Ga naar inhoud

geertlaurent

Members
  • Aantal items

    2083
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

1 Volger

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Hechtel (Belgisch Limburg)

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

  1. Zelf zaden telen, boek van Velt, is een absolute aanrader ja. Maar ik kan er niets in vinden over mierikswortel. Iemand ervaring met zaad oogsten van deze plant? Graag jullie tips en bevindingen
  2. dat zat er inderdaad in was een stukje van Jerome. Leek een beetje op dat met die buizen in 1 van de posts hieronder. Was van ijzer/metaal gemaakt. Ik zet ze altijd per 6 in een beperkte bak zo, steunen ze elkaar en dan wat harde plastic electriciteitsbuizen er in als stokken. Werkt goed met zoete punt paprikas (redelijk laag ras en zeker niet hoger dan 70 cm)
  3. http://www.vtzzonhoven.be/plezier-van-moestuin-tuinieren Niet echt een markt of braderie natuurlijk maar op zondag 21/02 mag ik in het Belgische Zonhoven het "plezier van moestuinieren" gaan uitleggen (van 10 tot 12). Inkom is gratis en normaal is er door de organisatie ook wat voorzien om uit te delen.
  4. Dat is het nu juist... Het is niet de bedoeling om hier de 3 zussen neer te zetten, want of het nu een boon is (stikstof) of een andere klimmer (met lichte vruchten) het blijft de 3 zussen. Een concept dat hier alleen werkt met juiste rassenkeuzes. Laagblijvende pompoen (kleine bladeren bedoel ik), zeer hoge snel groeiende mais (rainbiw inca), en pronkbonen (met rode bloem, de var ontsnapt me nu even). Als je de pattison als klimmer gebruikt bij de in 3^hoek geplaatste mais kan het dat best wel aan. Maar dan moet je de suikermais varieteit Rainbow Inca gebruiken. Het is ook de bedoeling om de klaver te oogsten voor kippen of konijnen, zodat alles optimaal benut is. Of deze nadien onder te werken als super groenbemester. Je moet bij deze net iets verder kijken dan de zeer moeilijk te oogsten bonen in de mais. Echte permacultuur is dit absoluut niet, volgens mij roteer je daar niet met gewassen en gebruik je meerjarige planten. Ik gebruik zelf (in mijn tuin) een alternatief tussen perma en wissel, dus inderdaad iets permacultuur-achtig.
  5. Dan zet je er beter enkele reuzenzonnebloemen tussen, die kunnen dat beter aan. Laat de pattison maar over de grond ranken en een 'beperkt beetje' klimmen in/tegen de maïs. Je kan de maïs wel zo aanplanten dat het mooi tussen de eerste bladeren komt te staan zodat je jonge pompoenplanten niet kapot draaien in de wind. Wat zeker goed lukt met pattison is er wat kippengaas tussen zetten, daar kunnen ze heel makkelijk tegen aan klimmen en op steunen. Kippengaas kan je in allerlei vormen en wegen aanbrengen
  6. Plantafstand van de pompoenen goed aanhouden, mais ertussen net als bij de zussen techniek (ik maak daar meestal 3^hoeken van) en als bodembedekker klaver. Voor klaver is er niet echt een afstand regel dat is groenbemesting. Je moet je het zien als de lokale 3 zussen met wat slimme kruiden ertussen. Die kruiden kan je op kleine heuveltjes zetten als je de pompoenbladeren niet telkens wil bijhouden.
