 07:06

We spannen geen netten over de struiken. Dat levert meestal meer schade op aan de struik dan gewenst is. Verder raken er soms vogels in verstrikt en dat vind ik dan toch jammer. De honingbessen staan allemaal ongeveer 1-5 meter uit elkaar, maar dan wel als lint structuren door het terrein heen. Het is een echt voedselbos. De kleine honingbessen zijn op dit moment niet meer zichtbaar vanwege het hoge gras.

Ik eet net zo veel vruchten als mijn kinderen, maar ik krijg ze helaas niet onrijp over mijn keel. Over een paar jaar kunnen we hopelijk wat vruchten inmaken, maar ik denk dat de kinderen voorlopig goed in staat zullen zijn alles op te eten. De twee jongsten gaan immers ook nog meedoen met alles op te eten. Mijn kinderen vinden rozenbottels met haar en pit ook lekker, dus echt kieskeurig zijn ze niet.

Fruitige Esther
Berichten: 90
Lid geworden op: Vr 22 Dec 2017, 12:11
Woonplaats / locatie: Beemte Broekland
Contact:

Re: Lonicera caerulea (Honingbes)

Berichtdoor Fruitige Esther » Wo 30 Mei 2018, 18:49

Wij hebben er wel voor gekozen om er netten overheen te doen omdat er hier simpelweg niets van de oogst over blijft :!: .
Vorig jaar hebben de spreeuwen ze in een korte tijd soldaat gemaakt en dat wilden we niet weer hebben ( toen hadden we een los net over boogjes en nu over bamboestokken waar je goed onderdoor kunt lopen en dat gaat heel goed)

Het oogsten gaat hier erg goed! Een super goed jaar..
En als we het mogen geloven word het nu elk jaar nog meer :) ...

Vorig jaar hadden we verschillende mensen die ze niet lekker vonden, nu is iedereen die ze proeft verkocht :D
Het mooie en zonnige weer zal ook wel invloed hebben. Zon is natuurlijk smaak...

Op de foto's is de omvang van de bessen te zien. zo groot waren ze vorig jaar niet,
De planten die een voor het 3e jaar staan geven veel grotere bessen als die net staan of in pot groeien.
Wel een logische verklaring voor, dit zie je bij meer fruit. Eerst groei en dan vrucht..
Op de foto's is ook te zien dat bijv de Indigo Gem bijna net zo groot is als de Boreal Blizzard maar die zijn vorig jaar geplant of staan in pot. ( Van de blizzard hadden we wel een paar bizar grote maar geen foto van gemaakt)
:thumbup:

Welke we lekker vinden? dat is toch wel de Aurora, Boreal Blizzard, Vostorg en Sinij Utes.. Deze zijn echt goed in balans met zoet/zuur en aroma's

AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
Laatst gewijzigd door Fruitige Esther op Wo 30 Mei 2018, 18:52, 1 keer totaal gewijzigd.
Beheerder van de 'snoepwinkel ' www.eetbaargoed.nl voor de fruitstruikfreak
Altijd fris en fruitig

mastert
Berichten: 224
Lid geworden op: Vr 18 Sep 2015, 23:20
Woonplaats / locatie: rotterdam
Contact:

Re: Lonicera caerulea (Honingbes)

Berichtdoor mastert » Wo 30 Mei 2018, 18:52

EINDELIJK!, EEN HANDJE VOL KUNNEN ETEN. VAN HET RAS WOJTEK. ZATEN BEHOORLIJK VERSTOPT, MAAR GOED OOK, WANT NU HAD IK NOG WAT. IK VIND ZE IETS ZUURDER, MAAR OOK LEKKERDER DAN BLAUWE BESSEN. DIE VIND IK EIGENLIJK EEN BEETJE FLAUW/OPPERVLAKKIG VAN SMAAK. Het ligt natuurlijk ook aan welk ras je eet, de blauwe bessen uit de winkel vind ik niet super, en er zijn natuurlijk ook betere rassen honingbes, en waarschijnlijk ook van de amerikaanse blauwe bes. Van beiden nu wat rassen gekocht, dus in de toekomst hoop ik er met meer ervaring over te kunnen spreken. Wel echt goed beschermen, want de hoeveelheid die de vogels ons gunnen, is eigenlijk belachelijk.

