Ga naar inhoud

jasmin

Members
  • Aantal items

    6546
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

1 Volger

Recente bezoekers van dit profiel

2408 profielweergaven
  1. Ik had dit topic eens doorgewerkt, maar ik snapte er niet zoveel van. Het begrip lumen kende ik, vanwege de daglichtlampen tegen depressie. Niet veel zin om hele installaties te bouwen of een technische studie ervan te maken. Vanmiddag een paar gloeilampen/peren gekocht bij de Action van 2500 lumen per stuk. Die heb ik in bestaande leeslampen gedraaid en boven een paar proefplanten gehangen. Eens kijken of ze er blij van worden. Het ziet er wel grappig uit in de woonkamer.
  2. Bieten verdwenen steeds. Misschien de vogels, want een ronde later deed ik er gaas over en bleven ze wel staan. De kk en augurken zijn vroegtijdig verdord en afgestorven. Een schimmel vermoed ik met al die regen. Het gebrek aan zonlicht deed ook het voorzaaien elke keer vertragen. De groei op de vensterbank gaat dan te langzaam. De erwten deden ook maar magertjes mee, nauwelijks een paar keer erwten gegeten, ondanks overvloedig voorzaaien en uitplanten. De courgettes doen het wel, maar niet de overvloed die ik had verwacht. Met al die nattigheid was het moeilijk bevruchten door de bijtjes.
  3. Sinds vorig jaar blancheer ik de augurken (in de eigen azijn) een paar minuten (tot ze van kleur veranderen) en doe ze daarna in pot, kokende azijn (met kruiden), afsluiten. Niet wecken. Het ging allemaal heel goed, geen enkel incident van gisten meer. En superrr lekkere augurken (en uitjes, paprika etc.).
  4. Mijn moestuinbuuf heeft deze plant staan in de tuin. Ze denkt dat ze die zelf gezaaid heeft, maar heeft geen idee hoe die heet. Vanmiddag hebben we met drie dames internet afgestruind op zoek naar de naam en niks kunnen vinden. De app voor plantidentificatie had het over munt (??). Nee dus. Iemand een idee??
  5. Ik doe simpel, gewoon op composthoop (evt. in een kuiltje in de hoop) en dan een boel zooi eroverheen. Afdekken dus. Ik kom het nooit meer bewust tegen, want ook m'n composthoop laat ik verder met rust. Als die vol is, ga ik verder met een andere compostbak. Pas in de lente ga ik alles zeven en gebruiken.
  6. jasmin

