Ga naar inhoud

Coby71

Members
  • Aantal items

    31
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

1 Volger

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Coevorden
  1. We hebben 4 complexen en op 2 ervan is nog plek (voor inwoners van de gemeente Coevorden). Er is water (pompen) voor de tuinen, maar er zijn geen verdere voorzieningen qua stroom of gebouwen. De huurprijs is 18 euro voor 200m2, met daarover nog 5 euro lidmaatschap. Per jaar. Er zijn geen overnamekosten. Ook is er een borg (50 euro) en sleutelgeld wat je terug krijgt als je de sleutel weer inlevert en de tuin netjes achterlaat bij opzeggen. Er mag wel een bescheiden hok en/of kas gebouwd worden, mits in overleg met het bestuur. Soms is er een hok overgebleven en in redelijke staat en dat is dan voor de volgende huurder. Ook fruitstruiken of bomen laten we staan voor toekomstige huurders als de vorige ze niet mee hebben genomen. Je mag recreëren zolang het geen overlast oplevert. Bloemen, bomen en enzovoorts zijn welkom. Mits geen overlast. Als je het een en ander met de coördinator van het complex bespreekt en/of met een van de bestuursleden is het vaak wel oke. Als die twijfelen, wordt het verder overlegd en krijg je altijd antwoord. We volgen verder de richtlijnen van de gemeente Coevorden. En die zijn redelijk soepel, mits geen overlast. Ik ben de huidige secretaris, dus aanmelden kan via mij. Via atv.secretaris@gmail. com. Wat niet mag komt neer op de tuin braak laten liggen, als opslagplaats gebruiken, voor overlast zorgen enzo. Geen gezeur over kleinigheden of enigszins verschillende tuinstijlen. De tuinen liggen in de wijken ipv ergens buiten. Dat heeft voordelen en nadelen. Als buren klagen over overlast, moet er wel eens aangepast worden.
  2. Ik heb de rabarbersinaasappelcake/tart gemaakt en die viel erg goed in de smaak. Wat een heerlijke manier om rabarber te verwerken.
  3. Hangt af van het soort vloeibare meststof welke je gebruikt. Dus welke stoffen er in zitten. Maar als het voor tomaten goed werkt, zal het vermoedelijk voor andere vruchtgroenten ook wel werken. Als het eigenlijk bedoeld is voor bladplanten, is het niet zo'n aanrader. Dat heeft met de verhoudingen van meststoffen te maken die verschillende neigingen van de plant stimuleren. Bij zowel tomaat als komkommer zijn de wensen redelijk gelijk. Je wilt een gezonde plant met vooral veel sterke vruchten.