  7. De 'drie zusters techniek' is hier wel al vaker besproken, maar lijkt niet altijd even vlot te lukken. Na heel wat nadenken en zoeken kwam ik met het volgende idee: de 'vier witte broeders techniek', broeders die elkaar aanvullen en toevallig ook nog eens wit zijn Vergelijkbaar met de 3 zussen techniek: - stikstof & bodembedekking - aanvullende gewassen Maar kan aanvullend ook nog nuttig zijn voor amateur kippen/konijnen kwekers. Wat zijn de verschillen: - geen bonen - maar een 1 jarige Alexandrijnse klaver Wat is de gelijkenis: - suikermaïs - pompoenachtige Welke rassen: - suikermaïs -> 'SilverQueen f1' / 'Snow Puff' - klaver -> 'Alexandrijnse klaver' - pompoenachtige -> Pattison 'Custard White' / 'White Bush Scallop' of Courgette 'Cavali F1' / Lebanese White' of pompoen 'White Cloud F1' / 'Cream of the Crop F1' Gaat dit wel (altijd) goed? - klaver die geen problemen met aaltjes veroorzaakt - klaver zal niet overwinteren, kan geen matige winter of 1 stevige prik verdragen. - klaver waarbij je geen schrik voor zaadopslag moet hebben - klaver -> 'Alexandrijnse En wat dan met die slakken? - egels, eksters, merels, bier, … Om het slakken probleem te verhelpen en extra in te spelen op waardplanten, biodiversiteit, nuttige insecten kan je aanvullend er nog een wit broertje aan toevoegen en kom je bij de 4 witte broeders techniek uit Het vierde broertje bestaat uit een aaneenschakeling van witte "kruiden": - knoflook, dropjes ui (ALLIUM 'Silverspring'), bieslook (Chinese bieslook), witte hysop (Mexican Giant Hyssop), witte munt (appel, bergmint), witte salie (alba), tijm, …
  8. Amaai, waar hebben die enveloppen rondgehangen :s ze zijn toch alle 2 aangekomen he? Kan je de stempeldatum lezen? gewoon om een idee te hebben waar ze dan ze lang gelegen hebben.
  9. De zaden van vorig jaar zijn de post op gegaan gisteren, dus normaal zijn ze donderdag of vrijdag ter plaatse bij SimonVB. Ik heb alles voor de zekerheid in 2 grote enveloppen gestopt. Als er dan al 1'tje kwijt zou raken is het 'maar' de helft en zo passen ze ook beter door de brievenbus natuurlijk. Zit ook een harde kaft rond ter bescherming van de zaden. @Wokfish; zeer leuke lijst aan tomaten heb je daar
  10. @annemiek123; Hier zie je dezelfde ton op 03/07/2015 Zeker voor herhaling vatbaar, ging zeer goed vond ik. Waren ook allemaal zeer jonge plantjes, als ze de winter goed doorkomen (zonder er echt naar omgekeken te hebben) verwacht ik volgend jaar grotere struiken die de ton echt goed dichtgroeien.
  11. De enveloppe van vorig jaar is zeker niet kwijt hoor. Die ligt hier nog keurig opgeborgen in een schoendoos maar ik heb het zo druk dat ik al maanden niet meer op het forum ben geraakt. Stuur ik ze door naar simon? Of wat spreken we af... Neem gerust de fakkel over, ik zit met tijd te kort om het zelf te doen dus dat vind ik geen probleem
  12. Vanaf nu is er een echte MoestuinMaster lid van het forum Link naar de finale aflevering: http://www.dobbit.be/nl/videos/50240471/V15306N0005XTIF/moestuin-masters-2
  13. 2 raadgevers zijn inderdaad van de materialen firma (Pollet van de gereedschappen en de andere van Edialux of dcm), de andere 2, wat oudere, zijn wel echte tuinders waarvan 1'tje zelf bekende tuinboeken op de markt heeft gebracht. Wel jammer dat Angelo Dorny niet in de tuin geweest is als raadgever. Ik veronderstel idd dat de raadgevers bepalen ja, dat samen met de kijkers die destijds konden stemmen voor het beste moestuinplan.
  14. Morgenmiddag worden de finales opgenomen. Dat wordt dus even stressen in de auto naar Ternat denkdat die vanaf volgende week uigezonden gaan worden.
  15. Aflevering 13 - In deze voorlaatste aflevering zien we de Moestuin Masters voor een laatste keer aan de slag in de tuin. In mijn stukje (midden) toon ik de Parijse wortelen uit het begin van de reeks en de Aziatische groenten (ik krijg ook wat hulp van mijn zoontje). https://www.youtube.com/watch?v=38ee6ot3N-4
×
×
  • Nieuwe aanmaken...