Ga naar inhoud

Veldjesgraaf

Members
  • Aantal items

    279
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Alblasserwaard

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

  1. Op dit vlak lopen we in de Alblasserwaard voor op de rest van Nederland. Vanmiddag zag ik dat er net buiten het dorp enorme bergen compost gestort werden. Morgen een paar emmertjes halen voor de dingen die voorgezaaid worden. Mijn eigen compost is allemaal op de tuin uitgestrooid bij het spitten.
  2. Lavendel kun je van mid februari tot april voorzaaien onder glas, of in huis. In de koude grond zaaien kan pas vanaf april. Wat je nu zaait gaat pas volgend jaar bloeien!
  3. Wil je af en toe je kas schoonmaken, hou dan wat ruimte aan alle kanten. Vandaag heb ik mijn kas schoongespoten. Langs de slootkant was het weer balanceren op het randje..... 60 cm vrije ruimte aan alle kanten is heel fijn. Dan kun je een trapje neerzetten en de dakplaten schoonmaken.
  4. Bijna lente, zo voelde het. De composttonnen leeggehaald vandaag. Ook de kweekemmers in de kas schoongemaakt en wat ruimer ingegraven. Ieder jaar probeer je de ervaringen van het vorig jaar mee te nemen in de nieuwe plannen. De tomaten stonden te dicht op elkaar. De vogeltjes lieten horen dat het voorjaar eraan komt. De meerkoeten vechten elkaar de sloot uit. Het is nog maar februari maar de tuinders krijgen ineens haast.
  5. Ook in de Alblasserwaard zijn de zaden afgeleverd. Keurig verzorgd. Dank!
  6. Waarom kies je voor hout? Het vergt veel meer onderhoud dan aluminium. Afijn, bouw ook ruim de hoogte in. Hoe hoger en ruimer des te stabieler wordt je klimaat in de kas. Kies een ruim looppad. 50-60 cm is fijn werken. Dan kun je er ook makkelijk met de kruiwagen bij. Laat aan beide zijden dakramen inbouwen. Bij voorkeur met automatische openers. Plant ruim. Het wordt al snel een oerwoud in zo'n grote kas. Denk na over water geven in de kas. Je wilt niet steeds in en uitlopen.
  7. Nog nooit van gehoord. Dat kent de boer niet, dus komt niet op z'n bord. Maar wel een leuke keuze. We gaan er weer voor
  8. Nog één nachtje slapen, voorzover dat mogelijk is met Oud en Nieuw. Ik doe mee, wat het ook is. Ieder jaar weer een leuke wedstrijd.
  9. Een stukje gaas in een halve cirkel achter het hakblok houdt al een hoop rondvliegend spul tegen. Als ik in het voorjaar kachelhout klein hak, zet ik ook een stuk gaas neer. Dan vliegt het hout niet door de tuin of in de sloot.
  10. Proficiat voor de Winnaar! Als mosterd na de maaltijd nog de foto's van mijn inzending. 1256 gram Moeizame teelt geweest, maar dat was misschien wel het voornaamste wedstrijd element. Zaad wat niet opkwam, plantjes die sneuvelden en uiteindelijk proberen om de laatste overgebleven groot te laten groeien. De winst van dit alles: voor het eerst zelf bleekselderij opgekweekt uit zaad. De resterende 3 planten blijven nog even staan. De wedstrijdplant is deels in de soep verdwenen. Dank voor de organisatie!
  11. 1256 gram gemeten. Zal vanavond de foto's publiceren. Valt me nog niet tegen. Maanden lang naar miezerige sprietjes gekeken. En nu toch mooie planten.
  12. We komen in de finaleweek. Volgende week zaterdag buitelen de inzendingen over elkaar heen. Ga ze nog een keer aanmoedigen voor de laatste groeispurt.
  13. Minder problemen met vruchtwissel. In een kas is dat heel lastig vanwege de beperkte ruimte. Sommige tuinders graven hun kas om de paar jaar uit en vervangen de teeltlaag. Door in emmers te werken voorkom ik dat. Eventuele ziektekiemen voer ik met de grond en de plantenresten af.
  14. Ik teel mijn tomaten en pepers etcetera in grote emmers. Zelf haalde ik de emmers bij de visboer Die heeft dagelijks lege emmers waarin saus zat. Schoonspuiten, paar flinke gaten onderin boren en tot de hals ingraven. Eind van het seizoen gaat de plant eruit en alle grond. Vervolgens vul ik ze weer met schone grond en grove compost. Water geven doe je exact bij de plant, alles blijft in de emmer. In de loop van het seizoen gaan de grootste wortels door de gaten in de bodem op zoek naar water. Je merkt dat een dagelijks gift dan minder nodig is. Verder ruim uitelkaar planten. Hou zelf ca 75 cm aan. Bladscheuten inkorten zodat de planten elkaar niet raken. Dan heb je al heel veel voorzorgsmaatregelen genomen. Kijk ook eens op de site van Diana Stek. Diana's Mooie moestuin. Zij beschrijft de teelt van vele groente en fruitsoorten zeer gedetailleerd en kundig.
  15. Ik zou sowieso gaan voor een ras met een zeer hoge resistentie. Als het een jaarlijks terugkerende besmetting is, dan zou het bestuur van de tuinvereniging zich moeten beraden. Het telen van aardappelen, tomaten en andere nachtschadeachtigen wordt dan steeds lastiger. Hygiëne is super belangrijk. Bij verdenking direct rooien en de plantresten afvoeren.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...