  4. Hier ook volop last en ik ga er dan ook om de dag bij langs om de planten te controleren. De volwassen kevers en de eitjes zitten vooral op de plekken waar nog een paar aardappelen van vorig jaar zijn opgekomen. Door de felle kleur zijn ze makkelijk te spotten. Spuiten lijk mij nauwelijks zinvol, aangezien de eieren met name onder het blad zitten en als je daar bent, kun je ze net zo goed zelf platdrukken of het blaadje er af plukken. Het is wel wat werk, maar dat is niet anders. Momenteel is het groeizaam weer, dus is er voldoende reden om vaak op de tuin te zijn. De controle went en is dan vrij snel te doen.
  5. Iemand had een erg lekkere rabarbertaart gemaakt. Ik zou die zelf graag binnenkort maken. Er stond wel een ingrediëntenlijst bij, (heeft mijn vriend gefotografeerd) maar niet de hoeveelheden en werkwijze. Ik ben vergeten wie de persoon was die deze gemaakt had. Het recept zou op het forum staan of komen te staan, dacht ik? Maar ik zie het niet, dus misschien stond het er al of is het vergeten? Als iemand weet wie ik moet hebben, geef een gil. Ik ben binnenkort jarig en zou het leuk vinden om deze voor te schotelen aan de familie van onze eigen rabarber.
  6. Per soort is het ook verschillend waarop ze meer reageren. Sommigen reageren sterk op temperatuurschommelingen, anderen boeit dat nauwelijks. Veel zit er tussenin. Hetzelfde met de voorkeur voor diep of ondiep zaaien. Of het aan/afwezig zijn van scherpe mest, kleigrond ed. Er is dus niet 1 reden en de verschillende redenen zullen op verschillende planten anders inwerken. Wat het over je huidige bakken zegt, is dus niet bepalend voor de komende zaaisels. Bedenk dat je babyplanten aan het kweken bent. Die hebben iets andere omstandigheden/behoeften dan de volwassen planten. Ze kunnen tegen andere zaken en reageren anders dan de volwassen planten doen. Als je ze een sterke start geeft, zijn het weerbare planten tegen de tijd dat ze op de harde klei komen. Ze een goed pril begin meegeven, maakt niet dat het verwende krengen worden die niks kunnen hebben. Of ze in staat zijn om in een omgeving te overleven, ligt bij planten vooral aan het genenpakketje per soort en hun fysieke conditie bij planten. Niet aan de letterlijke opvoeding. Je slagingspercentage omhoog krijgen, doe je door het ze eerst makkelijker te maken te ontkiemen en pas als ze eenmaal peuter zijn, uit te zetten. Dan houd je er veel meer over. Sommige kiemers rotten snel weg en anderen verdrogen snel. Dat moet je vooraf echt even bekijken. Sommige planten hebben een lange kiemtijd en anderen een korte. Pastinaak duurt regelmatig een maand. Anderen in enkele dagen gunstige omstandigheden. Dus of geduld van toepassing is, is maar de vraag. Op de zakjes staat vaak wel iets, maar Diana's mooie moestuin (site) is een betere plek om allerlei uitleg per soort te lezen. Ik geloof dat ze ook op een kleigrond zit. https://www.mooiemoestuin.nl/zaaien-en-zaden/algemene-zaai-informatie/
  7. Coby71

