Ga naar inhoud

Elmigo

Members
  • Aantal items

    81
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

1 Volger

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Almere
  1. Wat een toeval dat ik een zak perliet heb liggen! Helpt het om dit te mengen met tuinturf voor de pH? En waar kan je eigenlijk leem kopen? Bij geen enkele tuin en planten winkel kan ik het vinden tot nu toe...
  2. Dat is denk ik wel wat ik nodig heb! Na even zoeken kan ik lavameel, -gruis en -korrel wel vinden, maar waar vind ik leem om het mee te mengen?
  3. Hier staat een Averrhoa carambola (stervrucht) boompje van 2 jaar oud, in de vensterbank boven de verwarming, met een plastic zak er overheen voor de luchtvochtigheid. Ik sprak met iemand in een ver land, daar groeit dit boompje overal in het wild en ook in het klein in potten. Het is daar nog net geen onkruid! De ideale bodem waar de boom op groeit is vulkanische grond, rijk aan leem. Wat dat precies betekend weet ik niet zo goed en ik hoop dat iemand mij op dit forum verder kan helpen! Waar koop ik vulkanische leemgrond?
  4. Kan het per toeval bij de steel zitten? Bij mij hangt er 1 komkommer met een verschijnsel dat er een beetje op lijkt, maar dan over de lengte. Ook blijft de punt van de komkommer heel klein en onvolgroeid. In de dikte blijft deze wel gewoon groeien, heel vreemd is dat. Het lijkt iets soortgelijks... Bij de andere komkommers gaat het verder wel prima geloof ik. Niets geks te zien verder. Hebben alle vruchten er last van aan jouw plant? En misschien wel het belangrijkste, is de vrucht ondanks het verschijnsel verder wel gewoon eetbaar en smakelijk?
  5. Een bekend probleem, de oogst aan tomaatjes is weer eens vele malen groter dan wij kunnen opeten. Enkele tomaatjes heb ik al ingevroren, eerst op wat bakpapier en eenmaal ingevroren in een klein bakje. Zongedroogde tomaatjes vind ik ook heerlijk! Maar hoe droog je zelf tomaten? En wat is het verschil tussen oven- en zongedroogde tomaten?
  6. Ook hier kan ik spreken van succes met een watermeloen in pot op het balkon! Ik heb de plant lekker z'n gang laten gaan en met de hittegolf deed die dat ook zeker. De pot is 30x30x30 CM en de plant groeit om een bamboe stok heen. Niet het meest ideale maar het werkt even. Dit is het laatste jaar voor ik in de volle grond kan gaan kweken (ik ga namelijk ook verhuizen!) en dan laat ik hem toch liever kruipen, of gewoon in een klimrek hangen zoals je dat hebt gedaan. De meloen ondersteun ik met een netje en dat zit met een touw vast aan de dakrand. Volgens mij zijn onze watermeloenen nu ongeveer evengroot?
  7. Handmatig met een kwastje bestuiven, toch? Want dat doe ik dagelijks. Ik ga dan even langs alle bloemen om zeker te zijn dat er geen eentje wordt overgeslagen en toch valt er hier en daar een bloemetje vanaf. Nu is dat niet erg hoor, de planten hangen er vol mee, maar ik vraag mij toch even af... Waardoor gebeurd dit toch steeds?
  8. Wat leuk al die verschillende pepers en paprika's! Zelf ben ik denk ik relatief wat nieuw met de peper-/paprikateelt. Heb dan ook nog geen plantenkas of (volks)tuin. Wèl een lekker groot balkon op het warme en zonnige zuiden, en een nog warmere vensterbank achter het raam! De eerste (kleine) pepertjes zitten er al aan, en de planten zitten vol met bloemen en knoppen. Ik laat ze lekker zitten ondanks dat de planten nog klein zijn. Als het niet goed is dan merk ik dat vanzelf. Hieronder de gewone Spaanse pepers (Cayenna), een Mexicaanse (Jalapeño) en een gewone rode paprika, op die volgorde. Ook wilde ik graag iets heel heets kweken en kwam zo op de Bhut Jolokia. De hel is er niks bij, zo heet! Deze zien er iets anders uit dan de Cayenna's enz.
