Ga naar inhoud

pippi

Members
  • Aantal items

    2352
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

1 Volger

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Zuid-Holland

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

  1. Dat was ook de strekking van mijn bericht, maar dit topic gaat over compost zeven en daar mag je dan geen vraagtekens bij zetten van de topic-politie. Maar inderdaad wat jij zegt, zolang je het op je grond gooit mag het best ongezeefd, denk ik. En als je het gebruikt als zaaigrond, ook voor in potjes etc. dan uiteraard wel even fijn zeven. *rent hard weg voor de topicpolitie
  2. Tuinbonen voorgezaaid in potjes. Ik heb ze voorlopig binnen voor het raam gezet, zodra ze opkomen gaan ze naar buiten op tafel, eventueel met eerst even een laagje vliesdoek. En als ze een cm of 10 zijn gaan ze de grond in. Daar ligt al een ferme laag eigen compost. Ben benieuwd hoe ze het gaan doen!
  3. Van 1 mol in je tuin hoef je niet veel last te hebben hoor. Maakt de grond lekker los , vreet behalve wormen ook slakken en slakkeneitjes, en heb je een keer een molshoop dan duw je die grond gewoon weer even terug.
  4. Ik denk dat er een nestje mollen zat, die nu allemaal op zoek gaan naar een eigen plekje. Als ze dan tijdens het graven een broer of zus tegenkomen, gaat er minstens 1 van de 2 recht omhoog om conflicten te vermijden. Het is dus tijdelijk, als iedereen een eigen territorium heeft gevonden keert de rust in je gazon terug.
  5. Ik kan de link niet meer vinden, maar een filmpje heeft me overtuigd dat je compost helemaal niet moet zeven. Zo, dat scheelt een hoop werk! Wel de hele grote stukken en lange takken eruit halen, maar als kleinere takjes 'zompig' zijn en je ze fijn kan wrijven, is die compost gewoon klaar en hop, dan mag hij op de grond. Ben wel benieuwd of ik volgend seizoen verschil zie tussen de bedden die keurig gezeefde compost hebben gekregen en dat bed waar ik vandaag gewoon lekker van hop niet zeuren een paar emmers inclusief blaadjes en takjes en andere dingen op heb gegooid.
  6. Hier zit de helft van de knoflook inmiddels in de grond, maar het gaat allemaal veel te hard met die warmte. Ze staan er prachtig bij hoor, als het maart zou zijn... Ik ga de andere helft poten als het normaal herfstweer wordt.
  7. Vandaag een van de paprika's in pot (ik zeg pot, maar ik heb allemaal van die soort van wasmanden staan) net onder de grond weggeknipt en de paprika's geoogst. Paprika's waren nog wel groen, klein beetje aan het verkleuren, maar dat waren ze al tijden en ze zijn mooi van formaat, dus die rijpen op de fruitschaal wellicht nog wat naar rood. Ik heb nog 2 grote potten met paprika's staan nu, zitten nog bomvol groeiende paprika's, dus die mogen nog even. Alle andere potten waar paprika, aubergines en tomaten in hebben gestaan, staan al vol met herfst- en wintergroenten (wortel, prei, mosterd, mizuna, veldsla, winterpostelein, winterandijvie, wintersla, bosui, roodlof, bladkool, radijsjes, bietjes en ook wat knoflook. De pot van vandaag heeft 5 cm eigen compost op de potgrond gekregen, en ik heb er erwten voor scheuten in geplant. Beetje laat, maar met een beetje geluk wordt dat nog wat. Dat tuinieren in potten - naast een paar bedden in de volle grond - bevalt me wel heel erg goed. Vooral die paprika's doen het in mijn idee (met een mooie zomer als deze) veel beter in potten dan in de volle grond of zelfs in de kas. Ik heb dit jaar van zes planten in pot in de achtertuin bijna net zoveel opbrengst als vorig jaar in de kas (toen ik vlekjes en beestjes en geel blad en weetikveel had). Maar ook de bladgroente en radijsjes en wortels etc. doen het er minstens zo goed als in de volle grond. Grond zal ook wel een boel uitmaken, die potten hebben dit jaar al twee keer een laag eigen compost gekregen en zitten vol wormen en ander beestenspul. Volgend jaar nog meer potten, heb ik me al voorgenomen.
  8. Ik vond het dit jaar alles meevallen met slakken, heb er ook vrijwel niks tegen gedaan behalve een aantal richting compostbak gooien en ik heb er misschien alles bij elkaar 20 vermoord die zich ophielden op plaatsen die ik echt niet vind kunnen, zoals in de kersenboom. En als ik vrijages zie maak ik daar op een bijzonder akelige manier een einde aan, want van het een komt het ander. Ik zeef al mijn compost van dit jaar en ik zie dan ook zo goed als elk slakkeneitje, en dat zijn er echt bizar weinig. Heel af en toe een kluitje eitjes, en dat is het dan. Ik denk dat de droge zomer in combinatie met mijn alsmaar uitbreidende paddenpopulatie de belangrijkste redenen zijn. Ook mulch ik minder met blad, helemaal niet meer met stro en mondjesmaat met chop&drop van kleine onkruidzaailingen. Mulchen met alleen compost zoals Dowding doet werkt prima op beplante bedden.