    Coby71 - tuin.

    De randen van bosplantsoen die tussen de gemeentegrond en de volkstuin in zitten, zijn net dit jaar weggehaald. Het was nogal een verschrikking en niet bij te houden. We moesten het op een meter hoogte houden, maar het groeide in een jaar zo anderhalve meter hoger en breder. Er komt wel een nieuwe rand, met een staaldraadje als "hek" van Spirea, maar ik weet nog niet welke soort. Alles beter dan er was. Het wordt in elk geval veel onderhoudsvriendelijker dan het eerdere bosplantsoen op het te smalle randje. Wat ik een leuke bonus vind is dat ze gelijk met het bosplantsoen en de oude struikenrommel, ook de verschrikkelijk brede uitgegroeide en afgekorte coniferen"haag" hebben weg gesloopt die achterop het meest linkse perceel zat. Die zat ongeveer op de scheiding van gemeente en perceel, maar was ver over de grond van de gemeente gegroeid. De rij half verrotte palen die overeind gehouden werden door gaas en prikkeldraad, zijn gelijk weggehaald. Uitstekende oplossing. Het is nu wel wat bloot zo zonder rand, maar dat komt wel goed.
  8. Coby71

    Coby71 - tuin.

    foto's: Dit was de tuin net voor april. Met mij erbij. En zo ligt die er na wat werk bij. Inmiddels zit er ook sla in dit voorste stuk. Hier is veel opgekweekt in het keukenraam. In een later stadium ging het dan vaak nog een tijdje naar een koele lichte slaapkamer. Die staan inmiddels in de grond of in het kantoor of de kas. Ook dit stuk is nu schoon. De broccoli en bloemkool staan er al in. Even een blik over de breedte. De drie rekken staan klaar voor gebruik door klimmers. Aan de andere kant van het hoofdpad is mijn andere tuin. Met "kantoor" en kas. Op de voorgrond het aardappelveld in wording. We hebben het verzakte terrasje voor het kantoor eruitgehaald en mijn vriend heeft het opnieuw gelegd. Daarnaast beginnen de Dahlia's en Gazania's.
  9. Wij vonden het een erg leuke dag. Een volgende keer komen we zeker als we dan ook kunnen. Iedereen bedankt voor het bijdragen aan de weggeeftafel en ook voor het onverwachte stekje bont eeuwig moes. Wij hebben er goed gebruik van gemaakt en de volgende keer zullen we ook zeker zelf wat toevoegen aan de tafel. Dit was de eerste keer voor ons en ik wist niet goed wat mee te nemen, maar de volgende keer zal dat zeker lukken. Ook alle kokers en bakkers bedankt voor al het lekkere eten. We hebben gesmuld. Heel erg bedankt voor de gastvrijheid en gezelligheid. Het was leuk.
  10. Lijkt mij voldoende voor de meeste planten.
  11. Waar hebben onze gastheer en dame nog belang bij? Suiker, zout of iets anders?
  12. Rode biet in bokjes roergebakken/gestoofd met een soort chutney van biet en rode en zwarte bessen. Van eigen tuin. De bessen waren ingevroren en recent met wat biet en andere dingen tot een soort chutney gemaakt. De rode biet was bewaard in het hok. De rest van de rode bieten is inmiddels ook verwerkt en in de vriezer gekomen. Het wordt langzamerhand te warm in ons hok voor koele opslag.
  13. Te koud om te ontkiemen en mogelijk ook te nat. Op een composthoop kan het aardig broeien en er kunnen dus bij toeval de juiste omstandigheden zijn ontstaan. Iets verder in het jaar zijn het wel vrij makkelijke planten als ze bij/op een composthoop staan of op een andere voedselrijke, humusrijke plek. Mijn schoonvader maakt elk jaar meerdere bescheiden composthopen en plant daar dan een courgette of pompoen in. (wel in een beetje potgrond). Dat gaat vrijwel altijd goed bij hem. Kleigrond warmt niet zo makkelijk op, dus ik denk dat die nog behoorlijk koud is. Beter een flinke broeihoop maken en/of nog even wachten.
  14. Ik wil binnenkort weer beginnen met het kweken van de komkommers, courgettes en pompoenen. Maar ik kan de planten niet heel lang op de vensterbank hebben, ivm plaatsgebrek en 2 katten die daar graag rondbanjeren. Er zijn maar een paar verwarmde plekken beschikbaar. Er is wel een slaapkamer waar ik tijdelijk de vensterbank van kan gebruiken, maar de ruimte daar is beperkt. In het verleden ging dat prima, want ik doe aan voorkiemen en dat neemt weinig ruimte in. Daarna plaats ik ze in een eigen potje waar ze in blijven, in de lichte slaapkamer, tot ze in de volle grond of in de kas kunnen. Maar het is dat tussenstadium wat nu een beetje lastig is. Ik heb geen idee wat de minimumnachttemperatuur is van deze planten en dat is wel nodig voor de planning. Op mijn volkstuin beschik ik over een bescheiden hok met grote ramen waar ik wel wat neer kan zetten, maar waarvan de deur nogal een kier heeft. En mijn bescheiden tunnelkas werkt overdag uitstekend, maar koelt 's nachts veel meer af dan gedacht. Hoe gevoelig zijn deze planten voor koele nachten en hoe koel kunnen ze verdragen zonder dood te gaan of te verzwakken. Ik ken de ideale temperaturen en aangeraden temperaturen wel, maar ik heb de praktische minimale grens nodig. Dan kan ik de voorspellingen en de kastemperatuur in de gaten houden en ze neerzetten als dat bereikt is. En enkele weken daarvoor de eersten daadwerkelijk zaaien, dus het wordt wel wat schatten. Heeft iemand ervaringen met een vergelijkbare situatie?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...