  9. Zal het inderdaad maar mengen met wat compost om het luchtiger te maken. Het ziet er verder goed uit. Het komt wel van een onbekende plek dus ben wat huiverig om hier mijn planten in te zetten. Zeker als het om een tropische vrucht gaat zoals de averrhoa carambola. Bedankt voor de info iedereen!
  10. Bedankt voor de linkjes trouwens! Nu zit het zo, ik heb aan een vriendelijke mevrouw met een stuk land gevraagd om klei-/leemgrond. Ze wist niet zeker wat ze zelf had, maar ik heb wat van deze grond mee mogen nemen. De brokken zijn hard als steen maar verpulveren tot zand als je erop slaat met de hamer. Ook zitten er schelpjes in en als je het nat maakt wordt het zachte grijsbruine modder. Heeft iemand een idee of dit inderdaad kleileem is? Het lijkt wel wat zanderig. Dat ik straks niet alle planten de hoek om stuur met verkeerde grond
  11. Is vijvergrond min of meer het zelfde als klei leem en ook goed doorlaatbaar? Is dat niet beter geschikt voor waterplanten qua samenstelling? Het is alleen dat de grond ondanks dat het uit klei bestaat ook goed doorlaatbaar moet zijn, maar vooral in de zomer ook goed vochtig moet blijven. Voeg ik dan gewoon een handje vermiculiet toe aan de klei mix? Ik weet niet of ik iets geks zeg nu hoor... Bentoniet is als ik het goed begrijp het zelfde als kleileem? Carambola is inderdaad een stervrucht. Heb er zelf nog nooit een mogen oogsten, of überhaupt laten groeien. Een kennis wel, die heeft er een in pot in de serre en 's zomers buiten in de volle zon. Ze kunnen temperaturen net boven het vriespunt verdragen, maar niet voor een lange tijd. Ze kunnen ook niet tegen warme, droge wind.
  12. Tuincentra verkopen veel verschillende soorten tuinaarde en potgrond voor bijvoorbeeld palmboompjes. Mijn carambola vereist voedingsrijke en goed doorlaatbare klei-/leemgrond. Is er een manier om dit zelf te maken of ergens te kopen? Hoe of waar zou je mij aanraden om dat te doen?
  13. Heb op mijn komkommertjes precies het zelfde. Zeker weten doe ik het niet, maar mijn gevoel zegt mij dat dit door kalium tekort komt. Ik heb daarop kalium rijke meststoffen gekocht en er een klein lepeltje van in de grond rond de komkommer gemengd. Ik hoop dat ik het niet bij het verkeerde eind heb. Heeft iemand er meer verstand van? Want het wordt hier ook wel een beetje spannend voor de komkommers.
  14. Goh, dat is ook vreemd als je nagaat dat deze vrucht oorspronkelijk uit Kalahari komt waar een gloeiendhete zon schijnt? Of misschien groeit die juist wel beter in de schaduw, ik weet het niet. Kiwano houdt volgens mij wel van beschutting, weinig wind en af en toe droge grond. Toch maar blijven proberen! Leuke uitdaging.
  15. Inmiddels nog meer mensen succes gehad met de Kiwano, Cucumis metuliferus? Ik was bang dat ik te laat zou zijn dus ik heb al enkele zaden laten ontkiemen. Eerste keer voor mij. Misschien later nog een paar zaaien want het kan blijkbaar makkelijk ietsjes later. En zo zien de Kiwano zaailingen er bij mij ongeveer uit: Oh ja, voor wie het leuk lijkt kan ik nog wel enkele zaden missen. Kiwano is niet vaak tekoop in de winkel.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...