  9. Ik doe nauwelijks aan wisselteelt en nog nooit problemen gehad, en aardbeien zijn in feite vaste planten dus die zouden het gewoon prima moeten doen ook al staan ze tijdenlang op dezelfde plek. Ik zou de compost niet onder werken, maar gewoon een lekker dikke laag (10cm ofzo) erbovenop, en daarbovenop wellicht ook nog mulchen met herfstblad of stro. Ik denk dat je dan in maart goeie grond hebt om in uit te planten.
  10. Ik heb een ex-aardbeibedje leeggehaald en er zeker 10 cm aan herfstblad op gegooid, en er komen alweer blaadjes van aardbeiplantjes boven piepen... Ik denk dus dat ze echt geen last hebben van een flinke laag mulch.
  11. Onze goeie vriend Charles Dowding heeft vandaag een filmpje geplaatst over zijn knoflook. Hij zegt trouwens dat je moet oogsten als het loof nog groen is!
  12. Ik zou (een zo groot mogelijk deel van) het stro vervangen door herfstblad. Dat kan je her en der gratis en voor niks vandaan halen, het is vrijwel altijd 100% bio, het is veel diverser in voedingsstoffen en al aanwezige bacteriƫn en schimmels, en mijn ervaring is dat het toch wel betere dingen voor je grond doet dan stro. Het enige nadeel van blad is dat het meer verwaait, dus je moet het in het begin vaker nat maken of er effe wat vliesdoek overheen gooien.
  13. Niet net ingemaakt, maar vandaag voor het eerst geproefd, ingemaakte courgettes / ondermaatse uitjes. Het was gewoon een probeersel van een paar weken geleden, twee kleine potjes als resultaat. Ik heb destijds 100 van die inmaakrecepten bekeken en uiteindelijk iets van een combinatie ervan gebruikt, sommige dingen weggelaten, andere dingen toegevoegd en natuurlijk nooit dat geimproviseerde recept opgeschreven, want ik verwachtte er eigenlijk niet zoveel van. En het is toch godse lekker... Courgettes en uitjes zijn heel knapperig, de smaak is niet te zuur, niet te zoet, en met een lekker pittige nasmaak (volgens mij was dat een scheut cayennepeper), het is echt heerlijk, ik heb al een half potje op, gewoon zo weg gehapt. En nou wil ik meer maken, maar ik weet dus niet meer precies wat ik gedaan heb.
  14. Ja, in principe snij ik alles boven de grond af zodat alle wortels blijven zitten. Ben wel benieuwd of dat ook goed werkt in de (grote) potten, maar kwaad kan het volgens mij niet. Vandaag niks gedaan in de tuin behalve even snel wat sla en andere bladgroente geoogst voor een salade. En het zieligste paprikaplantje dat nu opeens volop bloemen aan het maken is, op hoop van zegen binnen gezet. Man wat een wind...
  15. Alle resterende groene tomaten geoogst en de planten (ik had er maar 2, in grote potten, dit jaar) verwijderd door ze vlak boven de grond af te knippen. Planten zagen er echt niet meer uit, en die laatste trossen rijpen waarschijnlijk wel af op de fruitschaal. In de ene pot had ik al eerder een laagje compost gelegd en er veldsla en winterpostelein gezaaid, dat komt al mooi op. De tweede pot heeft ook een laag compost gekregen en daar heb ik andijvie en radijs in uitgeplant. De op 1 na laatste courgetteplant gerooid, wel vroeg, maar hij liep echt op z'n eindje. Ik heb nu nog 1 courgette staan, die is pas 27 juli uitgeplant en die doet het nog prima. Volgend jaar ga ik proberen dat courgetteseizoen nog wat langer te maken door heel vroeg en heel laat te zaaien, en dan meerdere planten geleidelijk te vervangen door jonge frisse planten. Dit jaar heb ik ook al wat in fasen gezaaid en geplant, maar dat kan nog beter. Het scheelt ruimte, want jonge courgetteplanten produceren een tijdlang heel veel zonder dat ze je halve tuin over willen nemen, en het scheelt in meeldauw, Ik zie nu af en toe een lelijk blad op die 'jonge' courgetteplant, maar het is niks in vergelijking met zo'n ouwe plant. En het scheelt in productie; ik heb dit jaar meer courgettes van planten die uiteindelijk aanzienlijk minder m2 innamen dan vorig jaar.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...