Fruittuin17
Berichten: 356
Lid geworden op: Ma 08 Mei 2017, 14:18
Woonplaats / locatie: Noord-Holland
Contact:

Re: Lonicera caerulea (Honingbes)

Berichtdoor Fruittuin17 » Wo 30 Mei 2018, 21:09

Hier ook weer wat geoogst. Ben benieuwd hoe ze smaken als de planten wat ouder worden en de bessen wat groter.
En mastert je moet wel de juiste rassen hebben van de blauwe bes. Als je gewoon flink wat verschillende rassen zet proef je toch wel enorme verschillen. Sommige zijn heel kruidig en smaakvol, andere wat flauwer. Ik ga het bijhouden maar mijn planten zijn nog jong en dit jaar verwacht ik weinig bessen ivm de klap die ze hebben gehad van de verhuizing

Mister w
Berichten: 59
Lid geworden op: Wo 02 Mei 2018, 16:32
Woonplaats / locatie: zuid-Polen (in bergen)
Contact:

Re: Lonicera caerulea (Honingbes)

Berichtdoor Mister w » Wo 30 Mei 2018, 22:06

Vandaag wat bessen van de aurora gehad , smaak was uitstekend!

mastert
Berichten: 224
Lid geworden op: Vr 18 Sep 2015, 23:20
Woonplaats / locatie: rotterdam
Contact:

Re: Lonicera caerulea (Honingbes)

Berichtdoor mastert » Do 31 Mei 2018, 00:01

@fruittuin17, ik heb nog te weinig ervaring met de verschillende rassen blauwe bes, en honingbes, om echt te weten, wat voor mij het beste is.
@fruitige esther, goed om te weten welke rassen het lekkerste en vroegste zijn. binnenkort weer wat bijkopen, dit helpt mijn keuze te bepalen.
zijn bij alle rassen, de bessen zo verborgen?
@permanatuurtuin, een voedselbos lijkt mij de mooiste vorm van tuinieren. maar het beschermen van de oogst, is wel iets waar over nagedacht moet worden. misschien met vogelverschrikkers, of namaak dieren. zijn alle netten vogel gevaarlijk? ik heb wel eens gelezen dat de kleur er ook toe doet, blauw schijnt het beste te zijn. zelf wil ik ze ook wel een beetje rijp hebben. groene kruisbessen eet ik wel onrijp.

Groothof
Berichten: 43
Lid geworden op: Wo 22 Apr 2015, 21:12
Woonplaats / locatie: Fryslân
Contact:

Re: Lonicera caerulea (Honingbes)

Berichtdoor Groothof » Do 31 Mei 2018, 00:20

Bessen rijpen hier nu snel rond 12 brix bij veel rassen nu. Al lekker lopen snoepen dit weekend kan er denk al heel wat worden geoogst ondanks de droogte zijn de bessen goed gegroeid. Aan wat hier in pot staat worden de bessen overigens minstens zo dik als in de volle grond gewoon op tijd water geven en voeding. Denk dat we dit jaar aan de goed dragende rassen boven de 3 kilo per struik komen. De nieuwe russische rassen beginnen ook goed te produceren en zijn erg smakelijk. van de Canadese rassen hangt Honeybee ook goed vol. Tundra hangt ook wel aardig wat aan maar oogsten niet erg makkelijk en blijven laag in brix, Borealis zit ook wel wat aan Aurora nog steeds weinig. Silginka voldoet hier prima makkelijk te oogsten prima smaak, en mooie stevige bes die goed te vervoeren is, ook Vostorg is makkelijk te oogsten en goed te vervoeren bes en smaak is ook goed, dit geld ook voor Czelabinka. Heerlijk besje om zo te snoepen is Nimfa maar niet echt voor productie. Waarschijnlijk post ik wel weer wat foto's op onze facebook site van de oogst.

permanatuurtuin
Berichten: 459
Lid geworden op: Wo 23 Dec 2015, 19:56
Moestuin Seizoen: Bekijk update (75)
Woonplaats / locatie: Hulsberg
Contact:

Re: Lonicera caerulea (Honingbes)

Berichtdoor permanatuurtuin » Do 31 Mei 2018, 16:44

Ik denk dat ik weinig last heb van vogelschade, omdat ik een zwarte kraai aan het broeden heb op het terrein. Verder zit in de buurt een torenvalk te broeden en op het terrein heb ik een steenuil aan het broeden.