    Rozenmarijn

    Ingraven?? (Waarom liggen de wortels bloot van de plant?
  7. Heb je een plantenbak met bodem of een verhoogd bed met toegang tot de volle grond? Het probleem is dat foto's van kruidentuintjes op social media/Pinterest meestal niet erg realistisch zijn. Salie groeit uit tot een houtige struik, rozemarijn ook, tijm tot een houtige ministruikje, laurier wordt een boom. basilicum is erg temperatuurgevoelig (geen kou, geen wind/tocht), verhout ook snel in de buitenlucht, dille maakt een penwortel en is beter af in de volle grond, citroenmelisse is een enorme uitdijer/woekeraar, oregano/marjolein ook. Ik zou als ik jou was een combinatie maken van kruiden met dezelfde verzorgingsbehoefte. Rozemarijn, tijm, oregano en salie hebben niet veel aandacht nodig (in de buitenlucht). Maar als je een plantenbak in de volle grond hebt, dan gaan ze wel settlen en groot worden. Rozemarijn en salie zijn echte struiken bij mij in de tuin. Het is dat je zelf al zegt dat je de kruidenbak voor de leuk wilt hebben, anders zou ik het je nog afraden ook. Het voordeel van kruiden in de tuin is dat je ze actief kunt combineren met de andere gewassen. Dille met tuinbonen, basilicum in de schaduw van tomatenplanten of druivelaar, tijm staat bij mij oa bij de tomaten, salie en kool is handige combi, peterselie is handig als strookje te zaaien naast andere groentes etc etc. Met wat puzzelen kan je kruiden perfect als combinatieteelt gebruiken. Sommige kruiden doen het beter in de schaduw (als je jong, groen blad wilt oogsten) en schieten snel in volle zon (dat betekent hoge, houtige plant, weinig blad, bloemen. O ja, de hoeveelheid kruiden ter grootte van een supermarkt plantenpotje is gewoon te weinig. Je ziet het wel op foto's in kruidenbakken op Pinterest en Facebook, maar 1 keer koken en je moet weer drie weken wachten of hergroei. Als je toch een tuin hebt, moet je stroken zaaien van bv peterselie, basilicum etc. Meerdere stroken op verschillende plekken zelfs, opeenvolgend gezaaid. Dan kan je continu oogsten. Kruiden verdienen echt ruimte en aandacht, maar alles hangt af van je behoefte eraan. Hoeveelheid zaaien: echt moeilijk te adviseren. Voor een beperkte bak misschien beter eerst voorzaaien in kleine plantenpotjes, zodat je kunt ervaren hoe snel of hoe langzaam ze groeien en dan kan je ze daarna gericht in je plantenbak overplanten. Salie zaaien gaat moeizaam en langzaam (bij mij dan) en rozemarijn zaaien heb ik zelfs nooit gedaan, zelfs stekken gaat niet lekker bij mij. Voor een leuke gevulde bak zou ik eerder adviseren om op de markt kruiden als rozemarijn en salie te kopen in pot. Tijm zaaien gaat vlotter, maar daar heb je het eerste jaar nog niet veel aan (wil je ze niet dood oogsten), maar een jaar later heb je er veel plezier van. De gezaaide polletjes bieslook van vorig jaar gaan dit jaar ook plezier geven vermoed ik, maar vorig jaar heb ik ze ook alleen maar laten groeien en niets geoogst. Peterselie gaat ook langzaam bij zaaien, vroeg beginnen of lange adem hebben. Koriander gaat snel, maar de planten verhouten gauw in de buitenlucht, dus als je het voor het blad doet: steeds weer opnieuw blijven doorzaaien door het jaar heen. Als je pot drainage gaten heeft, dan zullen die wortels van de munt hierdoor ontsnappen en zich alsnog voortbewegen door je kruidenbak heen.
  8. Vroeger zette ik zo'n jonkie gewoon in een glas water totdat er veel wortels waren gegroeid. Lol. Ging probleemloos.
  9. Je had mn Aloë Vera eenzaam achtergelaten... Aloë heeft asiel gevraagd en gekregen bij Charly. Hopelijk heeft ie het overleefd, want die houden dus echt niet van verhuizen, heb ik nou geleerd.
  10. Jazeker, maar dan is die nog niet geworteld. Komt goed.
  11. Ik doe nooit een laagje kattengrit. Ik strooi met losse hand tot de grond bespikkeld eruit ziet. Dat herhaal ik later nog een keer (twee weken later of zo, wanneer die spikkels allang weer verdwenen zijn. Mocht er weinig regen vallen, dan hark ik ze heel licht in. Voor mij is het grit een bindmiddel, de klei moet de toplaag een beetje plakkerig maken (en niet afdekken dus). Maar toch mooi dat de zaden ontkiemd zijn, @HuubvG Top!
  12. Wat een PRACHTIGE en STOERE schapen heb jij, zeg!
  13. die ken ik, helaas zijn de zakjes (lees: porties zaden) nogal klein (grijns), maar in het verleden inderdaad daar bestellingen gedaan Inmiddels heb ik al zaad van een aantal verfplanten bemachtigd via Marktplaats (individuele mensen). Ik heb er echt zin in om ze te gaan zaaien.