Ik heb tot nu toe nog geen spreeuw gezien. Merels zijn ook heel zeldzaam. Ik lig net vergenoeg van het dorp af. Verder worden houtduiven bij ons jaarrond in de omgeving afgeschoten, dus houtduiven zijn ook een zeldzaamheid.

Spreeuwen gaan alleen ergens zitten waar ze goed zicht hebben op de omgeving en dat is ook niet het geval bij mij (te veel hoogte verschil in de vegetatie).

Je moet de netten goed strak spannen dan komen ze er minder snel in vast te zitten.

Gebruikersavatar
roeier
Berichten: 665
Lid geworden op: Vr 02 Dec 2016, 15:57
Moestuin Seizoen: Bekijk update (7)
Woonplaats / locatie: Iens
Contact:

Re: Lonicera caerulea (Honingbes)

Berichtdoor roeier » Za 02 Jun 2018, 23:11

mastert schreef:zijn bij alle rassen, de bessen zo verborgen?

Wat ik de kenners hoor zeggen is dat de nieuwe Canadese rassen een meer rechtopgaande groei hebben. Dat zal het makkelijker maken. Jij noemde Wojtek, die gaat nogal breeduit.
Ik moet zeggen dat van die Canadezen de Beauty ook nogal breeduit gaat. Ik bind de takken wat samen om ze omhoog te leiden, van iedere struik die wat bossig dreigt te worden. Ik ken iemand op de tuin die al een jaar of 5, 6 een honingbesstruik heeft staan, en dat ding is heel erg breed maar niet hoog. Zoiets probeer ik te vermijden.

Mijn grootste struik staat er sinds vorig voorjaar, en die mag nog even doorrijpen. Het tuincentrum gaf er geen rasnaam bij. Ook dit jaar hebben ze weer honingbesstruiken waar ze geen naam bij hebben en die er gelijk aan elkaar uitzien. Ik heb ze een mailtje geschreven een paar dagen terug, het probleem zal wel bij de kweker liggen maar dit is toch niet goed, dat wil ik ze graag onder de neus wrijven. Mensen kopen een kat in de zak zo door slechte voorlichting.
Alleen maar 'Lonicera caerulea Kamchatica' zeggen is niet goed. Die van mij doet het goed, want ik heb er wat bij gezet, maar waarschijnlijk is het lastig om zo te zien wat voor ras dit kan zijn:
Afbeelding

Groothof
Berichten: 43
Lid geworden op: Wo 22 Apr 2015, 21:12
Woonplaats / locatie: Fryslân
Contact:

Re: Lonicera caerulea (Honingbes)

Berichtdoor Groothof » Za 02 Jun 2018, 23:37

Als het gewoon een zaailing is, is het geen ras en kunnen ze niks anders dan het gewoon als Lonicera caerulea verkopen. Zelf heb ik geen zaailingen staan, maar iemand hier in het dorp heeft al bijna 30 jaar oude staan. Wij staan in de nieuwe Frieslandpost 4 pagina's over onze kwekerij en 2 pagina's over een kok die er mee aan de slag is geweest, weer leuk stukje promotie voor de honingbes.


Terug naar “Fruit en noten”

STEUN HET FORUM:

bollogoSteun het forum - Ben je van plan een aankoop via bol.com te doen? Maak dan gebruik van deze link. Als jij via die link iets koopt, sponsort Bol.com een kleine bedrag om o.a. de hosting te betalen. Bijvoorbeeld bij de aankoop van moestuin boeken, tuingereedschap, moestuinbenodigdheden of andere niet tuin gerelateerde artikelen.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bertus en 0 gasten