  14. De eerste zaaironde was vorige maand in februari. Er staan wat pepers en aubergines boven de grond, maar ze gaan nog niet uit hun dak. In de tuin staan de rijtjes radijs en spinazie boven de grond in de koude bak. Binnen ga ik nu de tweede ronde in: wat bloemen en kruiden en de tomaten. Ik heb eigenlijk geen zin om mijn hele vensterbank weer vol te zetten (zo rommelig), maar ja... die kant zal het zostraks echt weer opnieuw opgaan. Ik ben erg content en trots op mijn bladcompost. Vorig jaar gemaakt van laag op laag paardenmest en halfverteerde bladcompost en gewoon de rest van het jaar niks mee gedaan. In januari (in die warme dagen) ging ik de compost zeven en in emmers doen. Prachtig spul is het na het afzeven. Er zit ook redelijk wat zand bij, ideaal om zaaigrond mee te vervangen (en geld uit te sparen voor die eindeloze hoeveelheid zakken potgrond die ik altijd aansleep). Ik had er wel eerst een kiemtest mee gedaan (met tuinkerszaadjes) en dat ging probleemloos. Soms maak ik een mengsel met oude potgrond, nieuwe potgrond, perliet en compost, maar soms ook helemaal niet. Deze compost is veel fijner dan gekochte potgrond (daar zitten complete stronken nog in). Het enige nadeel is dat er kiemend zaad in teruggevonden wordt. Geen idee wat er allemaal kiemt in de compost (die was natuurlijk koud en op basis van fungi gecomposteerd), maar ik gok dat ik er wel mee kan leven. De tweede ronde tuinbonen van vorig jaar deden het er ook meer dan fantastisch in. Ik eet nog steeds van de oogst van vorig jaar. Eigenlijk kopen we weinig groentes, op tomaat, komkommer en paddenstoelen na, in de winter. Er staan nog steeds weckpotten op de plank en de diepvries laat zich maar niet leegeten. We doen zo hard ons best, maar het slinkt erg langzaam. Ik heb ook redelijk veel groentes gedroogd: kruiden en koolbladeren voornamelijk. Als je een broccoli of koolrabi oogst is het zo zonde om maar een klein deel van de plant te gebruiken. Ik droog restgedeeltes in een voedseldroger en maak er poeder van. Mijn huisgenoot heeft een hekel aan groene groentes, die moeten naar zijn smaak altijd verwerkt zijn met iets anders (saus bv.). Maar die poeders krijgt hij toch naar binnen, want ik gebruik ze in bouillons, soepen, sauzen of door een gekruide rijst (we eten nooit kale rijst, vandaar). Dan komen de voedingsvezels en voedingsstoffen toch binnen zonder dat het opvalt of tegenstaat. Hier ben ikzelf dol op: een bamisoepje tegen de flauwe trek. Op zich is het alleen maar zoute maagvulling, dus om het te pimpen maak ik daar altijd een heel ritueel omheen. Gedroogde koolbladeren, kruiden zoals peterselie, selderij, uienpoeder (van de groene stelen na het toppen van de uien), ander bladpoeder, schepje kokosolie, vers citroensap, knoflookpoeder, evt. gedroogde gebakken uitjes (gekocht), Japanse sojasaus, miso... niet alles altijd in deze volgorde, gewoon wat er snel te grijpen valt en nog niet op is. En jaaaa, die zaaikalender van Diana Stek is geweldig. Geeft me wat rust in mijn hoofd, omdat ik dan niet alles zelf moet opslaan in m'n korte en middellange geheugen. Gewoon elke keer even spieken wat de mogelijkheden zijn en of dat soms ook nog een tikkie vroeger of later kan. Heerlijk. Nou heb ik nog zo'n gids nodig voor licht- en donkerkiemers. Gelukkig heb ik er wel feeling voor gekregen door de jaren heen. Als zaadjes erg fijn en bijna onzichtbaar zijn, check ik online of het lichtkiemers zijn, en eigenlijk is dat dus altijd zo (bij mijn zoektochten dan). Helaas staat dit niet standaard op zaadverpakkingen, weird, want het is belangrijke info. Deze beauty heeft mij behoorlijk verrast. Het is een amaryllisbol van minstens twee jaar oud. Heeft een mooie bloei gehad, maar ik kan niet goed weggooien, dus ik bewaarde de bol. Zij heeft een heel jaar overleefd in de buitenlucht, kreeg toen de kans om binnen de carrière voort te zetten, maar er zat niet veel beweging in. Ik besloot uiteindelijk dat de amaryllis 'geruimd' ging worden om plaats te maken voor de lentezaai in de vensterbank. De pot ging opzij en precies toen ik dacht dat ik ging weggooien, zag ik dat er een nieuwe knop aan het ontwikkelen was. Aiai, wat een verrassing. Dus mevrouw is weer terug op de vensterbank. er
×
×
  • Nieuwe aanmaken...